Vijversite Edith en Gerald

 

startpagina

Beaglesite

Tuinsite

Vakantiesite

Koisite

E-mail

 

Schrijf een bericht in het gastenboek.

Bekijk hier mijn gastenboek.

 

 

Onze Koi vijver

 

 

Algemeen

Wat Algemene informatie over de koi.

Onze nieuwe koivijver

Alles over onze nieuwe koivijver. Van de eerste plannen tot de volledige bouw, met vele foto’s

Vijveronderwerpen

Alle onderwerpen die met de vijver en de koi te maken hebben. Van koisoorten, kweken van koi, tot filters, filtermaterialen, voeren en planten

 

 

Algemeen:

Hoewel Koi tegenwoordig in alle windstreken van de wereld wordt gekweekt, is Japan het thuisland van de Nishikigoi. Japanse kwekers ontwikkelen meer dan 200 jaar geleden koi uit vroege kleurmutaties die bij gewone karpers (Cyprinus Carpio) werden aangetroffen.

 

Het woord koi werd zo’n 2500 jaar geleden voor het eerst in China gebruikt, maar de brokaatkarper of nishikigoi, zoals we hem nu kennen, is een Japanse creatie voor de sier wordt gekweekt. Met de term ‘Levend Sieraad’ beschreven de Japanners hun schitterend kleurrijke vis die hun vijvers sierde. Vroege exemplaren werden al aan de Keizer geschonken en ze worden nu in heel Japan in openbare parken gehouden.

 

Nishikigoi doken het eerst op in het viskweekgebied Niigata in Japan, waar voor het eerst gekleurde mutanten uit de karperkweekvijvers werden opgehaald. Deze gekleurde karpers werden gekruist om de koi voort te brengen die we nu kennen. Hoewel koi dus oorspronkelijk uit het gebied Niigata komen, worden ze nu in heel Japan gekweekt. Moderne kweektechnieken en het warme klimaat in het zuiden doen jonge vissen snel groeien. Een lengte van 60 cm binnen drie jaar is niet ongebruikelijk.

 

Het kweken van jonge koi begint in april. Na selectie worden de beste jonge visjes in natuurlijke vijvers uitgezet om te groeien. Ook oudere koi worden in natuurvijvers uitgezet om verder te groeien en hun kleur en huid te verbeteren. Deze modder- of veldvijvers komen voor in bergachtige gebiedenen worden gevoed door beken en bronnen. De vissen worden in de herfst geoogst, waarna ze naar de winkels worden gebracht voor beoordeling en verkoop.

Handelaren uit de gehele wereld bezoeken vanaf half oktober de koikwekerijen om uit de pas geoogste koi te kiezen. Hier gaat de koi in de winter in quarantaine waarna u in het begin van de lente zelf uw eigen favoriete koi kunt uitzoeken.

 

Naar Boven

 

Nieuwe Koi vijver

 

In 1991 hadden we bij de bouw van onze eerste vijver niet kunnen denken dat deze in de loop van de jaren gevuld zou worden met koi vissen. In eerste instantie was het de winde, goudvis en shubinkin die onze vijver van 4400 liter water bevolkten. Pas na jaren kwamen de eerste koi in de vijver zwemmen. De eerste jaren was de verzameling koi zeer afwisselend. Niet door de verschillende soorten koi, maar meer doordat we elk jaar de “voorraad” koi weer moesten aanvullen. Behalve de katten en reigers waren we hier ook zelf mede schuldig aan. Te kleine vijver die ook nog eens op een zeer conventionele wijze met een veel te klein filter schoon gehouden moest worden. De vele plantenmanden die in de beginjaren gevuld waren met vijveraarde bevatte nu alleen nog de plantenwortels. De aarde lag op wat eens het diepste punt van de vijver was geweest. Ofschoon deze in het begin 125 cm diep was  werd de zwemruimte voor de vissen steeds kleiner, terwijl hun aantal en groottes alleen maar toenamen.

 

De oude vijver ligt erg verscholen in de tuin

 

Het plan om de vijver uit te bouwen werd dus een pure noodzaak!

Al vele jaren liepen we met deze plannen, maar ja. Geen tijd, grote investering, waar laten we al het zand, wie help er mee etc. Tot we van de plannen van onze buren hoorden. Zij woonden nog altijd in een huisje dat je het beste kunt omschrijven als een oud klein boerderijtje. Klein en knus, maar niet meer van deze tijd. Opknappen en voorzien van de juiste isolatie zou het huisje binnen nog kleiner gemaakt hebben, vandaar dat men besloot om alles plat te gooien en er twee nieuwe huizen, zg. Notariswoningen, neer te zetten. Dit was onze kans. Als er toch een fundering geplaatst moest worden voor hun huis, kon ook gelijk onze vijver uitgegraven worden. De graafmachine is er tenslotte toch al en de schutting die evt. nog in de weg zou staan waren we met zijn allen toch liever kwijt dan rijk.

Een ander bijkomend voordeel was dat de nieuwe overburen met overtollig vijvermateriaal zaten. Hun nieuwe vijver was dusdanig kleiner dat er geen grote vijver aangelegd kon worden. Een kompleet 4 kamerfilter, pomp, een quarantaine bak en 4 grote koi waren over.

Zij wilden dit wel kwijt en wij wisten er wel een zeer goede bestemming voor. Een deal was dus snel gemaakt.

 

Werk aan de winkel dus om alle plannen voor onze nieuwe, meer op de koi gerichte vijver, voor te bereiden. Tekeningen  en schetsen werden gemaakt en weer aangepast. En weer gemaakt en weer aangepast. Na verloop van tijd was het plan wel zo ongeveer klaar. De vijver wordt 6,5x4 meter groot en maximaal 1,70 diep. In het eerste plan nog met meerdere niveaus, maar na overleg met diverse koi specialisten en informatie van internet word het aantal niveaus bepaald op 2 met een rand voor de planten. De planten wel in plantenmanden, maar dan zonder (extra) vijveraarde en gevuld met vijversubstraat. Aan beide zijden van de vijver komt een filter. Aan de ene zijde de 4-kamer filter. Aan de andere zijde een groot plantenfilter, die tevens dienst kan doen als kraamkamer in de lente. Beide filters worden gevoed met een eigen pomp, een Aquamax 6000. Dus geen gegraaf voor het aanleggen van bodemdrains, leidingen, ondergrondse filterinstallatie etc. Het 4-kamer filter komt dus bovengronds. Het nadeel van de zwarte slang tussen de pomp en het filter nemen we voor lief.

 

Twee 3-D tekeningen van de nog te bouwen vijver

Groen is planten, blauw is water, oranje de vlonder

 

De plantenfilter is 2x1.25meter en 90 cm diep en word in verschillende lagen opgebouwd. Onder in een laag van minimaal 20 cm waarboven een rooster komt. Dan zakken met kleikorrels, zakken met bodemsubstraat en als bovenste laag plantenmanden. Deze planten manden zij gevuld met plantensubstraat en een laagje ardennersplit. De meeste plantenmanden worden gevuld met verschillende soorten planten die vooral gekozen worden om hun zuiverende vermogen. Een pomp voorziet het filter van onderuit van vijverwater, waarna het water zich een weg naar boven moet zoeken en zodoende maximaal filtert. Hierna komt het water weer terug in de normale vijver.

Ook komt er nog een vlonder die half boven het water komt zodat mens en dier er maximaal profijt van hebben. Wij kunnen lekker boven op het water zitten en de vissen hebben een goede schuilplaats. Ook winters heeft een gedeeltelijk overdekte vijver natuurlijk zijn voordelen.  De randafwerking wordt stapelstenen, die niet al te duur zijn, decoratief staan en makkelijk aan te brengen zijn.

 

De vijver met de drek

Het oude zeil op een hoop

Dieuwke inspecteert de boel

 

De oude vijver wordt vakkundig afgebroken. Het zwaarste werk is de drek die zich in de loop van de jaren op de bodem heeft genesteld te verwijderen. We vinden zelfs nog voor ons onbekende vissen. Deze blijken nadat we een foto op het koi forum van koieagle hebben gezet kroeskarpers te zijn. Hoe deze 15, niet al te veel in Nederland voorkomende kroeskarpers in onze vijver terechtgekomen zijn is ons een raadsel. Enkele vrienden willen er wel een, de rest gaat in Quarantaine en wordt later in een grote visvijver in de buurt uitgezet.

De vissen kunnen niet allemaal in onze quarantaine bak, zodat we besluiten om de meeste vissen onder te brengen in een groot (kunststof) opblaas zwembad.  Een net die er overheen gespannen wordt zorgt er voor dat de vissen er niet uit kunnen springen. De bedoeling is om de vissen hier zo kort mogelijk in te laten zwemmen. De meningen over het onderbrengen van de koi in dit soort onderkomens zijn nogal verdeeld. Vooral de weekmakers kunnen zorgen voor problemen, dus kijk hierna indien je ooit van plan bent om vissen in kunststof zwembaden onder te brengen.

Aangezien het tijdstip van het jaar, september – oktober, en de winter zo maar kan beginnen besluiten we om een gedeelte gelijk te doen en de rest in het vroege voorjaar.

 

Als het huis bij de buren en de schutting gesloopt is ontstaat er erg geweldig mooi groot terrein. Ja dit zou ons wel passen als gehele tuin. Dan kan de vijver nog groter worden. Maar helaas, de buren blijven standvastig en besluiten het stukje zelf te houden -).

 

 

Als de graafwerkzaamheden bij de buren afgerond zijn is onze vijver aan de beurt. De vijver die met stokjes is uitgezet is in no-time uitgegraven. In minder dan een half uur is 17 kuub extra uitgegraven en in een grote container verdwenen. Tja daar kunnen we niet tegen aan werken he. Stel je voor 17 kuub. Dat zijn ongeveer 220 kruiwagens vol, die je dan ook nog eens zelf moet kruien. En dan, waar laat je zo snel 17 kuub zand. Nee, dan is dit wel het ultieme genot om een vijver uit te (laten) graven.  Een kwestie van de randen nog even glad strijken en klaar is kees, euh Gerald.

 

 

Als eerst wordt er een laag met oude afdekzeilen in het uitgegraven gat gelegd. Deze dient als beschermlaag voor het vijverfolie. De oude afdekzeilen werden eerst als grondzeil voor onze tent / vouwwagen gebruikt, maar daar hebben we nu een grasvriendelijke oplossing voor. Als vijverfolie hebben we gekozen voor Ecolan folie van vijvercentrum Apeldoorn. Zij hadden een leuke aanbieding wat natuurlijk weer in de portemonnee scheelt. We nemen gelijk ook de vijvermanden en een water testset mee.

 

Zatermorgens vroeg wordt het folie door Robert, Albert, Edwin en Gerald op zijn plaats gebracht. Nu is ook goed te zien welk enorm gat er nu in de tuin ligt. Edwin kan nauwelijks over de rand heen kijken. Om de folie goed glad te trekken word en al gelijk een laag water in de vijver gezet. In het diepste gedeelte hoeven we voorlopig toch niet meer bij.  Als maandags de stapelstenen arriveren begint ook voor Gerald het zwaardere werk. Alle stenen moeten richting de vijver getransporteerd worden. Een kruiwagen verlicht het werk voor een groot gedeelte. De stenen worden gelijk op de juiste plaats langs de randen gelegd.

 

Daar waar de vijver en de plantenfilter in elkaar overgaan wordt ook een muurtje gebouwd. Deze is rondom voorzien van vijverfolie zodat het water niet door de muur of kleine spleten terug de vijver in kan stromen. Het is de bedoeling dat  het water eerst netjes door de gehele plantenfilter moet en daarna pas terugstroomt de vijver in. De slang van de pomp die het plantenfilter moet voeden wordt door het muurtje aangelegd. Ook dit gat moet natuurlijk weer goed gedicht worden.

 

Via vele boeken en internet is ook het plantenschema bepaald. Na overleg met GVN in Hellendoorn wordt besloten om de planten nu, in het najaar, al te planten en niet pas in het voorjaar. Zodoende kunnen de planten zich goed zetten terwijl de vissen onder in de vijver de winter door komen. Alle planten worden via internet besteld en staan al netjes klaar als we ze op komen halen bij GVN. Gezien het feit dat niet alle planten er in de herfst niet op hun mooiste bijstaan krijgen we korting en enkele planten extra mee naar huis.

 

Ook de zakken met vijver en plantensubstraat, de kleikorrels (Hydrokorrels), de roosters voor onder in het plantenfilter, de Aquamax pomp en toebehoren als slang, slangklemmen, bacterial wordt ingeslagen. Hiervoor rijden we met de bus die Edith normaal voor haar werk nodig heeft naar tuincentrum Oosterik. Door de tientallen zakken is de bus goed gevuld als we hier weer wegrijden. Thuis weer alles uitpakken en m.b.v. de kruiwagen naar achter in de tuin brengen. Tja, niemand heeft gezegd dat het aanleggen van een vijver eenvoudig en licht werk is.

 

Materiaal plantenfilter

Onder in het plantenfilter worden enkele stenen neergelegd waarop het rooster komt. Hierop komen de zakken met hydrokorrels en daarboven een laag met zakken vijversubstraat. Als bovenste laag komen de vijvermanden die gevuld zijn met planten en plantensubstraat en daarboven een laagje ardennersplit.

De bovenste 20 cm bestaat dan weer uit water die over het muurtje terugstroomt de vijver in. Het waterniveau is nu ook voldoende hoog om de planten onder water te zetten en de pomp die het plantenfilter moet voeden aan het werk te zetten. Als planten hebben we o.a. gekozen voor gele lis, blauwe lis, waternavel, pitrus, goudknots.

 

Nog ruim 20 manden worden gevuld met plantensubstaat om de planten die we bij GVN gekocht hebben te planten. Deze komen langs de gehele vijverrand te staan op een diepte variërend van 20-50 cm. Dit betekend dat de planten zelf op een diepte van 0 – 20cm diepte komen te staan. We planten o.a. de grote boterbloem, zwanebloem, snoekkruid, watervioolier, caltha en een houttuynia soort.

Tevens wordt er een potje bacterial en enkele emmers water van de oude vijver (uit het grote zwembad dus) in de nieuwe vijver geleegd zodat de bacteriegroei op gang kan komen. 

Planten voor plantenfilter

Edith en Dieuwke

De planten in de vijver

Edith vult de zakken

Het plantenfilter

 

Het is nu tijd om het 4-kamerfilter te installeren. Deze kan voorlopig nog niet op de juiste plaats gezet worden omdat op de scheiding met de buren in het volgend voorjaar eerst de schutting geplaatst moet worden. Op zijn voorlopige plaats bij de vijver wordt het filter eerst waterpas gezet. Daarna worden de filtermaterialen toegevoegd. In de eerste kamer komen de borstels, in de tweede kamer Japanse matten, in de derde kamer lavastenen en in de laatste kamer de hydrokorrels. De pomp, wederom een Aquamax 6000 wordt aan de slang aangesloten en het UV filter wordt tussen de pomp en het filter geplaatst. Nadat ook hier een potje bacterial is toegevoegd kan het filter zijn werk gaan doen. Ja zo langzamerhand begint het een beetje op een vijver te lijken.

 

Als we enkele dagen verder zijn kunnen de vissen ook hun nieuwe onderkomen bezichtigen.

De eerste vissen die we uitzetten genieten van de enorme ruimte. Tja, dit is wel even iets anders. De conditie kan nu aardig op peil gebracht worden in de vijver van ongeveer 20.000 liter water. Edith vindt de nieuwe vijver zo groot dat ze niet kan wachten en al nieuwe koi gekocht heeft. Deze gaan toch eerst in quarantaine. Ook Gerald vindt nog enkele leuke koi die ook eerst in quarantaine gaan. Ach het is nog niet echt koud, dus moet kunnen, niet dan.

Twee weken later worden dan ook de laatste koi in de vijver uitgezet.

 

De winter kan wat ons betreft beginnen.

Gedurende de winter blijft de vijver kraakhelder. De vissen verhuizen langzamerhand wat verder naar beneden. Als dan eind januari, begin februari de nachtvorst zich aandient zitten de meeste vissen rustig op de bodem. Echt dicht vriezen doet het deze winter niet, ondanks een nacht met meer dan – 16 graden Celsius. De vijver is dan wel gedeeltelijk voorzien van een laagje ijs, maar door de stroming van het plantenfilter en de uitstromer van de 4-kamer filter blijft toch een groot gedeelte ijsvrij. Wel constateren we dan een vis een zeer gevaarlijke ziekte heeft. De enorm opgezette schubben verraden de Buikwaterzucht die de Hariwake van ruim 35cm heeft. We proberen nog te redden wat er te redden valt, zelfs de koidokter wordt ingezet, maar helaas. De buikwaterzucht is te zeer aanwezig en de Hariwake red het niet. 

 

Als de lente zich aandient kunnen de verdere plannen zo langzamerhand uit de kast gehaald worden. Het huis van de buren is tijdens de wintermaanden ook goed gevorderd, zodat hier met de afwerking gestart kan worden. Dit betekent dat de schaft en gereedschap keten ook weg kunnen. Hierdoor kunnen we verder met de schutting, die eerst geplaatst moet worden voordat we met de vijver verder kunnen. Na meerdere schuttingfirma’s bezocht te hebben kiezen we voor een Geering schutting. Deze hout – beton schutting heeft dikke dichte planken, stevige palen en een betonplaat die tussen het hout en de grond komt, zeer solide dus en grondwater krijgt zo geen kans om de onderkant van de schutting aan te tasten. Binnen enkele uren staat de schutting en dit geeft gelijk een heel ander gezicht.

 

We kunnen nu verder met de afwerking van de vijver. Allereerst moet de grond tussen de vijver en de schutting iets opgehoogd worden. We bezoeken verschillende tuincentrums en kopen hier behalve tuingrond ook al de benodigde tuinplanten. We nemen vooral de planten die weinig onderhoud behoeven, zodat we niet al te vaak langs het toch erg smal stukje grond hoeven te lopen. We zitten niet echt op een ingevallen vijver te wachten!

Nadat de tuingrond is aangebracht planten we gelijk de planten die daar moeten komen te staan. Ook het stukje voor de vijver wordt wederom hersteld. Een damwand van dakpannen, heeft niet iedereen he, zorgt ervoor dat het zand niet op het wandelpad komt. Ook hier worden de gekochte planten gepoot. Het uitzicht wordt weer een stukje mooier.

Het is nu tijd om de 4-kamerfilter op de juiste plaats te zetten.

Om de tijd dat het filter uitstaat zo klein mogelijk te laten zijn wordt eerst de fundering van stenen waarop het filter komt te staan aangebracht tot deze waterpas staat. De filtermaterialen worden uit het filter gehaald en met vijverwater afgespoeld. Erg veel vuil is er in de winterperiode niet ingekomen. Het filter wordt verder leeggepompt zodat deze niet al te zwaar meer is.

Als het filter op de juiste plaats is neergezet en gecontroleerd is of hij goed waterpas staat worden de luchtslangen geplaatst. In elke kamer komt een luchtslang met een luchtsteen die de bacteriegroei moet bevorderen en de acteriën van voldoende zuurstof moeten voorzien. Hierna worden de filtermaterialen weer in het filter geplaatst. In de eerste kamer de filterborstels, de tweede kamer de Japanse mat en in de derde kamer komen de lavastenen. De laatste kamer blijft nog even leeg. De pomp kan weer worden aangezet en het filter wordt weer opgestart.

In de laatste kamer moet nog oestergrid in. Dit oestergrid hebben we al wel, maar nog geen goede zak om dit filtermateriaal in onder te brengen. Als we enkele dagen later een jutte zak (soort aardappelzak) hebben gekocht wordt de oestergrid hierin gedaan en alsnog in de vierde kamer gelegd.   

Winter 2004-2005

Begin mei 2005

2e week mei 2005

 

Tja, en nu het zwaarste werk. Edith wil graag een vlonder half boven de vijver hebben en hoe doe je dit zonder zelf de vijver in te moeten?? Het plan voor de vlonder bestond al voordat we de vijver gingen aanleggen, maar door de invallende winter hebben we besloten om de vlonder pas in het voorjaar aan te brengen. Vele ideeën zijn uitgewerkt, maar ze kwamen allemaal op hetzelfde neer. Iemand moet de vijver in op een fundatiepaal in de vijver te plaatsen. Dus Gerald… Het frame voor de vlonder was de gehele winter al klaar. Deze bestaat uit Maranti hardhout die samen met enkele normale palen samen het frame vormen. De hoeken zijn verstevigd met driehoeksverbindingen, lijm en schroeven. Het geheel is zo zwaar dat je met moeite het frame met twee man kunt verplaatsen. Het frame en dus ook de vlonder is 1,80 x 160 meter groot. Voldoende dus om heerlijk met zijn tweeën op te kunnen zitten en te genieten van je eigen vijver.

 

Dieuwke kijkt geïnteresseerd toe

De in een emmer gegoten paal

Het zware frame van de vlonder

 

Gerald meet eerst zorgvuldig de plaats van de vlonder uit bij de vijver. Hiervoor wordt een hulpstuk gemaakt. Een haakse driehoek, die precies de twee kanten van het frame weergeven is het perfecte hulpmiddel. De beide zijden worden respectievelijk 1,80 en 1,60 meter lang.  Dit hulpstuk wordt op de exacte plaats van de vlonder bij de vijver gelegd. Nu kan de fundatie op de juiste plaatsen aangebracht worden. Een zijkant komt net op de rand van de vijver te liggen. Hiervoor worden stenen aangebracht op de vijverrand. Buiten de vijver worden drie gaten gegraven. Hierin komen Maranti palen die ingegoten in beton drie fundatiepalen opleveren.  Nog een zijde wordt ondersteund door stenen, die ook aangebracht worden. Met behulp van het hulpstuk wordt alles zo goed mogelijk uitgezet. Natuurlijk weer zo goed mogelijk waterpas. Nu kan ook de hoogte van de fundatiepaal bepaald worden die in de vijver geplaatst moet worden. Deze Maranti paal zal op een hoekpunt van het vlonderframe geplaatst worden zodat alle zijden van de vlonder goed ondersteund zijn. De paal staat in een emmer die volgestort is met beton en de paal stevig op zijn plaats houd. Onder aan de emmer wordt een stoeptegel gemonteerd en het totaal wordt onder aan de paal van twee lagen overgebleven vijverfolie voorzien om beschadigingen aan de echte vijverfolie en dus lekkage te voorkomen.

 

Vlonder waterpas stellen

Even lachen voor de foto

Snoer voor lamp wegwerken

 

Edwin, de overbuurman, wil maar al te graag meehelpen om de vlonder op zijn plaats te zetten. Ja vooral natuurlijk om Gerald in het koude vijverwater te zien ploeteren. Zaterdagmorgens is het dan zover. Als eerste wordt het frame van de vlonder naar de vijver gedragen en zo goed mogelijk op zijn kant gezet. Gerald, met regenbroek, stapt met een ferme stap en met gelach van Edith en Edwin de vijver in. Brr, 12 graden is wel nog erg koud hoor. De eveneens zware fundatiepaal wordt in de vijver getild en Gerald brengt deze naar de juiste plaat in de vijver. Met behulp van het hulpstuk is dit makkelijk te bepalen. Het frame van de vlonder wordt nu langzaam op zijn juiste plaats gezet. Alles ziet er goed uit. De paal in de vijver is iets te hoog. Maar zo hebben we in ieder geval een juiste afwatering van water dat op de vlonderplanken blijft liggen. Met behulp van zware spijkers wordt de vlonderframe op de vijverpaal en de drie palen buiten de vijver vastgezet. De hamer valt nog in de vijver, maar Gerald haalt deze er vakkundig uit, door de hamer tussen zijn voeten omhoog te tillen. Dit doet hij terwijl hij aan de vlonder hangt. Zo wordt gelijk de stevigheid getest. Het geheel staat als een huis, gelukkig maar. Gerald kan nu weer uit de vijver klauteren en nadat de kleren zijn uitgetrokken geniet hij van een welverdiende heerlijk warme douche.  Als ook de hardhouten vlonderplanken, voorzien van ribbels tegen uitglijden, gemonteerd zijn wordt om het geheel af te maken ook de twee zijkanten die in het zicht liggen voorzien van vlonderplanken. Ja nu ziet het er uit als een prachtige vlonder die onze nieuwe koivijver nu echt af maakt.

 

Kathinka en Edith testen de vlonder

Totaal overzicht van de vijver met vlonder,

mooie he dames

 

In de volgende week wordt er nog een nieuwe UV-unit geplaatst. De “oude” kan slechts 11 Watt aan en dit is wel iets te weinig voor de vijver van bijna 20.000 liter De nieuwe UV-unit heeft een 36 Watt lamp die er mede voor moet zorgen dat de vijver, die door alle werkzaamheden iets minder helder is geworden, in de toekomst helder te houden. Tevens wordt er om de vijver een 12-volts installatie van meerdere lampen aangelegd. Samen met een onderwater spot die aan de vlonderpaal bevestigd is vormt dit een prachtig geheel in de avonduren.

Tenslotte wordt het filter nog iets leuker aangekleed met enkele potten met brandgel en twee plantenbakken. Als laatste, de finishing touch, wordt op de vlonder een grote lantaarn met een kaars en twee heerlijk zittende stoelen neergezet. Zo kunnen we ook vanaf de vlonder genieten van onze nieuwe koi vijver.

 

Het is nu tijd om de vijver met rust te laten, het filter zijn werk te laten doen, de planten te laten groeien en te genieten van al het werk wat we in de afgelopen tijd hebben uitgevoerd.

 

We zijn nu enkele weken verder en de vijver en zijn natuurlijke omgeving krijgt, ondanks het koude voorjaar, steeds mooiere vormen en wordt steeds kleurrijker. De vijver, die in eerste instantie knap groen werd, is nu kraakhelder, de waterwaardes zijn goed en de vis voelt zich er zo te zien goed in thuis. De goudvissen en shubinkins hebben hun paaigedrag al getoond, terwijl de vrouwelijke koi met haar steeds dikker wordende onderbuik nog even wacht.

De vlonder is the place to be. Vanaf hier kunnen we heerlijk genieten van onze vijver en de nieuw aangelegde vijver. De planten om en in de vijver groeien nu goed en geven het geheel een kleurrijk schouwspel. 

De laatst gekochte koi zit nog even in quarantaine en kan binnenkort ook de grote vijver gaan verkennen.

 

Kortom, we gaan heerlijk genieten van onze nieuwe vijver en tuin.

Naar Boven

Free counter and web stats