Voorwoord

Radio Veronica heeft altijd garant gestaan voor een ijzersterke programmering. En dat was in februari 1961 ook al het geval. De toen reeds populaire zeezender deed in die maand een gouden greep.

Een oproep aan de luisteraars van Radio Veronica om brieven in te sturen voor een nieuw verzoekplatenprogramma bleef niet onopgemerkt. Er kwamen in een week tijd liefst 32.860 brieven binnen...

Het programma was in 1951 geschrapt door de VARA, maar keerde tien jaar later vanaf de vrije Noordzee terug. Op zondag 19 februari 1961 ging het programma voor de eerste keer de lucht in op Radio Veronica. Het populaire programma bleef tot het bittere eind te horen op de zeezender en schitterde op zondagmorgen 25 augustus 1974 voor de laatste keer.

U heeft het al begrepen: FRANS NIENHUYS is de presentator, 'MEN VRAAGT EN WIJ DRAAIEN!' heet het programma, het oudste verzoekplatenprogramma van Nederland.

  • Als u op de Borkum Riff klikt, hoort u een vertrouwd geluid uit de jaren zestig.
  • Als u op de Norderney klikt, hoort u een vertrouwd geluid uit de jaren zeventig.

Frans Nienhuys mag als presentator van Radio Veronica uniek worden genoemd. Met een ongekende betrokkenheid stak hij de zieke en gehandicapte mensen altijd een hart onder de riem. Ook was hij een groot dierenvriend. En zijn vurige pleidooien voor het behoud van Radio Veronica kwamen recht uit zijn hart.

Om deze bijzondere presentator te blijven herinneren, kunt u hier de levensgeschiedenis van Frans Nienhuys lezen. Zijn levensverhaal is door Oom Frans zelf opgetekend in 1976. Hier en daar kunt u een geluidsfragment horen, waarbij u de karakteristieke stem van Frans Nienhuys zult horen.

En geniet ook van de herinneringen van diverse Radio Veronica-grootheden. Grote namen uit een onvergetelijk en glorieus radioverleden. Ik wens u veel lees- en luisterplezier.

Bert Alting.