Mijn Malawi-cichliden aquarium

Aquaria

Mijn grootste aquarium

Dit aquarium meet 125 bij 40 bij 40, wat bruto neerkomt op 200 liter. Hierin zitten al mijn volwassen cichliden. De meest rechtse dertig centimeter van het aquarium worden "beheerd" door het johanni mannetje, lange tijd was dit de koning van dit aquarium maar hij is van de troon gestoten door het red zebra mannetje. Deze heeft zich zo'n 2/3 van het aquarium toegeëigend en verjaagd ook iedereen met verve uit zijn territorium. Gelukkig is het dusdanig druk dat hij steeds een ander wegjaagd. De meest linkse 10 cm zijn voor het mbamba mannetje. Deze verdedigd dit niet maar hij zit daar nu eenmaal altijd. De rest cruised een beetje door de hele tank. De zebra en de johanni willen soms nog wel eens pingpongen met een willekeurig slachtoffer door hem van het ene territorium in het andere te jagen en viceversa. Maar dit heeft nog nooit tot ernstige schade geleid, soms is er een vin wat ingekort, maar deze is dan binnen twee weken weer aangegroeid.

Voor de inrichting heb ik gekozen voor een platte steensoort, deze heb ik gewoon bij een tuincentrum gehaald en schoongeborsteld. Door het stapelen van de stenen zijn er extreem veel schuilplaatsen ontstaan voor jonge visjes en zodoende zwemmen er ook veel generaties jonge visjes rond. Als beplanting heb ik voor de kijkers rechts een cryptocoryne wendtii green en een cryptocoryne wendtii brown staan, deze heb ik nog uit mijn "gewone" tropische aquarium overgehouden. De cichliden trekken er wel af en toe een blaadje vanaf, maar er groeit genoeg bij zodat de plant wonderwel vrij goed gedijt. Links staat een beetje javavaren en een stekje van de brown variant, maar die wil nog niet echt loskomen qua groei. Ik heb er ook anubia's ingehad, maar daarvan werden alle jonge blaadjes afgegeten, dus die heb ik toen maar overgeplaatst naar een andere bak.

Boven het aquarium zitten twee tl's van 36 wat, dit zijn een dennerle tropical special plant (ook overgehouden van mijn gewone planten aquarium) en een Philips aquarelle 'tl'd 36W/89. Voor de filtering gebruik ik twee filters, namelijk een eheim 2222 en een eheim ecco 2233, samen goed voor zo'n 1000 liter waterverplaatsing per uur. Ook zit er nog een (nogal brakke) jager thermostaat in, deze staat ingesteld op 24 graden, maar meestal is het toch een graad of 4 warmer.

De volgende vissen zitten erin (achter de naam staat de verhouding man:vrouw):
Otopharynx Lithobates (1:1)
Sciaenochromis Fryeri (1:0)
Pseudotropheus Acei (1:1)
Maylandia/Metriaclima estherae ( Red zebra) (1:2)
Labidochromis sp mbamba (1:2)
Labidochromis Caruleus (0:2)
Cynotilapia Afra (2:0)
Bastaard Labeotropheus Fuelleborni/Labeotropheus Trewavasae (1:0)
Melanochromis Johanni (1:1)
Ancistrus Temminckii (2:1)
Onbekend Merk(1)

Update 10-04-2004
Na het verkopen van de meeste mbuna's en het toevoegen van een aantal Haplochromis soorten, leek het me beter om wat meer zwemruimte te creeeren. Dus heb ik de leistenen eruit gehaald en de stenen uit mijn 112 liter bak hierin gedaan. Van agressie is eigenlijk geen sprake meer, alleen toen ik het Aulonacara koppel samen met de Placidochromis Electras losliet was het even "nasty". Maar na een dag of twee konden de Aulonacaras rustig rondzwemmen, de Electras had ik reeds dezelfde dag al verwijderd. Met het koppel Copadichromis Borleyi had ik minder problemen toen deze werden toegevoegd. Maar het kan zijn dat de autochtone vissen geimponeerd waren door de grootte van de mannelijke nieuwkomer, die zeker 14 cm meet.

Een hardnekkig probleem is de blauwalg die maar blijft terugkomen in dit aquarium, ondanks dat ik wekelijks 40-50% van het water ververs. Het begint nu wel irritant te worden omdat deze algen het uiterlijk van de bak niet ten goede komen en stinken tijdens het water verversen, ze daarnaast ook de groei van mijn planten remmen.

Het huidge visbestand is als volgt:
Otopharynx Lithobates (1:1)
Sciaenochromis Fryeri (1:0)
Aulonacara Maleri (1:1)
Copadichromis Borleyi (1:1)
Pseudotropheus Acei (1:1)
Labidochromis Caruleus (1:0)
Ancistrus Temminckii (2:1)

update 12-05-2004
Ik heb er nog wat valisneria bij gezet om het geheel wat op te fleuren, ik denk er ook nog aan om er een aantal keien bij te doen om iets meer schuilplaatsen te creeeren, zodat de vrouwtjes iets meer keuze hebben.

 

 

 

 


Hier nog een close-up van mijn bak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven

©2004 Edwin Kroon