GROTER | KLEINER

Menu

Zie ook


Jij bent bezoeker:

0000

sinds 29 januari 2005
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Gratis Verzending   

Het effect van kleuren kan adembenemend zijn, denk maar aan een vuurrode zonsondergang boven een kalme zee. Met kleuren kan je ook een rustgevende omgeving creŰren. Een zachte verlichting werkt ontspannend en schept een bepaalde atmosfeer.

Iedere kleur heeft zijn eigen sfeer en een uniek psychologisch effect, hoewel we ons daar meestal niet bewust van zijn. In India en China is kleurenmagie al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de geneeskunde.

Het zien van kleuren be´nvloedt onze stemming; sommige kleuren vinden we kalmerend, andere ervaren we als storend. Kleur is daarom een zeer effectief psychologisch middel, dat gebruikt kan worden door hulpverleners om toegang te krijgen tot innerlijke emoties en om problemen op te lossen.

Kleuren maken je blij, somber, opgelaten of rustig. Sommige kleuren vliegen je aan en andere kleuren, bijvoorbeeld blauw of in mindere mate groen, kunnen jou of eventueel je drukke kinderen kalmeren. Iedereen heeft zo z'n eigen favoriete kleuren.

Probeer bij het kiezen van een kleur zo veel mogelijk bij jezelf te blijven. Wat jij van binnenuit als goed en prettig voelt moet je volgen. Bij twijfel laat je het gewoon een paar dagen rusten. Misschien stap je op een ochtend uit bed en weet je direct welke keuze je moet maken.

Kleuren zeggen veel over mensen: over het karakter, gezondheid, de stemming waarin je verkeert, leeftijd, achtergrond of dat je jezelf vrij of onvrij voelt.

Aan sommige mensen kun je aan de keuze van kleuren zien dat hun niets interesseert. Zij lopen vooral met sombere, donkere (zwart) en vaak bruin/beige kleuren in het leven rond. Zij hebben iets neerslachtigs over zich. Je kunt dat voelen als je in de buurt van zo'n persoon gaat staan.

Zwart staat vooral goed bij mensen met een mooie door de zon getinte huid. Van zwart krijg je geen energie. Het is dus beter om kleuren een beetje af te wisselen.

Mensen gebruiken kleuren voor verschillende gelegenheden. Wil je graag gezien worden, bijvoorbeeld op een feest of tijdens een sollicitatie gesprek, dan doe je levendige kleuren aan. Wil je er gewoon goed uit zien, dan kun je beter wat minder opvallende kleuren gebruiken. Het is niet eenvoudig om bij mensen een kleur te adviseren. Er zijn tenslotte geen twee mensen hetzelfde. Wat voor de een goed is, is dat voor de ander absoluut niet.

In de oudheid had de mens meer gevoel voor de genezende kracht van kleuren dan tegenwoordig. Onze voorouders kenden eigenschappen toe aan kleuren, die niets aan geldigheid hebben verloren.

 • Rood was bijvoorbeeld de kleur van het kostbare vuur dat de lichamen verwarmde en waarboven voedsel werd bereid. Het was ook de kleur van het bloed dat door hun aderen stroomde. Rood, de kleur van het leven, speelde dan ook een belangrijke rol in hun kunst en rituelen.
 • Donkerblauw of indigo was de kleur van de hemel waaronder men sliep om 's ochtends weer uitgerust wekker te worden.
 • Groen was de kleur van de wilde planten, die als voedsel of geneesmiddel werden gebruikt. Onze voorouders gebruikten ook plantaardige verfstoffen om hun lichamen mee te versieren. Pigmenten maakten ze van mineralen of geplette bessen en hiermee schilderden ze op de wanden van hun grotten.

Ook tegenwoordig drukken we ons uit door bepaalde kleuren te dragen en toe te passen in onze omgeving. Gevoelsmatig worden we aangetrokken tot bepaalde kleuren die we nodig hebben om in evenwicht te komen bij lichamelijke en psychische problemen. Door het eten en dragen van kleuren of ons ermee te omgeven, kunnen we onszelf genezen. Dit is het principe van de kleurentherapie, een oude wijsheid waar de mens vandaag de dag weer naar op zoek is.

De kleurentherapie heeft zijn wortels in het oude Egypte, India en China. De tempels in Egypte waren geconstrueerd volgens de lichtinval, waaraan een genezende werking werd toegedicht. In de Middeleeuwen werden kathedralen gedecoreerd met gebrandschilderd glas, dat heilzaam gekleurd licht wierp op de zwakken en zieken. De mens heeft altijd de zon vereerd; het zonlicht bevat alle kleuren van het spectrum en zijn genezende eigenschappen zijn bekend sinds de oudheid.

Betekenis van kleuren

Elke kleur heeft een specifieke eigenschap en betekenis. Kennis van de positieve en negatieve eigenschappen van een kleur kan bijdragen tot een grotere bewustwording van de invloeden die in het leven werkzaam zijn.

 • Blauw

  is een koele, rustige en neutrale kleur die rust geeft. Het werkt kalmerend en verzachtend.
  Blauw bevordert communicatie en zelfexpressie, en het opent onze geest voor andere werkelijkheden. Ook stimuleert het ons gevoel voor muziek en kunst. Het trekt ons uit de sleur van alledag. Te veel maakt ons dogmatisch, negatief en egocentrisch. Te weinig resulteert in koppigheid en angst voor verandering. De complementaire kleur van blauw is oranje.

Mensen met deze grondkleur
Met blauw als grondkleur moet je avontuurlijk, enthousiast, creatief, fantasierijk en opmerkzaam zijn. Je zou je eeuwig jong moeten voelen, met overal waar je kijkt mogelijkheden. Je hebt mentale stimulans nodig en je ontmoet graag mensen uit allerlei culturen.

Sommige blauwen kunnen zich maar moeilijk ontspannen en moeten leren de tijd te nemen om te ontspannen en zichzelf weer op te laden. Vindt je het moeilijk om te ontspannen, dan kun je emotioneel gestrest raken. Er zijn maar weinig mensen die hun blauwe grondkleur negatief gebruiken.

Maar sommigen hebben de neiging om te veel hooi op hun vork te nemen. Ze verdelen hun energie dan over te veel verschillende dingen. Deze mensen moeten zich leren concentreren op een paar dingen tegelijk en die eerst afmaken voor ze aan iets nieuws beginnen.

Misschien ben je ongeduldig en rusteloos. Daardoor kan het moeilijk zijn een taak af te ronden en dan pas naar de volgende te gaan.
Als je het gevoel het dat je vorderingen moeilijk zijn te overzien of dat je te vaak weer met iets instemt, kijk dan eens terug op wat je allemaal hebt bereikt met alle prachtige talenten die je hebt gekregen. Als je je gaven wijs gebruikt, kun je enorme vooruitgang boeken op elk gebied dat je interesse heeft.

Lichamelijke gezondheid
Met zijn verkoelende eigenschappen haalt blauw de hitte uit ontstekingen en verlaagt de lichaamstemperatuur en de bloeddruk. Blauw be´nvloedt klachten die te maken hebben met de keel en ademhaling, zoals keelpijn, krop, astma en een overmatige werking van de schildklier. Sommige hartklachten reageren goed op blauw, terwijl blauw licht wordt toegepast voor de behandeling van baby's met geelzucht. Gebruik het niet bij iemand die depressief is of last heeft van een lage bloeddruk, verkoudheid of spierverlamming.

Emotionele gezondheid
Een evenwichtige hoeveelheid blauw wordt geassocieerd met ge´nspireerd en kalm zijn, hij is in vrede met alles en iedereen. Maar als blauw overactief is, komen negatieve karaktertrekken zoals arrogantie, ego´sme, zelfgenoegzaamheid en dogmatiek naar voren. Een tekort aan blauw kan ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt uit de wereld en bang, verlegen en onbetrouwbaar wordt.

 • Geel

  is een felle, expressieve kleur die ons blij en optimistisch maakt.
  Geel heeft te maken met logica en intellect. De kleur staat voor vrijheid van handelen. Geel kan ons soms ook een gevoel van verwarring en zweverigheid geven. Het helpt bij het overwinnen van hindernissen en het oplossen van emotionele blokkades die de persoonlijke ontwikkeling in de weg kunnen staan. De complementaire kleur van geel is violet.

Mensen met deze grondkleur
Met geel als grondkleur moet je goed kunnen omgaan met andere mensen en jezelf op de een of andere manier goed kunnen uitdrukken, bij voorkeur in iets creatiefs. Je zou anderen met je vrolijkheid en je charme en je vermogen om mensen te boeien moeten verwarmen. Als je het gevoel hebt dat dit niet het geval is, is er een aantal gebieden waaraan je kunt werken.

Je moet proberen jezelf meer tegenover anderen tot uitdrukking te brengen. Je gave voor verbale expressie kan anderen helpen, omdat je mensen kunt opvrolijken en om je heen kunt samenbrengen. Je zou in je werk van je stem gebruik moeten maken. Een solopositie is niets voor jou. Je bent veel gelukkiger als leraar, verkoper, consultant of iets anders waarbij je stem een rol speelt.

Onder jouw vrolijke uiterlijk kun je overgevoelig zijn. Probeer een dikkere huid te kweken en gebruik je gevoel voor humor om aanvallen af te slaan.

Vermijd een frivole, onverschillige benadering van het leven. Met je gele grondkleur wordt je enthousiast over zoveel verschillende dingen dat anderen je vaak maar moeilijk kunnen bijhouden.

Waarschijnlijk beschouwen ze jou als een amateur en nemen ze jouw ideeŰn niet serieus. Als je problemen hebt op dit gebied, kun je die wegwerken door een mentaal stimulerend of creatief project te beginnen en het tot het eind uit te voeren.

Je hebt een goed verstand en gebruikt het goed, maar misschien heb je het gevoel dat je niet zo veel met je leven doet als je zou willen. Is dat het geval, kies dan een onderwerp dat je interesseert en besluit om er een expert in te worden. Kies iets dat jouw capaciteiten waard is en word er zo goed mogelijk in.

Lichamelijke gezondheid
Geel be´nvloedt het zenuwstelsel en de klachten die daarmee te maken hebben. Huidklachten als eczeem en acne zullen verbeteren door geel, want het werkt zuiverend op het lichaam. Geel be´nvloedt ook de alvleesklier en suikerziekte. Het verband met de galblaas en de lever kan gezien worden in de typische huidskleur bij geelzucht. Alle organen van de spijsvertering, zoals de maag, twaalfvingerige darm en uitscheidingsorganen, worden erdoor be´nvloed. Geel is bijzonder werkzaam bij de behandeling van constipatie, en men zegt zelfs dat het de insulinebehoefte positief be´nvloedt.

Emotionele gezondheid
Een evenwichtige hoeveelheid geel wordt geassocieerd met vrolijkheid, naar buiten gericht zijn en motivatie. Het naar buiten gericht zijn werkt positief op het losmaken van geblokkeerde psychische energie of remmingen; het confronteert ons met onze verborgen angsten en verbetert onze persoonlijke ontwikkeling. Maar als geel overactief is, kunnen bepaalde negatieve kanten naar voren komen: slechte concentratie, een kritische houding en een neiging tot geestelijk tiranniseren. Een tekort aan gele energie kan ervoor zorgen dat we ons ge´soleerd en weinig gewaardeerd voelen.

 • Goud

  is afgeleid van oranje en geel. Goud ontwikkelt gevoelens van warmte, liefde en medeleven. De complementaire kleur van goud is indigo.

Mensen met deze grondkleur
Indien je een gouden grondkleur hebt, zou je idealistisch, verantwoordelijk en uiterst capabel en succesvol moeten zijn. Je hebt grote idealen en doelstellingen en kunt ze ook waarmaken. Je bent een geboren leider en kunt anderen inspireren met je charisma en energie.

Het komt maar zelden voor dat iemand met een gouden grondkleur negatief is. Toch kan het tijdelijk voorkomen dat wanneer je dromen in duigen zijn gevallen, je een rustige schuilplaats zoekt waar je energie weer op peil kan komen en je weer opnieuw kunt beginnen. Je kunt zelf je ergste vijand zijn wanneer de dingen niet lopen zoals je had gewild. Je verwacht veel meer van jezelf dan van anderen en kunt heel hard zijn voor jezelf. Erken dat iedereen fouten maakt, zelfs jij, en dat vergissingen niet erg zijn zolang je er maar van leert. Neem alle tijd die nodig is om te herstellen, maak dan nieuwe plannen voor je weer de hemel probeert te bereiken.

Lichamelijke gezondheid
Goud kan de alvleesklier be´nvloeden. Het be´nvloedt de bloedcirculatie en het geraamte. In sommige homeopathische middelen wordt goud in verdunde vorm gebruikt om depressie te behandelen; in de gewone geneeskunde wordt het gebruikt bij klachten van de ruggengraat, artritis en reuma. Een evenwichtige hoeveelheid goud in ons leven zorgt ervoor dat we ons erg vitaal voelen. Met een teveel gaan we te ver en raken we uitgeput en met te weinig krijgen we soms het gevoel dat het leven geen zin heeft.

Emotionele gezondheid
Een evenwichtige hoeveelheid goud zorgt ervoor dat emoties als liefde, medeleven, macht, zelfwaardering, moed en passie in evenwicht zijn en erop gericht zijn om anderen te helpen. Is er te veel goud, dan worden we egocentrisch en zoeken we de macht voor onszelf. Te weinig goud maakt ons ego´stisch en veeleisend, waardoor we een slecht karakter ontwikkelen.

 • Groen

  is de kleur van de natuur en van vernieuwing.
  Het brengt onze energie in balans en zorgt voor vrede en harmonie in ons leven. Kijk maar eens naar de natuur om de enorme kracht ervan te ervaren; kun je bloemen en planten voorstellen zonder groen? Als kleur van genezing en hoop kan groen stabiliteit en richting schenken, en meer vriendelijkheid en geloof opwekken. Is er te veel groen, dan gaat onze energie bergafwaarts. De complementaire kleur van groen is rood.

Mensen met deze grondkleur
Als je groen als grondkleur hebt, moet je een zorgzaam, humaan iemand zijn die voor iedereen het beste wenst. Waarschijnlijk ben je een meelevende persoon die graag anderen helpt. Je zou ook stabiel, gewetensvol en verantwoordelijk moeten zijn.

Je kunt je kleur versterken door actief naar mogelijkheden te zoeken om anderen te helpen. Dit kan iets kleins zijn, zoals boodschappen doen voor een zieke buurman. Het kan ook veel groter worden aangepakt, zoals de leiding nemen van een humanitaire organisatie of iets rechtzetten in je gemeenschap dat verkeerd is in jou ogen.

Misschien voel je je belemmerd en beperkt. Dit kan bijzonder frustrerend zijn, omdat overal waar je kijkt meer beperkingen zijn. Kijk naar jezelf en vraag je af of je wellicht te star en te koppig bent. Het kan zijn dat je wat luchtiger en ontspannen moet worden. Aanvaard dat we allemaal onze beperkingen hebben en doe wat binnen je vermogen ligt.

Het kan nuttig zijn om een zelfontwikkelingsprogramma te volgen, waarin je nieuwe uitdagingen aangaat en je op een bepaalde manier meer uit jezelf haalt.

Ben je verveeld of draai je steeds in hetzelfde kringetje rond, dan zou je meer tijd aan zorg en begrip voor anderen moeten besteden, die je oog geven voor nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

Je kunt lange tijd hard werken om je doelen te bereiken. Je hebt een groot doorzettingsvermogen en bent vastberaden. Gebruik deze eigenschappen op een verstandige manier en doe iets waardevols.

Lichamelijke gezondheid
De kleur groen be´nvloedt het hart, de longen, de borstkas, het afweersysteem en de bloedsomloop. Groen wordt geassocieerd met de zwezerik en de lymfeklieren. Het werkt verkoelend op het bloed, verlaagt de bloeddruk en activeert de zenuwen. Omdat het alle lichaamssystemen in balans brengt, kan het toegepast worden waar andere kleuren falen.

Emotionele gezondheid
Groen staat in verband met emoties. Een evenwichtige hoeveelheid groen geeft een gevoel van tevredenheid. Je bent optimistisch en vol vertrouwen. Een overdaad aan groen maakt je veeleisend, kritisch, jaloers en depressief. Een tekort kan zorgen voor apathie en angst voor afwijzing.

 • Lichtgroen

  is een combinatie van geel en groen. Lichtgroen geeft ons een prachtig gevoel van verwachting. Het maakt ons onbevooroordeeld en zorgt voor een helder hoofd, zonder negatieve gedachten. Door te veel lichtgroen raken we uit balans en te weinig resulteert in gevoelens van haat en afgunst. De complementaire kleur van lichtgroen is magenta.

Lichamelijke gezondheid
Omdat lichtgroen een combinatie is van geel en groen, hebben beide kleuren invloed op de gezondheid. Lichtgroen is een reinigende kleur en kan ons lichaam reinigen van gifstoffen. Te denken valt aan voeding, bepaalde drugs, sigaren en sigaretten en alcoholische dranken. De kleur lichtgroen be´nvloed de lever, de nieren en de dikke darm en helpt daarnaast de bloedstroom te zuiveren en de bijholten schoon te maken bij allergische reacties.

Emotionele gezondheid
De kleur lichtgroen maakt dat we ons opgewonden, gemotiveerd en blij voelen. Hij geeft ons een geweldig gevoel van verwachting, waardoor we het idee hebben de hele wereld aan te kunnen. Bij een teveel voelen we ons ziek van opwinding en raken we emotioneel uit balans. Te weinig lichtgroen resulteert in emoties als angst, boosheid en jaloezie, en zelfs haat krijgt dan de kans om boven te komen.

 • Indigo

  is een mix van blauw en violet. Indigo is heel diepblauw en staat voor zuivere kennis. Het is een heel sterke en waardige kleur om te dragen. De complementaire kleur van indigo is goud.

Mensen met deze grondkleur
Mensen met een indigo grondkleur zijn gewoonlijk verantwoordelijke, onafhankelijke en zorgzame mensen. Anderen worden tot hen aangetrokken omdat ze hun menselijke eigenschappen aanvoelen.

Als je positieve capaciteiten van je kleur niet tot uitdrukking komen, moet je waarschijnlijk anderen meer leren vertrouwen en je eigen gevoel volgen. Aan de hand van deze gevoelens kom je gemakkelijker in het reine met jezelf en anderen.

Mensen met een indigo grondkleur moeten gewoonlijk tijd vrijmaken om te spelen en te ontspannen. Soms gaan ze zo op in het helpen van anderen dat ze niet zien wanneer het tijd wordt om de boel de boel te laten en te ontspannen.

Het kan zijn dat je te kritisch bent voor jezelf en anderen. Misschien eis je perfectie. Is dat het geval, leer je dan ontspannen en bewust worden dat je niet voor alles verantwoordelijk bent. Laat minder belangrijke dingen en gebruik de tijd die je daarmee wint voor creatieve bezigheden en zinvolle ontmoetingen met vrienden en dierbaren.

Lichamelijke gezondheid
Indigo be´nvloedt de ogen, oren en neusholten en wordt toegepast bij hoofdpijn, spierpijn en spanning in de schouders en bij ontstekingspijn in de dunne darm en gewrichtspijn. Het heeft de kracht om pijn te bestrijden, maar moet voorzichtig gebruikt worden, want pijn is een teken dat er iets aan de hand is. Indigo mag niet gebruikt worden om iemand te behandelen die lijdt aan lage bloeddruk, obsessieve geestesziekten of paranoia.

Emotionele gezondheid
Deze kleur be´nvloedt je mentale toestand. Een evenwichtige hoeveelheid indigo zorgt voor zelfvertrouwen en vrede. Indigo geeft controle over je lichaam en werkt stimulerend om kennis te vermeerderen. Als indigo overactief is, komen negatieve eigenschappen als trots, manipulatie, dogmatiek en ego´sme naar voren. Een tekort aan indigo kan je overgevoelig maken voor andermans gevoelens en kan leiden tot angst voor succes en ongedisciplineerdheid. Terugtrekken in een eigen fantasiewereld is het gevolg.

 • Magenta

  bestaat uit rood en violet, en violet uit rood en blauw. Magenta is de kleur van pragmatiek en initiatief; het vertegenwoordigt kracht, gedempt door gedachte en kalmte. Een evenwichtige hoeveelheid magenta maakt iemand meegaand en erkentelijk. Door te veel magenta worden we veeleisend en dominerend. De complementaire kleur van magenta is lichtgroen.

Lichamelijke gezondheid
Magenta geeft energie aan de bijnieren, het hart en de voortplantingsorganen. Het wordt gebruikt om oorsuizingen, cysten in de borst, trombose en een vergrote alvleesklier te behandelen en om vocht af te drijven. Het be´nvloedt de slagaders, die als belangrijkste functie hebben om voldoende zuurstof door het lichaam te vervoeren. Omdat magenta ook ultraviolet licht bevat, kan het ook gebruikt worden om infecties te bestrijden die we via de lucht binnenkrijgen.

Emotionele gezondheid
Magenta helpt bij het loslaten van oude emotionele patronen die iemands persoonlijke ontwikkeling hinderen. Een evenwichtige hoeveelheid magenta geeft iemand controle over zijn gemoedstoestand, waardoor hij zelfrespect, waardering voor anderen, onafhankelijkheid, tolerantie en vriendelijkheid ontwikkelt. Als magenta overactief is, kan iemand zich machteloos, ongeduldig en intolerant voelen. Een tekort aan magenta kan ervoor zorgen dat iemand de belangstelling verliest voor de omgeving en zich depressief en ge´soleerd gaat voelen.

 • Oranje

  bestaat uit rood en geel. De kracht van oranje ligt in de blijdschap en creativiteit die het kan oproepen. Een teveel ervan maakt je egocentrisch; je wilt dan alle pleziertjes van het leven in een keer beleven zonder rekening te houden met anderen. Is er te weinig oranje, dan verlies je je motivatie en zoek je je heil in de eenzaamheid van je eigen gedachten en gevoelens. De complementaire kleur van oranje is blauw.

Mensen met deze grondkleur
Met een oranje grondkleur zou je gemakkelijk in de omgang en een co÷peratieve, vriendelijke en zorgzame persoon moeten zijn. Als je een verward, gefrustreerd gevoel hebt of je niet kunt uitdrukken zoals je zou willen, kun je een aantal dingen doen om je kleur te versterken en uit te breiden.

Je moet het gevoel hebben dat je iets productiefs en nuttigs doet. Kijk om je heen en vraag je af wat je zou kunnen doen om je nuttig te voelen.

Je moet jezelf accepteren zoals je bent en plezier en voldoening ontlenen aan de zorg voor anderen. De grootste voldoening krijg je als je emotioneel voldaan bent. Je zou moeten omgaan met soortgenoten: zorgzame, intu´tieve en humanitaire mensen.

Misschien vindt je jezelf overgevoelig en lijk je verlegen en aarzelend. Is dat het geval, dan moet je proberen deze gevoeligheid te kanaliseren naar humanitaire gebieden en je talent ontwikkelen om met andere mensen te werken. Naarmate je gevoeligheid geleidelijk naar andere gebieden wordt gekanaliseerd, zullen je zelfvertrouwen en je tevredenheid met het leven groeien.

Lichamelijke gezondheid
De invloed van oranje komt tot uiting in blaas en nierstoornissen, circulatieproblemen en ziekten van de dunne en dikke darm. Bij vrouwen be´nvloedt oranje het voortplantingssysteem en de bijbehorende organen, bij mannen de prostaatklier. Is de hoeveelheid oranje in balans, dan is er sprake van een optimale gezondheid en een gezonde seksualiteit. Een teveel kan leiden tot uitputting en energieverlies.

Emotionele gezondheid
Bij een evenwichtige hoeveelheid oranje horen emoties als blijheid, motivatie, optimisme en een algeheel gevoel van welzijn. Zo'n persoon is van nature een spring in het veld en bezit veel veerkracht als het gaat om teleurstellingen en hartzeer. Als oranje overactief is, komen negatieve eigenschappen als ego´sme, trots en arrogantie naar voren. Een tekort aan oranje energie kan leiden tot weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. In dat geval kan wat extra oranje voor nieuwe impulsen zorgen.

 • Rood

  is de kleur van fysieke energie, passie en verlangens; een heel sterke kleur, die een verbinding heeft met onze primitiefste lichamelijke emotionele behoeften. Rood geeft kracht aan onze wil en stimuleert passies als liefde en haat. Krijgen we te veel, dan worden we opgewonden, kwaad of zelfs gewelddadig. Is er te weinig, dan worden we sloom, voorzichtig en manipulerend. De complementaire kleur van rood is groen.

Mensen met deze grondkleur
Als je een rode grondkleur hebt, moet je ambitieus, vastberaden, extravert en optimistisch zijn. Indien je je lusteloos, apathisch en introvert voelt, doe je niet wat je zou moeten doen. Hiervoor kunnen allerlei redenen zijn.

Misschien ben je eenvoudig opgebrand doordat je niet genoeg tijd hebt genomen om te rusten en te ontspannen. Of je hebt een baan waar je niet geschikt voor bent of waar je een hekel aan hebt. Of je relatie verloopt niet zoals je had gewild.

Als je rode grondkleur niet optimaal is, kun je een aantal dingen doen om die weer in zijn natuurlijke vorm te herstellen.

Je kunt meer lichaamsbeweging nemen. Maak eens wat vaker een wandeling. Je krijgt dan tijd om eens na te denken en je krijgt tegelijkertijd heilzame lichaamsbeweging. De wandelingen moeten minimaal twintig minuten lang zijn en bij voorkeur dubbel zo lang.

Rood is gek op competitie. Maar onthoud dat het niet altijd nodig is om te winnen. Met een rode grondkleur is je natuurlijke positie aan de top. Als je een sterk verlangen hebt in alles de beste te zijn, is het misschien beter om een niet-competitieve activiteit te kiezen, omdat het doel van de bezigheid is om fysieke fitheid te ontwikkelen en niet om gouden medailles te halen. Maar als het je levensdoel is om mee te doen aan de Olympische Spelen, kun je dit negeren en naar de volgende paragraaf gaan.

Je kunt jezelf een paar hoge doelen stellen. Rood is de ambitieuze kleur van succes. Kies iets dat echt de moeite waard is, iets waarvoor je het beste uit jezelf moet halen, iets waarop je trots kunt zijn. Naarmate je meer succes en erkenning krijgt, zal je rode grondkleur zich uitbreiden en gloeien.

Je moet met positieve, succesvolle mensen omgaan die je kunnen stimuleren en aanmoedigen. Vermijd kleingeestige, negatieve mensen die je proberen tegen te houden om je doelen te bereiken.

Lichamelijke gezondheid
De kleur rood heeft invloed op de bloedsomloop. Wat de gezondheid betreft, kan de invloed van deze kleur zich uiten in een hele reeks afwijkingen, zoals bloedarmoede, hoge bloeddruk, opvliegers en een overmatige hoeveelheid energie en actie. Als je te weinig energie hebt of uitgeput bent, zal rood je leven een nieuwe aanzet geven. Maar wanneer de uitputting het gevolg is van over de schreef gaan, is rood geen goede kleur om je batterijen weer op te laden; integendeel, hij kan zelfs meer schade aanbrengen. In dit geval heb je wat groen nodig.

Emotionele gezondheid
De emoties die geassocieerd worden met een evenwichtig rood zijn kracht, macht, motivatie, passie, op je strepen staan en ambitie. Rood wordt vaak gezien als de kleur van liefde. Iemand met een evenwichtige hoeveelheid rood zal een natuurlijke leider zijn. Maar als rood overactief is, komen de negatieve aspecten naar voren: een dominantie die alleen maar met macht te maken heeft, agressie, gewelddadigheid en wellust. Een tekort aan rode energie maakt iemand lusteloos, machteloos en gedemotiveerd. Hier kan rood weer nieuwe kracht geven.

 • Scharlaken

  is de kleur van seksualiteit, zinnelijkheid en verlangen. De kleur is een mengsel van twee sterke kleuren, rood en oranje. In veel beschrijvingen wordt scharlaken in verband gebracht met warmte, intensiteit en passie. Te veel scharlaken kan roekeloos en ongeremd maken, terwijl te weinig koel en afstandelijk maken. De complementaire kleur van scharlaken is turkoois.

Lichamelijke gezondheid
Omdat scharlaken een mengsel is van rood en oranje, en oranje weer een mengsel is van rood en geel, hebben al deze kleuren invloed op de gezondheid. Te veel scharlaken kan leiden tot eetstoornissen als anorexia en boulimie; vaak zijn er diepere psychische oorzaken aan te wijzen bij dit soort klachten. Te veel scharlaken kan ook tot lichamelijke uitputting leiden. Als je dit herkent, helpen de kleuren turkoois en groen je om uw batterijen weer opladen.

Emotionele gezondheid
Een evenwichtige hoeveelheid scharlakenrood betekent dat diegene zijn of haar macht wijs zal gebruiken op alle vlakken van het leven; hij zal een voorbeeld zijn voor anderen zonder methoden als manipulatie en overheersing te gebruiken. Maar wanneer scharlaken overactief wordt, kunnen emoties (wantrouwen, angst, jaloezie) de overhand krijgen en kan de persoon dominant en overheersend worden. In dit geval is turkoois goed om evenwicht en harmonie te herstellen. Afwezigheid van scharlaken kan echter zorgen voor problemen en de omgang met anderen, waardoor iemand afstandelijke en onverschillig overkomt. Hier kan scharlaken of oranje versterkend werken.

 • Turkoois

  ligt in de kleurencirkel tussen blauw en groen. Het is een heel ontspannende kleur, die heldere gedachten geeft en onze intu´tie bevordert. De Indianen geloven sterk in de beschermende kracht ervan en gebruiken turkooizen stenen in hun sieraden. Te veel turkoois maakt ons analytisch, pietluttig en egocentrisch. Met te weinig worden we heimelijk en mogelijk zelfs parano´de. De complementaire kleur van turkoois is scharlaken.

Lichamelijke gezondheid
Turkoois is een heel verkoelende kleur, die helpt bij ontstekingen en de temperatuur en een hoge bloeddruk naar beneden haalt. Het versterkt het immuunsysteem, vooral als het gaat om virale of bacteriŰle infecties en klachten die met stress te maken hebben. Het be´nvloedt tevens de teelballen, de milt, de nieren en het lymfatische systeem.

Emotionele gezondheid
Een evenwichtige hoeveelheid turkoois maakt kalm, vredig en ontspannen, met een helder hoofd en zonder last van emoties. Te veel turkoois resulteert in een overactieve geest, wat het hele leven bepaalt. Te weinig maakt dat je geheimzinnig wordt en niet meer weet welke kant je op moet; je kunt parano´de worden.

 • Violet

  is een mix van rood en blauw. Violet kan gevoelens van diepe ontspanning oproepen en geeft een gevoel van kracht en waardigheid. Een evenwichtige hoeveelheid violet geeft het gevoel van zekerheid en zorgt voor waardigheid en vastbeslotenheid. De complementaire kleur van violet is geel.

Mensen met deze grondkleur
Mensen met een violette grondkleur zijn gevoelig en intu´tief. Ze hebben oog voor de behoeften van anderen en bemoedigen en koesteren anderen op een opvallende, stille manier. Hun sterke vertrouwen steunt hen in moeilijke tijden. Ze vertrouwen op zichzelf en vinden het vaak moeilijk anderen om hulp te vragen.

Als je voelt dat anderen ongevoelig zijn voor je gevoelens, moet je proberen duidelijker te zijn.

Veel mensen met een violette grondkleur vinden het moeilijk om hun diepste gevoelens uit te drukken en houden zich in.

Een klein aantal mensen met een violette grondkleur is overdreven introvert en kan moeilijk met anderen omgaan. Als je je hierdoor aangesproken voelt, moet je onthouden dat je veel te bieden hebt. Je doet jezelf en anderen tekort wanneer je dingen voor jezelf houdt en niet communiceert.

Misschien vindt je het moeilijk om aansluiting te vinden bij anderen. Je doet dingen liever alleen en wilt geen andere aanpak proberen. Je unieke aanpak werkt goed voor jezelf, maar is misschien minder geschikt voor anderen. Houd rekening met de behoeften van anderen en probeer wat flexibeler te zijn.

Lichamelijke gezondheid
Violet be´nvloedt het zenuwstelsel, de hersenen en het hele hoofd. Klachten die met violet succesvol werden behandeld, zijn geheugenverlies, huidklachten, mentale stoornissen en infecties. Violet bestrijdt pijn, maar moet voorzichtig toegepast worden, want pijn heeft natuurlijk altijd een lichamelijke oorzaak.

Emotionele gezondheid
Violet be´nvloedt het zenuwstelsel, de emoties en de geestelijke toestand. De rustgevende kracht van violet werkt ontspannend en daarom is deze kleur een goede remedie tegen stress en een geschikt hulpmiddel bij emotionele shock en trauma. De genezende eigenschappen van violet zijn zelfs nog werkzamer als het wordt toegediend in de vorm van een amethistkristal of essence. Iemand met een evenwichtige hoeveelheid violet voelt zich sterk en heeft alles onder controle. Maar wanneer violet overactief is, komen negatieve eigenschappen als ge´rriteerdheid, ongeduld en arrogantie naar boven. Een tekort aan violet zorgt voor een lage zelfwaardering, negatieve gedachten en apathie.

 • Zilver

Mensen met deze grondkleur
Mensen met een zilveren grondkleur zijn idealistisch, bezielend en intu´tief. Ze zijn eerzaam, eerlijk en vol vertrouwen. Ze geloven in zichzelf en weten altijd het beste in anderen te vinden. Je kunt de kwaliteit van je kleur op vele manieren verbeteren.

Word je meer bewust van je speciale gaven en eigen intu´tie. Je moet jezelf misschien een beetje meer inspannen. Je zit vol ideeŰn, maar soms kun je ze moeilijk ten uitvoer brengen. Blijf je grote dromen dromen, maar zoek een constructief doel, maak een actieplan en laat het dan gebeuren.

Misschien lijdt je aan nerveuze spanningen. Daardoor vinden andere mensen het moeilijk om een nauwe band met je te hebben. Het zou heilzaam zijn als je jezelf leerde ontspannen.

 • Roze

Mensen met deze grondkleur
Met roze als grondkleur zou je liefdevol, hartelijk en zorgzaam moeten zijn. Maar ondanks je vriendelijke karakter ben je ook in staat op te komen voor je overtuigingen en voor je mening uit te komen. Je bent het gelukkigste wanneer je jezelf kunt zijn en de tijd hebt om je dierbaren te koesteren en te verzorgen.

Indien je jezelf afhankelijk voelt van anderen, onderneem dan stappen om je onafhankelijkheid te ontwikkelen. Ga een nieuwe hobby of liefhebberij beginnen. Beweeg je buiten het gebied waarin je je thuis voelt en doe iets wat je altijd al wilde doen. Je familie en vrienden zullen verbaasd zijn, maar geven je alle steun wanneer je uitlegt waarom je het precies doet.

Als je het gevoel hebt dat je overladen bent met verantwoordelijkheden en dat de mensen met al hun problemen bij jou komen, beschouw dit dan als een goede gelegenheid om te leren delegeren. Dit is ook een uitstekende tijd om eindelijk nee te leren zeggen. Je vindt het moeilijk om mensen teleur te stellen. Erken dat je zelf behoeften hebt die ook bevredigd moeten worden.

Enkele mensen met een roze grondkleur zijn verlegen en durven geen risico te nemen. Als dit ook voor jou geldt, moet je stappen ondernemen om je zelfvertrouwen te ontwikkelen en jezelf gemakkelijk uit te drukken.

 • Brons

Mensen met deze grondkleur
Indien je brons als grondkleur hebt, ben je vriendelijk, zorgzaam, enthousiast en weet wat je wilt. Je doet niets liever dan anderen helpen, maar vaak op een rustige, gereserveerde manier, omdat je emotioneel onafhankelijk wilt zijn.

De meeste mensen met een bronzen grondkleur zijn positief en gelukkig. Toch voel je je waarschijnlijk negatief wanneer je het idee hebt dat anderen je als vanzelfsprekend beschouwen. Als je je daarvan bewust bent, trek je dan terug en maak tijd vrij om iets voor jezelf te doen.

Soms onderschat je je capaciteiten en laat je anderen op de eerste plaats komen. Heb je het idee dat dit bij jou het geval is, onderneem dan stappen om je zelfvertrouwen en eigenwaarde te ontwikkelen. Een cursus spreken in het openbaar of een assertiviteitstraining kan heel nuttig zijn.

Je bent snel gekwetst. Je bent gevoelige en zorgzaam en het kan moeilijk zijn als anderen misbruik maken van je goede karakter. Je moet leren belangeloos te zijn, zodat je geeft zonder er iets voor terug te verwachten. Dit is niet gemakkelijk, maar de beloning kan uiteindelijk ongelooflijk zijn.

 • Wit

Mensen met deze grondkleur
Met wit als grondkleur ben je zuiver, individualistisch, creatief en heb je een sterke behoefte aan tijd voor jezelf om kennis en wijsheid te vergaren.

Als je je af en toe eenzaam voelt, is het aan jezelf om uit te gaan en vrienden te maken. Om vrienden te maken, moet je eerst zelf een vriend zijn. je hoeft je individualiteit niet op te geven om vrienden te hebben. Je kunt je tijd verdelen om de nodige perioden van eenzaamheid en rust te behouden.

Een enkeling met een witte grondkleur is egocentrisch en denkt alleen maar aan zijn eigen behoeften. Het is niet verwonderlijk dat deze mensen zich alleen en ge´soleerd voelen. Zij moeten leren anderen te helpen.

Misschien moet je je tijd constructief leren gebruiken. Je houdt van nieuwe ideeŰn en concepten en verlangt naar tijd om ze uit te werken. Maak je leven eenvoudiger als je kunt, zodat je de benodigde tijd krijgt om deze ideeŰn te onderzoeken en uit te werken.

Er zijn verschillende manieren om kleur in je leven te brengen, via:

 • kleding
 • huisinrichting
 • voeding
 • water dat werd opgeladen in gekleurd glas
 • kaarsen
 • glas
 • klank
 • kristallen
Kleur en klank

Klanken hebben hun eigen kleur. Je kunt kleuren 'aanvullen' door het visualiseren van een kleur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een bepaalde noot of door het neuriŰn van de noten van de kleuren die je zou missen, op momenten waarop je onderhevig bent aan stress.

 • Do: rood
 • Re: oranje
 • Mi: geel
 • Fa: groen
 • Sol: blauw
 • La: indigo
 • Si: violet
Kleuren en de dagen van de week

Elke dag van de week wordt voorgesteld door een kleur. Als er bijvoorbeeld heel veel energie nodig is op zaterdag, dat van nature een dieppaarse of een bruine dag is, kan het toevoegen van rood of geel stimuleren.

 • Zondag: geel
 • Maandag: wit
 • Dinsdag: rood
 • Woensdag: oranje
 • Donderdag: blauw
 • Vrijdag: groen of roze
 • Zaterdag: dieppaars of bruin
Kleuren en edelstenentherapie

We zien verschillende golflengten van het licht als kleur. Het waarnemen van kleuren is een vertoning van zowel de trillingsfrequentie als van de golflengte van licht. Hoewel de theorieŰn over de therapeutische kwaliteiten van kleuren zwaar onderschat worden, zijn er toch maar zeer weinig mensen die durven te ontkennen dat met een kleur bepaalde fysieke en psychologische toestanden corresponderen. Dergelijke associaties blijken ook uit allerlei uitdrukkingen waarin kleuren een rol spelen zoals iemand zwart maken en een blauwtje lopen.

Edelstenen zijn, in zekere zin, te beschouwen als versteende vormen van gekleurd licht en fungeren als reflector van specifieke golflengten van het licht. Als wit licht een edelsteen treft en er aan de andere kant uitkomt, wordt het licht door de structuur en de chemische aard van de steen veranderd. De lichtband wordt gebroken en zekere segmenten van het spectrum worden, naar gelang van de steen, geabsorbeerd, terwijl anderen worden weerkaatst. De weerspiegelde lichtbanden ziet het menselijke oog als kleur. Daar zowel kleuren als edelstenen specifieke banden en vibratieniveau van het spectrum uitstralen, worden ze in het kader van hun therapeutische toepassing onder een noemer ondergebracht.

Kleuren kunnen op volgende wijzen therapeutisch worden benut:

 • Visualisatie: de cliŰnt stelt zich voor dat hij de benodigde kleur inademt en dat zijn lichaamscellen en -weefsels in die kleur baden
 • Solair licht: de toepassing van zonlicht, dat door een kleurfilter is opgevangen, op het betrokken gebied. Om zonlicht voor dit doel geschikt te maken, wordt zowel van plastic vormen als van glazen filters gebruik gemaakt.
 • Solair water: zuiver water wordt een half uur in een glas van gewenste kleur aan het zonlicht blootgesteld en vervolgens gedronken.

 
 
 
   
 
 
Begeleiden   |    Activiteiten   |    Doelgroepen   |    Programmeren   |    Benaderingswijzen   |    Methodieken   |    Competenties
Copyright ę 2012 Activiteiten-Wizard.