Wertha Brouwerij Weert

Limburg is een gebied met een rijke biertraditie. In het begin van de 20e eeuw bestonden er vele lokale brouwerijen, die echter in het laatste gedeelte van de eeuw bijna allemaal verdwenen waren. Ook de Wertha brouwerij in Weert was dat lot beschoren. Nog steeds zijn deze brouwerijen echter allemaal een gewild object voor verzamelaars. Op deze pagina presenteer ik mijn eigen verzameling Wertha objecten. Veel van de objecten heb ik gekregen van mijn tante, Iet Kraus-Verspagen, en van Jan Hendrix, een groot verzamelaar van bierglazen en Wilhelmina'08-vriend.

Uiteraard ben ik steeds op zoek naar mogelijkheden om mijn verzameling uit te breiden. Mocht u iets hebben van de Wertha brouwerij, en wilt u het verkopen of ruilen, neem dan even contact met me op. Heeft iets van Wertha, maar wilt u het niet kwijt, dan kunt het natuurlijk ook laten fotograferen en op deze pagina laten zetten. Ook dan kunt u contact met me opnemen. Email: bart.verspagen@wilhelmina08.tmfweb.nl

De naam Wertha brouwerij leeft nog voort, omdat de Oranjeboom Brouwerij, die in de jaren '60 de brouwerij in Weert overnam en sloot, de merknaam nog steeds gebruikt, o.a. voor Jagersbier en Euroshopper Bier. "Uit de Werthabrouwerij" heet het dan, maar met de echte (oude) Wertha heeft dat niets meer te maken. Er zijn echter nog steeds fans van dit bier!

In 2003 lanceerde de Stedelijke Harmonie St. Antonius een nieuw bier onder de naam Wertha, met een mooie re-make van het oude etiket. Zie voor meer informatie hun website, onder Jubileum 2004.

Op basis van diverse bronnen ben ik begonnen enkele dingen op te schrijven over de geschiedenis van de Wertha brouwerij. Ik ben altijd op zoek naar meer informatie, en zou graag in contact komen met mensen die meer weten, weten waar het te vinden is, of mensen kennen die op de Wertha gewerkt hebben. Graag een mailtje naar het bovenstaande adres. Momenteel heb ik drie stukken tekst:

Mijn verzameling bestaat uit de volgende zaken (klik op de foto's om een grotere versie te zien):

1. Enkele foto's en afbeeldingen

Het Wertha personeel gefotografeerd op een Wertha-truck. Dit is tijdens de jaren '60. De originele foto is zwart-wit, maar ik heb hem wat ingekleurd. De man met de bruine overall is mijn opa, de man met de bruin-gele colbert naast hem mijn oom Frans.

Een originele Wertha tapkast. De foto is genomen in Zaal Seerden, Boshoven te Weert, ergens in de jaren '60. Eigenaar Pier Seerden poseert.

Een reclamebord (van dit bord heb ik alleen een afbeelding)

Een advertentie (ik heb alleen een reproductie)

Een gestyleerde tekening van de fabriek anno 1935 (gebruikt voor reclame, ik heb alleen de reproductie).

2. Wertha glazen, flessen en kratten

Sommige van deze heb ik dubbel. Ruilen? Email even!

3. Wertha objecten

Een emaille reclamebord, oorspronkelijk onderdeel van een fietsenrek

Een zakmes/flessenopener met Franstalig opschrift

Wertha spelkaarten

Een schuimschuiver "Wertha Super 6"

4. Wertha behang

De volgende bitmaps doen het uitstekend als behang in Windows (klik ze aan om ze te saven):

5. Materiaal van Andere verzamelaars

Frans Hendriks uit Stramproy:

Frans vond op een plek waar vroeger een stortplaats was geweest de volgende Wertha-fles:

6. Links

De Wertha bieretiketten van Felix Groenewoud

Hengelo's Bier van Hein Pragt