Meester Morihei Ueshiba (1883-1969)

GESCHIEDENIS EN ONTWIKKELING VAN AIKIDO

Aikido
de vloeiende manier

De grondlegger van het aikido, Morihei Ueshiba (vaak O-Sensei genoemd, 1883 - 1969) heeft uit verschillende vechtstijlen deze unieke zelfverdedigingskunst ontwikkeld.

 

Wat betekent Aikido
Ai = bij elkaar passen (harmonie) of vrede
Ki = levenskracht (geestelijke-) of wilskracht
Do = de weg of de manier waarop je iets doet

Aikido, als relatief jonge krijgskunst, heeft zijn inhoud te danken aan jujutsu (Japans worstelen), kenjutsu (zwaardvechtkunst) en yarijutsu (speervechtkunst).

 

O-Sensei had jujutsu (tegenwoordig jiu jitsu) bij Tokusaburo Tojawa en Sakaku Takeda geleerd. De stijl van Takeda heeft de meest zichtbare invloed op de technische inhoud van aikido gehad.

 

O-Sensei leerde kenjutsu (ook wel de moeder van alle Japanse vechtkunsten genoemd) bij Masakatasu Nakai, waar de vloeiende en ronde bewegingen van aikido vandaan komen. In kenjutsu wordt de botsing van zwaarden vermeden. De nadruk ligt op een vloeiende snijbeweging met het zwaard. De vertaling daarvan in aikido zijn de vloeiende en ronde bewegingen met het lichaam.

 

De grondlegger van aikido had eveneens grote belangstelling voor diverse godsdiensten en filosofieŽn waaronder het zenboeddhisme. Bij de priester Mitsujo Fujimoto van de Shingon school leerde O-Sensei het zenboeddhisme.

 

 

Aikido is een sierlijke en effectieve budovorm voor jong en oud. Deze Japanse zelfverdedigingskunst kan zowel door dames als heren op elke leeftijd beoefend worden. Aikido is een ideale manier van lichamelijke ontspanning en geestelijke concentratie.

In aikido staat het oosters principe 'meegeven om te overwinnen' centraal. Een aanval keert zich in aikido altijd tegen de aanvaller. Door gebruik te maken van aanvalskracht en richting weet de aikidoka door middel van werp- of klemtechnieken de aanvaller onder controle te brengen.

De bewegingsvorm in aikido is elegant en soepel waarbij kracht een bescheiden rol speelt. Aikidoka's dragen over hun budokleding een wijde zwarte of donkerblauwe broekrok, (een hakama, de traditionele kleding van de samoerai). Aikido kent geen wedstrijden. Morihei Ueshiba  heeft dat bepaald om te voorkomen dat door invloed van lichaamskracht en conditie de pure aikidotechnieken verloren zouden gaan. Ook heeft O-Sensei dat bepaald om te voorkomen dat door competitie het principe van harmonie te niet gedaan zou worden.

Aikido wordt wel het meest complete budo genoemd omdat het in technisch opzicht relaties heeft met alle budovormen en in de beoefening ook gebruik gemaakt wordt van zwaard- en stoktechnieken.

 

Terug naar de hoofdpagina

 

                     

JBN

Iedere Aikidoka die lid is van de Judo Bond Nederland (JBN), krijgt het informatieve blad
Judo Visie
5 keer per jaar toegestuurd,
met daarin o.a. leuke jeugd pagina's.
Wil je ook aikido gaan doen, zoek dan in het telefoonboek of de gemeentegids naar een school of vereniging in je buurt. Je kunt ook bij de JBN om informatie vragen.

Neem een kijkje bij de JBN

Wil je in een stripverhaal lezen
hoe karate ontstond,
klik dan op onderstaande strip.

.Als je van stripverhalen houdt....

Wil je een spannende legende
lezen over vechtsport,
klik dan op onderstaande vuist.

.Als je van legendes houdt....

Wil je een kijkje nemen op
de site van de school waar Ad traint,
klik dan op onderstaande logo..
 

.