wp712ccfaf.png

 

wpb636e295_0f.jpg

Welkom op de modelbouwsite “Het Stootblok”

Een stootblok, of stootjuk, het einde van een spoorlijn. (Het begin van mijn hobby)

In het geval van bovenstaande foto, is deze spoorlijn onderdeel van een in 1884 aangelegd tracé, het G.O.L.S. (Gelders Overijssels Lokaal Spoor), hier te Hengelo.

Tot 1936 reden hier nog dagelijks stoomtreinen richting Winterswijk, zowel goederen als personenvervoer. Daarna heeft alleen het goederenvervoer op deze lijn nog stand gehouden tot 1942.

Het tracé werd in 1942 op last van de Duitse bezetter, die de rails nodig had aan het oostfront, vanaf dit punt tot aan Boekelo opgebroken.

Het nu nog bestaande gedeelte maakt deel uit van het industriespoor van de AKZO, tot voor kort ook wel het beruchte “chloorlijntje” genoemd, vanwege de zout- en vooral chloortransporten.

De geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen (en o.a. het lokaalspoor achter dit stootblok) heeft mijn interesse altijd al gehad, van daaruit is mijn huidige hobby, modelbouw, uit voortgekomen en via deze site wil ik je dat graag laten zien.

Op dit moment ben ik bezig een stukje nostalgie uit het stoomtijdperk na te bouwen, door  een diorama te maken (schaal 1:16) van een Staatsspoor station uit 1865 (zie foto rechtsonder). Compleet met perron en natuurlijk een stukje spoor ervoor.

De keuze voor dit type station is de grootte ervan, bij het bouwen op schaal 1:16 blijven de afmetingen hanteerbaar en specifieke details komen mooi naar voren.

De uitdaging voor mij hierin is om zoveel mogelijk (buiten de verlichting en de railstaven om) zelf te maken zonder al te veel gebruik van ‘kooponderdelen’,

 

station Laren-Almen

Gelijktijdig aan de bouw van dit station ben ik ook bezig met het nabouwen van een (goederen) Staatsspoorlocomotief uit 1865, de

“SS 17” die voor het station komt te staan. (uiteraard ook schaal 1:16)

 

 

Op de foto links is een soortgelijke Staatsspoorloc, de “SS 13” te zien.

Alleen is dit de sneltreinvariant (3-assig met 2 kleine loopwielen & 4 grote drijfwielen).

De “SS 17”die ik aan het bouwen ben is de goederenloc van dezelfde serie en heeft 6 gelijke, kleinere gekoppelde drijfwielen.

staatsspoorlocomotief SS13
Station: Laren-Almen (perronzijde)

Staatsspoorlocomotief no: 13

E-mail