blog stats

 

Moest hier niet eigenlijk een vijgeblaadje staan ?

 

Wat is naturisme ?

Naturisme is je kleren uittrekken en jezelf zijn. Respect hebben voor je medemens en de natuur. Doordat je je kleren laat vallen merk je hoe je anders tegen de "gewone" dingen van het leven aan kijkt. Je gaat genieten van de eenvoudige dingen in het leven die je eerst niet zag.

Velen hebben het naturisme ondergaan en kunnen zich inmiddels geen leven zonder meer voorstellen. Naturisme is een gevoel van vrijheid, respect voor de ander tonen. Naturisme maakt geen verschil tussen: jong en oud, groot en klein, dik en dun, wit en zwart; iedereen is gelijk. Als naturist heb je ook respect voor je omgeving en de natuur. Kort gezegd: het draait bij het begrip naturisme om zelfrespect en respect hebben voor andere mensen, natuur en milieu.

Voor mij geeft het 'uit de kleren zijn' een stuk ontspanning. Ik heb dit ontdekt toen ik 10 jaar was. Ik sliep beter zonder kleren en voelde me vrijer. Later merkte ik dat als ik heel gespannen was, lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn, verdwenen als ik me ontkleedde. Gedurende de jaren merkte ik dat daarnaast ook sauna veel spanning weg nam. 

 

Wat betekent het naturisme verder voor mij ? 

Het komt er op neer dat ik me ongekleed vrij voel, dat ik mezelf kan zijn, dat ik me geheel kan ontspannen en de zorgen van de dag beter aan kan. Door het afleggen van kleding leg ik ook de druk van het leven van me af. Het betekent ook dat ik niet alleen hier, maar ook elders graag ongekleed ben, met zwemmen, in de sauna, of op vakantie. Ik respecteer de mening en gevoelens van anderen en ben niet ongekleed als men dat als onprettig ervaart, zo verwacht ik ook dat men mijn mening respecteert. Het heeft niets met seks of exhibitionisme en dergelijke te maken, het is slechts een manier van leven, het is belangrijk voor mij om me gezond en prettig te voelen.

 

 

Waarom vertel ik dat op mijn site?

Vanaf mijn 10e jaar voel ik mij prettiger als ik ongekleed kan zijn, 's zomers en 's winters, overdag of 's avonds. Hoewel ik er nooit over praatte, werd het in mijn directe kring wel geaccepteerd. Aangezien ik mezelf wil (kunnen) zijn en ik er niet snel over praat heb ik besloten het op mijn site te zetten. Op deze manier vind ik dat stukje kracht dat ik nodig heb om te vertellen dat ik het naturisme een warm hart toedraag.

Mijn ervaring

Zoals gezegd, ben ik al vroeg geconfronteerd met het feit dat ik mij ongekleed prettig voel. Natuurlijk zal ik als het vriest net als ieder ander 'gewoon gekleed gaan', maar in het algemeen gaat dat gevoel dat ik me ongekleed prettiger voel, wel op. Mijn familie heeft mij altijd in mijn waarde gelaten en begrip getoond voor mijn standpunt. Ook buren, vrienden en bekenden respecteren mij zoals ik ben. Tijdens mijn studie is het ook ter sprake gekomen en werd er soms lacherig over gedaan. Misschien uit onbekendheid, maar toch  is er met begrip voor een andere levenswijze gereageerd; hoe dan ook, mijn levenswijze werd gerespecteerd, net als ik de levenswijze van anderen respecteer. Echter op het strand bij 32 oC  zal ik zeker ongekleed zijn, ik voel me ongekleed prettiger (en heb ik ook geen kleffe, natte zwembroek). Ook elders, als ik de drukte van alle dag van me af wil leggen door te zwemmen of anderzijds, heb ik nog nooit onbegrip ervaren van mensen die ik ongekleed heb ontmoet. Ik heb nog nooit een verbaasde blik of opmerking gehad, en mijn ervaring is dat als men elkaar met respect benaderd, niet provoceert en elkaar in waarde erkent, er geen enkel probleem is om al of niet gekleed gaan.

Hoewel veel mensen lacherig doen als naturisme ter sprake komt, is er een steeds grotere groep mensen in Nederland die op vakantie een naaktstrand bezoeken. Vaak onder de naam FKK (de Duitse benaming Frei Körper Kultur) bezoekt men dan stranden of campings en ziet men de vrijheid en merkt men het prettige van het ongekleed mogen en kunnen zijn. Men heeft er geen moeite mee om ontzielde en verminkte slachtoffers van oorlogsgeweld of natuurrampen te (laten) zien. Komt een bloot lichaam voor in reclame of op televisie, dan heeft men er vaak ook geen moeite mee, maar is iemand ongekleed op een strand of elders, dan wordt dat vaak helaas meteen geassocieerd met seks, ongewenste intimiteiten,  exhibitionisme, etc. Dat is jammer, want los van de uitzonderingen gaat het alleen om het ontspannen mogen recreëren op een wijze die voor ieder persoonlijk is, zonder opzettelijk aanstoot te geven aan anderen. Het verbergen van lichaamsdelen met een minuscule bikini of zwembroek, welke nagenoeg niets bedekt, heeft meer te verbergen en een grotere visuele aantrekkingskracht dan een natuurlijk lichaam van iemand die niet uit is op 'gezien worden', maar alleen van de (lichamelijke) vrijheid wil genieten. Want is het immers niet zo dat als men iets te verhullen heeft, dit aantrekkelijker is dan als men niets aan heeft ......? Of is het soms angst (gymnofobie) of een onnatuurlijk (aangepraat) schaamtegevoel om het naakte lichaam te verfoeien? 

Bij naturisme gaat het er niet om of je atletisch gebouwd bent of  een uitstraling van Miss Universe hebt. Men zal elkaar niet beoordelen op uiterlijk, hooguit bij een eerste ontmoeting een keer aankijken om dan verder te gaan waar men mee bezig is. In de 'geklede wereld' geldt vaak 'kleren maken de man'. Op zich natuurlijk niets mis mee, maar op die manier worden er vaak vooroordelen gevormd die alle basis van objectiviteit missen. Belangrijk is dat men zich prettig voelt op de manier hoe men zich kleedt, de een in jeans of pak, de ander in een bikini of liefst on-'gekleed'.

 

"Het naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur; het wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid,
die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu."
"Het bijzondere van naturisme is dat het zo gewoon is."

 

Naturisme is iets dat je niet kan uitleggen,
je moet het ondergaan.

Links     Mijn gastboek     Anderen     Interview

FAQ, ofwel: dat wat je graag wil weten, maar nooit hebt gevraagd

Naakt in Nederland

 

Sauna

De gezondheidsaspecten van saunagebruik

Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna? Welke effecten heeft de afwisseling van extreme temperaturen op je lichaam? Hier vind je antwoorden op deze vragen en meer.

De naeckte waerheidt

In de sauna bent u helemaal bloot. Dat is in het begin misschien even vreemd, maar het went snel. Het is noodzakelijk dat de huid helemaal wordt blootgesteld aan de warmte en ook weer aan het afkoelen. De huid moet vrijuit kunnen transpireren om ervan te profiteren. Met andere woorden: laat het natuurlijke proces zijn gang gaan voor een optimale zuivering van de huid!

In Finland zeggen ze: Wie naar de sauna toe kan lopen, kan ook de hete cabine in!
Met andere woorden, sauna is voor alle leeftijden. De enige uitzondering op deze regel zijn baby’s, want die zijn niet in staat hun eigen lichaamstemperatuur goed te regelen. Maar verder zijn er geen restricties voor gezonde mensen. Een ieder kan genieten van de ontspannende werking van de sauna.

Introductie
Wat gebeurt er met je lichaam in de sauna? In het kort: Je geeft je lichaam een training, je ververst de vochtreserves, je bouwt weerstand op en je geeft je lichaam en je psyche rust en ontspanning.In de sauna moet ons lichaam 'vechten'.


De hoge temperaturen in de sauna cabine zorgen ervoor dat al in de eerste paar minuten de huidporiën zich openen en onze zweetkliertjes in werking komen. Door invloed van de warmte vindt in ons lichaam een vaatverwijding plaats. De versnelde doorbloeding van de huid dient net zoals het zweten als afweer tegen de temperatuur. We gaan zweten om ons lichaam door middel van verdamping te koelen. Het vocht dat nodig is om te zweten wordt direct aan ons bloed onttrokken, waardoor de bloeddruk nog meer zal dalen. Gelukkig hebben we in ons lichaam voldoende "vochtdepots" liggen en kunnen onze organen heel wat vocht missen, zodat dit tekort aangevuld kan worden.

Je ververst je vochtreserves

Een geoefend saunabader 'verliest' over het algemeen zo'n halve tot anderhalve liter vocht per saunabezoek. Met het transpiratievocht wordt er echter niet alleen maar vocht (= water) aan ons lichaam onttrokken, maar b.v. ook melkzuren die na een grote lichamelijke inspanning in de weefsels zijn achtergebleven. Het lichaam wordt zo door de van binnenuit aangevoerde bestanddelen van het transpiratievocht als het ware "schoongespoeld". Deze regelmatige opruiming van stofwisselingsresten en van stoffen die na ziekteprocessen zijn blijven hangen is een van de belangrijkste 'diepte-effecten' van het saunabaden. De goede 'dieptewerking' van de sauna wordt het minst verstoord als men het aanvullen van de vochtreserve door te drinken kan uitstellen tot na afloop van het bad.

Je bouwt weerstand op

Bij regelmatig saunabezoek wordt je lichaam gehard en zul je ook buiten de sauna minder last hebben van kouvatten dan niet-sauna bezoekers. In de saunacabine doe je zoveel warmte op dat je de gang naar buiten in de frisse lucht en de koude douche daarna als prettig ervaart.

(Hoe kan dat? Lees er hier meer over)

De herhaalde verwijding, vernauwing en weer verwijding van de bloedvaatjes in de huid zorgen voor een training van het lichaam. Mensen die regelmatig naar de sauna gaan en de saunagang zo'n 2 ā 3 maal volgens de regels herhalen trekken zich op deze manier een natuurlijke zomer-/winterjas aan en zij zullen merken dat zij steeds minder gevoelig worden voor temperatuurverschillen, ook in het dagelijks leven. Ook bij een echte griepepidemie heeft de sauna haar waarde als afweermiddel bewezen. Wetenschappelijk werd dit aangetoond door diverse onderzoekingen en in de praktijk wordt dat nog altijd opnieuw bewezen door het grote aantal saunabaders dat bij een algemeen infectiegevaar toch niet door het griepvirus wordt aangestoken.

Bron: De Nederlandse Sauna Vereniging

 

Yoga

Yoga komt uit India en is al eeuwenlang bekend als een systeem dat goed is voor lichaam en geest. Er zijn vele vormen van yoga, waarvan hatha-yoga de meest bekende en toegankelijke is. Hatha-Yoga is een combinatie van beweging, adem en ontspanning. Bij yoga richt je de volle aandacht op het lichaam waardoor je los komt van de dagelijkse drukte en de gedachtestroom in het hoofd. Je voelt het lichaam en leert het beter kennen. Hierdoor ervaar je waar spanningen zitten en hoe deze spanningen kunnen worden losgelaten door ontspanning. De adem speelt hierbij een belangrijke rol. Door de balans te vinden tussen spanning en ontspanning komt er meer ruimte voor jezelf. Je voelt dat je leeft! Iedereen kan yoga doen: vrouw of man, jong of oud, stijf of lenig. Iedereen oefent op zijn of haar manier en niveau in een groep waar iedereen gelijkwaardig is. De nadruk ligt op wat je wel kan en niet andersom, het gaat dus niet om de prestatie!
Bij stress, onrust, slapeloosheid, rugklachten, RSI kan yoga een effectieve manier zijn om deze klachten te verminderen. Yoga werkt op langere termijn en bij regelmatige beoefening.

Wat betekent yoga voor mij

Naast sauna, naturisme, sport en wandelen  is yoga voor mij dé manier om even alles om me heen te vergeten. In een kleine hechte groep beoefen ik yoga al vanaf 1988. Door de rustige omgeving de gecontroleerde adembewegingen en soms complexe oefeningen kom ik al gauw in een volledig ontspannen houding, waarin voor gedachten geen plaats is. Op deze manier verfris ik mijn geest en ben ik in staat om alle spanning van mij af te leggen. In het leven van alledag kan ik enkele yogaoefeningen toepassen om spanning of angst te verminderen (denk bijvoorbeeld aan een examen of aan een bezoek aan de tandarts).

Tot slot

Tot slot wil ik graag naar een heel mooie site verwijzen met een discussieplatform wat beslist de moeite waard is:

 http://www.jouwsaunagids.nl/naturisme.html

Veel gestelde vragen (FAQ)

links