home

wat voor soort
instrument
is een saxofoon

de sax familie

sax-tips

biografieën

sax geschiedenis

saxofoon muziek

delen van de saxofoon

een saxofoon kopen? Wat komt er allemaal bij kijken?

Bekijk mijn gastenboek
 
 

Een paar sax-tips

Tips en trucs voor rieten

Hoewel er veel kritiek is over de prijs en de kwaliteit van rieten, levert dit stukje bamboe toch een uitermate knappe prestatie. het riet zet de "blaasdruk" van een saxofonist om in een trilling ofwel een toon. Als er geblazen wordt, beweegt het riet in 1 minuut al gauw een paar honderd keer op en neer. De helft van de tijd staat het mondstuk helemaal open en de resterende tijd trekt het riet sprintjes tussen open en
dicht. Daarbij moet het riet zich snel aanpassen aan elke nieuwe toon, stoppen,starten, crescendo, piano en dan moet het nog mooi klinken ook.

Uren achtereen, elke dag en het liefst weken lang. Een bamboe riet bestaat uit kleine holle pijpjes met daartussen een lijmachtige stof. Laat het wat vocht opzuigen en je krijgt een mooi soepel en toch sterk riet dat uitstekend kan trillen Speeksel tast echter de structuur van een riet aan. Gevolg: een slap riet zonder fut, dat snel inscheurt.

Enige trucs

1. Je kunt de bovenkant van een riet polijsten. Zo voorkom je dat speeksel te snel binnendringt en het riet aantast. Leg het riet op een plat vlak en wrijf, bijv. met de achterkant van een theelepeltje, het aangesneden gedeelte van het riet dicht. Naar de tip toe ! Net zo lang tot de bovenkant hard en glad is.

2. Het is dus beter om een riet vochtig te maken door het in een kopje water te zetten dan door er op te sabbelen.

3. Na het spelen het riet goed afvegen en afspoelen met water. Je kunt het riet na het spelen ook even schoon schrapen, maar wees hier voorzichtig mee. Nog beter is het als je een riet een nacht in een oplossing van 3% waterstof peroxide zet. Daarna natuurlijk nog even afspoelen met water.

4. Rieten willen in het begin of na het spelen nog wel eens krom trekken. Niets aan de hand ! Het betekent allen maar dat het opgenomen vocht niet goed verdeeld is. Dat trekt wel weer bij.

5. Je kunt de riten die je gebruikt het beste bewaren in een riethouder. Of klem ze op een plat vlak van plastic of glas.

6. Toch zal een riet, hoe goed je er ook op past, uiteindelijk slap en futloos worden. het enige dat je dan nog kunt doen is knippen. Echter dit heeft slechts tijdelijk effect.

7. Om een riet te kunnen knippen moet het goed nat zijn. Knip slechts kleine randjes tegelijk en test. Uiteindelijk kun je er niet veel meer dan anderhalve millimeter vanaf knippen. Eventueel kun je de ronding van de tip bijvijlen, zodat het beter bij de tip van het mondstuk past.

Wat doen met rieten die niet lekker spelen


Probeer het riet enige tijd in te spelen, want het karakter van een riet verandert vooral in het begin. Vaak wordt het soepeler.
Blijft een riet "nukken " vertonen dan is het vaak " uit balans ". er zitten stugge plekken in het riet of het is bijv. aan een kant te stijf. Soms kun je dit zien als je het riet tegen het licht houdt. Door te schuren kun je dit soms corrigeren, maar dat is een kunst apart! Voor dit schuurwerk kun je het beste schuurbies gebruiken. Het meeste effect heb je aan de zijkant van het riet op ongeveer 0,5 tot 1,5 cm vanaf de tip.
Altijd naar de tip toeschouwen. Het dunne gedeelte van de tip kun je beter met rust laten. Ook het hart van het riet (de V-vorm ) kun je beter met rust laten; dit is de ruggengraat van het riet. Alleen als het riet echt te zwaar is kun je er heel voorzichtig iets vanaf halen. Er bestaan ook plastic en fiber rieten, deze zijn wel constant van kwaliteit en gaan langer mee. Plastic rieten klinken meestal hard en rauw. Ok fiber rieten klinken nog steeds minder mooi dan bamboe.