Reisverslag

Dag 20, 5 Juli - Puenta La Reina naar Najera, 103 km, totaal 2058 km

Het is nu echt te merken dat ik op de Camino-route ben in Spanje, overal zie ik de pelgims lopen and sommige fietsen. De laatste zijn meestal Nederlanders. De herkomst is breed, Ieren, Duitsers, een Japanner, Spanjaarden, Italianen en nog veel meer. Na vertrek werd eerst in de binnenstad van Puenta la Reine brood en drank gekocht en werd via de zeer oude pelgrimsbrug (foto) de weg ingeslagen naar Estella. In Estella werd de San Miguel kerk bezocht waarin een beeld van de pelgrim is te zien (foto). Volgend doel was het klooster Monasterio de Irache, werkelijk een beauty. Via Los Arcos en Viana werd het zeer drukke Logrono bereikt. Als pelgrim voelt dit als een andere wereld dus snel door via het Caminopad (foto) naar rustiger oorden. Langs Navarrete werd door de wijnvelden (foto) Najerra bereikt waarin het hostel Hispano een kamer werd gekregen.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Beste Willie,
Vanuit het vredig zomerse Maasmechelen volg ik af en toe je mega tocht richting Santiago dC.
Als ik mijn ogen sluit zie ik Willie op een stalen ros, met gespannen kuiten, in een moment van nu of nooit uit zijn welgerijpte leven. Heimelijk had ik graag een deel van zijn professionele ervaring meegenomen op mij n weg, maar via Frank lijkt mij dat deels onrechtstreeks nog wel toe te komen. Geniet van elke dag, van elke stamp op de pedalen, voel het staal leven, en de banden bijten. Ik bereid intussen verder voor waarvoor ik een lange adem heb uitgetrokken: het in de lucht brengen van enkele nieuwe bouwstenen voor biobased materials. Groeten en eresaluut, Stefaan de Wildeman


Hey die Wiel Lees dat het goed gaat ,altijd prima toch. Heb nu je site gevonden en zullen je volgen. Veel succes en hou alles draaiend.
Groet Annelies en Ed Philippens


Dag 19, 4 Juli - Puenta La Reina De Jaca naar Puenta La Reina, 122 km, totaal 1956 km

Na vertrek was een bord met er op "Santiago 820 km" de eerste mededeling die ik kreeg (foto). Verder fietsend door het wijds landschap kwam ik langs het stuwmeer van Yesa, Embalsa de Yesa. Bij Yesi werd afgeslagen naar Javier waar ik bij het prachtige kasteel ben langs gegaan (foto) en een stempel heb gekregen. Door fietsend in de zon werd eerst Sanguesa wandelend doorlopen waarna via Lumier de gebieden met korenvelden werden bereikt. Eerst liep de route wel nog over een grindpad en door twee heuse grotten (foto) en een kloof (foto). Daarna werden de koren en zonnebloemvelden bereikt en werd koers gezet op de eindbestemming van de dag. Om een indruk te geven van dit Spaans gebied twee foto's , een van het uitgestorven dorpje Esco (foto) en een van akkergebieden bij Tabar (foto).

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Dag Willie,
Je vraagt je af waarom er zo veel kruizen langs de weg staan. Let eens goed op de jaartallen (als die erbij staan): tegen het einde van de 19e eeuw (vooral rond 1870) heeft de katholieke Kerk in Frankrijk een politiek van herkerstening ingevoerd omdat veel inwoners, ten gevolge van de Franse Revolutie, de Kerk de rug toegekeerd hadden. Deel van die herkerstening was het plaatsen van kruizen, beelden kapellen en kruiswegstaties in de openbare ruimte. In sommige bisdommen zie je dat meer dan in andere, afhankelijk van de ijver van de bisschoppen. Ook de verschijning van Maria in Lourdes in diezelfde tijd kwam de Kerk goed uit om de mensen weer op het rechte pad te brengen. Veel sterkte, we blijven je volgen op de kaart.
Miriam en Pierre van Dyck


Een bon camino voor jou Willie....men zegt het is bijzonder mooi om in Lourdes te zijn geweest..dus die eer is jou dan ook gegeven...fijne reis en fijn fietsen...en genieten van al dat moois om je heen... Het beste met hartelijke groet van Zus Meertens-Rosier uit Australie, dit is laat geschreven...omdat ik de wielrenners door Luik heb zien rijden en in een grote kring weer terug...heel mooi daar overal op televisie te zien hoor...

Hallo Willie,
Zo te lezen gaat het goed en volgens planning. Dat is goed om te vernemen. Uiteraard herken ik vele plaatjes en verhaaltjes. Dit brengt ons weer terug met de gedachten op de camino. Geniet ervan en verder bon camino.
Groeten Wiel Pakbier


Hoi Willie,
Ik kijk af en toe. Indrukwekkende prestatie tot nu toe. Geniet van je rustdag. Je hebt me wel geinspireerd : ik heb net een mountainbike bij Dieteren gekocht. Maar eens kijken of ik wat fanatieker kan gaan fietsen.Was vorige week nog bij Frans odB. Heeft ook indrukwekkende prestatie geleverd. Ik zag het fietsje van jou op de foto's op de berg. Het allerbeste, hou je taai.
Groetjes, goede reis, Harm Van der Werff


Dag 18, 3 Juli - Etsaut naar Puenta La Reina De Jaca, 102 km, totaal 1834 km

Na eerst mijn broer Jac met een e-mail gefeliciteerd te hebben met zijn verjaardag ben ik gestart aan de laatste 19 km in Frankrijk. Na 8 km zag ik drie mensen met een koffer en een gitaar die ik gisteren ook afhad gezien (foto). Toen ik stopte hadden we een gesprek in het Italiaans en Frans/Engels maar begrepen wel dat we allen naar Santiago gingen, ik van Nederland en zij afkomstig waren uit Genua en gestart waren in Lourdes. Tot op de top (foto) had ik 2:17 uur nodig voor de 19,3 km, is een gemiddelde van 8,4 km/uur, vond zelf dat het redelijk gemakkelijk ging. Dalend werd Jaca bereikt (foto) waar in de "Catedraal de San Pedro" de stempel werd opgehaald. Na een lunch op een bankje werd doorgegaan naar Monasterio San Juan de la Pena, een klooster onder overhangende rotsen (foto) waar wederom een stempel werd gekregen. Met een lange afdaling en een stukje over een drukke weg werd Puenta La Reina De Jaca bereikt. Mijn eerste indruk van Spanje is dat het wel erg dor is, koren was trouwens al geoogst. Jaca is trouwens een mooie stad.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Daag Willie,
Potverdikkie dat geit good. Noe al in Lourdes. Chapeau!!! Ich hob foto's van dich gezeen in die bruiende hits, ich fits gear in de wermte maar zo heit nei danke. Es dat zo door geit dan bes doe nog ruum op tied veur de classic. Trouwens hobs doe dich al opgegaeve? Willie, blief gezondj en maak dien km'ers. Tot gauw.
Groeten, Andre Brands


Hoi Willie,
Het begint een nieuwe traditie te worden, elke morgen inloggen en even kijken hoe het avontuur van Willie vordert.bEigenlijk begin ik daardoor elke dag met een beetje vakantiegevoel, door de mooie foto's en leuke stukjes tekst. Dat je van de camino geniet is duidelijk te merken en stiekem geniet ik met je mee, al zit ik dan op het werk. Veel plezier de komende kilometers en hopelijk blijft het weer meewerken.
Groeten, Marcel Teeuwen


Hoi Willie,
Nu wordt je bij de Frans-Spaanse grensovergang van een pelerin naar peregrino. Klasse wat je tot nu toe gepresteerd hebt. Is het materiaal net zo goed als je benen? Ik volg je verslagen met veel interesse. Nog effe ('n dag of 10?) volhouden!!
Groet Roel de Vos


Dag 17, 2 Juli - Lourdes naar Etsaut, 110 km, totaal 1733 km

Allereerst moet ik de vraag van 27.6 nog beantwoorden; de linkerkant van de rots heeft zeker in de zon de vorm van een leeuwenkop, dit volgens de eigenaren van Le Pech Grand.


Vandaag van het drukke Lourdes weer naar de rust van de bossen met fluitende vogels naar Nay (foto) waar de oorspronkelijke route weer werd opgepakt. Wel werd nog even achterom gekeken naar de prachtige kerk in Lourdes (foto). Over rustige wegen tussen de landerijen door werd gefietst naar Sevignacq waarna langs Buzy, Ogeu-les-Bains en Escout Oloron-Saint-Marie werd bereikt. In deze plaats werd eerst de laatste stempel van Frankrijk opgehaald en werd deel 2 van "Langs Oude Wegen" afgesloten. Ook werd de Cathedraal Ste.Marie bezocht waar net een begrafenis zou plaatsvinden (foto). In een lekker zonnetje werd begonnen aan het eerste stuk van de Col de Sompert. De klim tot Etsaut was nog niet echt moeilijk, stijgingspercentage was nog beperkt. Tijdens de klim had ik een tijd gezelschap van een Fransman die mij attendeerde op het prachtige klooster en kerk met daarin een pelgrimsgite te Sarrance, dus even kijken. In Etsaut werd na 110 km een bed voor de nacht gevonden (foto).

Gisteren kreeg ik de vraag welke versnellingen ik nu eigenlijk gebruik en wat mijn gemiddelde snelheid is. Het antwoord hierop is voor de kenners; de gemiddelde snelheid is nu 18,5 km/uur (1623 km in 87 uur en 46 minuten), op het vlakke trap ik tot nu toe meestal 44 voor en achter 16-18-21, bij stijgingen tot 8% 32 voor en 18-21-24 achter.

Dag 16, 1 Juli - Rustdag in Lourdes, totaal 1623km

De rustdag kwam goed uit want het regende vanmorgen goed. Na het uitslapen eerst de mailing verzorgd en dan naar de grot. Opvallend nieuw waren kale bomen die gepland waren waar iedereen een rozenkrans kon aanhangen. Dat velen dit al gedaan hadden is te zien (foto). Trouwens gisterenavond onder minder weer, nat en fris, de lichtprocessie gevolgd (foto). We vragen ons steeds weer af waar die mensen allemaal vandaan komen. Zoals beloofd heb ik daarna ter intentie van iedereen die me steunt via mail of donatie of die een wens heeft meegegeven een kaars aangemaakt. Gelukkig was een Belgische madam bereid om dit vast te leggen foto). Na enkele kerken te hebben bezocht werd ook grot met een bezoek vereerd (foto). Daar er nu een lange rij stond en ik gisteren al was langs gegaan heb ik dit nu maar achterwege gelaten, misschien vanavond nog. En nu rusten voor de komende dagen.

Even een terugblik op de afgelopen week. Door de veelzijdigheid van flora en fauna die ik nu heb mogen ervaren ben ik echt getroffen door de schoonheid van Frankrijk (foto). Ondanks dat de streken bijna verlaten zijn blijft het boeien. Steden op de route, zoals Auxerre en zeker Rocamadour als ook kleinere plaatsen als Martel ( foto) en Lectoure met zijn markt nodigen uit om terug te komen. Het weer was wat wisselend maar voor mij prima, na flinke zon iets afkoeling geeft de burger moed. Ook het bezoek aan mijn oud-collega Theo Drummen en zijn familie zal ik niet vergeten. Slaapplaatsen vinden ging wel, een keer zelfs mijn eten gemaakt (foto). Nu Lourdes dan bereikt is (foto) als eerste mijlpaal zullen we maar zeggen, op naar week 3 en Spanje.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Wil je de camino een leuke reacties sturen, dan kan dit middels e-mail willieopcamino@ziggo.nl
Hoi Wiel,
Leuk dat het zo goed gaat, uit je verhalen klinkt veel enthousiasme, we vinden het fijn dat het goed met je gaat, je zult wel veel mooie omgevingen zien, geniet er maar van.
Groetjes Jac en Marion, tot horens


Volhouden, Willie, nu gaat het mooiste beginnen, want in Spanje kom je veel volk tegen op de Camino. Toi,toi,toi. En Burgos is zeker een rustdag waard: de kathedraal, de St.Niklaaskerk, de universiteitsgebouwen. Binnen 14 dagen ben je in Santiago?
Luc Van Audenhaege


Hallo Willie
Ik ben trots op je. Rust lekker uit en geniet
Truus Tiemersma


Hoi Willie!
Leuk wat van je te horen. Ik heb al een aantal malen op je website gekeken. Mooi hoor! Ben blij te horen dat je benen nog goed zijn. Ik denk eerlijk gezegd dat die alleen maar beter worden! Mijn eigen benen hebben nog flink wat kilometers te gaan, maar daar wordt aan gewerkt. Veel succes daar in de bergen!
Groeten Paul Van den Heuvel


Hi Willie
Dat schiet al mooi op. Leuk om een berichtje te krijgen. Geniet van je rustdag en succes in Spanje straks.
Groetjes Wilma Nijenhuis


Dag 15, 30 Juni - Camping Pouylebon naar Lourdes, 88 km, totaal 1623km

Na de start uit Pouylebon werd ik voor Laveraet verrast door een mooie pauw op de weg (foto). Ik wilde de pelgrimskerk in Laveraet bezoeken maar deze was gesloten (foto). Aangekomen in Marciac even inkopen gedaan, brood, ham, pudding en cola, en dan verder over het parcours van de Tour van 16.07.12, wel in tegengestelde richting. In Maubourguet werd eerst de route gevolgd zoals aangegeven op de wegwijzer met "Chemin de St.Jacques" (foto) waarna in Lahitte-Toupiere van de route werd afgeweken en de alternatieve route werd gevolgd die eindigd in Lourdes. Dit laatste stuk was redelijk vlak zodat ik om 14.15 uur de eerste indrukken van Lourdes kon opdoen. Omdat we er al vaker zijn geweest voelde het als thuiskomen. Zoals iedereen wordt dan eerst het grote plein bekeken (foto) en heb ik bij de informatiebalie de stempel van Sanctuaires Notre Dame De Lourdes gehaald. Wat me verder opvalt is het onnoemelijk grote aantal veldkruizen langs de weg, vandaag bijna op elke hoek (foto's).

Een leuke ontvangen reactie, bedankt hiervoor !!
Hallo Willie,
We lezen je verhaal op de website iedere dag. Stiekem worden we al een beetje jalours op de rust en de natuur om je heen. Je kunt soms gewoon de rust en de ontspannen sfeer voelen. We hadden het er al samen over of dit ook geen mooi doel voor ons zou zijn, maar dan op een andere manier bv vanaf een bepaald punt te voet samen met de hond. Jammer dat ik jouw mail wat te laat lees anders had je Theo de groeten van me mogen doen, ik weet niet of hij me nog kent. Als je in Lourdes bent heb je al een mooi doel bereikt denk ik en ik wil je dan ook vragen om een kaarsje te branden. Mijn dank hiervoor alvast. Het gaat je gelukkikg tot nu toe goed af, ga zo door zou ik zeggen. Tot horens,
Groetjes Marlies en Jo


Dag 14, 29 Juni - Moissac naar Camping Pouylebon, 125 km, totaal 1535 km

Tijdens vertrek en eerste kilometers miezerde het iets. Al snel werd langs het kanaal de eerste wandelaars ingehaald. De eersten waren twee Fransen uit Puy ... (vergeten, foto) en daarna drie Belgen uit Brugge, Antwerpen en Leuven (foto). De jongen rechts uit Leuven had zijn schouders door de zon laten verbranden en kon zijn rugzak niet meer dragen. De Garonne werd overgestoken over een mooie brug bij Auvillar (foto). Afwisselend waren er zonnebloemvelden die al goed in bloei stonden maar ook zonder een bloem. Het leek wel of alle bloemen naar mij gericht waren als eerbetoon aan de pelgrim (foto). In Lectoure was de wekelijkse markt aan de gang waar je alles kunt kopen wat je maar wil. Naast de markt is ook de Cathedraal bezocht (foto). Dat ze in Frankrijk niet echt met veiligheid rekening houden en ook het illegaal aftappen van stroom mogelijk maken zag ik onderweg (foto). Daarnaast waren de roofvogels zeer actief in de lucht (foto) en de gele dekens op de velden voelden warm aan (foto). Doordat geen slaapplaats was in Montesquiou ben ik maar doorgereden tot Pouylebon waar ik op de camping wel een bed heb gevonden.

Een leuke ontvangen reactie, bedankt hiervoor !!
Hoi Willie,
Het is schitterend om te zien hoe ver je al gekomen bent. Hou vol en geniet van deze geweldige ervaring We parten wel bij op 25 augustus
Leon Heckmans


Dag 13, 28 Juni - Domaine de Montsalvy in Degagnac naar Moissac, 129 km, totaal 1410 km

Gisteren met Theo, Ellen en de kinderen Juli, Wouter en Daan, deze laatste in kleurig oranje, Spanje-Portugal gekeken en oude herinneringen opgehaald en nieuwe ideeen besproken (www.Levenslot.com). Na goede nachtrust fiets fiets gepakt en klaar voor de start (foto). Onderweg ook prachtige monumenten gezien (foto), waarvoor het is moet ik nog uitzoeken. Werd ook weer verrast door een grote hagedis die voor mij de weg overstak. Bij St.Martin-de-Vers werd de route weer opgepakt (foto). Door de dalen langs de rivier de Vers en hoog boven de rivier de lot werd genoten van de prachtige uitzichten (foto). In Cahors werd natuurlijk de Cathedraal bezocht (foto) en de binnenstad. Via de Pont Valente ( foto) werd de overkant van de Lot bereikt (foto). De volgende 60 km voerden over heuvelachtig terrein langs Castelnau-Montratier naar Moissac. De rit van vandaag werd extra zwaar gemaakt door de zeer hoge temperaturen, het water, limo en cola verbruik was dan ook zeer hoog.

Enkele leuke ontvangen reacties, bedankt hiervoor !!
Hallo Willie
Als ik de site lees en bekijk gaat het goed met je. Je komt schitterende mensen en plaatsen/plekken tegen. Geweldig!! Af en toe zal het ook zwaar zijn, denk ik. Ik weet niet hoe ik direct op de site een reactie kan schrijven, dat lukt mij niet. Maar zo kan het ook :) Heel veel succes nog en wees vooral voorzichtig!
Groet Lilian Limpens


Hoi Willie
Heel leuk om elkaar weer te hebben getroffen en de gelegenheid te hebben gehad om in amper een halve dag bij te kletsen en daarmee ruim 25 jaar te overbruggen. En passant hebben we ook nog naar Spanje-Portugal kunnen kijken en .... kunnen constateren dat een van onze huisdieren dol was op een van je chocoladerepen.... Hopelijk was het vandaag niet te warm en te steil voor je en heb je, als je dit leest, je volgende etappe weer goed doorstaan. Maar aan de hand van je verslag zullen we straks even lezen hoe het gegaan is.
Groetjes, Ellen en Theo


Dag 12, 27 Juni - Saint-Sozy naar Domaine de Montsalvy in Degagnac, 63 km, totaal 1281 km

Speciaal voor Bernadette is een opname gemaakt van mij met de fluwelenboom (foto). Vraag is wie ziet de leeuwenkop? Kort na vertrek werd de Dordogne gepasseerd (foto) waarna de weg al klimmend werd vervolgd naar Rocamadour, een prachtige stad met een fenomenale ligging (foto). De echte bezichtiging heb ik uitgesteld om dit met Bernadette te doen. Na diverse klimmen en veel drinken werd Montfaucon bereikt waar van de route werd afgeweken om Theo Drummen, een oud-collega bij DSM en zijn familie te bezoeken die in Degagnac een Gites - Chambres d'Hotes, Domaine De Montsalvy, runnen. Na de eerste 35 km alleen maar klimmen en dalen te hebben gedaan werd het nu vlakker met een breder dal. De laatste kilometers was het weer klimmen en werd ik verrast door een slang die denkelijk meer verrast was door mij daar hij pijlsnel in het gras verdween. Aangekomen bij de familie werd ik hartelijk ontvangen en kon direct aan tafel voor de lunch. Een impressie van de Domaine De Montsalvy is te zien op bijgevoegde foto's. Als laatste iets over het weer, direct al 's morgens super zon en onderweg een temperatuur tot 35-37 graden. Dat het me zweet kostte bij het klimmen is logisch (foto), gelukkig was maar een korte rit gepland en was ik om ca. 1 uur klaar, dus nu lekker rusten en misschien zwemmen in zwembad.

Dag 11, 26 Juni - Uzerche naar Saint-Sozy, 96 km, totaal 1218 km

Eerst Frans Op den Buijsch, Leon Heckmans en kameraden feliciteren met hun prestatie op de Mortorolo, de Gavia en de Stelvio, neem mijn petje af voor jullie. In hotel Jean Teyssier trof ik bij het ontbijt Peter Schouwenaars en Emmy Schreur uit Tiel die de route "Langs Oude Wegen" aan het fietsen waren tot St.Jean-Pied-de-Port. Later op de dag hebben we samen broodjes gegeten en ervaringen uitgewisseld in Donzenac ( foto). Na in Lagrauliere broodjes en cola gekocht te hebben werd de route vervolgd door het redelijk vlakke gebied tot Brive-la-Gaillarde (foto). Na Brive-la-Gaillarde werd het anders, en moest op 50 km ca. 10 km geklommen worden tegen 6-10%. Als voorbeeld eerst 6 km naar Cosnac (foto) en later 1 km met 8-9% naar Turenne waarbij eerst flink gedaald werd (foto). Het landschap was fenomenaal en maakte het klimmen gemakkelijk. Ook de bloemen langs de weg gaven veel afleiding (foto). Dat er ook nog rijke Fransen zijn is te zien aan deze villa in dit mooie land. Eindpunt van vandaag was Chambres d'Hotes Le Pech Grand van Nelly Loonen en Charles Hinssen, de laatste afkomstig uit Arcen in Nederland.

    < Pagina 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >