KENNEL VAN CINU’S HOF

HOME

DAAN EN ANS

IN MEMORIAM

FOKKERIJ

NESTEN

KENNELDAG

 

 

20 DAGEN JONG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rasbeschrijvingen van Entlebucher Sennenhonden zijn er te kust en te keur te vinden op het internet. Vandaar dat ik mij wil beperken tot een aantal belangrijke karaktereigenschappen. Karaktereigenschappen die de entlebucher maken tot wat hij is.

 

Een entlebucher is een actieve, vrolijke, soms wat luidruchtige hond. Met luidruchtig bedoel ik niet dat het een blaffer is, maar dat hij uit enthousiasme flink kan jodelen.

 

Het is een uitgesproken werkhond die in Zwitserland, het land van herkomst, nog regelmatig meehelpt het vee te hoeden en te drijven. Maar die leuke eigenschap betekent ook dat hij het gezin graag bij elkaar houdt, en vooral met heel kleine kinderen in huis is het lastig dat intuïtieve gedrag in goede banen te leiden. Het is een hond die graag wil en goed kan luisteren, hij is slim en leergierig. Hij heeft een baas nodig die duidelijk is zonder hardhandig te zijn. Een baas die weet wat hij van de hond verlangt en daarin consequent is. Daarnaast dagelijks écht bezig zijn met de hond in de vorm van (leer)spelletjes en een flinke wandeling, dát is wat een entlebucher wil. Natuurlijk mag de gehoorzaamheidstraining in groepsverband niet ontbreken. Behendigheid, flyball en andere activiteiten, er is keuze genoeg.

 

Na zo’n heerlijke dag is uw hond tevreden en kan hij rustig slapen en waken. Want waken dat kan hij ook. Hij mag dan niet tot de grote hondenrassen behoren maar een imponerende verschijning kan die entlebucher ondanks dat hij op het eerste gezicht zo aardig oogt, toch wel zijn. Als de nood aan de man komt zal hij het zeker voor u opnemen.

 

Slapen doet hij graag in uw nabijheid, het is absoluut geen kennelhond, maar een hond die bij de baas en zijn gezin wil zijn, hij wil werkelijk deel uitmaken van de roedel. Een entlebucher wil niet graag alleen zijn. Doordat hij zo gezinsgericht is neem hij nooit de benen en omdat het geen jager is loopt hij in het bos ook niet (te) ver van u weg. Dat maakt ook dat een entlebucher u goed kan vergezellen op uw vakantiereisjes, gelukkig ook maar, een entlebucher in een pension gedijt niet goed.

 

Van nature is de entlebucher wat afstandelijk. Het is geen allemansvriend. Als u echter de moeite neemt om hem goed te socialiseren zal hij ook vreemden zonder (al te veel) reserves benaderen. Al snel zijn uw vrienden ook zijn vrienden.

 

De meest voorkomende reden van herplaatsing is het drijven dat de hond doet, ook al wordt dat in veel gezinnen niet als zodanig opgemerkt. Het uit zich in allerlei ongewenst gedrag dat menig eigenaar tot wanhoop kan drijven. Laat u daarom goed informeren, en bedenk dat die schattige pup zich zonder de juiste begeleiding al snel kan ontpoppen tot een luidruchtige dwingeland.

 

Het is een klein ras met een gesloten fokboek dat afstamt van rond de 10 entlebuchers, inherent daaraan is  dat er behoorlijk wat gezondheidsproblemen zijn. Over enkele aandoeningen wordt nauwelijks gesproken, al te vaak worden problemen binnen de eigen fok door fokkers graag in de doofpot gestopt. Een opsomming: oogproblematiek met name de oogziekte glaucoom, epilepsie alsmede tumoren in de kop, verkeerd aangelegde urineleiders (ectopische ureteren/EU), auto-immune aandoeningen, kruisbandscheur, patella luxatie. Geen ziekte maar wel voorkomend: langhaar, dat zich pas vanaf een maand of twee duidelijk manifesteert.