Intro:

Hieronder volgt een  uitvoerige beschrijving van het ras "border collie" .Voor de mensen die nog nooit uitvoerig met de border collie in aanraking zijn geweest en die overwegen een border te nemen, wil ik op het hart drukken, om goed te luisteren naar wat de fokker over zijn ras te zeggen heeft en dit niet in de wind te slaan.. 

Menig keer wordt mij de vraag gesteld, waar men zo'n hond kan kopen en hoe hij in omgang is. Mijn wedervraag is dan vaak wat men met de hond wil doen. Bij velen krijg ik dan verbaasde gezichten  waarop af te lezen valt: ,, Hoezo iets doen, ik wil gewoon een intelligente huishond". Dit is echter geen gewone huishond, dit is een werkhond, die aan drie rondjes om je woning wandelen geen genoegdoening heeft.                                                                                                                                 

 Fysiek is deze hond bijna niet moe te krijgen, dus wat overblijft is, hem psychisch moe te krijgen. Zelf doe ik aan hondenbehendigheidssport en schapendrijven. Flyball en menige opvoedkundige cursussen hebben we ook gedaan. Ook kun je hem huishoudkundige klusjes laten doen: post uit de brievenbus halen, gevallen wasknijpers aan laten geven. Zo zijn er tal van mogelijkheden, die je border voor je kan verrichten en het leukste van allemaal is, dat hij het prachtig vindt.
Er is niets erger voor een border dan "niets doen". Vaak vinden deze nietsdoende borders een uitweg door zelf iets te verzinnen, waar ze hun energie in kwijt kunnen. Prettig gestoord noemen we dat. Maar het kan ook ontaarden in bezigheden die je als baas zijnde, niet leuk vindt. Kinderen in de hakken bijten, omdat ze vinden dat ze moeten gaan hoeden.  En dan.....dan moet de hond weg !

 

 

Karakter

De Border Collie mag niet zenuwachtig, noch agressief zijn, maar levendig, oplettend, scherp reagerend en intelligent.

Algemene Verschijning   

De hond in zijn algemene verschijning moet goed geproportioneerd zijn.  Het vloeiende silhouet moet kwaliteit, sierlijkheid en fraaie harmonie vertonen, welke de indruk geeft dat het dier een goed uithoudingsvermogen heeft. Iedere  neiging naar grofheid of zwakte moet als ongewenst worden aangemerkt.

Hoofd en schedel
Schedel tamelijk breed zonder uitstekende achterhoofdsknobbel. De wangen mogen niet zwaar of bolvormig zijn. De  naar de neuspunt versmallende voorsnuit moet matig kort en krachtig zijn. Schedel en voorsnuit zijn bijna even lang. Zwarte neus, behalve wanneer het een bruine hond betreft, dan mag de neuskleur bruin zijn.  Goed ontwikkelde neusgaten. Duidelijke stop.

Ogen
De ogen moeten ver uiteen staan en ovaal van vorm, middelmatig groot en bruin van kleur zijn, behalve bij de blue merles, waar een of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw mogen zijn. De uitdrukking moet zacht maar wel levendig zijn, vief en verstandig.

Oren
De oren zijn middelmatig groot en matig dik, ver uit elkaar geplaatst, worden staand of half opgericht gedragen en zijn beweeglijk.

Gebit
De tanden moeten sterk zijn, regelmatig geplaatst en een goed schaargebit vormen; de bovensnijtanden moeten vla over de ondertanden staan; de tanden moeten recht in de kaken staan.

Hals
De hals moet van goede lengte zijn, krachtig en gespierd, iets gebogen en breder wordend naar de schouders.

Voorhand
De voorbenen staan van voren gezien evenwijdig, de middenvoeten staan van terzijde gezien iets schuin naar voren. Het bot moet sterk maar niet zwaar zijn. Schouders goed schuin geplaatst; ellebogen goed aangesloten aan het lichaam.

Lichaam
Atletisch in verschijning, de ribben moeten goed gebogen zijn. De borst moet breed en sterk zijn met brede, gespierde en licht opgetrokken lendenen. Het lichaam iets langer dan de hoogte bij de schouder.

Achterhand
De achterhand moet breed en gespierd zijn; van opzij gezien vloeiend aflopend naar de staartwortel. De dijen moeten lang, diep en gespierd zijn, met goed gebogen knieŽn en krachtige sprongen, die laag geplaatst zijn. De middenvoeten moeten goede botten hebben en van achteren gezien evenwijdig lopen.

Voeten
Ovaal van vorm, dikke, sterke en goed gevormde voetkussens, tenen gebogen en goed aaneengesloten. Sterke korte nagels.
Gangwerk De beweging moet vrij, soepel en onvermoeibaar zijn, waarbij de voeten zo laag mogelijk worden opgetild, zo de indruk wekkend dat de hond een grote snelheid kan ontwikkelen en gemakkelijk in sluipgang kan overgaan.

Staart
De staart moet matig lang zijn; de wervels moeten minstens tot de hak reiken en de staart moet laag zijn ingeplant, goed bevederd zijn en in een lichte, opwaartse buiging uitlopen, gracieus de lijn van rug en kruis volgend. In actie mag de staart opgeheven worden, maar hij mag nooit over de rug worden gedragen.

Vacht 
Er zijn twee soorten vacht, de ene matig langharig, de andere kortharig. Bij beide moet de bovenvacht dicht en middelmatig dik zijn, de ondervacht kort, zacht en dicht, een goede weerbestendigheid gevend. Bij de matig langharige vachtsoort vormt de overvloedige vacht een kraag, broek en dicht bevederde staart. Op het gezicht, oren, voorbenen (uitgezonderd de bevedering aan de achterzijde hiervan) en onder de spronggewrichten moet het haar kort en glad zijn.

Kleur: allerlei kleuren zijn toegestaan, maar wit mag nooit overheersen.

Maat:
Ideale schofthoogte: reuen 53,5 cm., teven iets minder.

Fouten:
Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden beschouwd. De graad van afwijking moet in de zwaarte van de fout worden aangerekend.

Opmerking:
Reuen moeten twee  ontwikkelde en geheel in balzak ingedaalde  testikels bezitten.