Doel van de Camino

Op top Weismiess, 4024 meter

Om aan ons leven extra inhoud te geven hebben we altijd nagestreefd om doelen te formuleren en die dan op termijn te realiseren. Zo hadden we voor ons 25-jarig huwelijksfeest in 1997 gepland om Israel te bezoeken en hebben vervolgens in oktober 1997 samen met Mark en Donnie een rondreis door Israel gemaakt. Toen ik 50 werd was het plan om eens met mijn zonen echt de bergen, de Alpen, in te trekken om een huttentocht te maken. Dit is gerealiseerd door in het Otztal een ware huttentocht over gletsjers te maken. Dit was zo inspirerend dat we de volgende jaren gedrieen op de top van de Weismiess in het Saastal-Zwitserland (4024 meter) en op de top van de Gran-Paradiso in Noord-Italie (4061 meter) hebben gestaan. Hierbij fungeerden Mark en Donnie als gids en waakten over mijn veiligheid.


Voor Bernadette betekende dit dat ze voor haar 50ste verjaardag een bezoek aan het bedevaartsoord Lourdes wilde brengen om daar het leven van haar naamgenote Bernadette Soubirous te aanschouwen.


2007 Bernadette voor de Kathedraal van Santiago de Compostela Om nu bij de overgang van werken naar pensioen iets speciaals te doen is enige jaren geleden het plan geboren om in 2012 een fietstocht te maken naar Santiago de Compostela. Dit plan is ontstaan omdat destijds in 2007 een Belgische wandelaar, Ludo, werd gevolgd, die te voet zijn "camino" heeft volbracht in ca. 3 maanden. Bernadette had deze wandelaar af en toe in Belgie gezien tijdens wandeltochten die zij maakte met onze buren. Om al indrukken op te doen hebben Bernadette en ik in 2007 en 2011 al een bezoek gebracht aan Santiago de Compostela, destijds wel met de auto.


De keuze is gevallen op de fiets omdat ik me meer thuis voel op een fietszadel dan in wandelschoenen. Ik heb de afgelopen jaren met Mark en Donnie diverse tochten met de fiets gemaakt in de Vogezen en de Alpen met o.a. beklimmingen van de Ballon d'Alsac en Grand Ballon in de Vogezen, Alpe d'Huez, Les Deux Alpes, Telegraph, Galibier en Col de Madeleine in de Franse Alpen, de Passo Gavia en de Col de Finestre in Italie en nog vele anderen.


Op top van de Passo Gavia, 2652 meter

Om aan mijn "camino" meer cachet te geven is het plan om niet alleen de fietstocht naar Santiago de Compostela te maken maar ook de terugweg met de fiets te volbrengen. Deze keuze is gemaakt omdat wandelaars meestal 3 maanden nodig hebben om van huis uit in Nederland naar Santiago de Compostela te lopen. Om een redelijk vergelijkbare tijd onderweg te zijn heb ik dus gekozen voor het maken van zowel de heen- als terugreis. Dit betekent totaal een fietstocht van meer dan 5000 km.


Als extra doel en stimulans zouden Bernadette en ik de "camino" ook graag aan een goed doel willen opdragen. De keuze hiervoor is gevallen op het steunen van het kindvriendelijk inrichten van de kinderafdeling in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).
Zie voor meer info het hoofdstuk "HET GOEDE DOEL".