De Route

Zoals reeds eerder aangegeven wordt de tocht gemaakt in een heenreis en een terugreis. De bedoeling is om rond de 100 km per dag af te leggen.


Heenreis

De heenreis start in Geulle van waaruit naar Maastricht wordt gefietst waar bij het NS-station de route wordt opgepakt in de richting van Eijsden. De route loopt eerst volgens de routebeschrijvingen zoals beschreven in de boekjes "Langs Oude Wegen", deel 1 en deel 2 (van A.v.Rossum en C.Sweerman).


Onderstaand zijn van beide delen de overzichtskaarten van de routes weergegeven.


In deel 1 loopt de route van Maastricht naar Voeren waar de Belgische grens wordt gepasseerd. Langs Val-Dieu loopt de route door o.a. Clermont en Limbourg naar Bastogne en wordt tussen de Abdy van Orval in Belgie en Avioth in Frankrijk bij Limes de Franse grens gepasseerd. Langs o.a. Chalon en Champagne, Troyes en Vezelay wordt Nevers als eindpunt van deel 1 bereikt welke plaats bekend is omdat daar Bernadette Soubirous van Lourdes is opgebaard. Vanaf Nevers wordt deel 2 gebruikt waarbij o.a. de plaatsen Recamadour, Cahors en Moissac worden aangedaan. In Zuid-Frankrijk wordt kort van de hoofdroute afgeweken om Lourdes, welke plaats voor ons toch wel een speciale betekenis heeft, aan te doen. Na Lourdes wordt bij Nay weer aangesloten op de oorspronkelijke route. De oversteek naar Spanje wordt gedaan van Oloron-Ste.Marie in Frankrijk naar Jacca in Spanje over de Col de Sompert (hoogte 1632 meter). Vanaf Oloron-Ste.Marie wordt gebruik gemaakt van de route zoals beschreven in deel 3 van de "St.Jacobs fietsroute".


De overzichtskaart van de route is onderstaand weergegeven.


Zoals te zien is loopt deze route langs o.a. de plaatsen Pamplona, Logrono, Burgos, Leon, Astorga naar Santiago de Compostela.


Na aankomst in Santiago is het doel om nog door te fietsen naar Cabo Fisterra, welk punt vroeger als eindpunt van de wereld werd gezien. Op dit punt is het gebruikelijk om iets achter te laten en te verbranden, denk hierbij aan schoenen, een hemd, of iets dergelijks.


Terugreis

Na terugkomst in Santiago de Compostela wordt de terugreis aangevat die eerst loopt zoals beschreven is in deel 3 van de "St.Jacobs fietsroute" en is weergeven op bovenstaande overzichtskaart. De Spaans-Franse grens wordt nu gepasseerd in de klim van de Roelandpas, in Spaans Puerto Ibaneta (hoogte 1057 m).


Vanaf dit punt worden achtereenvolgens de delen 2 en1 van de "St.Jacobs fietsroute" gebruikt.


Na Dax en Labouheyre gepasseerd te zijn wordt bij Biganon gekozen voor het volgen van de kustroute richting Royan, Poitiers en Tours. Vanaf Tours wordt de terugweg gevolgd over Chartres naar Compiegne. Na het passeren van Cambrai zal op een moment afgeweken worden van de route om de laatste loodjes naar huis af te leggen.