Onze kleinste meid is als één na laatste geboren, om 12.20 uur, op 12 november 2013. Zij was met haar 260 gram, de lichtste van het nest, bestaande uit acht teefjes en één reu.
De eerste dagen hebben we haar extra moeten aanleggen en toch ging het nog moeilijk. Maar na een viertal dagen kwam dan toch de kentering en begon ze echt te groeien. Weliswaar bleef zij de lichtste en was zij ook de witste van het hele stel.


 

Zij kreeg eerst de naam Ivy, omdat ze zo sprekend op één van haar grootmoeders leek. Het brak ons hart een beetje dat er weinig interesse in haar was, omdat ze niet zoals de anderen aan het patroon van een driekleur voldeed. Ze is een driekleur, maar is ze ook mottled, echter was dit nog niet zichtbaar in de eerste weken. Misschien was alles voorbestemd en de band die we de eerste dagen hadden opgebouwd, werd er alleen maar mee versterkt. Op Kerstnacht had Koos haar in zijn armen en wist, zoals jij je staande hebt gehouden bij mij, zo zal ik ook naast jou staan.
Ze heeft de naam "Tamm" gekregen, benoemd naar Tammy Wynette:"Stand by your Man".

   Tamm was wat kleiner dan haar broer en zussen, maar haar temperament liegt er niet om. We noemen haar regelmatig juffrouw Mier omdat ze geen seconde stil kan zitten. Zij is een energieke dame en een allervriendelijkst beestje, dat je iedere morgen begroet alsof je een halve eeuw bent weggeweest.....vrolijk, en met alle blijdschap de nieuwe dag weer beginnend, waar ze ons met zekerheid aan het lachen krijgt, doordat ze telkens weer nieuwe en gekke dingen verzint. Tamm kan zichzelf  met een speeltje heerlijk vermaken door het in de lucht te gooien en er weer bovenop te springen. Van River heeft ze in ieder geval het ongeduldige sprongetje voordat ze naast moet zitten, meegekregen. Tevens heeft ze de corrigerende factor geerfd van River en het maakt haar niets uit of ze nu een klein hondje voor zich heeft of een grote van 40 kg. Als haar iets niet aanstaat in het gedrag....corrigeert zij ze.  
  En gaat Koos op de bank zitten, dan ligt Tamm er naast, net zoals ze vroeger bij River mams deed. Kunstjes, waar ze eerst niet van hield, doet ze nu met volle overtuiging. Ze luistert prima, maar ze is niet in alle situaties even zeker van zichzelf. Vol enthousiasme, spontaniteit, levendigheid, blijheid en een grote knuffel die je helemaal aflikt......dat is onze Tamm!  
  Inmiddels is ze nu 2 jaar en volledig uitgegroeid. Van een hele kleine meid tot een mooie dame. Haar vrolijke karaktereigenschappen heeft ze gelukkig behouden, maar ze is volwassen geworden. En naast het schapen drijven heeft ze nog een grote hobby.......zwemmen !
Een plezier voor het oog als het weer zomer wordt, want ze zoekt het water op en heeft daarbij geen ander nodig. Het wordt alleen een beetje lastig als het water te koud wordt, dan moet je haar ervan weerhouden, maar gelukkig luistert ze steeds beter.


 
   
  Zij was onze Ivy.....is onze Sprietie, onze juffrouw Mier, onze Tamm.......

She's the one
that tells us
each morning
every day
a little story
so true...
.....Enjoy Life.....