Joost den Draaijer

Willem van Kooten, vooral bekend als programmamaker Joost den Draaijer, is de levende legende van Radio Veronica. Hij was in de jaren zestig onder meer programmaleider en had medio 2004 desgevraagd, via een telefonisch interview, lovende woorden over voor Oom Frans. Willem van Kooten maakte Oom Frans mee in de periode van 1961 tot en met 1968.
 • Als u op de Borkum Riff klikt, hoort u de herinneringen van Willem van Kooten aan Frans Nienhuys. 
 • Willem van Kooten wist nog erg goed, dat Frans Nienhuys jaren later nog boos kon worden over het besluit van de VARA om 'Men vraagt en wij draaien!' in 1951 te schrappen. Ook vertelt Willem van Kooten dat hij het programma op verzoek van Oom Frans naar de zondagmorgen had verplaatst. 'Men vraagt en wij draaien!' werd met ingang van zondag 6 augustus 1967 van 09.00 - 10.00 uur uitgezonden.
 • Joost den Draaijer mag worden beschouwd als de beste deejay ooit in Nederland. Hij verwierf in de jaren zestig grote bekendheid met zijn programma "Joost mag het weten", dat dagelijks tussen 19.00 en 20.00 uur werd uitgezonden. Als u op de Norderney klikt, hoort u Joost op vrijdagavond 21 oktober 1966.

Anuschka

Toen Judith de Leeuw de gelederen van Radio Veronica in 1962 kwam versterken, schoot haar ster snel omhoog. Onder de naam Anuschka genoot ze grote populariteit als presentatrice van de 'Jukebox', het verzoekplatenprogramma dat dagelijks om 18.00 uur de lucht inging. Ook presenteerde Anuschka regelmatig het ochtendprogramma 'Koffietijd' en tussen de middag 'Muziek bij de lunch'.

Halverwege de jaren zestig ging Anuschka weg bij Radio Veronica en begon ze met haar man Hans Dirkse de eerste discotheek in de provincie Limburg, 'Shangri-La' in Heerlen. Anderhalf jaar later werd ze presentatrice bij Radio Luxemburg, waar ze de latere Veronica-coryfee Stan Haag en zanger Peter Koelewijn leerde kennen. Wat weinig mensen wisten, is het feit dat Judith als eerste in een Nederlandstalig radioprogramma een nummer van Heintje draaide. De opname stond op een bandje en was nog niet op single uitgebracht. Zo heeft Judith haar steentje aan het grote succes van Heintje bijgedragen.

 • In december 2005 keek Anuschka met plezier terug op Frans Nienhuys. Ze kende Oom Frans al voordat ze bij Radio Veronica ging werken. Klik op de Borkum Riff voor de herinneringen van Judith de Leeuw aan Frans Nienhuys.
 • Als u op de Borkum Riff klikt, hoort u enkele fragmenten uit de 'Jukebox' van zaterdagavond 12 oktober 1963. Het woord is aan Anuschka: "Druk op de knop... muziek!"

Tom Collins

Tom Collins, de man met de weergaloze stem, startte zijn loopbaan bij Radio 227 en ging begin 1968 naar Radio Veronica. Tom zou uitgroeien tot een voortreffelijke deejay, die naast de Tom Collins Show ook grote faam verwierf als presentator van Ook Goeiemorgen en Veronica's Tipparade.

Tom had in juni 2004 aan drie woorden genoeg om zich Frans Nienhuys te herinneren. "Een bijzonder fenomeen," zo kwalificeerde hij de presentator van 'Men vraagt en wij draaien!' Met deze typering zei Tom in feite heel veel over Frans Nienhuys.
 • Als u op de Norderney klikt, kondigt Tom Collins aan het eind van Ook Goeiemorgen op zondag 25 augustus 1974 het volgende programma aan.
 • Tom Collins presenteert op zaterdag 1 september 1973 Veronica's Tipparade. Vlak voor 18.00 uur sluit Tom het laatste onderdeel van de Nationale Zaterdagmiddaggebeurtenis in stijl af.
 • Het is 31 augustus 1974. Tom Collins bedankt Lex Harding en technicus Jörg van Beem voor de laatste Veronica Top 40 en opent het laatste onderdeel van de Nationale Zaterdagmiddaggebeurtenis, de Veronica Tipparade. Tom kondigt de nummer 30 met veel allure aan, The Les Reed Orchestra met Man Of Action.


Will Luikinga
Als Will Luikinga, op de foto tijdens een Veronica drive-in-show in 1972, tussen de middag begon aan weer een nieuwe aflevering van Will Wil Wel, ging de grote schare Veronica-luisteraars er eens goed voor zitten om vooral niets te missen van dit spektakel.

Will schitterde ook decennia lang met zijn column Will Wil Wel in het Veronica-blad. In juni 2004 was Will Luikinga gaarne bereid om deze speciale aflevering van Will Wil Wel te maken:

"Toen ik heel lang geleden bij Veronica binnenstapte, kreeg ik na een paar weken een postvakje. Als je dat plekje in de postkamer kreeg toegewezen, was je op weg populair te worden. Brieven van luisteraars... het begin van eeuwige roem.
Op een morgen, toen ik de postkamer wilde binnenlopen om te kijken of er twee of drie brieven voor mij lagen, werd de ingang geblokkeerd door twee grote PTT-zakken gevuld met post voor Oom Frans. Het was de eerste keer dat ik deze blokkade meemaakte en het zou nog diverse keren gebeuren, namelijk een keer per jaar.
Een keer per jaar mochten de luisteraars van het programma 'Men vraagt en wij draaien!' een verzoekje indienen en dan was het afgelopen. Geen kaartje, eigen schuld dikke bult, een jaar in de put zitten en wachten tot je gered wordt.
Oom Frans was een fenomeen, maar ik heb er nooit wat van begrepen en tot op de dag van vandaag geloof ik nog steeds dat dat aan mij heeft gelegen.

Rij en kaartje voorzichtig,
denk aan mij,
Will"

 • Will Luikinga belt Oom Frans Nienhuys om 22.55 uur in het programma van vrijdagavond 30 augustus 1974.
 • Will Luikinga is in dit fragment van zeven minuten weer eens ouderwets in vorm tijdens de aflevering van 'Will Wil Wel' op maandag 14 januari 1974. 

Juul Geleick

Juul Geleick werkte als technicus van 1967 tot 1974 met hart en ziel voor Radio Veronica. Na de sluiting van het station trad Juul in hetzelfde jaar nog in dienst van de TROS, waar hij tot 2004 als regisseur-producer voor de radioafdeling van deze omroep werkte. Tegenwoordig steekt Juul Geleick zijn vrije tijd onder meer in de website van de Stichting Norderney, die het culturele en historische erfgoed van Radio Veronica onder haar hoede heeft. Op de foto zit Juul achter de knoppen en Lex Harding aan de andere kant van het glas achter de microfoon.

De herinneringen van Juul Geleick aan Frans Nienhuys:

"Mijn eerste herinnering aan Frans Nienhuys voert me terug naar 1965. Als luisteraar van Radio Veronica 'kwam ik hem wel eens tegen'. Ik verbaasde me dan altijd over z'n uitgesproken teksten! Nee, een fervent luisteraar van dat programma ben ik nooit geworden, ook niet toen ik in 1967 bij Radio Veronica mocht komen werken.

Het was gebruikelijk dat je als beginnend technicus eerst maar eens wat met Oom Frans moest opnemen, vond programmaleider Willem van Kooten. En hij had gelijk, want dan kon je mooi de opnameapparatuur leren kennen. En het had ongetwijfeld iets te maken met het feit, dat het programma van Oom Frans nu niet het meest populaire programma was intern bij Veronica, dus de nieuwelingen mochten 'Men vraagt en wij draaien!' doen. Het was nu niet bepaald een programma waarmee Veronica zich profileerde.

Meestal werd het programma van Oom Frans op een donderdagmiddag opgenomen en dat waren er dan zo'n stuk of drie. De opgenomen programma's konden dan nog mee met de Snelle Visser naar Scheveningen. Dat was toen in Hilversum een soort voorloper van de tegenwoordige koeriersdienst.

Oom Frans kwam dan de studio binnen met een glaasje water en gaf je dan een stapeltje getypte velletjes met de volledige tekst. Ook stond daarop vermeld wanneer de plaat onder de tekst gestart moest worden en wanneer het volume omhoog gedraaid moest worden! Ja, hij had alles helemaal uitgetimed. Daarin zag je de 'oude radiomaker', die alles volledig onder controle wilde hebben.

In m'n verdere carrière bij Veronica heb ik niet echt vaak met Oom Frans gewerkt. Lex Harding merkte dat wij elkaar toch wel erg goed aanvoelden en ik werkte dan ook heel erg veel met Lex, dus er bleef niet veel tijd over om met Oom Frans te werken. Dat alles laat onverlet dat ik wel met gepaste waardering terug kijk naar de momenten dat ik met hem mocht werken.

Ook in latere jaren als programmamaker bij de TROS radio kwam ik Frans Nienhuys wel eens tegen. Hij heeft eind jaren zeventig het radioprogramma Café Chantant gepresenteerd en werd opgevolgd door Herman Emmink. Het was een programma op het lijf geschreven van Oom Frans. Het ging over revue artiesten voor en na de Tweede Wereldoorlog."

 • Joost den Draaijer introduceert Juul Geleick tijdens een aflevering van 'Joost mag het weten' in 1967 als nieuwe technicus van Radio Veronica. Klik op de Norderney voor dit fragment. 

Eddy Becker

Eddy Becker, altijd in een vrolijke stemming, werkte van oktober 1966 tot 1969 bij Radio Veronica. Eddy presenteerde talloze keren het programma Ook Goeiemorgen. Zijn herinneringen aan Frans Nienhuys:

"Hoewel er door een aantal mensen wat lacherig werd gedaan over zijn manier van overdrijving bij zijn presentatie, had Frans een grote schare luisteraars. Zijn breedsprakigheid en het diep ingaan op sociale- en gezondheidsproblemen, die regelmatig in de aan hem verstuurde brieven voorkwamen, zorgden ervoor dat de luisterdichtheid grote hoogte bereikte. 

Zijn betrokkenheid was volgens mij niet gespeeld, want ik heb een keer meegemaakt dat een collega er grapjes over maakte in zijn bijzijn. Frans uitte zelden zijn boosheid verbaal, maar 'als blikken hadden kunnen doden' hadden we de vlag halfstok kunnen hangen.
Je zou dus met recht kunnen zeggen dat hij 'leefde voor zijn programma'.
Ik denk dan ook dat de luisteraars van toen een goede herinnering aan hem bewaren."

 • Als u op de Norderney klikt, hoort u Eddy Becker op 11 maart 1969 in Ook Goeiemorgen.

Cees van Zijtveld

Cees van Zijtveld begon zijn lange radiocarrière bij Minjon, de toenmalige jeugdafdeling van de AVRO-radio. Hij werkte kortstondig bij een reisbureau, toen hij op 1 februari 1961 in dienst trad van Radio Veronica.

Cees presenteerde in vijf jaar talrijke programma's, zoals Afspraak met Cees, Ook Goeiemorgen, Zondagmiddag Magazine, Hits à Go Go, Binnenkort in dit theater, Vrijdagmiddag Matinee, Halverwege, Voetjes van de vloer en Showtime.

Op 1 maart 1966 vertrok hij naar de AVRO, eerst als muzieksamensteller en later als presentator, eindredacteur, televisieproducer en -regisseur. De laatste tien jaar bij de AVRO zette hij de afdeling internationale en zakelijke betrekkingen op.

Na veertig jaar AVRO, op 14 juni 2006, nam Cees van Zijtveld afscheid van de omroep en startte hij zijn bedrijf 4C Unlimited, een advies- en bemiddelingsbureau op het gebied van programma’s voor omroepen en DVD-producenten.

De herinneringen van Cees van Zijtveld aan Oom Frans Nienhuys:
‘Toen ik begon bij Veronica kreeg ik er opeens een groot aantal familieleden bij: Oom Dirk, Oom Jaap, Oom Bull (alle drie Verweij) en Oom Cor (Petrus). Al na een paar weken kwam daar ineens nog
een oom bij: Oom Frans (Nienhuys). Het was inmiddels een bij Veronicanen ingeburgerde gewoonte geworden om ‘ouderen’ met oom aan te spreken.

Ik keek als 18-jarige wel vreemd
op van die ‘oudere man’ met zijn gedegen manier van radio maken. Ik tikte mijn teksten ook wel allemaal uit met verwijzingen naar de te draaien platen (B-6 was op een LP het zesde nummer van kant 2), maar Oom Frans had zelfs streepjes in zijn tekst waar de plaat gestart moest worden, zodat hij als een ‘echte’ discjockey keurig over de intro van een plaat sprak en precies uitkwam bij het begin van de zang.

Een methode die ik later bij de publieke omroep met plezier van hem heb overgenomen. Tja, en verder was zijn stijl natuurlijk niet de mijne. En over die stijl werd ook nogal gegniffeld door mijn collega’s en mij. We hadden bijvoorbeeld de gewoonte om bij het inregelen van de microfoon een wel erg vet aangezette versie van Oom Frans-teksten uit te spreken. Totdat Oom Frans net op zo’n moment langs de openstaande studio-deur kwam.

Als blikken konden doden, had ik dit niet meer kunnen navertellen. Gelukkig is het snel weer goed gekomen, want lang kwaad blijven zat niet in zijn karakter. Frans Nienhuys was een uniek fenomeen in de inmiddels al zo lange geschiedenis van de Nederlandse radio en die van Veronica in het bijzonder.’

 • Als u op de Borkum Riff klikt, hoort u enkele fragmenten uit het programma ‘Afspraak met Cees’, dat Cees van Zijtveld op 29 mei 1961 op 18-jarige leeftijd presenteerde. 
 • Klikt u op de Borkum Riff, dan hoort u fragmenten uit Vrijdagmiddag Matinee, dat Cees van Zijtveld op 17 juli 1964 presenteerde. 

Bob en Brenda

Krijn Torringa en Freda Keuker gingen in de jaren zestig onafscheidelijk door het leven als Bob en Brenda. Vele honderdduizenden luisteraars zaten in de beginjaren zestig klaar, als Bob en Brenda op de 192 meter de ether ingingen met hun befaamde programma Radio Veronica's Teenager Muziek Expres. Krijn en Freda gingen trouwen en vestigden zich op Curaçao, maar ze besloten in de jaren negentig hun eigen weg te gaan. Freda bleef op Curaçao en Krijn keerde terug naar Nederland. Krijn overleed na een ziekte op 16 augustus 2006.

Krijn Torringa (Bob) zei medio 2004 dat hij Frans Nienhuys nooit boos heeft gezien. Krijn: "Ik herinner me Oom Frans als een heel aimabele man. Hij had een winkeltje ergens in Amsterdam, weet ik nog. Wat mij altijd is bijgebleven, is zijn typische eigen manier van presenteren. Ik weet niet of dat in deze tijd nog zou kunnen, maar zoals hij het deed was het wel degelijk een groot succes. Hij praatte altijd op een vriendelijke manier tegen de luisteraars."

Freda Keuker (Brenda) kon zich Frans Nienhuys anno 2004 nog goed herinneren. Vanuit Curaçao zei Freda: ''Ik heb Frans niet vaak ontmoet, want wij kwamen één dag in de week om onze programma's op te nemen. Ik lag altijd in een deuk. Frans had altijd van die zielige dingen, maar hij was heel betrokken met wat ie deed. Hij stak de mensen altijd een hart onder de riem. Persoonlijk vond ik het een beetje tè overdreven, maar hij voorzag wel in een grote behoefte."

 • Als u op de Borkum Riff klikt, hoort u Bob en Brenda in Radio Veronica's Teenager Muziek Expres op 28 maart 1964.
 • Als u op het logo van Muziek Expres klikt, kunt u bladeren door de Muziek Expres van april 1964, die door Bob en Brenda wordt aangeprezen. Met onder meer de hittips van Joost den Draaijer en de programmering van Radio Veronica. Het is toevalligerwijs de 100ste editie van Muziek Expres.

Chiel Montagne

Chiel Montagne werkte vele jaren voor Radio Veronica. Chiel presenteerde in de jaren zestig onder meer de ochtendprogramma's Muziek terwijl u werkt en Schoon Schip en het avondprogramma Hondewacht. Hij verzorgde naast de Chiel Montagne Show in de jaren zeventig ook op zondag de herhaling van de Veronica Top 20.

Chiel kijkt met waardering terug op Frans Nienhuys. "Iedereen zat aan het apparaat gekluisterd als Oom Frans begon aan 'Men vraagt en wij draaien!' Die man was een instituut. Ga maar na, er wordt na dertig en zelfs veertig jaar nog over hem gepraat. Zijn bijzondere stijl sprak veel mensen aan. Frans Nienhuys maakte zeker voor die tijd opmerkelijke radio. Daarnaast vond ik hem een heel aardige en kundige man."

 • Als u op de Norderney klikt, hoort u Chiel Montagne op 6 januari 1966 tijdens het programma Hondewacht.

Bull Verweij

Radio Veronica-directeur Bull Verweij was in juni 2004, op bijna 95-jarige leeftijd, nog altijd in vorm. Scherp van geest, prachtige humor en bovendien bleek opnieuw dat hij een aimabele man was. Oom Bull overleed op 19 februari 2010 op honderdjarige leeftijd.

Oom Bull was in 2004 graag bereid om zijn herinneringen aan Frans Nienhuys aan het papier toe te vertrouwen. Sterk van Oom Bull was het feit dat hij Frans Nienhuys een eervolle rol toekende in de enorme populariteit van Radio Veronica.

 •  Klik op de brief voor een uitvergroting.