Olijfolie uit Portugal

Portugal levert uitstekende olijfoliën. Trás-os-Montes in Noord-Portugal en Alentejo in het Zuiden, zijn de streken waar de meeste olijfoliën vandaan komen. De Galega, Cordovil, Verdeal, Madural, Cobrançosa, Arbequina, Frantoio en Picual zijn de soorten olijven waarvan de olijfoliën gemaakt worden.
Olijfolie in het Portugees heet ‘azeite’ en extra vierge olijfolie ‘azeite virgem extra’.
Alle olijfoliën worden verkregen uit eerste koude persing.

Oude olijfboom, Noord-Portugal Pershuis van de olijfolie van de Quinta do Juncal.
Azeite Virgem Extra
Dit zijn allen olijfoliën van “een superieure categorie, direct verkregen van olijven, slechts door middel van mechanische processen”.
Extra vierge olijfolie is geschikt voor koud en lauwwarm gebruik.
D.O.(P) betekent: Denominação de Origem (Protegida) en wil zeggen dat de olijven van een ‘Beschermd herkomstgebied’ afkomstig zijn. Dit is vergelijkbaar met de ‘Appellation Controlé’ in de wijnbouw.
Azeite Virgem Extra Agricultura Biológica
Dit zijn allen olijfoliën gemaakt van olijven die afkomstig zijn van biologische landbouw.
Azeite
Dit is ‘gewone’olijfolie, verkregen uit extra vierge olijfolie, die een bewerking heeft ondergaan waardoor deze geschikt is voor verhitting, zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen.
Deze olijfolie is dus geschikt voor koud én warm gebruik.
Portucale: Azeite. Fles 0,5l., 1l. en 3l.
Herkomst: Alentejo.
Groen-gele kleur. Tikkeltje bittere nasmaak, die bij verhitting verdwijnt.
Portucale: Azeite. Blik 0,2l., 0,5l. en 1l. Blikken bieden betere bescherming tegen de ongunstige invloed van licht.
De blikken bevatten dezelfde olijfolie als de flessen.

Olijven aan boom, eind oktober.

Plukken van olijven, eind oktober, Alentejo.
Tegeltableau, olijvenpluk, SICA, Azeites e óleos alimentares. Olijven worden gelost.
Rotonde met oude molenstenen bij de Cooperativa van Vidigueira. Cooperativa van Vidigueira.
terug naar boven