Naar het gastenboek


HET DANS- EN STEMMINGSORKEST DE MUITERS
Het Dans- en stemmingsorkest De Muiters is in 1974 ontstaan uit Duo Jan en Dick toen drummer Dick Bruinenberg besloot te stoppen met het maken van muziek. Sjaak Marinus nam zijn plaats in en er moest een nieuwe naam voor het duo worden gezocht. Dit had nogal wat voeten in aarde en ten einde raad werd uiteindelijk het woordenboek gepakt en opengeslagen. Met gesloten ogen werd een speld in de voorliggende pagina gedrukt. Het woord "muiten" werd geprikt en daarna was de naam De Muiters snel gevonden.
Het repertoire bestond voornamelijk uit stemmingsmuziek en er werd opgetreden in het noorden van het land. In 1989 werd het orkest uitgebreid met zangeres Petra de Vries. Hierdoor ontstonden mogelijkheden om ook aan andere vormen van muziek aandacht te besteden. Nummers van onder andere Emmylou Harris, Linda Ronstadt, BZN, De Kast, Credence Clearwater Revival, Brian Adams, The Dire Straits, Frans Bauer, Marianne Weber, The Mavericks en andere populaire nummers uit de hitlijsten werden de afgelopen jaren een vast onderdeel van het repertoire van De Muiters.

Natuurlijk zullen De Muiters, de stemmingsmuziek waar zij aanvankelijk mee begonnen, tijdens hun optredens niet vergeten. Vanaf 1989 werden een muziekcassette en diverse CD's uitgebracht. Ook richtte de aandacht zich steeds meer op het componeren van eigen nummers.

De Muiters komen uit Wolvega, de hoofdplaats van de gemeente Weststellingwerf. Weststellingwerf is een prachtige plattelandsgemeente in het zuiden van de provincie Friesland en laat dit nou net een gemeente zijn waar geen Fries maar een Neder Saksische taal, het zogenaamde Stellingwerfs wordt gesproken. Dat De Muiters trots zijn op hun streektaal blijkt wel uit het feit, dat op iedere CD één of meer nummers in de eigen streektaal worden opgenomen, die worden gecomponeerd door toetsenist Jan de Vries en van tekst voorzien door Harmen Houtman. Deze nummers worden door de lokale en regionale radiostations en niet te vergeten de etherpiraten veel gedraaid. In het begin kwam het bij De Muiters echter wel een beetje vreemd over, dat deze nummers bijvoorbeeld in Brabant, Limburg en Noord-Holland luidkeels werden meegezongen.

Over belangstelling hebben De Muiters niet te klagen. Ze zijn inmiddels uitgegroeid tot een veel gevraagd orkest in heel Nederland en Duitsland. Veel gevraagd worden ze bijvoorbeeld voor artiestenavonden waar ze dan in één programma staan naast artiesten als Marianne Weber, Jannes, Lucas en Gea, Dennie Christian, Henk Wijngaard, Grad Damen, Arne Jansen, Corry Konings enz.enz.
VOOR MEER INFORMATIE/INLICHTINGEN/BOEKINGEN Telefoonnummer: 0561 - 613676 b.g.g. : 0561 - 616183 E-mail: informatie