Vier van de grote meesters

GESCHIEDENIS EN ONTWIKKELING VAN KARATE

KARATE
EEN VECHTKUNST MET TRADITIE

Volgens de legende is karate ongeveer 2000 jaar geleden in China ontstaan. In deze tijd leefde er een Indische monnik, Bodhidharma Taichi of kortweg Daruma Taichi (Ta Mo in het Chinees), die in het klooster van Chaolin-Zsu de boeddhistische leer Dhyana (later Zen genoemd) onderwees.

Daruma of Bhodidarma

Zijn onderwijs en tucht waren zo streng, dat zijn leerlingen een na een flauw vielen. Daruma ontwikkelde daarom een techniek, die zijn leerlingen lichamelijk en geestelijk sterker moest maken en hen tevens zou beschermen op verre reizen.
Later kregen deze monniken de naam van de geweldigste vechters van China te zijn. Hun manier van zelfverdediging werd Chaolin-Zsu, tempelboksen of Kempo genoemd.
Het duurde niet lang of deze zelfverdedigingstechniek drong ook door tot Okinawa, Japan. Daar werd het gecombineerd met een methode van vuistvechten en kreeg de naam Okinawa-Te.
Ongeveer 500 jaar geleden kwam op Okinawa koning Hashi aan het bewind. Toen die het dragen van wapens verbood, kwam het ongewapende gevecht tot grote ontwikkeling. Pas omstreeks 1920 demonstreerde een inwoner van Okinawa deze verdedigingstechniek voor het eerst in in Japan. Zijn naam was Gichin Funakoshi.
Gichin Funakoshi werd in 1869 in Shuri, Okinawa geboren. Op elf-jarige leeftijd beoefende hij reeds vechtsport. Toen hij zelf een meester was geworden, trok hij naar Japan. Hij combineerde het Okinawa-Te met oudere Japanse vechtsporten van waaruit het moderne Japanse karate met zijn drie aspecten ontstond: zelfverdedigingstechniek, lichaamscultuur en sport.
Gichin Funakoshi wordt als de vader van het moderne karate beschouwd.
De grondlegger van het Goju-Ryu karate (de stijl van Sjan) is Chojun Miyagi. Miyagi begon met karate op elf jarige leeftijd als leerling van Kanryo Higashionna, een tijdgenoot van Gichin Funakoshi. Meester Higashionna had als bijnaam ‘Gyukei’ (als een stier) die hij dankte aan zijn grote kracht. Als demonstratie liet hij in de Sanchin stand mensen aan hem duwen of trekken aan touwen om zijn enkels in een poging hem uit zijn stand te krijgen.  

                      Karatedo geschreven in het Japans

Het woord KARATE betekent letterlijk lege (Kara) hand (Te). Deze naam is ontstaan doordat karate oorspronkelijk een vorm van zelfverdediging was, die beoefend werd zonder wapens.
Karate is, net zoals de meeste vormen van zelfverdediging, bijzonder geschikt voor kinderen omdat ze alle spieren van het lichaam leren beheersen, zowel links als rechts. Ze leren op een leuke manier om hun hersens, geest en lichaam samen te laten werken. Bovendien gaan kinderen hun ademhaling goed gebruiken en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Karate is een gecompliceerde bewegingskunst, die alleen door veel trainen goed beheerst kan worden.
Iedereen die begint met karate krijgt de witte band. Door aan examens mee te doen, kan er een hogere graad (Kyu) worden behaald. De meest gebruikelijke volgorde van kleuren is: wit, geel, oranje, groen, blauw en bruin, waarbij tussen de graden ook slips toegevoegd worden. Na 1ste Kyu volgt het examen voor 1ste Dan, de zwarte band.

KBN

Iedere karateka die lid is van de Karate-Do Bond Nederland (KBN), krijgt het informatieve blad Taiko toegestuurd,
met daarin leuke jeugd pagina's.
Wil je ook karate gaan doen, zoek dan in het telefoonboek of de gemeentegids naar een school of vereniging in je buurt. Je kunt ook bij de KBN om informatie vragen.

Neem een kijkje bij de KBN

Het uiteindelijke doel van karate is geen nederlaag of overwinning, maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.
Gewelddadig zijn, is zwak zijn.

Gichin Funakoshi
vader van het moderne karate

Wil je in een stripverhaal lezen
hoe karate onstond,
klik dan op onderstaande strip.

.Als je van stripverhalen houdt....

Wil je een spannende legende
lezen over vechtsport,
klik dan op onderstaande vuist.

.Als je van legendes houdt....

Wil je meer weten over karate,
klik dan op onderstaande karateka.


Wetenswaardigheden

Terug naar de hoofdpagina