Reisverslag

Dag 40, 25 Juli - Rustdag in St.Jean-Pied-de-Port

Mijn verblijf gisteren en vandaag is in L'Esprit Du Chemin ( http://www.espritduchemin.org/ ), een albergue die door Huberta en Arno is opgezet en nu mede gerund wordt door Nederlandse hospitalieros. Er is een sfeer gecreeerd waarin gezamenlijk het moderne pelgrimeren wordt ervaren. Voor meer info zie link of klik op foto (foto). Na een prima nachtrust, wel vroeg wakker omdat er veel nerveuze starters voor de camino waren, eerst maar ontbeten. Toen even wandelen en in de kerk een kaars aangemaakt voor alle intenties en volgers (foto). Zoals je kan zien doen vrouwen hier het meeste werk, mannen zijn meestal in de kroeg. Met Mark en Fleur rondgewandeld en de citadel bezocht. Daar zaten een aantal hagedissen waarvan een jacht maakte op een vlieg die hem te slim af was (beide op foto te zien). Na nog wat indrukken opgedaan te hebben van St.Jean-Pied-de-Port met tussendoor een lunch op een terras, ben ik dit verslag gaan maken en zij de voorbereidingen treffen voor hun vertrek morgen.

Even terugkijkend op de tot nu toe afgelegde route van de thuisreis is de eerste gedachte dat het zwaar is geweest en variabel. Maar ja, de zwaarte vergeet je snel. De eerste dagen heb ik veel pelgrims ontmoet omdat ik op de camino uit Oviedo en Gyon zat, later was van camino's niets meer te zien en werd het verkrijgen van drinken en eten als ook een slaapplaats een klein probleem. Op einde dan ook maar langere ritten gemaakt waardoor ik een dag eerder de grens naar Frankrijk ben gepasseerd en nu dus een rustdag heb ik St.Jean-Pied-de-Port. Bijgebleven zijn vooral de ontmoetingen met de gaande pelgrims, waarbij het gesprek met Emma uit Zimbabwe me het meest is bijgebleven en als absolute hoogtepunt de ontvangst op de Puenta de Erro door Mark en Fleur, lijkt wel een geschenk uit de hemel. Nu dus vandaag nog rusten en met Mark en Fleur genieten van dit stadje en dan morgen allemaal in de richting van huis maar wel ieder op zijn manier, Mark en Fleur met de auto en ik met de fiets.

Dag 39, 24 Juli - Camping Riezo (15 km na Estella op NA700) naar St.Jean-Pied-de-Port, 113 km, totaal 3879 km

Na een goede nachtrust in een caravan op camping Riezu vroeg op pad om de oversteek van Spanje naar Frankrijk te maken. Laatste beelden van Spanje zullen me altijd bijblijven (foto's). Ondanks dat ik de bergen achter me heb gelaten moest er toch veel geklommen worden. Bij Izurzu was ik nog getuige van het winnen van zout (foto). Door Pamplona maar de kortste weg genomen in de richting van de grensovergang. Daarom in Zubiri gestopt voor mijn twaalfuurtje. Na het nuttigen hiervan klimmen naar de top van de Puerto de Erro op 801 m hoogte en was dan ook blij om het bereiken van deze hoogte vast te leggen (foto). Echter tot mijn verbazing werd gevraagd of ik geduwd moest worden en herkende toen pas de personen die ik ook op de foto had vastgelegd, zijnde mijn zoon Mark en zijn vriendin Fleur. De emotie van dat moment kunnen jullie je voorstellen. Na even knuffelen maar weer het lekkers eten wat zij hadden meegebracht en dit moment vastleggen (foto). Waarna Mark en ik gezamenlijk de beklimming van de Puenta de Ibaneta (Roelandspas, foto) en de afdaling naar St.Jean-Pied-de-Port met Fleur als auto-escorte.

Dag 38, 23 Juli - Pancorbe naar Camping Riezo (15 km na Estella op NA700), 130 km, totaal 3766 km

Na een minder goede nacht, of door de afstand van gisteren of het late eten of het langs rijdende verkeer, weer vroeg op pad. Snel werd Miranda de Ebro bereikt waar ik bij de post de sleutel van het hotel van zaterdag op de post heb gedaan. Kwam er gisterenavond achter dat ik vergeten was deze in te leveren en terugfietsen was geen optie. Daarna op route door een aantal dalen langs vele kleine plaatsjes. Wat je dan ziet is een lust voor het ook, je zou wel duizend foto's kunnen maken. Ondanks dat het nu vaak het zelfde is gaat het niet vervelen (foto's). Wel zie ik nu ook vaker trimmers die me soms in het Spaans aanspreken. Op vele plaatsen zijn er mogelijkheden om water bij te tanken (foto), zelf vertrouw ik dat niet en koop liever vooraad in de winkel. Als de kerkklok 12 uur luidt is het vaak gezellig druk op straat, zeker de ouderen zijn dan op het plein in het centrum te vinden (foto). Onderweg moet je wel soms oppassen anders krijg je nog ongewild een douche en nat pak (foto). Om 2 uur werd Estella bereikt (foto) waarna besloten werd nog even door te fietsen om de afstand van morgen over de Roelandspas wat korter te maken.

Dag 37, 22 Juli - Salinas de Pisuerga naar Pancorbe, 147 km, totaal 3636 km

Gisteren de vraag gekregen van Marina Hellemons uit Meers of het gemakkelijk is een slaapplaats te vinden. In Frankrijk ging dit niet gemakkelijk, op de echte camino-route is dat eenvoudig maar nu is het nog moeilijker dan in Frankrijk. Hier zijn streken waar je soms 60 km lang niks vindt, geen Hostal of Albergue, laat staan een hotel. Dit betreft ook de mogelijkheid om eten en drinken te kopen. Voor vandaag was dit weer het geval, zeker omdat het zondag is en dan alles grotendeels dicht is. Daarom vanmorgen besloten om door te rijden tot Miranda de Ebro of zeker dicht in de buurt daarvan en dan maar deels de route uit het boekje te verlaten. En ja wel hoor, daar waren de korenvelden en zonnebloemvelden weer en soms ook weer aardappelvelden (foto's). Was weer mooi om de goud-gele velden in hun pracht te aanschouwen, betekent ook dat ik de bergen aan het verlaten ben. Werd ook nog verrast door een roofvogel die zich neerzette in een boom (wie ziet hem, foto). Op het plateau voor Poza de la Sal stonden ontelbare windmolens energie te maken (foto), voor mij was de tegenwind minder prettig. In Poza de la Sal was zichtbaar waarom deze plaats deze naam heeft (foto). Laatste deel van de rit ging langs de N1, drukte ging wel, waar ik de zwarte stier kon aanschouwen (foto).

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Willie,
Al ben ik inmiddels weer thuis volg ik je fietstocht met grote belangstelling. Ik kan me heel goed voorstellen wat je al die dagen, alleen op je fiets in een g root landschap, meemaakt. Ik vind het knap dat je de terugtocht ook per fiets uitvoert. Lange wegen, veelal eenzame wegen, allerlei gedachten die bij je opkomen enz. Ik wens je heel veel sterkte, denk goed aan je conditie, het is een grote lichamelijke inspanning. Ik heb het zelf mogen ervaren. Een hele goede terugtocht en ook veel groeten van Nel.
Je camino-kameraad, Eugene Smet uit Gilze


Hallo willie,
De e.k. voetbal hebben we ons incl.coach bert laten afslachten.
De tour de france was ook al saai.
De olympische spelen is afwachten.
Maar jij bent al weken taai.
Kapsalon haarmode margo en co.

Dag 36, 21 Juli - Cistierna naar Salinas de Pisuerga, 104 km, totaal 3489 km

Gisterenavond kreeg ik een mail van Pierre Roufs uit Susteren die weergaf hoe zijn fietstocht van die dag was verlopen. Naast enkele keren een nat pak bleef hij ook nog niet gespaard van een lekke band. Heb hem maar gezegd dat het toch niet zo zal zijn dat dit weer er nog is als ik over 3 weken thuis kom. Ik zal het goede weer meebrengen. Vandaag dan ook weer een stralende dag (foto). Soms zie je zelfs een treinstation in the "middle of nowhere" (foto). Na 40 km bereikte ik Guardo waar ik volgens route gekozen heb voor de lange route langs de stuwmeren, de Embalse de Compuerto en de Embalse de Camporredonde. Wat een prachtige uitzichten iedere keer (foto's). De waterstand was echter niet zo hoog zodat vele stukken droog lagen (foto). Deze rondrit eindigde met een afdaling van 10 km vanaf de Alto de la Varga (foto). Aangekomen in Cervera de Pisuerga eerst wat gegeten waarna toch maar besloten is om nog 11 km door te fietsen naar Salinas de Pisuerga. Hiervoor moest wel na Barcenilla nog 3 km over grindpad gefietst worden.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Hallo Willie Deze week heb ik enkele dagen verlof (mijn vakantie komt pas in september) en heb ik me rustig de tijd genomen om jouw avonturen te lezen.nHet lijkt wel een jongensboek. Elke dag weer een nieuw avontuur.
Misschien is het een leuk idee om na afloop alle verhalen te bundelen en met de foto's een boek ervan te maken. Met de opbrengst kan jouw doel (het steunen van het kindvriendelijk inrichten van de kinderafdeling in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) dan nog wat extra geld opleveren Ik wil dan alvast een exemplaar bij je reserveren. Super prestatie, ik wou dat ik het zelf kon. Dit soort "monster" tochten zijn niet voor mij weggelegd. Petje af. Heel veel succes met de terugreis naar Geulle, en nog heel veel veilige kilometers.
Groetjes Anita, Davy en Jos Linsen


Hallo Willie,
Via ODS op jouw website geraakt. Ik keek er wel van op wat je allemaal hebt ondernomen en nog gaat ondernemen. Ik lees veel over de camino vooral wanneer iemand te voet gaat en vind het altijd een prestatie als iemand die volbrengt. Het is jou gelukt weliswaar met de fiets daarom toch ook mijn petje af. Succes op je (naar ik hoop veilige)) terugtocht!!
Je oud collega op Centraal Lab.
Henny Verbrugge

Dag 35, 20 Juli - Murias de Paredes naar Cistierna, 110 km, totaal 3385 km

Al redelijk vroeg uit de veren wat ook het geval bleek voor mijn buren de ooievaars op de kerktoren van Murias de Paredes (foto). Dan op weg met een afdaling van 37 km tot la Magdalena. Onderweg nog enkele koppels ooievaars in de weiden gezien. Tijdens de afdaling kreeg ik wel koude vingers, enerzijds vanwege de hoogte, boven 1000 meter, anderzijds omdat de zon er nog niet was. De vergezichten waren wel heel mooi (foto). Na la Magdalene de weg vervolgt over de CL626, een redelijk brede weg in een breed dal. Eerste klein stadje welk aangedaan werd was La Robla, waar de vrijdagsmarkt werd opgestart (foto). Dit fraaie gebied wordt iets ontsiert door industrie zoals bijvoorbeeld een cementfabriek (foto). Ook zie je weer overal kolenbergen, soms zelfs oude liften (foto). Of deze voor de winning van kolen zijn gebruikt is me niet duidelijk maar ik denk het wel. In Bonar nog even inkopen gedaan voor de laatste 23 km van vandaag. Door de breedte van het dal zijn de vergezichten weer mooi en stimulerend tijdens het fietsen. Voor de puzzelaars onder ons kan ik nu bevestigen dat de rivier de Esla echt bestaat, ik heb hem vandaag met eigen ogen gezien (foto). De camino contacten zijn er echter niet omdat deze terugroute nu niet echt over een camino route gaat. Dit betekent ook dat de plaatsen waar ik slaap geen stempel hebben, dat was zo gisteren en ook vandaag.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Hallo Willie,
Aangekomen in Santiago de Compostela !!!!! Grandioos hoe je het hebt gedaan, jouw camino; onze diepe bewondering. We lazen vandaag hoe emotioneel de aankomst was en kunnen ons dat heel goed voorstellen. Na een lange reis van bijna een maand, de vele indrukken die je hebt opgedaan en de talrijke interessante ontmoetingen onderweg, is het bereiken van je uiteindelijke doel een gebeurtenis die je nooit meer zult vergeten. We hebben je gevolgd en genoten van je verslagen in woord en beeld. Op die manier heb je ons eigenlijk meegenomen op je reis. De kleurrijke landschappen, de aparte plekjes onderweg, de emotionele momenten die er waren maar vooral de manier waarop je ook de hele kleine gebeurtenissen en indrukken van de dag hebt beschreven, tonen je grote betrokkenheid aan en je vermogen om ook van kleine dingen te genieten, een belangrijk eigenschap die er voor zorgt dat een mens zich gelukkig voelt. We wensen je nog veel succes in je verdere tocht en de rit terug en zullen natuurlijk blijven volgen hoe het je vergaat. We laten t.z.t wel weer wat horen.
Tot dan alle goeds en vele groeten van,
Hans en Tony Repin, Brunssum.

Dag 34, 19 Juli - San Antolin de Ibias naar Murias de Paredes, 97 km, totaal 3275 km

Vanwege de te verwachten warmte weer vroeg vertrokken, zeker ook omdat vele beklimmingen met stijgingen tot 12% op me wachten. Na 2 km begon het klimmen al, echter mooie vergezichten waren er niet door de dichte mist (foto). De mist hield aan tot ongeveer 12 uur. Het gebied waar ik door reed is bekend vanwege zijn mijnbouw, kolenbergen liggen dan ook nog langs de weg, bijvoorbeeld in Luina (foto). Ik voelde me weer even in oude tijden in Limburg. Toen de mist optrok waren er ook weer prachtige vergezichten (foto). Vandaag geen camino-gangers gezien, wel werd ik toen ik de Puerto la Magdalena opreed opeens verrast door een ree (foto). Dat het alleen maar klimmen was is te zien aan het gemiddelde van 13,3 km/uur en de 2630 hoogtemeters. Enige impressies van het klimmen zijn weergegeven op de laatste 2 foto's. Omdat het hostel in Senra vol was ben ik terecht gekomen in El Holandes Errante in Murias de Paredes, de eigenaar is geboortig van Den Haag, zoals de naam reeds aan geeft.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Beste Willie,
Bedankt voor je prachtige reisverslagen. Je hebt je doel zoals altijd weer bereikt ! Gefeleciteerd met de aankomst en een veilge terugtreis. Ik kreeg zin van je mooie fotos en verslagen em een vergelijkbare tocht te doen. Van harte een goede gezondheid toegewenst en verder een goede tijd met je familie, groet
Dietrich Wienke, Elsloo


Hoi Willie,
Wat een super reis ben je aan het maken op de fiets. Ik geniet achter mijn PC iedere keer weer als ik je reisverslag lees. Ik ben ook heel benieuwd naar die andere 3000 foto's. Op meerdere fronten ben ik wel jaloers op je, zoals fietsen door prachtige landschappen met mooie vergezichten. Lekker fikkie maken ! of genieten van het heerlijke weer. Als ik jou was zou ik op de terugweg behoorlijk omfietsen om zolang als mogelijk uit het snertweer van NL te blijven. Daar wordt je niet warm van. Gelukkig heb ik een lange broek aan als ik ga fietsen. Groeten,
Frans Op den Buijsch, Ubachsberg

Dag 33, 18 Juli - Lugo naar San Antolin de Ibias, 98 km, totaal 3178 km

Ben al vroeg op pad gegaan om de warmte voor te zijn en met het vooruitzicht op de bergen die komen gaan. Met de zon van voren (foto), richting is nu het oosten, het eerste uur flink doorgetrapt waardoor ik in Castroverde nog even moest wachten om inkopen te doen, was er even voor 9 uur (foto). Ik was niet alleen, een camino-gangster uit Gyon stond ook al te wachten. Zij sprak wat Frans zodat we ons even konden onderhouden. Daarna door naar A Fonsagrada en de eerste passen (Alto in Spaans) moeten worden bedwongen. Achtereenvolgens worden de Alto da Baqueriza (836 m), de Alto da Fontaneira (936 m), de Alto do Cerredo (960 m), de Alto do Acevo (1050 m, foto) en de Monte Mouro (1175m) beklommen. De uitzichten tijdens het klimmen en op de toppen zijn werkelijk fenomenaal (foto's). Tussendoor wordt bij een winkel in A Fonsagrada een gesprek gevoerd met een Spaans gezien welk opeens Duits kent, dus toen maar in Duits verder. Zij willen weten waar vandaan ik kom, waarheen ik ga, of ik al problemen heb gehad met de fiets, waar ik slaap en hoe ik het eten vind in Spanje. Als ik ze zeg dat ik de Alto do Acevo op ga, schudden ze een beetje bedenkelijk met het hoofd. Na het klimmen moet ook gedaald worden, dus op het einde een prachtige afdaling van 13 km naar de Embassa de Grandas de Salime (foto). Beneden aangekomen zijn het nog 8 km naar het einddoel van vandaag waar ik gelukkig een bed vindt. Gelukkig, omdat het vandaag en zeker vanmiddag snikheet was, langer doorrijden was geen optie.

Dag 32, 17 Juli - Santiago de Compostela naar Lugo, 108 km, totaal 3080 km

Toen ik gisteravond met Eugene Smet een plaats om te eten zocht klonk opeens vanaf een terras de vraag, is dat Willie. Bleek daar Gerda Meuleman te zitten (foto), die ik op donderdag 5 juli in Los Arcos had ontmoet. Zij vertelde toen dat ze met de fiets vanuit Hasselt in Overijssel was vertrokken, had dezelfde route gedaan als ik en had gecampeerd in Frankrijk. In Estella had ze haar tent teruggestuurd naar Nederland. Zij was voor mij vertrokken uit Los Arcos maar ik had haar niet meer gezien. Nu zat ze daar en vertelde dat mijn verhaal haar had geraakt zodat zij mij nooit zou vergeten en gehoopt had dat zij mij in Santiago zou treffen, wat dus gebeurd is. Hebben lekker bijgepraat en gegevens uitgewisseld om later contact te houden. Vandaag onder een lekker warm zonnetje op weg naar Lugo. Bleek de dag van de ontmoetingen te zijn. Eerst 2 Spanjaarden uit Almaria in Zuid-Spanje, toen een Belg uit Dendermonde die een loep bij zich had om de kaart te lezen. Daarna in Sobrado dos Monxes in het Monasterio Sta.Maria de Sobrada Frater Julius (foto) die zo onder de indruk was van mijn verhaal dat ik gratis entree kreeg om het klooster te bezichtigen (foto) en een kaart met een wens. Even verder werd ik geroepen door een meisje wat dacht dat ze de weg kwijt was. Kon haar vertellen dat ze goed zat en nog 4 km moest naar het eerder genoemde Monasterio om daar een slaapplaats te vinden. In het gesprek bleek dat zij Emma was die kwam uit Zimbabwe (foto). Zij was pas twee dagen onderweg en was zo geraakt en onder de indruk van mijn verhaal dat ze me graag een kado wou geven. Dit kado was een speldje welk zij in Almaria had gekregen om haar geluk te brengen, mij wou ze het graag geven voor een behouden thuiskomst. Ik kan het weer doorgeven aan iemand om die weer geluk te brengen. Om ongeveer half 4 ben ik in Lugo aangekomen.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Hallo Willie
Kei-goed gedaan ! Wat een prestatie! Geniet van de rest van je tocht, en kom veilig thuis.
Groeten, Pierre Elemans


Hallo Willie,
Schitterend dat je je einddoel bereikt heb, een super prestatie. Ik wens je een aangenaam verblijf in Santiago de Compostella en een behouden terugreis, zodat we elkaar zullen ontmoeten tijdens de ODS Classic 25 augustus as. gr.
Peter, Marleen, Max en Frits Brouwer, Geleen


Hallo,
Gefeliciteerd met het behaalde resultaat en geniet nog van de laatste dagen.
Groetjes van de het hele team Molin en Fam. Molin, Beek


Beste Willie,
Aan het pleintje in Orbigo troffen we elkaar....(de mensen van Opgrimbie en wijzelf uit Achel). We bezochten de historische brug met op de achtergrond enkele ooievars hoog op de kerktoren. Je genoot van uw ontbijt zoals omschreven in de vorige verslagen. Brood met worstjes en een flinke scheut limo. Proficiat met uw prestatie ! Proficiat eveneens met de interessante info op de site.
Met vriendelijke groeten Erik Neuteleers, Achel in Belgie


Hoi Willie,
Super gedaan, klinkt allemaal heel schitterend wat je hebt meegemaakt. En je hebt zelfs nog de terugweg voor de boeg. Heel veel plezier toegewenst,
Groeten Robbert van Sluijs


Hallo bernadette, willie en familie,
Inmiddels is het een vast patroon geworden te volgen, hoe willie - camino vordert. ook waar hij zich bevindt, geografisch (op spaanse kaart) ? mogen we jullie allen feliciteren met de aankomst in santiago de compastella 12-7-12, 13 uur. geweldig, het moet wel een onvergetelijke ervaring en appart gevoel zijn dit te mogen meemaken. als willie een beetje bijgekomen is ter plaatse , zijn er wellicht een rustdagen? dan de weg naar het the end of the world, de kust. het zal deze keer extra facinerend zijn "al dat water van de oceaan" te bekijken en effe denken aan thuis. we denken dat de terugroute in spanje "bovenlangs" gaat plaatsvinden. klopt dat of zien we dit verkeert? we blijven alles volgen. veel succes wensend en de hartelijke groeten van:
Margo en Herman van kapsalon margo, geulle


Willie : gefeliciteerd
We hebben mekaar ontmoet op de Brug (vlak achter de brug) van Hospital de Orbigo. Jij was net bezig met eten op een bank. Ik ben van Opgrimbie (Belgie) dus eigenlijk een buurman. De wereld is klein !!! Ik heb in 2004 de camino samen met mijn vrouw gelopen vanuit St. jean Pied de Port en ik heb er hele goede herinneringen aan over gehouden. Nogmaals gefeliciteerd en ik hoop van harte dat je het tot een goed einde zult brengen.
Mark Devise, Opgrimbie, Belgie

Dag 31, 16 Juli - Rustdag in Santiago de Compostela, totaal 2973 km

Na lekker uitslapen en een goed ontbijt lekker de zon in en naar het plein voor de Cathedraal. Om 10.30 uur al naar binnen om een mooi plaatsje te vinden om een en ander goed vast te leggen. Daar ontmoette ik Eugene Smet (foto), waarmee ik de kamer had gedeeld in Carrion de los Condes en die gisteren op de verjaardag van zijn kleindochter was aangekomen in Santiago de Compostela. Samen hebben we de mis bijgewoond (foto), echter zonder wierooksvat. Na afloop nog een keer de armen om de Apostel gelegd waarna ik buiten weer 2 oude bekenden trof, de Denen van Triacastela en de dag erna in Samos (foto). Na even bijpraten zijn Eugene en ik wat gaan drinken en dan onze eigen weg. Toen ik weer op het plein voor de Cathedraal kwam ontmoette ik daar een jonge kerel uit Australie (foto) die reeds 6 maanden in Europa verbleef. Hij had de camino gelopen van St.Jean-Pied-de-Port, 800 km, en was vandaag aangekomen op de dag dat hij zijn 19de verjaardag viert. Na een leuk gesprek ging hij de Cathedraal in en ik terug naar mijn hotel om dit verslag te maken.

Terugkijkend op afgelopen week was natuurlijk donderdag 12 juli de dag die de meeste indruk heeft gemaakt met de aankomst in Santiago de Compstela waarvan velen va de webcam getuige zijn geweest. Verder was de steenlegging op Cruz de Ferro en het verbranden van kleren op Faro Cabo Fisterra emotionele momenten. Tijdens de tochten mooie gebieden doorkruist met wisselende flora en fauna en ook mensen ontmoet uit alle Werelddelen. En nu morgen op weg naar huis, is zaterdag al begonnen want toen was ik op het uiterste punt van de camino.


Om wat vragen te beantwoorden die gesteld zijn over of tijdens de 1ste helft van mijn camino, Geulle naar Santiago de Compostela, wil ik graag het volgende overzicht geven.
- De totale fietsafstand bedroeg 2760 km waarvoor ik 154 uur in het zadel heb gezeten of naast de fiets heb gelopen in steden en op plaatsen waar je niet mocht fietsen, het totaal aan hoogtemeter bedroeg 25005 meter. Hoe vaak de benen hebben gedraaid weet ik niet (foto).
- Mijn ervaring leert me nu dat de fiets optimaal is samengesteld door Jean-Pierre Dieteren van Rijwielhuis J-P Dieteren in Bunde; ook andere fietsers geven complimenten over mijn fiets. De versnellingen zijn perfect, heb nog nergens hoeven lopen. Zelf doe ik aan het einde van de week de ketting smeren en de banden iets bijpompen, na aankomst in Santiago de Compostela heb ik de remblokjes vervangen door reserves die ik bij me had.
- Ik gebruik 2 tenues, wissel elke dag. Zowel het DSM Ahead tenue als mijn eigen camino-tenue zitten perfect. Voor het camino-tenue met opschrift, aangebracht door Roger Houben van Sporthuis De Esch in Bunde, is onderweg al een paar keer gevraagd waar het te krijgen is, zelfs is al gevraagd of ik het wou verkopen.
- Naast de route op kaart gebruik ik de Garmin Edge 800 (foto), mijn afscheidskado van de afdeling DSM Ahead MSC, voor navigatie. Door zijn duidelijke weergave draagt hij ook bij aan de veiligheid onderweg omdat je goed vooruit kunt kijken hoe de weg loopt.
- Met de dag van aankomst in Santiago de Compostela heb ik met de Canon IXUS 95 IS 2600 foto's gemaakt, dus gemiddeld bijna 100 per dag.

    < Pagina 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >