Mijn Malawi-cichliden aquarium

Aquaria

Opgroei aquarium

In dit aquarium zitten de wat grotere jongen, dit aquarium meet 80 * 40 * 35 wat overeenkomt met 112 liter. Naast jonge malawi cichliden zitten hier nog drie ancistrus temminckii in en een jonge ancistrus, linksboven in het kweekbakje. De ancistrussen jongen in de omgekeerde bloempotjes in de voorgrond. Ik heb het gat in de bodem flink vergroot zodat het mannetje hier makkelijk doorheen kan en de bloempotjes als nest kan gebruiken. Ik heb momenteel vier nesten gehad, helaas heeft maar 1 ancistrus het overleefd, deze is nu een centimeter of twee. Toen de ancistrus nog niet in dit aquarium vertoefde was het een grote algenellende, de witgele stenen waren geheel groen en zo ook de javavaren en anubia's die in dit aquarium staan. Na toevoegen van de drie ancistrussen was het aquarium in een week bijna algvrij. Het enige nadeel van deze rustige vissen is dat ze de algen niet echt goed verteren zodat er dus bijna net zoveel weer aan de achterkant uitkomt als er aan de voorkant ingaat. Maar dit nadeel weegt mijn inziens makkelijk op tegen het elke week moeten schoonmaken van de ruiten.

Voor de rest is het aquarium het tijdelijke thuis van zo'n 100 jonge malawi's (johanni's, red zebra's, mbamba's en caruleus). Deze leven in opmerkelijke harmonie met elkaar, ook als je in ogenschouw neemt dat de grootste zebra's zo'n zes cm meten en de kleinste caruleus maar 1 cm is. Een ander saillant detail is dat de zebra's die gelijk met de caruleus geboren zijn nu ongeveer 3 tot 4 keer zo groot is, nog nooit heb ik een zo snel groeiende vis gezien.

Als achtergrond zie je een juwel achtergrond, dit zijn van die platen die je op maat moet snijden, waarna ze vervolgens nog zo'n 20% krimpen in een paar weken. Iemand anders dit ook al meegemaakt? Ik vond het nogal schandalig, ook omdat ze er 10 euro per deel voor vragen. De javavaren die er een beetje triest bijstaat in mijn grootste aquarium doet het hier trouwens als een dolle, de anubia deed dat ook totdat de vissen sinds een maandje ofzo alle nieuwe wortels en blaadjes eraf eten. Zeker een vorm van puberaal vandalisme.

De aquarium heeft een eheim ecco 2233 filter, wat zorgt voor zo'n 450 liter waterverplaatsing per uur. Ik heb de wateruitlaat een stukje boven het water gehouden zodat er wat extra zuurstof in het water wordt opgenomen door het neerplonzende water. Ook dit aquarium heeft een jager verwarmingselement wat overigens wel goed werkt.

 
Update 10-04-2004
Alle jongen groter dan 4 cm verkocht, waardoor de rust weer redelijk is teruggekeerd. Ook de stenen verwijderd en de planten die inmiddels aardig zijn gegroeid wat beter verdeeld. Aangezien ik de vissen niet meer van de planten heb zien eten een bosje Myriophyllum Aquaticum (Vederkruid) gekocht, eens kijken hoelang dit tere plantje het volhoud. De achtergrond heb ik ook verwijderd, omdat zo'n verschrompelde achtergrond die maar 80% van de achterwand bedekt geen porum is. De populatie bestaat nu uit zo'n 10-12 Labidochromis Caruleus (1-2 cm), 15-20 Labidochromis sp Mbamba (1-3 cm), 4 Melanochromis Johanni (1-2 cm), 3 Placidochromis Electra (3-4 cm), 1 Apistogramma Ramirezi 2 cm en 4 Ancitrus Temminckii (1-4) cm. Bovenin drijft nog een stukje komkommer, die ik er in gedaan had voor mijn Ancistrussen, maar ook de jongen vinden dit wel een smakelijk hapje. Meestal is er na een dag alleen de schil nog over.
 
Update 12-01-2005

Voor het nemen van deze foto's heb ik eerst een stuk of 70! valineria's verwijderd. Schijnbaar werken die plantenlampen die in deze bak zitten erg goed. Momenteel zitten er nog zo'n 30-35 Pseudotropheus Aceii in in bak, deze varieren in lengte van 4 tot 6 cm. Daarnaast is er nog 1 Labidochromis Caruleus over, dit was een beetje de schlemiel van de groep, doordat tie een beetje achter bleef in de groei, momenteel een centimeter of drie. Verder zitten er nog 4 Labidochromis sp Mbamba in, 1 mannetje en 3 vrouwtjes. Als laatste zitten er nog drie Ancistrus Temminckii in. Binnenkort wordenalle vissen op de Ancistrussen en de Caruleus verkocht en plaats gemaakt voor en groep van zo'n 50-60 Otopharynx Lithobates. Ook ligt er een stukje hout in dat er volgens de literatuur niet in mag. Dit omdat het de hardheid van het water omlaag brengt. Persoonlijk til ik hier niet zo zwaar aan, omdat de meeste vissen al zo lang in Nederland zitten en al in zoveel verschillende aquaria zijn gekweekt, dat de vissen hier niet echt gevoelig voor zijn. Bij wildvang vissen zou ik hier wel mee uitkijken.

 
 
 

Naar boven

©2004 Edwin Kroon