Mijn Malawi-cichliden aquarium

Kweekervaring

Malawi cichliden

Hieronder staan een tweetal foto's die genomen zijn tijdens het voeren van mijn jonge cichliden, de meeste vissen op de foto's zijn zo'n vier tot vijf centimeter. Zoals misschien wel zichtbaar is, is het nogal chaotisch tijdens het voeren, maar al met al vallen er tot nu toe geen gewonden.

Op de bovenstaande foto's staan voornamelijk Maylandia/Metriaclima estherae ( Red zebra), Labidochromis sp mbamba en Melanochromis Johanni, linksonder op de onderste foto staat ook nog een Labidochromis Caruleus. Het kweken van deze mbuna cichliden gaat eigenlijk vanzelf, de vrouwtjes hebben ongeveer om de maand eitjes in de bek, zelf bij de jongen die nu een centimeter of vier tot vijf zijn hebben sommige vrouwtjes alweer jongen in de bek. Meestal laat ik de jongen gewoon in het ouderlijk aquarium uitspuwen, en wanneer je veel schuilplaatsen hebt, dan blijven er altijd wel een paar leven. Daarnaast is het mogelijk om de jongen te strippen.

Strippen
Strippen houdt, naast het langzaam ontkleden op muziek, in dat de op het moment dat wanneer de eitjes reeds enkele dagen zijn uitgekomen, na tweeenhalf tot drie weken, het vrouwtje uitgevangen wordt. Vervolgens wordt zo voorzichtig mogelijk de bek van het vrouwtje geopend om zo de jongen eruit te laten zwemmen. Voor het openen van de bek heb ik het ronde gedeelte van een paperclip gebruikt. Ondanks dat de meningen over strippen erg verdeeld zijn heb ik geen nadelige gevolgen kunnen ontdekken bij de vrouwtjes. Mocht je besluiten om een vrouwtje te gaan strippen, dan raad ik je aan om dit niet bij te kleine vrouwtjes te doen en je eerst uitvoerig in te lezen op het internet.

©2004 Edwin Kroon