Beaglesite Edith & Gerald 

 

startpagina

Beaglesite

Tuinsite

Vakantiesite

Vijversite

E-mail

 

Beagle Dieuwke

 

To the English version of the Beagle site

Beagle Dieuwke

Verhalen over het wel en wee van onze Beagle Careri’s place Olympic Dieuwke.

 

 

 

Beagle Jitze

Jaja, Dieuwke heeft er een kleine broertje bij gekregen.
Jitze is geboren op 25 augustus 2009. Kijk snel op zijn eigen fotopagina’s

NieuwEerste serie foto’s van nest tot in huis foto’s
Tweede serie foto’s met de Twickelwandeling

Derde serie foto’s met vrolijke thuis situatie foto’s

Hoe leer ik mijn Beagle los te lopen

Een verslag over hoe wij een eigenzinnige hond als een beagle hebben geleerd om los te lopen.

Alle informatie over de Beagle

 

Wat is de afkomst van de beagle, wat zijn de specifieke kenmerken van een beagle en een beschrijving hoe het ras "de Beagle" er uit moet zien. De standaard is internationaal vastgesteld door de Federation Cynologique.

Lonnekermeer Beaglewandeling 2010

NieuwOok de 5e Lonnekermeer Beaglewandeling was weer een groot succes en werd een prachtige winter sneeuwwandeling.
Bekijk hier de foto’s van de gezellige wandeling 2010

Lonnekermeer Beaglewandeling 2009

Verslag van onze eigen beaglewandeling
rondom het Lonnekermeer op 22 maart 2009
met maar liefst 75 wandelfoto’s

Hoe ik mijn baasjes inpak leuk

Meer verhalen over Dieuwke met natuurlijk weer mooie foto’s

Mijn vakantie naar Frankrijk

Nieuw verhaal over Dieuwke met nieuwe prachtige foto’s

Kampeervakanties

Hier staan al mijn kampeerervaringen met leuke verhalen en foto’s

Egmond aan Zee 2005

Uitwaaien in Egmond aan Zee met prachtige beagle strand foto’s

Texel – de Koog 2006

Mijn strandvakantie op Texel met wederom mooie strandfoto’s

Noordwijkerhout

2007

Weer een uitwaaiweekend, dit keer in Noordwijkerhout

Egmond aan de Hoef 2008

Mijn uitwaaiweekend 2008 in Egmond aan zee/aan de Hoef

Midwinterwandeling 2008

Midwinter Beagle wandeling van 10 februari 2008

Midwinterwandeling 2007

Verslag van de Midwinterwandeling 2007

Midwinterwandeling 2006

Verslag en foto’s van mijn eigen beagle wandeling

Beaglewandelingen

Wandelen samen met tientallen andere beagles, wat een feest.

BeagleBoard wandeling Twickel 2007

Onze wandeling met leden van het BeagleBoard forum

Beaglewandeling Twickel 2005

Onze wandeling met leden van het Beagle Bende Forum

Mijn eigen fotogalerie

 

Leuke, spannende, ontroerende foto’s van onze Dieuwke. Ga dus maar snel kijken.

Mijn Dagindeling

Lees hier hoe ik mijn dag doorbreng, leuke foto’s, kijken dus.

Naar nog meer Beagle links

Links naar andere homepages van de beagle (eigenaren) en links naar leuke hondensites.

Op vakantie met huisdieren?

Een mooie site met allerlei vakantiemogelijkheden met uw hond.
Neem nu uw huisdier mee naar de mooiste plekjes in Europa

Gastenboek

 

Schrijf gezellig iets in ons gastenboek

Nieuw

Schrijf een bericht in het gastenboek.

Bekijk hier mijn gastenboek.

Gastenboek_oud

Hier staan alle meningen in van onze eerste gastenboek

E-mail

Vanzelfsprekend willen we graag van u weten wat u van onze totale homepage vindt, dus aarzel niet om ons te schrijven.

 

 

 

Wij willen graag een netwerk van Beaglesites opzetten. Dit moet een site zijn van Beagle liefhebbers die door middel van hun eigen homepage bekendheid willen geven aan het hondenras de Beagle en natuurlijk vooral over de belevenissen van hun eigen Beagle willen vertellen.

Het idee is dan dat uw homepage adres op deze pagina wordt vermeld, maar dat u dan ook onze pagina (homepage) op uw site vermeld. Zodoende kunnen we naar elkaars Beaglepagina’s verwijzen, waarmee we hopelijk een breder en groter bereik krijgen van onze eigen homepage. Lijkt u dit ook wel wat mail ons dan even op beagle@home.nl .

 

 

Onze beagle :

 Terug naar boven

 

 

Onze Beagle is geboren op 19 september 2000 in Kollum (Friesland) bij de familie Breedijk-de Ridder. Het nest bestond uit 4 pups en wel 2 teefjes en 2 reutjes, De Moeder is Careri’s place Gizmo en de vader is Red Baron Little Lord Fauntleroy.

 

De beagles van Careri’s Place

 

Nadat de pups vijf weken waren zijn we voor het eerst naar Friesland afgereisd om de puppies te bekijken.

Er waren twee nesten met pups (4 en 7), waarvan totaal vier teefjes. Het tweede nest was van 24 september.  Wat vertederend is zo’n nest toch, dus je begrijpt wat onze moeilijkheid was. We hadden de eerst keus, wat het kiezen niet echt makkelijker maakt. Nadat de twee teefjes van het eerst nest in het tweede nest waren geplaatst, moest de rangvolgorde natuurlijk eerst bepaald worden. Negen pups die over elkaar heen rollen en iedereen wil met zijn neus vooraan staan. Na het wikken en wegen hebben we de knoop maar doorgehakt en gekozen voor onze Beagle. Dat wil zeggen, Gerald heeft de uiteindelijke keuze gemaakt, waarna Edith voor de naam mocht zorgen. We hadden al wel lijsten met namen, maar de jaaa dit is hem, zat er nog niet bij. Gekscherend hebben we al die tijd die we gewacht hebben op onze pup (bijna een jaar) haar alvast Truus genoemd.  Nadat we onze net uitgekozen Beagle nog enige malen flink geknuffeld hadden zijn we weer terug naar Hengelo gereden.

Edith is toen druk in de weer geweest om een mooie naam uit te zoeken. Boeken uit de bibliotheek, internet en een lijst van de fokker werden doorgeploegd. Uiteindelijk hebben we (bewust) gekozen voor een Friese naam voor onze pup, ze komt tenslotte uit Friesland.

 

De eerst foto van het nest: Moeder Gizmo en de pups.

 

Nog naamloos door het leven, op de arm bij de fokster.

 

 

Onze hond heet Dieuwke (spreek uit Djoeke). 

 

Vrijdag 24 november 2000 was het eindelijk zover. We konden Dieuwke ophalen, dus voor de tweede maal naar Friesland. ‘s Morgens vroeg zenuwachtig opstaan en na een rit van bijna twee en een half uur kwamen we aan bij de onze fokster in Kollum.

Dieuwke was de laatste pup van het eerst nest wat opgehaald werd.

Het tweede nest was nog compleet aanwezig. Je kon goed zien dat ze het bij de fokster uitstekend naar hun zin hadden gehad. Vrolijk speels en er goed uitziend pikten we gelijk onze Dieuwke uit de overgebleven 8 pups. Ze waren flink gegroeid in die vier weken. Dieuwke woog ongeveer drie kilo. Nadat de formulieren waren ingevuld en de nodige koffie en thee was gedronken moest er door vader en dochter nog even flink geknuffeld worden met de pup. Eenmaal buiten aan de riem liep mevrouw Dieuwke parmantig voorop naar de auto die een eindje verderop stond. Hier nog een grote knuffel van de fokster zelf en rijden maar. Onderweg naar huis bleef ze lekker rustig liggen, al was het gapen niet van de lucht. Na twee stops kwamen we tegen twee uur aan in Hengelo.

 

Onze woning was mooi versierd door de buren met een spandoek en een ooievaar. Ondanks dat velen wisten dat we een Beagle-pup kregen, zijn er net zo velen erin getrapt (door de ooievaar) en dachten dat we echt een kleine baby hadden gekregen. 

De eerste dagen was er een grote aanloop van alle familie, vrienden en bekenden die ons Dieuwke wel even wilden aanschouwen. Pakken met beschuit met roze hagel gingen erdoor. Voor Dieuwke was het natuurlijk extra prettig, want van iedereen kreeg ze weer een leuk speeltje. Ook onze collega’s leefden mee en lieten de beschuiten lekker smaken.

Elk uur, om het uur de hond uitlaten was ons gezegd Nou dat klopt! We bleven de jas maar aan en uit trekken. In het begin kleine rondjes, maar al ras werd het klein rondje een grote ronde. De eerste weken leerden we elke dag wel andere mensen kennen op de ronde. Dieuwke wil met iedereen kennismaken en zich lekker laten knuffelen. Ook andere honden zijn zeer interessant. Klein of groot, ze moet er op af. Met de andere jonge honden in de wijk spelen vindt ze het einde. Onze buurhonden zijn twee Berghonden van de Marremen. Dit zijn nogal grote honden, maar Dieuwke is er gek op. Helaas vinden ze haar veel te klein en zien ze haar bijna niet staan. Als er samen gewandeld wordt loopt ze parmantig naast de twee grote buurhonden en houd precies in de gaten wat ze doen.

Het grote voordeel is hierbij natuurlijk dat er netjes gestopt wordt bij elke stoeprand die we tegenkomen. Het nadeel is dat ze zo op de buurhonden let dat ze zelf ‘vergeet’ om haar eigen behoefte te doen. Wij lopen daarom altijd een stukje extra.

 

In huis is het een grote boef. Alles lekker uitproberen en kijken tot hoever ze kan gaan. Corrigerend optreden zullen we maar zeggen is onze taak. Dit gaat ons goed af. Ze luistert best wel goed (zeker voor een Beagle) en is ontzettend lief. Lekker knuffelen is een van haar grootste bezigheden en ze ligt dan ook vaak lekker tegen ons aan. Het vele speelgoed moet dagelijks weer terug in het speelgoedmand(je) gestopt worden, want alles krijgt een beurt om mee te spelen. Soms rent ze als een gek de hele kamer rond tot ze bekaf is, waarna de waterbak en de voerbak aan de beurt zijn.

 

 

Ze is een goede eter, die vrijwel alles lust. Echte brokken of complete maaltijden al dan niet met een beetje vlees uit blik gaan er goed in. Met een beetje groente door het eten heeft ze ook geen probleem en een lekkere rijstmaaltijd slaat ze ook niet over. Haar behoefte doet ze op kleine uitzonderingen na altijd netjes buiten op een grasveldje of in de bosjes.

Met water is het een aparte hond. In sloten waar het water nog net niet tot aan haar buik komt, rent ze als een dolle heen en weer en kan ze er geen genoeg van krijgen. In grote meren of recreatieplassen waar het wat sneller dieper wordt gaat ze enkele cm het water in en heeft het dan wel weer gezien.

 

Een van haar grote dierenvriendjes is Japie. Japie is de kater die regelmatig bij ons komt logeren als zijn bazin weer eens op vakantie gaat. Japie is twee weken ouder dan Dieuwke. De eerste keer dat hij bij ons logeerde was een crime voor mijn ons baasjes. Als wilden zijn ze dagenlang achter elkaar aangerend en hebben gespeeld tot ze niet meer konden. Japie van tafel naar de bank en naar de volgende tafel, terwijl Dieuwke er maar achterna rende en vrolijk naar hem blafte. Toch liggen ze ook wel eens gebroederlijk naast elkaar en naar verloop van tijd moeten ze elkaar toch weer uitdagen en spelen ze weer vrolijk met elkaar. Regelmatig vinden we ze eten in elkaars eetbak want het eten van een ander is veeeeeel lekkerder natuurlijk.

 

 

Met Hemelvaart 2001 is Dieuwke met ons lekker een paar dagen met op vakantie geweest in een grote tent naar een boerderijcamping. Dit was leuk joh, De hele dag in de open lucht en veel wandelen.  Aan de lange lijn voor de tent kon ze het hele veld goed overzien en mocht ze lekker spelen met onze buurkinderen.

Met de grote zomervakantie van 2001 is ze naar een pension geweest. Ik hoor al weer mensen denken, hoe kunnen ze dit doen. Wij gaan (bijna) altijd naar Frankrijk en ze vinden het daar veel te warm voor haar in een tent. Ze in nu samen met Jet, Kaya en Baico naar het hondenpension Bernadette Hottenhuis in Saasveld geweest. Deze honden zijn ook allemaal vrouwtjes en wonen aan de overkant van onze straat. Dieuwke kent ze dus alledrie heel goed en ze hebben samen met nog veel meer grote en kleine hondenvriendjes de grootste lol gehad.

 

 

In de buurt heeft ze veel hondenvriendjes en vriendinnetjes.

Does, een schapendoes, Jet een kleine teckel, Bas een fox, Moos en Boy, twee broers, de rotweilers Ballou en Kylian en nog veel meer. Ze gaat letterlijk en figuurlijk plat liggen indien er weer een hondenvriendje op haar af komt. Lekker donderjagen in het hoge gras of door de sloten denderen, het maakt haar niet uit. Ze vindt het ook niet erg als je haar weer aan de riem doet als ze weer in de bewoonde wereld komt.

Samen zoeken we regelmatig een mooie wandelroute uit op http://www.wandelzoekpagina.nl/

,  http://www.hondenpagina.com/startpagina/waar.htm of http://www.wandelpad.nl/wnd/index.html .

Hier kun je tientallen wandelroutes vinden met of zonder huisdier.

 

Tja, wat kunnen we nog meer over onze Beagle Dieuwke vertellen.

Dat ze erg lief voor ons is en wij voor haar. Dat we stapelgek op haar zijn en zij op ons (hopen wij). Dat we nog heel lang van elkaar mogen genieten en samen nog vele leuke avonturen mee mogen maken. Dat alles weet u natuurlijk al.

 

We willen iedereen die op enige wijze aan bovenstaande heeft bijgedragen bedanken.

 

Kom gerust eens langs om onze Beagle te bewonderen, laat wel even weten dat je komt.

 

Ga hier naar nog meer leuke beagleverhalen over onze Dieuwke

 

 

 

 

 

---

 

Los lopen  :

 Terug naar boven

 

 

 

Tip om uw Beagle te leren om los te lopen.

 

Hieronder de methode hoe wij onze Dieuwke hebben leren los te laten lopen zonder dat ze er gelijk vandoor gaat.

 

 

Koop een lange lijn (of stevig touw) welke aan de halsband te bevestigen is.

Wij hebben een lijn van 10 meter gekocht. Als u op een groot veld of in het bos bent laat u de Beagle aan de lange lijn lopen. Zorg er wel voor dat je de lijn steeds inhaalt en laat vieren zodat het niet in de knoop of verstrikt raakt. De hond (pup) zal nu leren dat 10 meter vrijheid de normaalste zaak van de wereld is. Nadat u hem (haar) zonder trekken aan de lijn kunt laten kunt u verder gaan met de volgende stap. Zorg dat u samen met een huisgenoot of Beagle vriend bent en ga ongeveer 20 meter uit elkaar staan. Laat de lijn los op de grond liggen en gooi een speeltje van uw Beagle over en weer. De hond (pup) heeft nu dus veel meer bewegingsruimte en u hebt voldoende tijd om de lijn te pakken indien de hond langs u heen rent. Na enige tijd zal de hond weten dat hij niet verder kan (mag) rennen dan ongeveer 10 meter van een van u. Hierna kunt u een langere (bos)wandeling maken met de lijn los op de grond. U zult merken dat de hond bij u in de buurt blijft. Nu is het tijd om al u verdere bezwaren te laten vallen en voldoende moed te verzamelen om uw Beagle op de daarvoor geschikte plaatsen vrij los te laten lopen, dus zonder een lijn. Laat (zeker in het begin) ten alle tijden bij het los lopen van uw Beagle de halsband met naam en telefoonnummer om bij de hond. Mocht uw Beagle toch de loop er in zetten dan kan diegene die uw favoriete hond vindt u snel vinden.

 

Veel succes

 

 

 

 

---

 

 

 

De Beagle :

 Terug naar boven

 

 

De afkomst van de Beagle:    

 

De Beagle, afkomstig uit Engeland, is een ras dat reeds ver voor Christus als kleine hond werdt gebruikt voor de jacht op hazen. De toenmalige Beagle leek echter nog niet op de Beagle zoals we die nu kennen.

De eerste geregistreerde Beagle komt op naam van Robert Shere,  tijdens de regeerperiode van Hendrik VIII (1509-1547).

De Naam beag, beg of beigh is afkomstig uit het Keltisch en betekent “klein”.

Omdat de Beagle van oorsprong voornamelijk voor de jacht op klein wild (hazen en konijnen) werdt gebruikt, behoort hij tot de groep “Brakken of lopende honden” , ook wel “hounds” genoemd. Engeland is een van de weininge landen waar nu nog steeds met de Beagle-meute wordt gejaagd, waarbij de honden te voet worden gevolgd. In de meeste landen, waaronder Nederland, wordt de Beagle vooral als huishond of showhond gehouden. In Nederland worden ruim 600 beagles per jaar ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek.

 

De Kenmerken van de Beagle:  

 

De Beagle is een ideale huishond, alhoewel hij zijn afkomst als jachthond niet zal verloochen.

Hij heeft geen probleem met het omgaan met kinderen of volwassenen. Het is in huis een echte ‘vrijkous’ die zich door iedereen lekker zal laten knuffelen. De Beagle is dus totaal ongeschikt om als waakhond aan te schaffen. Buiten ontpopt de Beagle zich als jachthond en zal tijdens de wandeling al snuffelend elk spoor volgen die hij tegenkomt. Laat men de Beagle los lopen, dan zal hij zijn eigen weg gaan en is niet meer te stoppen. Het zijn echte jagers, die als ze eenmaal een spoor ruiken, alles om zich heen vergeten en luid blaffend het spoor zullen volgen. Zijn zelfstandigheid wordt door ons ook wel als eigenzinnig ervaren. Hij zal dus zeer concequent opgevoed moeten worden. Laat een Beagle ook nooit bij een drukke verkeersweg los lopen. Ze hebben totaal geen notie van het verkeer om hen heen en zouden zo de weg over willen steken als zich daar iets bevindt wat hen interesseert.

Door zijn vrolijke karakter is de Beagle zeer speels. Geef de Beagle in huis veel speelgoed waar hij zich mee kan vermaken. Een bak gevuld met touwknopen, doeken, sokken, tennisballen, zachte speeltjes zal hij telkens weer leeg halen.

De Beagle is erg op gezelschap gesteld en mede door zijn eigenzinnige karakter zal hij het lang alleen laten niet op prijs stellen. Zorg er dus voor dat men vanaf het begin de beagle leert om af en toe alleen te zijn, maar maak het alleen zijn nooit te lang.

De Beagle heeft veel beweging nodig. Naast de uitlaatbeurten wil hij nog graag een uur of meer wandelen en rennen. Zorg wel voor een goede band met de baas vanaf de socialisatiefase, zodat de gehoorzaamheid naar zijn baas toe het wint van zijn jachtpassie.

 

Heeft u problemen met het consequent opvoeden van een hond en heeft u een druk bezet leventje en daardoor te weinig tijd om een hond op te voeden of voldoende aandacht en beweging te geven, begin dan niet aan een Beagle.

 

Zoekt u echter een vriendelijke, levendige, intelligente hond en heeft u in en rond uw huis voldoende ruimte en geeft u die de hond ook, dan is de Beagle uw vriend voor het leven.

 

De standaard van de Beagle:  

 

De standaard is een beschrijving hoe het ras "de Beagle" er uit moet zien. De

standaard is internationaal vastgesteld door de Federation Cynologique

Internationale. (F.C.I.). Tijdens de keuringen dient een keurmeester de honden

te keuren aan de hand van de standaard. De standaard is een omschrijving van het

ras, maar biedt tevens enige speelruimte, zodat niet alle Beagles precies

hetzelfde behoeven te zijn.

 

De in onderstaande aangegeven nummers komen overeen met de nummer in het plaatje

onderaan de tekst

 

Typische kenmerken: Een vrolijke Brak wiens wezenlijke functie jagen is, vooral

op hazen, wiens spoor hij volgt. Driest, erg actief, met veel

uithoudingsvermogen en vastberadenheid. Waakzaam, intelligent en van gelijkmatig

temperament.

Algeheel beeld: Een forse en compact gebouwde Brak, die de indruk wekt van

kwaliteit zonder grofheid.

Temperament: Lief en oplettend, zonder agressie of angst.

Hoofd en schedel: Hoofd tamelijk lang, krachtig, maar niet grof, iets fijner bij

een teef, zonder frons en rimpels. Schedel licht gewelfd, matig breed, met

geringe achterhoofdsknobbel (1). Stop goed (2) afgetekend, deze verdeelt de

afstand tussen neuspunt en jachtknobbel zo gelijk mogelijk. Voorsnuit niet

puntig, lippen goed hangend. De neusspiegel breed, het liefst zwart, maar iets

minder pigmentatie bij lichter gekleurde honden is toegestaan. Wijde neusgaten.

Ogen: Donkerbruin of hazelnootkleurig, tamelijk groot, niet diepliggend, niet

uitpuilend, goed uit elkaar geplaatst, met een zachte aantrekkelijke

uitdrukking.

Oren: Lang met afgeronde punten: naar voren getrokken bijna tot de neuspunt

reikend. Laag aangezet, fijn van structuur, gracieus en dicht tegen de wang

gedragen.

Mond: De kaken moeten sterk zijn, met een perfect, regelmatig en volledig

schaargebit; de boventanden moeten sluitend over de ondertanden heen vallen en

recht in de kaken staan.

Hals (3): Voldoende lang om de Brak in staat te stellen zijn hoofd gemakkelijk

naar de grond te brengen om het spoor te volgen, licht gebogen met weinig

keelhuid.

Voorhand: Schouder (4) goed naar achter hellend, niet beladen. Voorbenen recht

en goed onder de hond geplaatst, met goede substantie, en rond van bot. Niet

versmallend naar de voet. Middenvoeten (5) kort. Stevige ellebogen (6), noch

naar binnen, noch naar buiten draaiend. Hoogte van grond tot ellebogen ongeveer

de helft van de schofthoogte.

Lichaam: Bovenlijn recht en horizontaal. Borst (7) daalt tot onder de elleboog.

Ribben goed gerond en ver naar achter doorlopend, kort in rug, maar goed in

verhouding. Krachtige, soepele lendenen (8), de buik niet te veel opgetrokken.

Achterhand: Dijen zeer gespierd. Sprongen goed gebogen. Sterke, laag geplaatste

hakken (9) en evenwijdig aan elkaar ge- plaatste middenvoeten.

Voeten: Gesloten en krachtig. Goed gebogen tenen en sterke zoolballen. Geen

hazenvoeten. Nagels kort.

Staart: Stevig en van matige lengte. Hoog aangezet en vrolijk gedragen (10) maar

niet over de rug gekruld of vanaf de staartwortel naar voren gebogen. Goed met

haar bedekt, vooral aan de onderzijde.

Gang: Gaat met rechte rug; krachtig gangwerk, zonder neiging tot rollen. Vrije,

ver uitgrijpende en recht naar voren gerichte pas, zonder hoge knie actie.

Achterbenen tonen stuw- kracht. De voorbenen mogen niet maaien of kruisen.

Vacht: Kort, dicht en bestand tegen het weer.

Kleur: Iedere erkende Brakkenkleur, behalve de leverkleur. Staartpunt wit.

Gewicht en maat: De schofthoogte mag niet meer dan 16 inches (40,5 cm) of minder

dan 13 inches (33 cm.) zijn.

Opmerking: Mannelijke dieren moeten twee normaal ontwikkelde testikels bezitten

die volledig in het scrotum moeten zijn ingedaald.

 

In Amerika heeft men een eigen standaard die hier en daar afwijkt van de Engelse

standaard. In Nederland houdt men vast aan de standaard van het land van

oorsprong, dus Engeland. In Amerika geldt geen minimummaat, men onderscheidt

twee grootte klassen n.l. kleiner dan 13 inch (33 cm) en van 13 tot 15 inch (38

cm). De Amerikaanse Beagle mag geen wam (overvloedige keelhuid) vertonen, en

geen overmatige lip hebben.

 

 

 

Free counter and web stats