Session Info

 
Vestzaktheater


13 maart 2018
Ad Vanderveen (NL)


AD VANDERVEEN PRESENTEERT NIEUWE CD BIJ CROSSROADSOp dinsdag 13 maart 2018 zal de Nederlandse singer/songwriter Ad Vanderveen weer eens een bezoek brengen aan Het Vestzaktheateraan de Moeregrebstraat 18 te Bergen op Zoom. Hij komt dan naar Bergen op Zoom om in het kader van de maandelijkse Crossroadssessies zijn nieuwste cd Denver, Nevada te presenteren. Vanaf 20.15 uur die avond zal Ad zijn zelfgeschreven, nieuwe liedjes vertolken, afgewisseld met songs uit zijn inmiddels omvangrijke oeuvre. De entree is gratis; in de pauze wordt rondgegaan met de pet voor een vrijwillige bijdrage. De opnames van die avond zullen enkele weken later te horen zijn in het programma Crossroads van ZuidWest FM.
Grote namen

Reeds in de jaren ’80 was Ad Vanderveen actief in de muziekscene in Nederland. Na het uiteenvallen van de rootsrockband Personnel (een muzikaal schip met twee kapiteins; naast Ad was namelijk ook Philip Kroonenberg gezichtsbepalend in die formatie) startte Ad een solocarrière. In 1984 debuteerde hij met een album met daarop liedjes die hij speciaal schreef voor het toenmalige Avro-radioprogramma Rock City. Vanaf dat moment heeft Vanderveen zich ontpopt tot één van ’s lands belangrijkste singer/songwriters. Op de enorme reeks albums die in de jaren daarna verschenen (bijna 30) wist Ad zich steeds te omringen door een keur aan nationale- en internationale artiesten. En naast zijn solocarrière vond hij ook tijd voor samenwerkingsprojecten met Eliza Gilkyson en voormalige Fairport Convention zanger Iain Matthews.
In een Oor-recensie van het overwegend akoestische album Sooner Or Later (1984) werd Vanderveen geplaatst in een rijtje met de gevestigde singer/songwriters als Bob Dylan, Neil Young, Jim Croce en James Taylor. Ook vandaag de dag is dat rijtje nog steeds passend. Maar waar het rijtje indertijd vooral diende om aan de hand van gevestigde namen de muziek van Ad te duiden, verdient hij daarin nu een zelfstandige positie. Ad is namelijk inmiddels zelf een gevestigde singer/songwriter die als voorbeeld kan dienen om de muziek van hedendaags opkomend talent te duiden.

Door de jaren heen oogstte Ad Vanderveen terecht veel waardering onder vooraanstaande muzikanten en popjournalisten. Hier een paar quotes:
"Ad Vanderveen sings with understated but real emotion. He is an inventive guitarist. He writes with true poetic sensibility. Yet he never sings or plays to merely show off. His music has an honesty and humility that is remarkable".
Singer/songwriter David Olney, Nashville 2003

"Ad asks the big questions in his lyrics, and goes for the big love in his life and the large melodies in his music. He leaves out the extraneous notes on his guitar and avoids musical overstatement in his songs .... What remains is what counts: the essence of the music, the pure feel, the arrow to the heart".
Singer/songwriter Eliza Gilkyson, Austin 2002

"AV's songs are life itself. No hidden agendas and no punches pulled. He has both the love and adoration of his growing army of convertees and the unwavering respect of his peers". Singer/songwriter Iain Matthews, Amsterdam 2001

Top