... ein Hollandgänger aus Ammerland ...

 

Kwartierstaat
Oltman Wemmi


Kwartierstaat
in schema (KStableau)


Parenteel
Frerk Wemmy


De oorsprong van de familienaam Wemmi ligt in Ammerland bij Oldenburg in Duitsland. Daar in de buurt van Westerstede trouwt rond 1600 Frerk Klinkebiel met Talke Wemmy. Frerk neemt de achternaam van zijn vrouw aan en daarmee is hij de stamvader van de Wemmi's.

 klik om te vergroten  klik om te vergroten

Het duurt trouwens nog wel een aantal generaties voordat er een Wemmi in Nederland terecht komt. Dat is pas rond 1790. In die tijd is er in het noordwesten van Duitsland sprake van grote armoede. Velen zijn gedwongen regelmatig werk te zoeken in het rijke Nederland en komen zo ondermeer terecht in Groningen. Hollandgänger worden ze genoemd en één daarvan is Oltman Derks Wemmy. Hij is in 1766 geboren in Ocholt bij Westerstede uit ouders die een armoedig bestaan voerden. Oltman gaat twee van zijn ooms achterna die al richting Groningen waren gegaan en zal niet meer naar zijn geboortegrond terug keren.
Hij trouwt met Bauke Hindriks en vestigt zich uiteindelijk in Noordbroek als landgebruiker. Vele generaties lang zullen de Wemmi's in Noordbroek en directe omgeving blijven wonen.

 klik om te vergroten  klik om te vergroten

De vrijstaande toren van de kerk van Noordbroek, ook wel D'Olle Dodde genaamd en een deel van het kerkhof aan de achterkant van de kerk

Oltman Derks Wemmy heeft in de manlijke lijn niet voor een uitgebreid nageslacht gezorgd. Wemmi is dan ook een heel weinig voorkomende naam in Nederland. Onderhand is het zo dat de naam Wemmi meer op grafstenen voorkomt dan bij levende personen.

klik om te vergroten

De grafstenen van de Oltman Derks Wemmi en Fenje jans Hesse op het kerkhof bij de kerk van Noordbroek