Alanya - Antalya - Turkije    Davut Güloglu - Nurcanim

                        Turkse Riviera 

Voor een super vakantie ga je naar Turkije !!!

Aan de Turkse Riviera, ca. 70 km. ten oosten van de plaats Side, ligt de historische stad Alanya. In de loop der jaren heeft Alanya zich ontwikkeld tot een badplaats van internationale allure. De ruim 130.000 inwoners en de vele toeristen zorgen dan ook voor volop gezellige bedrijvigheid. Aan weerszijden van het schiereiland waarop Alanya ligt bevinden zich lange, mooie zandstranden en op het hoogste punt kunt u de historische vesting bezichtigen. Het Kleopatra-strand is favoriet bij vele vakantiegangers. Fantastische hotelparken voldoen aan de hoge verwachtingspatronen die de vakantiegangers hebben. Aan de haven vindt u tal van gezellige restaurants waar u kennis kunt maken met de voortreffelijke Turkse keuken. In deze wijk vindt u verder een grote hoeveelheid winkels, bars en discotheken, kortom, al die dingen die een gerenommeerde vakantieplaats nog aantrekkelijker maken.

Alanya, één der bekendste badplaatsen van Turkije, vlijt zich tegen een imposante rots aan die plotseling opdoemt tussen twee stranden. De rots wordt bekroond met een Seldsjoekse burcht (Rode Toren vesting) uit de 13e eeuw. Ooit was deze vesting een berucht zeeroversnest. U kunt de burcht te voet beklimmen of met het openbaar vervoer bezoeken. Deze burcht vormt het oude centrum van Alanya, waarvan de muren steil uit de zee omhoog rijzen. Vanaf de burcht heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving. In de burcht zelf vindt u nog enkele huisjes, terrasjes en winkeltjes. Binnen de kilometerslange muren van deze nederzetting verrijzen de resten van oude moskeeën, een overdekte markt en een karavanseray. Aan de westkant van de burcht bevinden zich in de rotsen vele grotten, waarvan er sommige alleen vanuit zee zijn te bereiken. Een van deze grotten is de druipsteengrot van Damlatas. Dit is een van de mooiste sites van het Middellandse Zeegebied. Ten oosten van de burcht ligt het levendige centrum met onder andere de jachthaven en de promenades met de vele barretjes en terrasjes. Vanuit deze haven vertrekken ook de meeste excursieboten. Zowel ten oosten als ten westen van het centrum strekken zich vlakke kuststroken uit met een aaneenschakeling van dorpjes en wijken waar de hotels en appartementen gesitueerd zijn. Voor zowel beide richtingen geldt dat hoe verder men bij het oude centrum vandaan gaat, hoe rustiger het wordt. Dat wil echter niet zeggen dat in de wijken en dorpen buiten het centrum niets te doen is, maar de meeste bars, restaurants en discotheken en winkels liggen in het oude centrum. Het aanbod van winkels in Alanya is zeer ruim. U vindt er lederwarenzaken, souvenirwinkeltjes, tapijtzaken en supermarkten.

Het historische stadje Alanya is absoluut de kroon op de Turkse zuidkust; het is dan ook een van de meest bezochte badplaatsen. De prachtige stranden en de gastvrije bevolking dragen hun steentje bij aan een onvergetelijke vakantie.  Het gezellige, schilderachtige centrum van Alanya ligt op een schiereiland en met zijn doolhof van straatjes treft u de leukste winkeltjes, terrasjes en restaurantjes aan. Goede visrestaurants vindt u aan de voet van de rode toren bij de haven. Wanneer u zich stort in het spetterende nachtleven kunt u zich tot in e vroege uurtjes vermaken in de vele bars en discotheken. Kleine gezellige cafeetjes liggen tegenover de hotels/appartementen en bieden u de Turkse gastvrijheid, gecombineerd met een aangename Turkse sfeer. Volgens een legende heeft keizer Marcus Antonius dit gezellige stadje aan zijn geliefde Cleopatra (koningin van Egypte) geschonken. Cleopatra had haar hart hier verloren aan de prachtige omgeving met de kilometerslange stranden. Het naar Cleopatra genoemde strand zou bestaan uit woestijnzand dat speciaal door haar geliefde Marcus vanuit Egypte naar deze plaats werd overgebracht. Cleopatra vertoefde er al in vroegere tijden en nu is het u beurt. (De Dolmas busjes brengen en halen u van uw hotel voor ongeveer 50 cent naar de plaats van bestemming).

Stranden: het strand van Alanya bestaat uit twee gedeeltes: het Oost-strand en het Kleopatra-strand. Het Oost-strand is voornamelijk zandstrand. Sommige delen bestaan uit fijn grind en verspreide kiezels. De gemiddelde breedte bedraagt ca. 50 m. en op sommige plaatsen zijn er steigers met trapjes gemaakt om gemakkelijker het wat in en uit te komen. Richting de burcht liggen er vlakke rotsen onder water.

Transfertijd vanaf de luchthaven: ca. 120 minuten.

Dorpen en wijken in de regio Alanya:

Karaburun: ligt op ca. 33 km. ten westen van Alanya en is opgebouwd uit een groot aantal middelgrote hotels. Aan de doorgaande weg vindt u enkele winkeltjes. Het strand van Karaburun bestaat uit zand. Er zijn goede dolmusverbindingen met zowel Alanya als Side (ca. 30 km).

Avsallar: ligt op ca. 24 km. ten westen van Alanya en is een nieuwe toeristische badplaats. Winkels, restaurants, bars en discotheken zijn in ruime mate aanwezig. De stranden bestaan over het algemeen uit zand en fijn grind. De zeebodem is hier over het algemeen rotsachtig. Alanya is gemakkelijk te bereiken met de dolmus of een lijnbus. Incekum behoort tot Avsallar.

Konakli: ligt op ca. 14 km. ten westen van Alanya. Een klein, rustig en landelijk dorpje op korte afstand van Alanya. Het beschikt over diverse restaurants, bars, discotheken en winkeltjes. Het strand bestaat voor et grootste gedeelte uit zand en fijne kiezels. Bij de hotels is er vaak zand op het strand gespoten. De zeebodem is grotendeels rotsachtig. Alanya is gemakkelijk te bereiken met de dolmus of een lijnbus.

Kestel: ligt op ca. 6 km. ten oosten van het centrum van Alanya. In deze wijk van Alanya vindt u voornamelijk hotels en appartementen. Er zijn slechts enkele winkeltjes aanwezig. Het strand bestaat uit zand en grind. Er zijn goede lijnbus- en dolmusverbindingen met Alanya.

Mahmutlar: ligt op ca. 12 km. ten oosten van Alanya. Rustig en sterk op de toerist gericht dorpje met een klein centrum met een flink aantal bars, restaurants, discotheken en winkels. Het strand bestaat uit zand en fijn grind. Op sommige plaatsen bevinden zich pieren. Zeebodem deels rotsachtig. Alanya is gemakkelijk te bereiken met de dolmus of een lijnbus.

Excursies vanuit Alanya:

*    Duden-Kusunklu-Manavgat watervallen

*    Perge-Aspendos-Side

*    Jeepsafari

*    Turkse avond

*    Pamukkale

*    Boottour

*    Kursunlu watervallen

*    Rafting

*    Hammam (Turks bad)

*    Olympos "der brennende Berg"

*    (Ezelsafari, Picknick tour, Dorpentocht, Scooter huren etc.)

Klimaat april mei juni juli aug. sept. okt.
Temp 18 22 27 30 29 27 23
Zonuren 9 11 12 13 12 11 9
Zee temp. 16 18 22 24 26 24 22

Plaatsbeoordeling:

Stranden **** (zeer goed)

Watersport **** (zeer goed)

Overige sporten *** (goed)

Restaurants **** (zeer goed)

Terrasjes **** (zeer goed)

Winkels ****(zeer goed)

Excursies ***** (uitstekend)

Nachtleven **** (zeer goed)

Rust ** (redelijk)

Pittoresk **(redelijk)