De kuststrook tussen Sagres en Vila Real de Santo Antonio is het summum van het 'zonnige zuiden' van Portugal. Zandstranden en duinlandschappen, strandjes met bizarre rotsformaties, schaduwrijke pijnboombossen en gebergtes met grandioze uitzichten, de Moorse architectuur van witgekalkte stadjes en de gelijkmoedige vriendelijkheid van de bewoners - daarvan moet deze provincie het hebben. De Algarve heeft zijn oorspronkelijke charme weten te behouden, vooral in de eenvoudige dorpjes in de heuvels en bergen in het binnenland, die mijlenver van de drukke kust verwijderd lijken te zijn. Door de combinatie van geschiedenis, cultuur, strand en buitensportactiviteiten is de Algarve een uniek gebied.

Albufeira:

  1

foto's 1, 2 & 3: Albufeira is zowel een stad als een gemeente en badplaats, gelegen in het district Faro in de Algarve, de zuidelijkste provincie van Portugal. Albufeira is gelegen aan de Atlantische Oceaan en heeft 19.500 inwoners. Albufeira beschikt over een moderne jachthaven alsmede een golfterrein. Albufeira is van oorsprong een vissersplaats, doch is de laatste decennia uitgegroeid tot één van de belangrijkste en drukste toeristische badplaatsen van Portugal. De meeste toeristen komen via de Luchthaven van Faro, een ritje met de auto van ongeveer 40 minuten.

   2

  3

  4

foto 4: De avond valt over Albufeira (Old Town). "Old Town" is de plek waar het s'avonds altijd gezellig is.

5

foto 5: Estadio Municipal de Albufeira. Sportcomplex waar o.a. het Nederlands elftal trainde tijdens het E.K. Voetbal van 2004. 

  6

foto 6: De haven.

  7

foto 7: Praia d. Albufeira.

Carvoeiro:

8

foto 8: Carvoeiro: een bijzonder mooi dorp aan de kust. De witte huizen zijn hoog tegen de steile rotsen opgebouwd, het centrum ligt in het smalle dal, en er is ook een strandje met in bonte kleuren geschilderde vissersboten. Carvoeiro trekt 's zomers weliswaar veel toeristen, waardoor het druk is in de smalle baai, maar het schilderachtige landschap is niet verpest door betonnen gebouwen. In de heuvels staan witte, luxe vakantiedorpen met mooi beplante tuinen.

Faro:

  9

foto 9: De meeste toeristen landen weliswaar op het vliegveld van Faro, maar gaan meteen door naar hun vakantiebestemming en besteden geen aandacht aan Faro. Toch heeft deze universiteitsstad, die gelegen is aan het strandmerengebied Ria Formosa, veel te bieden: geschiedenis, cultuur, musea, restaurants en levendige, grootdeels aandoende voetgangerszones in het historische centrum. Fenciers, Grieken en Romeinen hadden hier al een handelsnederzetting met de naam Ossonoba gesticht en de haven uitgebouwd. Nadat de Moorse vorst Ben Said in 714 de stad veroverd had, beleefde Haro, zoals de stad voortaan genoemd werd, een culturele en economische bloeitijd. Haro was een belangrijk intellectueel centrum van de provincie Al-Gharb. In 1249 veroverde de kruisridders van koning Afonso 3 de stad. Daarna raakte Faro in de vergetelheid, omdat de koning niet hier zetelde, maar in het nabije Lagos. Herhaaldelijk werd de stad geplaagd door verwoestingen: in 1596 stak de Earl of Essex de stad in brand, in 1722 vond de eerste en in 1755 de tweede, fatale, aardbeving plaats. Vandaar dat de meeste gebouwen van de 18e eeuw dateren.

  10

foto 10: Arco da Vila - De ronde poort leidt naar de historische oude stad, waar nog steeds de oude stadsmuur omheen staat. De in steen uitgehouwen beschermheilige van de stad, Thomas van Aquino, staat sinds de 17e eeuw in een nis in de poort, omdat hij de stad Faro van de pest en oorlog gevrijwaard zou hebben.

  11

foto 11: Se - De naam van deze kathedraal is afgeleid van de woorden sedes episcopalis, bisschopszetel. Net zoals bijna alle kerken in de Algarve werd de kathedraal op de ruine van een moskee gebouwd. Maar ook dit bouwerk van 1251 werd met klokkentoren en al verwoest bij de grote aardbeving. Het is herbouwd en later zijn er gedeeltes bij gebouwd en weer afgebroken. Zo ontstond een merkwaardig geheel van bouwstijlen, dat toch beslist zijn charme heeft.

Lagos:

  12

foto's 12 & 13: De 'witte stad aan de blauwe zee' bestaat al 2500 jaar en is altijd nauw verbonden geweest met de zee. Feniciers, Grieken en Cartagers maakten van deze vesting aan de monding van de rivier de Alvor een belangrijke handelsplaats en de romeinen brachten haar tot bloei. Zij noemden de stad Lacobriga. Onder de Moorse heerschappij werd Lagos een cultureel centrum - en een onneembare vesting. Hendrik de Zeevaarder liet er zijn vloot uitrusten, waarmee hij vervolgens naar Afrika voer en zo het begin van het tijdperk van de Portugese ontdekkingstochten inluidde.

  13

Loule:

  14

foto 14: Loulé is een van de oudste steden in de Algarve en vervult een centrumfunctie voor de omliggende plaatsen. De stad ligt zo'n 12 kilometer van de kust en 16 kilometer van Faro vandaan. Oorspronkelijk was Loulé een Moorse vestingstad; in 1249 werd de stad op de Moren heroverd. De markthal ( foto 15:) ademt nog steeds een oriëntaalse sfeer uit. In Loulé zijn ook nog veel handwerkbedrijven te vinden waar onder andere leer, aardewerk en grote koperen ketels worden gemaakt.

15

  16

foto 16: Algarve stadion bij het dorpje Loule. Het stadion is speciaal gebouwd voor het E.K. Voetbal 2004.

Monchique:

  17

foto 17: Monchique ligt zo'n 20 km ten zuiden van station Saboia aan de spoorlijn Lissabon-Faro. Monchique is een van de belangrijke Portugese health-resorts, omgeven door de bergen van de Serra de Monchique. Er zijn warme zwavelbronnen met baden en een sanatorium in het nabij gelegen 'Caldas de Monchique'. Landbouwproducten zijn verder van belang voor de lokale economie evenals een wolfabriek en de productie van medronho (een gedestilleerd drankje).

Quarteira:

  18

foto 18: Op 3 km van Vilamoura ligt Quarteira. In tegenstelling tot het rotsachtige landschap van de Algarve is de stad Quarteira veel vlakker. Overdag kunt u hier heerlijk languit op het strand liggen en ’s avonds flaneren over de lange boulevard evenwijdig aan het strand.

Silves:

  19

foto's 19 & 20: Van verre is het silhouet al zichtbaar van de zandstenen Moorse burcht die boven de stad uitsteekt. Alleen al aan de omvang is te zien dat Silves vroeger een belangrijke stad was. Toen de Moren hier heersten, was het een belangrijk centrum voor de handel, vooral dankzij de rivier de Arade, die de verbinding vormt met de kust. Als wetenschappelijk en cultureel middelpunt was Silves nog belangrijker dan Lissabon en Sevilla. Het inwonertal bedroeg zelfs 30.000. De steil oplopende straten met pastelkleurige huizen komen bijna allemaal uit bij de burcht en het kerkplein.

  20

  21

foto 21: In vergelijking met de burcht oogt de witte kathedraal, die gebouwd is op een afgebrande moskee, tamelijk iel. geen wonder, want Silves werd na de verovering door Dom Sanchez zo arm, dat een deel van het oorspronkelijke gebouw door geldgebrek zelfs instortte. De kerk dateert gedeeltelijk van 1473 en gedeeltelijk van 1781 (het jaar van de grote aardbeving).

Vilamoura:

  22

foto's 22 & 23: Omstreeks 1960 was het terrein waar Vilamoura nu ligt nog een verwilderd terrein op de kliffen, tegenwoordig is dit het grootste en meest luxueuze hotel- en recreatiecomplex van de Algarve. De jachthaven van Vilamoura heeft 1000 ligplaatsen en is een van de grootste van Europa. Hij wordt vaak vergeleken met die van St.Tropez. Bij Vilamoura horen ook de luxe complexen Quinta do Lago en Vale do Lobo. In deze complexen is het comfort maximaal en zijn er zeer veel sport- en recreatiefaciliteiten. Ze bevinden zich in paradijselijke tuinen of in de pijnboombossen. De stranden die erbij horen (Vilamoura, Falesia) zijn lang en wonderbaarlijk mooi. In de plaats zelf hangt een internationale sfeer. Het Portugese leven van alledag zult u hier vergeefs zoeken; in Vilamoura is alles elegant, verfijnd en duur.

  23

Sevilla:

24

25

  26

foto 26: Een van de indrukwekkendste herinneringen aan de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling  van 1929 bevindt zich in het centrum van het Maria Luisa park, namelijk: Plaza de España. Dit enorme, halfronde plein heeft tal van prachtige azulejos (tegelwerk) met scènes van landschappen en historische gebeurtenissen van alle Spaanse provincies.

 27

foto's 27, 28, 29 & 30: Sightseeing vanaf La Giralda - Bekender misschien nog dan de kathedraal is La Giralda, de klokkentoren die het stadsbeeld van Sevilla bepaalt. Als basis diende een Moorse minaret. De toren is 117 meter hoog, dus je kunt je voorstellen dat het zicht op de stad als je bovenop staat geweldig is. Om boven te komen moet je 32 schuin oplopende hellingen beklimmen, waarlangs ooit bewakers te paard naar boven stapten.

  28

  29

  30

  31

foto 31: In 1 blik gevangen: de klokkentoren La Giralda en de kathedraal. De kathedraal van Sevilla - een bonte verzameling van bouwstijlen - is een van de grootste kerken van de wereld. Opmerkelijk is dat deze kathedraal is gebouwd rond een oude Moorse moskee welke weer gebouwd was op Romeinse fundamenten. Op de binnenplaats zie je onder de sinaasappelbomen nog een eeuwenoude fontein waar moskeebezoekers hun handen en voeten wasten. In 1401 begon men met de bouw van de kathedraal, een eeuw later was het werk klaar. Ben je eenmaal binnen dan voel je je nietig als een mier in het overweldigende Spaans-gothische interieur.

  32

  33

foto 33: De graftombe van Christopher Columbus. Dat wil zeggen vermoedelijk, want niemand weet honderd procent zeker dat de ontdekker van Amerika hier werkelijk ligt. Mogelijk is hij op Cuba begraven.

  34

  35

foto 35: Altaarstuk van de hoofdkapel. Het immense altaarstuk is een laat-gotisch meesterwerk en wordt beschouwd als de grootste parel van deze domkerk. Aan dit kolossale altaarstuk (20 meter hoog en 13 meter breed) - het grootste ter wereld - werkten nagenoeg alle ambachtslieden en kunstenaars van de stad mee. Het oorspronkelijk ontwerp van de hand van Pieter Dancart werd in de jaren van 1482 tot 1533 uitgevoerd. We tellen 45 panelen met meer dan duizend beeltenissen en taferelen uit het oude en nieuwe testament.

36

foto's 36 & 37: Het Koninklijk Paleis van Sevilla (Spaans: Alcázar Real de Sevilla of Reales Alcázares de Sevilla) is een koninklijk paleis in de Spaanse stad Sevilla. Alcázar is een Spaans woord voor (versterkt) kasteel, afgeleid van het Arabische al-qasr, dat "vesting", "slot" of "paleis" betekent. Het paleiscomplex is waarschijnlijk het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog steeds als zodanig in gebruik is. Het is één van de beste voorbeelden van Mudéjar-architectuur, een bouwstijl in het door de christenen veroverde Spanje die sterk beïnvloed was door de voorgaande Moorse cultuur. Het Alcázar werd, samen met de kathedraal van Sevilla en het Archivo General de Indias, in 1987 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

37

Lissabon:

  38

foto 38: Mosteiro dos Jeronimos - Dit klooster is niet, zoals vaak wordt aangenomen, vanwege de ontdekking van de zeeroute naar India opgericht. Het imposante meesterwerk in manuelijnse stijl, dat werd gebouwd onder Dom Manual 1, getuigt niettemin van de rijkdom die de zeevaarders uit de kolonien mee naar huis brachten. De ornamenten hebben de vorm van scheepstouwen en exotische planten de dieren. Men begon met de bouw in 1502. De eerste architect was Diogo Boytac, maar het westportaal van de driebeukige hallenkerk, de Igreja de Santa Maria, werd in 1517 door Nicolas Chanterene gebouwd. In de zijbeuken staan de versierde grafmonumenten van Vasco da Gama en Luis de Camoes tegenover elkaar.

  39

foto 39: Torre de Belem - Deze toren is het symbool van de stad geworden. In 1515-1516 gaf Dom Manual 1 de opdracht tot de bouw aan architect Francisco de Arruda en in 1521 was de toren voltooid. Het bouwwerk bestaat uit een vierkante toren en een zeshoekige vesting. Het geldt als een van de best geslaagde voorbeelden van de manuelijnse bouwstijl. Oorspronkelijk stond de toren midden in de Taag, maar door een kunstmatige en natuurlijke verlegging van de loop van de rivier staat hij nu tegen de oever. De toren heeft lange tijd gediend als staatsgevangenis. Dankzij een renovatie heeft hij nu zijn oude pracht herkregen.

  40

foto 40: Praca do Comercio - Het mooiste plein van Lissabon. Via de triomfboog (Arco Monumental da Rua Augusta) komt u in de bedrijvige Baixa.

  41    42

foto 41: Elavador de Santa Justa - Niet Gustave Eiffel, maar Raul Mesnier du Ponsard heeft deze lift in 1902 gebouwd. De staalconstructie doet echter wel denken aan die van de Eiffeltoren. Om in de met houten panelen beklede lift naar boven te gaan is al een belevenis op zich. Het hoogste punt bereikt u via een wenteltrap. U komt hier op de Esplanada Ceu de Lisboa, waar u van een fantastische uitzicht kunt genieten als u geen last van hoogtevrees hebt. foto 42: Padrao dos Descobrimentos - Het in 1960 voltooide Monument van de Ontdekkingen in Belem bestaat uit de boeg van een karveel. Deze werd in 1940 voor een expositie over de Portugese wereld uit gips vervaardigd en pas later in steen nagemaakt. Hendrik de Zeevaarder een gevolg van matrozen, missionarissen en kunstenaars kijken in meer dan levensgrote gedaante uit naar de Nieuwe Wereld. Vanaf het uitkijkplatform, dat met een lift is te bereiken, kijkt u uit over de bezienswaardigheden van Belem en de kompasroors voor het monument, waarop de Portugese ontdekkingen en bezittingen staan aangegeven.


© 2004 - 2020 All Rights Reserved.        powered by