Reisverslag

Dag 30, 15 Juli - Faro Cabo Fisterra, naar Santiago de Compostela, 76 km, totaal 2973 km

Vanmorgen maar een ontbijt genomen in het hotel waar ik gisteren voor 10.50 euro 3 borden groentesoep, vlees met frites (foto), een ijsje en 2 glazen bier had gekregen. Was ook maar goed want ik was helemaal vergeten dat het zondag was en er voor 10 uur geen winkel open is. In een zonnetje met soms een dreigende lucht op weg naar Santiago de Compostela over volledig verlaten wegen, Spanjaarden zijn avond en nachtmensen en slapen dus lang uit. Door de rust kun je extra genieten van de omgeving, daarom maar enkele indrukken bijgevoegd (foto's). Onderweg ook weer kort gestopt bij 2 fietsers die Spanjaarden bleken te zijn uit Sevilla. Zij waren op weg naar Fisterra, spraken geen woord Engels en heben we 10 minuten met elkaar gesproken. Opvallend is ook hoe behulpzaam de Spanjaarden zijn. Vandaag even gestopt om een foto te maken op een brug en direct houden ze in om te vragen of er een probleem is, dit niet alleen vandaag maar gebeurt dit bijna dagelijks. Denk ook dat de camino voor hun van levensbelang is. In Santiago de Compostela ook nog even foto's laten maken met het DSM-tenue, de vrouw die de foto's maakte geen zelfs plat op de grond liggen om me voor de volledige Cathedraal in beeld te krijgen (foto).

Dag 29, 14 Juli - Santiago de Compostela via Cee naar Faro Cabo Fisterra, 137 km, totaal 2897 km

Na de regen van gisteren was het aangenaam om vanmorgen te starten met een zonnetje. Door het vroege uur, 8.30 uur, en het feit dat het zaterdag was, was het nog niet druk. Al snel leidde de route meer naar binnenwegen waar ik een mooie situatie tegen kwam. 2 slakken hadden de witte streep langs de weg uitgezocht voor naar ik denk hun liefdesspel (foto). De streek was ondanks het soms mindere weer zeer afwisselend en interessant. Ook werden steden als Pardon en Noia aangedaan en werd de kerk bezocht. Voor Oliveira zaten twee fietsers op een bankje, in een gesprek bleek dat het Jan en Mariette Schepers waren uit Leusden bij Amersfoort (foto). Zij hadden eerst moeten wachten op de geboorte van een kleinkind en waren gestart met hun camino in Parijs op 6 juni. Na lekker even kletsen werd de route vervolgd en werd bij Cee voor de eerste keer de zee gezien (foto). En toen op naar het einde van de wereld, Faro Cabo Fisterra. Na het maken van een foto door een Spanjaard (foto) werd het tijd om onder stralende zon iets in de fik te gaan steken. Ik heb gekozen voor een zweethemd, welke ik op deze camino iedere dag heb gedragen, en een zwarte onderbroek (foto). Was nog moeilijk het aan te steken maar toen het brandde nam het ook zijn tijd (foto). Met een wijdse blik werd daarna afscheid genomen van Faro Cabo Fisterra (foto).

Dag 28, 13 Juli - Rustdag in Santiago de Compostela, totaal 2760 km

Na de emotie van gisteren vandaag een dag om bij te komen en weer kracht op te bouwen. Het weer werkte hier goed aan mee want het regent al de hele dag. Toch naar het plein voor de Cathedraal gegaan waar nu een ander beeld zichtbaar was (foto). Hier weer Johan en Annie uit Neerpelt ontmoet. Om 12 uur de pelgrimsmis bijgewoond die een grote indruk op me maakte (foto). Naast me zat een meisje uit Australie welk in 30 dagen van de Franse grens naar Santiago de Compostela was gelopen. Ook te communie gegaan (foto) waarna het zwaaien met het wierooksvat begon (foto). Verder de dag doorgebracht met rusten, de mailing doen en de fiets even nakijken.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Willie,
Gefeliciteeeeeeeeeerd met de afsluiting van het eerste deel de pelgrimage. Het is toch een heel avontuur geworden dat we hebben kunnen meebeleven. Klasse! en niet te vergeten dat het goede doel ook nog gesteund wordt. Blijf je enkele dagen in Santiago of stap je nu weer direkt op de fiets? De terugreis versla je toch ook dagelijks? We blijven je volgen.
Groet Roel


Lieber Willie,
Mit Freude lese ich regelmaessig deinen Blog und bewundere die schonen Fotos. Herzlichen Glueckwunsch zu deiner Ankunft, und vielen Dank dass du uns daran teilhaben laesst!! Ganz toll gemacht! Geniesse noch die Zeit da unten. Ich wuensche dir noch weitere nette Bekanntschaften (die Welt ist ja scheinbar wirklich klein, was?) und dass du gut und heil wieder zu Hause ankommst.
Liebe Gruesse, Christa


Willie chapeau !
Sterke mensen houden hun leven op orde en verwezenlijken hun droom, met een glimlach en soms met tranen achter de ogen zeggen ze toch.....het gaat me goed. Super wat je doet, ik voeg je toe aan mijn helden lijst. Veel succes verder met je tocht en ik wens je een behouden thuiskomst.
Elly van Oppen.


Beste Willie,
Een prachtig reisverslag ! Zeer interessant, omdat ik al 2 maal in Santiago de Compostela ben geweest. Voor morgen wens ik je alvast van harte proficiat met deze mooie prestatie. Ik hoop dat je ook een mooi verslag blijft maken van de terugreis. Ik volg je "op de voet".
Wat jij vraagt in je verslag: dat zijn horreos, graanschuren op poten. Op deze manier kunnen de muizen niet aan het graan vreten en wordt het graan gedroogd, zodat het niet gaat schimmelen.
Nog een mooie reis. Vriendelijke groet, Martin Notermans


Als laatste wil de gelukkige Peregrino iedereen danken voor de steun die hij/zij me geeft (ook die misschien niet op de site staan) middels een berichtje en wens. Ik heb vandaag in de cathedraal voor al deze goede wensen een kaars (is hier een lamp) aangemaakt.

Dag 27, 12 Juli - Melide naar Santiago de Compostela, 75 km, total 2760 km

Na een iets onrustige nacht werd in een roes gestart met de tocht naar het plein voor de Cathedraal in Santiago de Compostela. Hierdoor werd de foute weg genomen en werd de rit totaal 5 km langer. Op de goede weg werd eerst koers gezet naar Arzua waar de laatste 50 km startten. Het bleek de hele dag toch weer berg op berg af te zijn waardoor er veel tijd was voor nadenken. Zo werd het een emotionele rit waarbij ik vaker heb gedacht aan het lied van Jac Herb "Een man mag niet huilen". Het moment van binnenrijden van Santiago de Compostela gaf me kippenvel, zeker toen ik de eerste keer de torens zag van de Cathedraal (foto). Het oprijden van het plein, wetend dat velen via de webcam hiervan getuige waren was voor mij erg speciaal. Toen ik Bernadette dan ook aan de telefoon kreeg kon ik geen woord meer uitbrengen. Na diverse telefoongesprekken met Donnie, Mark en Fleur en enkele anderen heeft een Belgische wandelaar foto's gemaakt. Na al deze emotie ben ik naar het Ofice Peregrino gegaan voor mijn laatste stempel (foto) en de oorkonde (foto). Dat de wereld klein is bleek wel weer dat ik daar Johan en Annie Van der Heijden uit Neerpelt (foto) trof die onze buren Jac en Mia Kurvers kennen van wandeltochten in Belgie.

Dag 26, 11 Juli - Triacastela naar Melide, 86 km, totaal 2685 km

Even een aanvulling op het menu van gisteren, in de prijs is ook nog een fles rode of witte wijn begrepen en 3 stukken brood. Na 20 km kwam ik in Samos langs het klooster en hoorde heel hard muziek en zang. Omdat de deur open stond toch maar naar binnen in een lege kerk waarin ca. 20 paters luid aan het zingen waren. Achterin de kerk zaten twee belangstellenden, bleken de 2 Denen te zijn, vader en zoon, waarmee ik gisteren bij eten had gesproken (foto). In Portomarin ontmoette ik een Nederlands koppel welk in april was gestart in Maastricht en komend weekend in Santiago de Compostela wil aankomen (foto). Ook werden weer de eerste speciale huisjes in de tuin aangetroffen (foto), waar ze voor dienen is mij nog altijd niet duidelijk. Verder was het een rit van klimmen en dalen en bon camino toewensen aan de grote getale wandelende peregrino's (foto). De zon was er vandaag niet waardoor het fris aanvoelde. Een bed werd gevonden voor 5 euro in Albergue de Melide in slaapzaal D, bed 43, onderste bed van een stapelbed. Morgen nog 67 km tot het plein voor de Cathedraal in Santiago de Compostela. Mijn bedoeling is om tussen 12 en 13 uur aan te komen, dit voor diegene die op de webcam van Santiago de Compostela wil kijken.

Dag 25, 10 Juli - Molinaseca naar Triacastela, 89 km, totaal 2598 km

Nu Santiago in zicht komt wil ik toch even iets zeggen over wat ik allemaal te eten krijg op zo'n dag. Ontbijt moet meestal zelf verzorgd worden dus stokbrood met ham of Frankfurters en water of cola/sinas. Hetzelfde wordt gegeten onderweg aangevuld met puddinkjes, muffins, koekjes en dergelijke. Naast 2-3 liter water wordt ook 2 liter cola of sinas gedronken. In Spanje kun je overal 's avonds een pelgrimsmenu krijgen, betekent 3-gangen menu, voor 9.95 of 11.95 euro. De keuze voor voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht kan gemaakt worden uit 5 soorten, bijvoorbeeld, spaghetti als voorgerecht (foto), snitschel als hoofdgerecht (foto) en ijs of iets anders als nagerecht. Zo keus genoeg, zelfs voor iemand die bijna niets eet zoals ik. Vandaag was het wat frisser en ook wat meer in dichter bevolkt gebied, de eerste en enigste stad op de route was Villafranca del Bierzo. Een heel mooie stad met een uitzonderlijk mooie kerk. Eigenlijk mocht er geen foto gemaakt worden maar de aanwezige vrouwen lieten me rustig mijn gang gaan (foto). Hierna begon het klimmen. Prachtig hierbij was wel dat ik startte ver onder de autoweg (foto) en na kilometers klimmen hoger eindigde, wat een mens blijk kan maken. Het hoogste punt vandaag was de Alto do Poio met 1335 meter (foto). Opvallend was ook de aanwezigheid van de ooievaarsnesten die ook bevolkt waren (foto).

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Beste Willie,
Nu ik dit schrijf / jij dit leest, ben je al ver op weg in Spanje. Welke camino men ook loopt in het leven, met een duidelijk doel voor ogen en vertrouwen in een goede afloop wordt het alleen maar lichter. Ik herken dat in jouw beleving tot nu toe. Ik wens je veel plezier, succes en inspiratie toe. Hartelijke groeten,
Ton van der PloegDe volgende vraag is binnengekomen:
Hey Willie,
Je bent bijna in Santiago. Wat een prestatie. Weet je al wat je straks gaat verbranden in Cabo Fisterra?
Marjolein Diepens.

Het antwoord van de Peregrino is als volgt:
Hoi Marjolein,
Net binnen in Triacastela kan ik nog niet direct een antwoord geven, moet misschien ook wel een verrassing zijn, denk wel iets wat ik iedere dag gedragen heb (wel iedere avond gewassen) en waarvan ik er nog 2 bij me heb, zondagavond zal het op de website staan.
Een blije Peregrino

Dag 24, 9 Juli - Leon naar Molinaseca, 112km, totaal 2509 km

Omdat ik in een nonnenklooster sliep werden we om 21.30 uur verwacht voor de pelgrimszegen. Eerst kregen we in het Spaans instructie van moeder overste (foto) en daarna gingen we de kapel in waar nog ca. 15 zusters zaten. Daarna werd voorgebeden en gezongen in het Spaans en soms iets in het Engels. Aan het einde werd dan de zegen gevraagd om gezond in Santiago aan te komen. Toch wel aangrijpend. Vandaag was voor ons ook een speciale dag. Ten eerste zijn Bernadette en ik vandaag 42 jaar getrouwd voor de wet, waar ik haar dan ook van morgenvroeg telefonisch mee gefeliciteerd, Lucy van de Bloomerie heeft daarna gezorgd voor de bloemen. Ten tweede kwam het zo uit dat ik vandaag onze steen zou leggen op Cruz de Ferro (foto), de steen die symbolisch staat voor het achterlaten van alle intenties en zorgen van ons en van diegene die ze hebben meegegeven, voor mij ook een aangrijpend moment om dat te doen. Naast al dit sentiment was het ook een mooie zonnige dag. Bij vertrek uit Leon werd ik verrast door een heuse processie (foto). Verder was er het bezoek aan de mooie stad Hospital de Orbigo met zijn oude brug (foto). Daar ontmoette ik mensen uit Opgrimby, bij ons aan de overkant van de Maas, die de Spaanse camino te voet hadden gedaan. Ook de stad Asterga was het aankijken waard.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Hallo Willie Wat leuk opeens mijn man op de foto te zien.We missen hem al enkele weken maar gelukkig ziet hij er goed uit! Veel succes met het vervolg van je reis.
Nel Smet uit Gilze


Dag 23, 8 Juli - Carrion de los Condes naar Leon, 110 km, totaal 2398 km

Gisterenmiddag en vandaag was de dag van de ontmoetingen. Gisterenmiddag eerst een Braziliaan gesproken en later bij aankomst bij Santa Clara trof ik daar Eugene Smet uit Gilze in Noord-Brabant. Eugene is een dag later dan ik vertrokken op 17 juni en heeft de route via Tours en Jean-Pied-de-Port genomen. Zijn vrouw Nel heeft hem al die tijd niet gezien dus daarom deze foto. (foto). Na vertrek om 7.45 uur kwam ik al snel op een grindpad van zeker wel 8 km waar misschien wel meer dan 100 wandelaars door mij werden ingehaald (foto). Ik had medelijden met hun omdat zij uren er over lopen en mijn tijd relatief kort is. In Sahagun ben ik gestopt en kreeg van nonnen in een klooster de stempel. Buiten het klooster nog even voor de boog een foto laten maken door een Italiaan (foto). Tussen El Burgo Ranero en Vilamarco bleek de wereld weer klein te zijn. Ik ontmoette daar twee Iersen, Patricia Wall en Fiona McManus, die in Burgos in Albergue Peregrino de bedden naast me hadden (foto). Zij waren met de bus een heel stuk meegereden en wilden nu tot Leon lopen om dan naar huis te gaan. Zij waren even verrast als ik om elkaar daarover te zien. Na afscheid genomen te hebben ben ik doorgereden naar Leon waar onderdak gevonden werd in Albergue Las Carbajalas.

Terugkijkend op afgelopen week valt vooral het feit op dat door binnenkomst in Spanje veel meer te merken is van de camino dan in Frankrijk. Je ziet meer wandelaars, soms fietsers die meestal het wandelpad volgen en aanwijzingen op bijna elke hoek, zeker als je dichter en dichter naar Santiago de Compostela komt. Daarnaast zie je overal goud-gele korenvelden, soms zonnebloemen en ook wel aardappelvelden. Het land is redelijk dor, sproeien met water doen ze niet veel. De Spanjaarden zijn meestal wel behulpzaam, zonder een woord Spaans heb ik alles kunnen krijgen wat ik wilde en hebben ze me toch af en toe de weg gewezen. In vergelijk met Frankrijk is het wel veel goedkoper. Ik voel me nu wel een echte "peregrino". Nog ca. 350 km tot Santiago de Compostela, here I come.

Dag 22, 7 Juli - Burgos naar Carrion de los Condes, 102 km, totaal 2286 km

Even terug naar gisteren om te laten zien hoe mooi Burgos is een foto van de Cathedraal (foto). Om een indruk te geven wat het betekent in een Albergue Peregrino te slapen bijgaande foto (foto). Op weg naar de volgende stop trof ik in Villagonzado Pedernales een open kerkser, dus naar binnen waar een mis aan de gang was. Het kerkbezoek is nog minder dan bij ons, een pastoor, een hulp en een kerkganger (foto). Voor Castrojeriz trof ik een aantal camino-gangers onder de boor van de ruine van San Anton (foto). Het is wel te zien dat de camino steeds meer gaat leven in deze streken, op iedere hoek van de straat en op ieder paaltjes wordt er naar verwezen. Ook de afstand tot Santiago wordt regelmatig weergegeven zoals de eerste vermelding onder de 500 km (foto). Het gekke is dat je bijna niemand tegenkomt maar dan ineens is er midden in het land een stoplicht welk regelmatig wisselt tussen rood en groen (foto). Fietsers rijden gewon door, rood of niet. Aangekomen in Carrion de los Condes is een bed gevonden voor 7 euro in Albergue Santa Clara. Ook nu weer moet je morgenvroeg voor 8 uur verdwenen zijn.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
We volgen met interesse je fietstocht richting Santiago de Compostella. Je website is fantastisch, alsmede de foto's. Hopelijk blijf alles goed draaien.
Bon courage. ULTREIA
Groeten van Charles en Nelly, Chambres d'hotes "Le Pech Grand", 46200 Saint-Sozy, France


Hoi Willie
Ook ik volg jouw camino verslag. Fijn dat het zo goed gaat. Ik vind het een topprestatie. Volgens mij ben jij nog sneller door Frankrijk gefietst dan de profrenners in de Tour de France. Geniet maar van alle mooie indrukken en bezienswaardigheden. Verder nog veel succes.
Jac Tillie (dorpsgenoot en "maar" 42 jaar DSM Research)


Dag 21, 6 Juli - Najera naar Burgos, 127 km, totaal 2186 km

Vandaag een rit van de eenzaamheid. Over kaarsrechte wegen werd tussen uitgestrekte korenvelden en wijngaarden gefietst zonder dat iemand of ander vervoer werd gezien. Na het verlaten van Sto.Domingo de la Calzada werd ik na 1 km door 2 dames in een tegemoetkomende auto in het Spaans aangesproken, snapte er eerst werkelijk niets van. Maar Langzaam werd me duidelijk dat ze dachten dat ik van de route was en ze me terug wilden sturen naar de plaats waar de wandelaars het veld in gaan. Met mijn kaart kon ik ze duidelijk maken dat ik goed zat. Later trof ik een Zwitser uit Zug die met de fiets op weg was naar Marakesh, wel met het vliegtuig terug. Tijdens een klim heb ik ook nog gesproken met een Duitser uit het Elbe-gebied die niet blij was met al dat klimmen. Aangekomen in Burgos heb ik een reserve stempelkaart gekocht daar de eerste op 14 stempels na vol is en vond ik onderdak in Albergue Perigrino op bed 602.

    < Pagina 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >