Ons adres:

Rijksweg 96

6295 AR Lemiers

Daar zit muziek in !

Mandoline & Gitaar Orkest Alpenklank Lemiers

Update maart 2017

Op 8 september 1936 kwamen enkele mensen bijeen om eventueel een mandoline orkest op te richten en zo geschiedde. Het mandoline orkest was een feit. Als eerste dirigent kwam medeoprichter  dhr. J. kerris en als geestelijk leider Rector Pelzer uit Lemiers. De vereniging bestond uit ongeveer 23 mensen, voornamelijk mannen, waarvan er reeds enkele mandoline bespeelden.

In het begin betaalde men 10 cent contributie per lid, per week. Dhr. Kerris zorgde voor de benodigde muziekstukken. De meeste muziekwerken van het eerste uur werden door hem zelf gecomponeerd. Met een concertstuk van dhr. Kerris behaalde wij zelfs veel succes op het concours in 1982. De Alpenklankmars, genoemd naar de vereniging, wordt regelmatig nog eens op het programma gezet.

Een jaar na oprichting trad men voor het eerst in het openbaar op en werd de naam aan de vereniging gegeven. In de oorlogsjaren stond alles op een laag pitje. Daarna vierde men in 1946 het 10 jarig bestaansfeest. Er waren toen 16 mannelijke en 5 vrouwelijke spelende leden. Vanaf toen melden zich meer dames aan om lid te worden. Ook kreeg men nu een echt verenigingsvaandel.

In 1954 moest de heer Kerris de dirigeerstok neerleggen wegens te drukke werkzaamheden elders en nam de heer Grooten zijn taak over.

Een jaar later ging men de 1e  keer op concours. Er werd een 1e prijs behaald met lof der jury,  promotie in de 3 afdeling en tevens het hoogst aantal punten van het concours.

In 1959 werd deelgenomen aan het W.M.C. in België. In de 2e afdeling haalde men een dikke 1e prijs. De vereniging bestond nu al voor 2/3 uit dames.

De heer Grooten stopte na enkele jaren en dhr. Kerris nam kort het stokje weer over. Door een bevordering tot hoofd der school in Vijlen was het echter niet meer te combineren en moest hij toch weer na korte tijd het dirigeerstokje neerleggen.

Vervolgens werd de heer Jos Savelsberg dirigent, die toen ook reeds een mandoline orkest uit Vaals onder zijn hoede had. Hij bleef tot 1973.

Er volgden enkele jaren met verschillende dirigenten waaronder hobbyisten, maar ook mensen met vakkennis. Het 40 jarig bestaansfeest werd groot gevierd met een H-mis, met diverse oprichters als jubilarissen.

In 1979 neemt de dan nog zeer jonge dirigent Thijs Zenden het orkest onder zijn hoede en probeert met man en macht en uiteraard vakkennis, het orkest weer op een redelijk peil te brengen. Hij werd hierin bijgestaan  door de toenmalige voorzitter de heer L. Winen. Het ledenaantal stond toen ter tijd op 10. Dhr. Zenden  is erg ambitieus. Het ledenaantal begon langzaam te groeien en twee jaar later werd al weer deelgenomen aan een concours.

Men startte in de testklasse en behaalde 270,5 punt. Dit betekende dat de volgende keer in de 2e afdeling gestart mocht worden.

Weer een jaar later werd er wederom deelgenomen aan een concours De resultaten mochten er zijn: 313,5 punt, een 1e prijs en promotie naar de 1e afdeling. De jaren hierop volgend werd diverse keren aan concoursen deelgenomen met de nodige promoties tot uiteindelijk de ERE-afdeling


Geschiedenis