AGFA RodinalRodinal spezial is een andere ontwikkelaar
Gepatendeerd op 27 januari 1898 maar nog steeds actueel.

Een hooggeconcentreerde vloeibare ontwikkelaar voor sterk verdunt gebruik (eenmalig), een verdunning tot zelfs 1+100 maakt het mogelijk om een uitstekende contrastbeheersing en een prima scherpte te verkrijgen.

Afdrukken van rodinal-negatieven zijn vooral gemaakt met een codensor-vergroter van een uitstekende scherpte en helderheid.

Het geheim zit in in het rodinal recept, welke zorgt voor een kantenscherpte.

Een probleem kan de korreligheid zijn, en kan van het onderwerp afhangen, een fijn portret of een landschap met wolkenlucht ziet men liever fijn van korrel, extra riskant zijn hooggevoelige films.

Hierbij speelt het negatief formaat een belangrijke rol, een 400 ISO kleinbeeld film kan men beter niet groter afdrukken dan 20 x 30.

Daarom een ontwikkelaar voor de laaggevoelige films

Of een korrelig effect moet gewenst zijn.

Het fijnste samenspel tussen scherpte, korrel en gevoeligheids benutting is bij een verdunning van 1+50.

Als men in de agfa-tabel op tijden van 17 minuten voor een film als APX 100 komt, geen paniek, dit is voor een gamma van 0,65 wat wel erg hoog is voor een condensor- vergroter.
In dit geval kan men de gegeven tijden met 40 % verkorten, en komt dan op een gamma van 0,54 wat precies goed is om te vergroten op papier gradatie 2,5.

Bij een bewegingsritme van het ontwikkeltankje, de eerste minuut constant en daarna om de 30 seconden met de hand kiepen en even laten staan.

De ontwikkelaar is ook prima geschikt voor b.v. pseudo-solarisatie, omdat de moderne ontwikkelaars met phenidon nauwelijks lijnen vertonen.

Voor fotopapier ook te gebruiken, verdun dan 1+20, voor vlakfilms 1+10. Onovertroffen is rodinal als repro, titeldia en documenten ontwikkelaar 1+10. Of voor zachte negatieven van knalharde dia's 1+100.