tricolor

Beste Gerjo,

Ik las je oproepje in het SNP-cafe voor suggesties over een mooie Italiaanse wandelreis. Nou, die hebben we wel.

Wij zijn vorig jaar, begin september, ook naar Italie geweest en hebben de individuele wandelreis van SNP in de Cinque Terre gelopen. Wij waren hierover zeer verrukt.

Eigenlijk zijn wij pas begin vorig jaar wat actiever gaan wandelen. Regelmatig in het weekend een NS-wandeling gemaakt en zo de wandelsmaak te pakken gekregen. Omdat wij erg houden van het echte Italiaanse eten (overgehouden van onze huwelijksreis ruim drie jaar geleden naar Toscane) wilden we graag naar Italie.

De Cinque Terre biedt veel: prachtige afwisselende wandelingen, schattige kleine dorpjes, gezellige terrasjes, haventjes en erg lekker eten. Ik ben zelf niet echt een liefhebber van zeevruchten die wel dagelijks op het menu stonden,maar we hadden iedere dag keus uit meerdere gerechten. Tijdens de reis verblijf je op drie locaties, eerst een klein, net hotelletje in Levanto, daarna in een gasthuis bij een rasechte Italiaanse familie (met een gastvrouw die geen woord engels ofzo spreekt maar heerlijk kookt (geen keuzegerechten trouwens, maar dat is niet zo erg hier) en tenslotte in een gezellige auberge midden in het centrum van Montorosso.

Alle Cinque Terre plaatsjes zijn erg autoluw. Wij konden bij toeval onze auto in de 'tuin' van het eerste hotel kwijt en mochten hem tegen betaling laten staan tot het einde van de reis. Heb je niet dit geluk dan is de kans groot dat je moet parkeren op een speciale parkeerplaats die in de haven is aangelegd en waarvoor je ook flink moet betalen. En ik weet niet hoe het hier met de bewaking zit.Toen wij er waren was er ook een ander Nederlands stel en zij waren met de trein gekomen. Bleek goed te gaan. Wij hebben de heenweg met de auto in meerdere etappes gedaan en hebben in het Zwarte Woud nog eerst gewandeld. Terug deden we wel in een keer, maar dat is toch wel ver en inspannend. Zeker gezien de onvoorspelbare rijstijl van de Italiaanse medeweggebruikers.

De wandelingen waren voor ons (niet echt geoefend in stijgen en dalen) goed te doen. We begonnen redelijk op tijd voor de ergste warmte en om 's middags nog de tijd te hebben voor een boek of een terrasje. De routeinfo van de SNP klopte goed tot vrij goed. We hebben maar een enkele keer getwijfeld en met een beetje richtingsgevoel kies je al automatisch het goede pad. Veel stukken waren ook bewegwijzerd. De tijden die stonden aangegeven voor de duur van de wandeling waren voor ons meestal te ruim genomen. Wij liepen blijkbaar sneller dan gepland, hoewel wij regelmatig pauzeerden.

De temperatuur was in september nog redelijk hoog, maar je loopt vaak toch iets in de beschutting van bomen. Dus echt hinderlijk was het zeker niet. Fraai is met name de echte kustwandeling waarbij je een spectaculair zicht hebt op de zee en aan de andere kant op de heuvels. Opvallend vonden we ook dat het zo na de zomer nog zo groen was (behalve natuurlijk op de stukken waar dat voorjaar bosbrand was geweest en waar we dwars door de verkoolde boomstronken liepen, dit was gelukkig maar een klein stuk)

Jeetje, het lijkt wel of ik aandelen heb in de reis, maar al schrijvende word ik weer helemaal enthousiast. Wij willen daarom dit jaar weer gaan wandelen en waarschijnlijk weer naar Italie. Ons idee gaat nu uit naar het Val di Non gebied in Noord-Italie. Hebben jullie toevallig iemand over de gebied gehoord of hebben jullie nog andere tips, dan houden wij ons aanbevolen!

Heb je naar aanleiding van mijn epistel nog vragen, mail ons dan gerust.

Groetjes, Anita en Marco

tricolor

Hoofd menu