Weekendje Sauerland

uitzicht vanaf terras Geronimo

In 2009 hebben we het Sauerland "herontdekt". Het is een mooie bestemming voor een kort relaxed weekendje. Zeker vanuit oost-nederland. Ik verbaasde me erover dat we het niet vaker doen. Vrijdags die kant op, zonder haast te maken. Op zaterdag een mooie rondrit en op zondag eerst nog wat rondtoeren in het Sauerland en dan weer richting huis.
Of lange heenrit, overnachting en lange terugrit, met natuurlijk zoveel mogelijk meters in het Sauerland.

Hotels waar we tot dusver overnacht hebben:
 • Panoramablick (Wildewiese, Nederlandse eigenaars)
 • Dumicke (Dumicketal/Drolshagen)
 • Landhaus Struck (Niederhelden)
 • Hotel Cordial (Lennestadt)  Lang weekend met de SMr (najaar 2017)

  Routes Sauerland (aug/sept. 2017) Hier vind je de routes en tracks in een gpx-bestand: GPX

  HEENROUTE: Koffie bij de bakker in Ludinghausen. Rond lunchtijd waren we bij de Möhnesee, maar daar zat het gros van de horeca dicht. Op zoek naar een alternatief kwamen we uit bij Franki's Hütte, aan de zuidkant van de Möhnesee. Een hele leuke stek aan een mooie weg en mega-porties. Hier gaan we zeker nog vaker naar toe.
  RONDJE HOCHSAUERLAND: eerst koffie-stop in Medebach. Tussen Fredeburg en Grevenstein weinig horeca gezien, maar wel hele mooie landelijke weggetjes.
  RONDJE WESERBERG: een totaal andere omgeving. Veel weidser en wat relaxter rijden. De eerste stop was op de Köterberg. De tweede bij Villa Löwenherz (ze hadden alleen patat en worst, wel geinig om een keer geweest te zijn).
  TERUGROUTE: de korte weg terug. Halverwege pauze bij bikertreff Pangel Anton, die alleen op zondag vanaf 11.00 uur open is. Omdat we met een grote groep waren, hadden we ons beter vooraf kunnen aanmelden, dan hadden ze meer gebak ingeslagen. In het dorp zelf zat trouwens ook een bakker met terras.


  De routes voor een weekend in de omgeving van de Biggesee/Attendorn:

  Klik hier voor de gps-routes:

 • Route heen
  De heenweg gaat helemaal binnendoor via het Munsterland, maar niet te kriegelig, want we willen tenslotte naar het Sauerland. Het rijdt lekker vlot door. De eerste koffiestop is in Ludinghausen bij de bakker of bij de McDonalds. Rond de middag zitten we al midden in het Sauerland.
  De lunch doen we aan de Sorpesee. Bij "Bei Stravos" (ook wel "Bikermeile Sorpesee" genoemd) vind je voor ieder wat wils: ijs-loket, imbiss en terras met bediening. De salade van het huis is erg lekker. Links van de weg zijn speciale parkeerplaatsen voor motoren.
  Het verdere verloop van de route is afhankelijk van de eindbestemming. Langs de Sorpesee is het vaak druk, daarom gaan we rechtsaf of verder via Arnsberg (die weg is in de weekenden voor motoren "gesperrt").

 • Route terug
  We willen niet te snel het Sauerland verlaten, dus maken we eerst een korter of langer ommetje in het Sauerland zelf. In de lange variant is de Rhein-Weser Turm (door de week vaak dicht) een mooi punt voor koffie. Daarna volgt een super route tot aan de Möhnesee, tenminste dat vinden wij. Weinig verkeer, ingeslapen dorpjes, mooi landschap en strak asfalt. Helemaal zoals we het graag hebben.
  Inmiddels is het dan tijd voor een lunch. Dat doen we bij bikertreff Geronimo. De inrichting bij Geronimo is bijzonder, maar ook het uitzicht op de Möhnesee is een stop waard. Als Geronimo dicht is gaan we naar het terras bij het iets verderop gelegen Cafe Solo.
  Na de lunch willen we niet gelijk de grote weg op, daarom eerst nog 20 kilometer leuke weggetjes tussen de graanvelden door. Onverwacht leuke stukjes, met mooie vergezichten. Ter hoogte van Hamm gaan we de snelweg op, want na een weekend Sauerland boeit het Munsterland niet meer.

 • Route Egge- en Rothaargebirge
  Een rondrit van 260 km. Hierover is weinig te vertellen. Gewoon mooi. Eerst naar het westen, naar de Versetalsperre. Het tweede deel gaat door Rothaargebirge. In Bad Berleburg is het goed gebak eten. Op het eind nog even een "abstecher" naar de uitzichtstoren Hohe Bracht.

 • Route Siegerland
  Een minder bekend gebied. Het idee voor deze route ontstond na een weekend naar het Westerwald met de motorclub. Het is een afwisselend route. Er zitten echt mooie toerwegen bij. In de omgeving van Wissen enkele smalle landwegen. En op het eind weer snelle stuurwegen.
  De stad Freudenberg is bekend om de oude wijk "Alte Flecken". Je kunt er leuk op een terrasje zitten. Beroemd is het uitzicht op de wijk "Alte Flecken", de foto's worden veel gebruikt in reisfolders. Als je zelf deze foto wilt maken moet je tegenover de VVV de trappen omhoog richting "fotoblick 0.2 km". Je hoeft eigenlijk maar een paar trappen omhoog.


  uitzicht op de wijk Alte Flecken Bikertreff Geronimo aan de Mohnesee

  Haus Dumicketal Cafe bij Rhein Weser turm

  uitzicht vanuit hotel Wildewiese  Diverse links:

 • Haus Dumicketal
 • GPS wandelroutes
 • Landhaus Woermge
 • Repetal Unterkunfte
 • Pension Goebel
 • Landhaus Struck
 • Panorama Hotel Wildewiese
 • Weekendjeweg.nl
 • Hotelspecials