Meester Jigoro Kano (1860-1938)

GESCHIEDENIS EN ONTWIKKELING VAN JUDO

Ju-Do
de soepele manier

Jigoro Kano was een  kleine en magere jongen. Ondanks dat hij veel geplaagd werd, deed hij nooit vervelend terug, want vechten durfde hij niet. Toen hij 16 was, (1876) stapte hij naar een jiu-jitsu-school, want hij had gehoord dat een kleinere van een grotere en sterkere kon winnen dankzij jiu-jitsu technieken. Zijn conditie verbeterde snel en ook werd hij door alle oefeningen sterker. Al snel leek hij geen 'spillebeen' meer en hij voelde zich ook sterker. Daarom durfde hij ook steeds meer voor zichzelf op te komen als hij geplaagd werd.
Hij merkte al snel dat het niet meeviel. Jiu-jitsu trainingen waren zwaar, stoten met de vuisten, trappen met de voeten en steken met de vingers, het was allemaal toegestaan. Kano zat vaak onder de pleisters, sommigen noemden hem zelfs 'Bansoko' (de pleister).

Jigoro Kano vond het jiu-jitsu veel te hard. Jiu-jitsu had veel goeds maar... Kano zocht, dacht na, probeerde uit en vond wat hij wilde! De toen 22-jarige student noemde het 'Kodokan judo' (1882). Het Kodokan judo was veiliger om te beoefenen en dus prettiger om te trainen en leuker om naar te kijken.
In het jiu-jitsu ging het erom je tegenstander(s) te verslaan. Zelfs zo, dat ze niet meer konden opstaan. Kodokan judo was meer een spel, een manier om iemand te werpen of onder controle te houden op de grond, zonder direct iemand te moeten blesseren. Kano bedacht dat als je dit spel vaak en lang genoeg zou spelen, je er tenslotte een sympathiek(er) mens door zou kunner worden met een gezond(er) lichaam.

Jigoro Kano leerde ook veel over de verschillende manieren van lesgeven. Hij wist dat je een goede leraar of lerares nodig had om iets te kunnen leren. Daarom wilde hij, zelfs toen hij leraar was, steeds meer bijleren. Doordat hij voorname ouders had en zelf gestudeerd had, had hij veel vrienden van adellijke ouders. Zij vormden eigenlijk zijn eerste judoschooltje. In het begin waren er maar 22 leden. Maar die leerden erg snel en werden later ook leraar in judo. Met Jigoro Kano gaven zij demonstraties in Japan en later in de hele wereld. Leraren op (gewone) scholen kregen in de gaten dat judo goed te gebruiken was in de gymlessen om de scholieren te laten stoeien en met elkaar te leren omgaan. 

                     Terug naar de hoofdpagina

JBN

Iedere judoka die lid is van de Judo Bond Nederland (JBN), krijgt het informatieve blad Judo Visie 5 keer per jaar toegestuurd,
met daarin leuke jeugd pagina's.
Wil je ook judo gaan doen, zoek dan in het telefoonboek of de gemeentegids naar een school of vereniging in je buurt. Je kunt ook bij de JBN om informatie vragen.

Neem een kijkje bij de JBN

Wil je in een stripverhaal lezen
hoe karate onstond,
klik dan op onderstaande strip.

.Als je van stripverhalen houdt....

Wil je een spannende legende
lezen over vechtsport,
klik dan op onderstaande vuist.

.Als je van legendes houdt....

Wil je meer weten over judo,
klik dan op onderstaande judoka.


Wetenswaardigheden