Groente van de maand  

 

Up Groente van de maand tuintips fotoos organisatie/bestuur

Sla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 
Ga naar: navigatie, zoeken

Sla (Lactuca) is een geslacht van bladgroenten die tegenwoordig rauw gegeten worden. In de Romeinse tijd werd sla overigens nog gekookt omdat hij nog niet mals genoeg was. Er zijn veel verschillende typen sla. Typen die een krop vormen en typen die dat niet doen. De oude Egyptenaren kenden al stengelsla, waarvan de stengel gegeten werd. Sla vormt aanvankelijk een stengel (in lengte variŽrend naargelang het type) met bladeren, maar wanneer je hem niet op tijd oogst, gaat de stengel verlengen (doorschieten), in bloei komen en pluiszaadjes produceren. Verder kan het blad al of geen anthocyaan bevatten, waardoor zowel rode als groene slatypes bestaan. De vermoedelijke wilde stamouder van de sla is kompassla (Lactuca serriola).

De volgende typen sla worden nu geteeld:

bullet botersla (normale kropsla)

De botersla verdwijnt tegenwoordig steeds meer uit de winkels ten gunste van de ijsbergsla die veel beter houdbaar is (zowel in de winkel als in de koelkast), maar de ijsbergsla is wat kool-achtiger.

bullet ijsbergsla (ijssla)

De juiste naam is IJssla. De naam ijsbergsla is afgeleid van het Amerikaanse ras Iceberg en is dus eigenlijk een rasnaam en geen soortnaam.

bullet gifsla

Gifsla wordt speciaal gekweekt voor het wit sap dat in de stengels zit. Dit is rijk aan Lactucarium ( bevat triterpenoÔde alcohol). Deze stof werkt kalmerend en slaapverwekkend. Dit witte melksap wordt tot poeder verwerkt en als natuurlijk medicijn verkocht. Bij het eten van sla in normale hoeveelheden wordt te weinig van deze stof in het lichaam opgenomen om merkbaar te zijn.

bullet bindsla
bullet kluitsla
bullet pluksla
bullet snijsla
bullet stengelsla
bullet eikenbladsla
bullet veldsla
bullet krulsla zoals (lollo rossa en lollo bionda)


 

 Nerfrot

Onder slaplanten komt de plantenziekte nerfrot voor. Deze ziekte uit zich in de nerf van de sla. Nerfrot wordt veroorzaakt door bacteriŽn van het geslacht Pseudomonas