TZUM ARCHIEF
 

Het Arthur Japinnummer


 
(© Laurine Brugman)
Tzum 32 / 33
Vlak voor de boekenweek presenteert Tzum een nummer dat geheel gewijd is aan Arthur Japin, de schrijver van het boekenweekgeschenk en vaste medewerker van dit literaire tijdschrift.
Uniek zijn de eerste verhalen van Arthur Japin, als kind bijgehouden in een speciaal schriftje. Daarnaast de eerste publicatie van ‘Année jalouse’, het door Japin geschreven script waarmee Willem van de Sande Bakhuyzen zijn regiedebuut maakte.
Arthur Japin heeft al jarenlang de rubriek Carte Blanche in Tzum.
Daarin schrijft hij in dagboekachtige notities over alles wat hem beweegt. De lezers van Tzum konden in de afgelopen jaren zijn ontwikkeling tot een internationale bestsellerauteur volgen, zagen notities die leken te slaan op zijn persoonlijk leven terugvinden in romans als De droom van de leeuw en Een schitterend gebrek.
In de Japin-special zijn de rollen omgekeerd en schrijven Rosita Steenbeek, Mieke van der Weij, Bezige Bij-uitgever Onno Blom, dichter Ingmar Heytze, regisseur Ineke Smits en vertaler Adri Boon over hun vriendschap met Japin. Verder een lezing van Liedeke Plate over Een schitterend gebrek en een essay van Coen Peppelenbos over de constanten in het werk van Japin.


Het schetsboek van Thomas Möhlmann(© Laurine Brugman)
Tzum 31
We hadden er net zo goed ‘Special: Egonummer!’ op kunnen zetten. Een dagboek van Leo Vroman, een schetsboek van Thomas Möhlmann en carte blanche van Arthur Japin. Drie schrijvers die hun kijkje geven in hun schrijverskeuken.
Daarnaast een prachtig smerig verhaal van Rob van Essen, een hilarisch interview met Ilja Leonard Pfeijffer en een verhaal van deze Tzumprijswinnaar.
Poëzie in dit nummer van Leo Vroman, Edward van de Vendel, Benne van der Velde, Tsead Bruinja en Erik Solvanger.Het succes van Tommy Wieringa(© Laurine Brugman)
Tzum 30
De nominatie voor de shortlist van de AKO-literatuurprijs heeft hij al op zak: Tommy Wieringa en nu staat in Tzum al een mooi interview met hem en een intrigerend dagboek van hem.
Verder in Tzum: een voorpublicatie uit de nieuwste roman van Peter Middendorp, twee verhalen van Jaap Krol, gedichten van Yke Schotanus en Edwin Fagel en natuurlijk de prachtrubriek van Arthur Japin: Carte Blanche.


Rosenboom spreekt! 
(© Laurine Brugman)

Tzum 29
Thomas Rosenboom doet verrassende uitspraken in een diepte-interview. Poëziedebutant en hoofdredacteur van concurrent Krakatau Peter de Groot schrijft het Schetsboek. Mathijs Schiffers van concurrent Lava schrijft een verhaal, net als Roel Smits. Maria van Daalen doet verslag van het Boekenbal en L.H. Wiener beschrijft een wonderlijk voorval. Dichters Daniël Dee, Lucas Laherto Hirsch en Karel ten Haaf zorgen voor de poëzie in dit prachtnummer. En natuurlijk is Arthur Japin er weer met zijn carte blanche.
Tevens een oproep om de mooiste zin te nomineren voor de Tzum-prijs (dat kan ook electronisch: ga naar de website van de kleine Uil, Tzum en dan Tzumprijs).de nieuwe Giphart! (© Laurine Brugman
Tzum 28
In dit nummer vindt u een voorpublicatie uit de nieuwe roman van Ronald Giphart (verschijningsdatum april/mei), het schetsboek van Alex Boogers die worstelt met zijn roman en een interview met Stijn Aerden, winnaar van de Tzum-prijs. Maria van Daalen verdiept zich in de voudou-ceremonie en raakt bijna begeesterd. L.H. Wiener maakt zich boos over De Dag van de Leraar. Kenners van zijn werk weten wel waarom. Doeke Sijens beschreef een korte  persoonlijke herinnering aan een vreselijk ongeluk in zijn jeugd. Verder: poëzie van Rienk Kruiderink en Aad Lohman. En natuurlijk is Arthur Japin er weer met zijn carte blanche.

Kortom: een nummer dat er zijn mag.

plattelandsnummer (niet arcadisch)


 
(© Laurine Brugman)
Tzum 27
In dit plattelandsnummer een groot interview met de Amerikaan Jim Heynen. Drie verhalen van hem zijn speciaal vertaald voor dit nummer. Frank Westerman schreef het Schetsboek vol met aantekeningen over zijn nieuwe boek El negro en ik. Corrie Joosten schreef een aantal mooie plattelandsverhalen. In de verhalen van Willem Janssen Steenberg en Rob van Essen is het ook niet pluis op het platteland. Rurale poëzie van Ronald Ohlsen en Edward van de Vendel.
En natuurlijk is Arthur Japin er weer met zijn mooie rubriek Carte Blanche.


een echt baggernummer


(© Laurine Brugman)

Tzum 26
In dit nummer het grote Ilja Leonard Pfeijffer-interview. Over baggeren en poëzie. Ook een interview door Maarten Dessing met Herman Franke over zijn kleine, maar prachtige boek Notulen. Rob van Essen, die net een nieuwe roman schreef, hield voor Tzum een Schtesboek bij. Poëzie van Job Degenaar, Mischa Andriessen, Boris Wanders, Philip Hoorne en Aad Lohman. Korte verhalen van Denis Mikan. Alle nominaties voor de Tzum-prijs 2004.
En natuurlijk is Arthur Japin er weer met zijn mooie rubriek Carte Blanche.JUBILEANUMMER
nummer 25

                
(© Laurine Brugman)
'Als het Groningse literaire blad Tzum niet waakzaam was, zou het jubileum onopgemerkt gepasseerd zijn: veertig jaar geleden sloot Jos van Manen Pieters (73) de Tuinfluitertrilogie af, sedertien misschien wel het grootste uitleensucces in Nederlandse bibliotheken.'
'Daar word je even stil van, van deze Tzum.'
Arjan Peters in De Volkskrant

'Dat laatste [het 60-jarig bestaan van de Bezige Bij -cp] levert een vrolijkmakend stuk op van Peter Middendorp over het poseren voor een auteursfoto, waarbij Middendorp uteindelijk half achter een pilaar belandt.'
'Nu, vijfentwintig nummers later, kan het blad nog steeds niet uit, maar zorgt het wel viermaal per jaar voor een briesje in de bladenwereld door op een luchthartige manier en met liefde over de literatuur te berichten.'
Joep van Ruiten in het Dagblad van het Noorden

'Peter Middendorp schreef een mooi verhaal over "De beroemde BB-foto".'
Aletta Schweigmann-Snoekc

"Tegenwoordig denken schrijvers dat het makkelijker is omdat ze een computer hebben, maar schrijven betekent toch voor 90% denken. En typen is niet zoveel werk."
Disse útspraak las ik fandaach in ut jubileumnummer fan Tzum, un literêr tydskrift dat 4x in't jaar ferskynt. De útspraak is fan Jos van Manen Pieters, de frou dy't oait de 'Tuinfluitertrilogie' skreef. Oans moeke was gek op har boeken. Ik fyn ut wel grappech dat Coen Peppelenbos krekt disse anty-literêre skriefster in ut silveren nummer fan Tzum in ut sontsje set. Of sú Coen fan húsút griffemeard weze?
Ut jubileumnummer is de moeite fan ut lezen seker weard, want naast ut groate túnfluiterinterview fyn ik de 25 fragen + antwoarden over Tzum ok ferrassend.
Op de fraach of Tzum wel útkan ( foar de útgever),is ut antwoard: 'Nee! Abonnementje?'
Prachtech! Felisiteard met jum blad en gaan nòch mar 25 nummers deur.
Henk van der Veer op zijn website.Het grote WIENER-nummer

tzum 24    tzum24    tzum 24   
(© Laurine Brugman)

TZUM 24
L. H. Wiener schrijft het Schetsboek. Bovendien wordt hij geïnterviewd. Rense Sinkgraven schreef een gedicht over Wiener en redacteur Gideon van Ligten verklaart zijn voorliefde voor deze schrijver.
Poëzie van Kees Spiering, Daniël Bras en Tom Zinger. Hanz Mirck en Ingmar Heytze zingen de lof van Epibreren.
Frans van Zoelen schreef een verhaal. En natuurlijk vervolgt Arthur Japin weer zijn prachtserie Carte blanche.
In de rubriek Hollandse nieuwe een gedicht van J. Holman.

Pers
Het Groningse literaire tijdschrift Tzum is namelijk zo accuraat geweest, op het juiste moment met 'het grote L.H. Wienernummer te komen. Daarmee geeft het blad alle grote tijdschriften, die geddwongen zijn hun nummers lang van tevoren te plannen, het nakijken. (...) En eigenlijk hoort het ook, dat Wiener dit eerbetoon krijgt van een kleiner blad dat volhardend vanuit de zijlijn opereert.
Arjan Peters in De Volkskrant


Het -30 nummer
 
(© Laurine Brugman)

TZUM 23

Schrijvers onder de dertig: Rashid Novaire houdt meer dan één dagboek bij. Daarnaast jonge dichters als: Maria Barnas, Sieger M. Geertsma, Tsead Bruinja en Thomas Möhlmann.
Doeschka Meijsing won de Tzum-prijs 2003 en werd geïnterviewd. En natuurlijk vervolgt Arthur Japin zijn onvolprezen serie Carte Blanche. 
(© Sieger M. Geertsma)
 
   
 
het grote Oek-nummer
 
 
Jubileumnummer
 
Autobionummer
 nominatienummer
 
(© Sieger M. Geertsma)
   
 
(© Sieger M. Geertsma)
 
 
(© Martijn Tichelaar)
© Martijn Tichelaar (beeld omslag)
 
   

   
 

TZUM 8
In TZUM 8 een interview met debutante Margherita Pasquini. Proza en poëzie van Maria van Daalen. Arthur Japin begint als vaste medewerker met zijn rubriek 'carte blanche'. Derwent Christmas op reis naar Egypte. Jeroen Geelhoed volgde colleges bij Joost Zwagerman.  Verder verhalen van Willem Janssen Steenberg en Boris Wanders. En Remco Ekkers schreef drie gedichten voor TZUM.
 

 

TZUM 7
Interview met Rascha Peper. Giny Backers verslaat de Frankfurter Buchmesse - is Connie Palmen aan de tomatensap? Aanval op de honderd beste boeken volgens Max Pam. Bram Hulzebos maakt het Schetsboek.

PERSSTEMMEN OVER TZUM 7
Asing Walthaus in de Leeuwarder Courant: 'De milde ironie van Tzum'.
 


 TZUM 6
Arthur Japin verzorgt het Schetsboek. Verhalen van Doeke Sijens, Hans van der Heijde, Eric Hoekstra, Willem Janssen Steenberg, Jan Roelof van der Spoel. Poezie van Peter Jager, J. Sibbel, Peter Veen, Boris Wanders, Trix Giebels en Ifor Molenhuis. Interview met debutant Bram Hulzebos.

PERSSTEMMEN OVER TZUM 6
Sietze de Vries in de Leeuwarder Courant: 'Net als in de voorgaande nummers betreft het bijna steeds goed gecomponeerde, onderhoudende verhalen, die enige kennis van de literatuur verraden zonder door te schieten naar het gewild literaire.' En over het interview met Bram Hulzebos: ' Het moet een leerzaam gesprek voor de schrijver zijn geweest.'
Herman Verhaar in Vrij Nederland over Arthur Japin: 'een paar sterke verhalen'.


TZUM 5
Een interview met Arthur Japin. Ruben van Gogh over zijn verhuizing naar Utrecht. Prachtpoëzie van Maria van Daalen en Boris Wanders. Verder onthullend: toen Robert Anker nog niet wereldberoemd was. Prozadebuten van Gideon van Ligten en Peter Jager + poëziedebuut van Peter Veen. Plus een ijzingwekkend verhaal van Willem Janssen Steenberg. Derwent Christmas geeft opnieuw een voorpublicatie uit zijn roman.
 
PERSSTEMMEN OVER TZUM 5
Elsbeth Etty in NRC Handelsblad: 'Het merkwaardigste interview dat ik ooit heb gelezen staat in Tzum' 'Het blad is een merkwaardig allegaartje, waarin een paar mooie gedichten van Maria van Daalen opvallen'
Asing Walthaus in de Leeuwarder Courant: 'Allemaal jonge dichters en schrijvers.'
 
 Copyright foto: Diane Lippe 
 
 

Wie wordt de nieuwe MULISCH? Een paragnost geeft het antwoord in TZUM 3/4.
Met onder meer: Matthé ten Wolde, Maria van Daalen, Boris Wanders, Corrie Joosten, J. Sems en een interview met een Francis Stuart. Verder: Jan Bommerson, Rienk Kruiderink, Hans van der Heijde, Jacques Ruis, J. Sibbel, Allerd Hobers, Willem Janssen Steenberg, Jan Willem van der Spoel.
 

 PERSSTEMMEN OVER DUBBELNUMMER TZUM 3/4
'Knappe verhalen' , 'spannend, ingenieus', 'zeer toegankelijk'. 'Het interessantst is (...) Peppelenbos (...).' Sietse de Vries in de Leeuwarder Courant.
'In dit uit Leeuwarden afkomstige blad staat slechts één gedicht in het Fries, en afgezien van een enkele dijk of polder is er van enig chauvinisme weinig te merken.' Wat dit nummer van Tzum toch de moeite waard maakt, is een interview met 94-jarige Ierse schrijver Francis Stuart.' Peter Swanborn in de Volkskrant.
Bram Hulzebos in het Nieuwsblad van het Noorden: 'Het mooie is dat je er niet echt achter komt of die Christmas echt naar Irnsum is geweest of dat hij de paragnost uit zijn duim heeft gezogen.'

Copyright foto:  Derwent Christmas, Leeuwarden
 
 

 
 

TZUM NUMMER 1 MET:

 PERSSTEMMEN OVER TZUM 1   Copyright foto: Aldwin van Krimpen, Leeuwarden
 
TZUM 2 MET: Copyright foto:  Chaïm Murzan, Groningen
 

HOME  *** TZUM NIEUWSTE NUMMER
 

Vormgeving en DTP: Diane Lippe
 
Redactieadres: Jan van Galenstraat 12 A, 9726 HM Groningen. Grote bestanden op schijf aanleveren, voorzien van genoeg retourporto.

redactie.tzum@lineup.nl


TZUM is een uitgave van Uitgeverij kleine Uil, Aweg 4/1 9718 CS Groningen. kleine.uil@lineup.nl