home

wat voor soort
instrument
is een saxofoon

de sax familie

sax-tips

biografieën

sax geschiedenis

saxofoon muziek

delen van de saxofoon

een saxofoon kopen? Wat komt er allemaal bij kijken?

Bekijk mijn gastenboek
 
 

 

Een sax kopen


Beginnen met saxofoon
Er zijn heel veel zaken waar je bij stil moet staan als je wilt beginnen met saxofoonspelen.
Welk soort muziek wil je maken, hoe wil je het gaan leren en hoe zit het met de aanschaf of huur van een instrument?

Welk soort muziek?
Met de saxofoon kun je allerlei kanten op in de muziek. Je kunt er zowel jazz als popmuziek mee maken, maar ook klassiek is erg mooi. Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeur en van het doel dat je hebt met het leren van saxofoonspelen. Misschien wil je wel een leuke funkband beginnen.
Ook door naar saxofonisten te luisteren kun je op ideeën komen.

Welke saxofoon wil je gaan bespelen?
De vier bekendste soorten saxofoons zijn: sopraan, alt, tenor, bariton (zie sax familie). De alt en de tenor zijn het meest populair. De meeste beginnende saxofonisten spelen altsax. Dit instrument spreekt gemakkelijk aan en is goed hanteerbaar. Daarnaast bestaan er nog de sopranino en soprillio(hoger en kleiner dan de sopraan) en de bas, subbas en contrabas (of tubax)saxofoon (groter en klinkt lager dan de bariton).
Een aantal sites waar je terecht kan voor saxofoons:

     Selmer.com Selmer 
   Yamaha Trevor James
   Yanagisawa  
   Amati  
   Buffet Crampon  
   Keilwerth  
    

 

 

De aanschaf van een saxofoon
Er zijn saxofoons verkrijgbaar in alle prijsklassen variërend van 750 euro voor een studiesaxofoon voor beginners tot f 3500 - 4000 euro voor een saxofoon voor professionals. Ga je beginnen met saxofoon spelen, dan bestaat ook de mogelijkheid om eerst te huren. Hoe komt het nou dat de ene sax zoveel duurder is dan de andere? Natuurlijk is er een verschil in kwaliteit van het materiaal, maar ook in de productietijd van de saxofoon. Allereerst zijn dure saxofoons gemaakt van betere materialen en hebben vaak meer massa, hierdoor krijg je een beter geluid en gaat de saxofoon veel langer mee. De onderdelen zijn bij duurdere saxofoons van betere kwaliteit zoals betere veren en sterkere assen of hebben meer mogelijkheden.
Bij goedkope saxofoons is het productieproces veel meer gestandaardiseerd waardoor het allemaal sneller verloopt. De gebruikte materialen zijn van mindere kwaliteit waardoor het geluid ook minder mooi is.
Bij het kopen van een saxofoon is het belangrijk dat je luistert hoe de saxofoon klinkt. Pas dan kun je er een goed oordeel over geven en besluiten of je het instrument wilt hebben.
Welke merken zijn er?
De meest verkochte merken voor nieuwe saxofoons zijn Selmer, Yamaha, Yanagisawa, Jupiter en Trevor James. Van deze merken zijn Jupiter, Trevor James en Yamaha het meest verkocht als studiesaxofoon.
Met name Selmer is van oudsher de meest tot de verbeelding sprekende fabrikant van professionele saxofoons.
Yanagisawa saxofoons zijn kwalitatief van een hoogstaand niveau en zijn zeer precies afgewerkt. Deze worden geproduceerd in het verre oosten. Dit geldt ook voor Yamaha saxofoons. Yamaha is het enige merk dat in alle prijsklassen is vertegenwoordigd, Yamaha heeft een saxofoonlijn van studie tot professioneel.
Als je net begint met saxofoonspelen is het natuurlijk het meest voor de handliggend om te kiezen voor een studiesaxofoon.
Ben je een wat meer gevorderde saxofonist, dan kun je kiezen voor een duurdere uitvoering van Yamaha, Yanagisawa of Selmer.

mondstukken en rieten

Er bestaan verschillende mondstukken en rieten.

Een aantal sites waar je wel terecht kunt voormondstukken:

  Ottolink    Phil Barone
  Claude Lakey    Ponzol
  Dave Guardala   Selmer
  Dukoff  Berg Larsen
   

En hiereen aantal sites waar je terecht kunt voor rieten:

   Rieten online
   Amsterdam riet online
   Alexander Superial
   Rico
   Vandoren
 
   Rieten onderhoud en tips