Mijn Malawi-cichliden aquarium

Kweekervaring

Ancistrus Temminckii

Wanneer je deze vissen van wat schuilplaatsen voorziet, dan gaat het kweken eigenlijk vanzelf. Het mannetje (met de sprieten) kiest een schuilplaats uit. In mijn geval was dat een van de bloempotjes die ik uitgeboord had en op de kop had gezet. Vervolgens verdwijnen het mannetje en het vrouwtje een aantal keren in de schuilplaats, daarna voorziet het mannetje de eitjes voor ongeveer een week van zuurstofrijk water door met zijn borstvinnen water over de eitjes te waaien. Na een week komen de jongen uit en werden in mijn geval in een bakje van 25 liter gedaan dat al een poosje stond en dus van voldoende algen was voorzien. Vervolgens hoef je er eigenlijk niets meer aan te doen, het voer groeit tenslotte vanzelf. Hieronder staat een drietal foto's van een jonkie van ongeveer 1,5 cm.

23-05-2004

Het mannetje verstopte zich al een tijdje in de bloempot, dus ik heb de bloempot na een dag of vijf verwijderd en zoals verwacht zat het vol met jongen. De meeste eieren waren uitgekomen, links tussen de restanten van de eitjes zit nog een eitje wat niet is uitgekomen, rechts zit nog een jonkie.
De rest van de jonkies had ik al in een oud kweekbakje gedeponeerd, de wazigheid van de foto's ligt dus niet alleen aan mijn belabberde fototechniek, maar dus ook aan het bekraste bakje.
Zoals op deze foto is te zien is het visje nog niet meer dan een dooierzak met kop en staart.

25-05-2004

Enkele dagen later is dit het trieste resultaat. Alle jonkies zijn naar de eeuwige jachtvelden. Volgens de kenners op verschillende fora is dit te wijten aan het te vroeg overzetten en de overgang naar een andere aquarium, dus andere waterkwaliteit. Volgende keer beter.

 

 

©2004 Edwin Kroon