Hoofdstuk 15

Hoe het Oom Frans verder verging


Na de verdrietige en pijnlijke sluiting vanRadio Veronica en het definitieve afscheid van alle medewerkers van RadioVeronica op 1 oktober 1974 in Laren raakte Oom Frans Nienhuys niet helemaal inde anonimiteit.

Zo bracht platenmaatschappij Dureco in Weesp in november 1974 de langspeelplaat'Frans Nienhuys presenteert Men vraagt en wij draaien!' op de markt. Op de elpeewaren de meest gevraagde nummers te horen in de lange reeks vanjaren, dat 'Men vraagt en wij draaien!' op Radio Veronica te horen was. OomFrans kondigde de elpee met een voor- en nawoord aan en af, op de door hem zobetrokken en meeslepende wijze.

Zowel in 1974 als in 1975 keerde Oom Frans in den lande af en toe terug op debühne als presentator van Oosterse dans- en showavonden en in 1975 was hij enkele maanden medewerker van het weekblad Weekend.

  • Frans Nienhuys zag de toekomst na de sluiting van Radio Veronica aanvankelijk zeer donker in. Dankzij diverse nieuwe activiteiten en een harmonieus privé-leven met zijn vrouw Lily en de foxterriër Robbie bleef Oom Frans nog jarenlang op de been.


En zowaar keerde Frans Nienhuys nog enkele keren terug op de radio. Eerst alspresentator van het TROS-programma Café Chantant, dat elke woensdag van 11.45tot 12.26 uur werd uitgezonden. Oom Frans dankte aan dit programma weer diverseuitnodigingen om als presentator en cabaretier van feestmiddagen en -avonden inheel Nederland op te treden.

Toch zou het verzoekplatenprogramma 'Men vraagt en wij draaien!' alsnog zijn rentree maken. Het was de landpiraat Radio Atlantis uit Rotterdam,die er in 1983 voor zorgde dat de stem van Frans Nienhuys in een groot deel van deRandstad weer te horen was. Oom Frans presenteerde zijn verzoekplatenprogrammabehalve op de zondagochtend ook op woensdagavond voor Radio Atlantis Rotterdam.

Deze piratenzender werd uit de luchtgehaald op het moment dat Frans Nienhuys een aflevering van 'Men vraagt en wij draaien!' hadafgekondigd. Volgens de Radio Controle Dienst, zoals de opsporingsdienstAgentschap Telecom destijds heette, werd uit respect voor Frans Nienhuys niet tijdens hetprogramma ingegrepen. De medewerkers van Radio Atlantis echter vermoedden dat deRCD zich een woedende menigte heeft bespaard door pas na afloop in te grijpen.In 1984 kwam Oom Frans met 'Men vraagt en wij draaien!' nog een korte tijd terugop een gelijknamige andere landpiraat, Radio Atlantis Amsterdam.

  • Ter ere van de 80ste verjaardag van Oom Frans belde Vader Abraham voor zijn programma op de zeezender Radio Monique met Frans Nienhuys. Dit fragment werd op 17 augustus 1985 uitgezonden.

Zo hebben diverse activiteiten na de sluiting van Radio Veronica in het levenvan Frans Nienhuys voor afleiding gezorgd. Privé leidde Frans nog jarenlang eengelukkig leven met zijn vrouw Lily en de foxterriër Robbie.

Frans Nienhuys is op 6 juni 1994 op 88-jarige leeftijdoverleden. Zijn as is naar zijn wens over de Noordzee uitgestrooid. Oom Frans wilde nietbijgezet worden in het familiegraf op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Lily Rost is op 13 mei 2000 op 83-jarige leeftijd overleden.