Mijn Malawi-cichliden aquarium

Kweek Otopharynx Lithobates

Opgroeiverslag

23-04-2004
Enige weken hiervoor had het vrouwtje van mijn Otopharynx Lithobates weer eens eitjes in haar bek, niet zo opzienbarend, want dit gebeurt eens in de 6-8 weken. Omdat ze de eitjes altijd na een dag of 2-3 doorslikt of uittuft, had ik nog nooit jongen hiervan gehad. Ook deze keer ging ze na een dag of 5-6 weer gewoon eten, dus nam ik aan dat ze ook deze keer weer had gefaald. Echter,na mijn Jan des Bouvries restyling, van de 200 liter bak, bleken er na het uitzetten van de vrouwtjes ineens een zestal jongen op de bodem te liggen. Als de wiedeweerga deze eruit gevist en in een apart bakje gezet. De jongen waren duidelijk door de stress van het vangen uitgespuuwd, om ze eigenlijk nog niet veel meer waren dan een eitje met een kop en een staart. Door de drukte van de renovatie heb ik nog geen foto's genomen, deze volgens snel.

25-04-2004

Dit is een foto van mijn 25 liter aquarium waar de vissen nu in vertoeven. Ik heb ze momenteel nog even in een kweekbakje gedaan zodat het straks wat makkelijker is om gericht te voeren. Wanneer de visjes nu al in het "grote" 25 liter aquarium zouden liggen (zwemmen is er in dit stadium nog niet bij), zouden ze moeite hebben om het voer te vinden, gezien hun geringe actieradius.


Op deze foto heb ik even ingezoomd op de visjes, jammer genoeg zitten de algen fototechnisch nogal in de weg. Maar deze zijn zeer moeilijk te verwijderen zonder het plastic te bekrassen. De jongen meten op dit moment zo'n 6-7 mm en zijn op voornamelijk bezig met het liggen op de bodem en het verteren van de dooierzak. Ik heb er een bruissteentje in gehangen voor de ventilatie en om de vissen te dwingen te bewegen.


Hier een closeup van een jonkie die zijn lunch nog duidelijk niet op heeft. Ik verwacht dat over een dag of twee de vissen hun dooierzak hebben opgeteerd, daarna zal ik ze gaan voeren met vermalen vlokvoer.

01-05-2004

De jonkies zijn nu een weekje oud en de dooierzak is verteerd, ik heb ze na een dag of drie artemia nauplien gegeven. Dit vonden ze wel te versmaden, maar toen ik zag dat ze ook verkruimeld vlokvoer aten ben ik hier op overgestapt, lui maar wel makkelijk. De jongen zwemmen nu vrij rond, maar vertoeven de meeste tijd nog op of nabij de bodem.

09-05-2003Weer een weekje later, verder weinig gebeurd, de jongen zijn nu een mm of 8-9 en eten het vlokvoer goed. Ik voer ze nu zo vaak als ik kan, steeds een klein beetje, dit wordt steeds gulzig opgegeten. Ze zwemmen nu vrij door het bakje, maar als er wat gebeurd (zoals een gek die met een fototoestel op ze richt), dan gaan ze angstig op de bodem liggen.

17-05-2004

Ze zijn weer een milimetertje of twee gegroeid in deze week.

23-05-2004

Omdat ik het kweekbakje nodig had voor mijn jonge ancistrussen, heb ik de jongen los gelaten uit het kweekbakje. Ze zijn nu ruim een centimeter.
 
 

28-06-2004

De jongen zijn flink gegroeid. Dit komt voornamelijk doordat ik er een voedermachientje boven heb gezet zodat ze wat regelmatiger gevoerd kunnen worden. De jongen zitten samen met jongen van de Pseudotropheus Acei, die een maand later zijn geboren, maar de Otopharynx jongen reeds qua lengte bijgehaald hebben. De Otopharynx jongen zijn diegene met de vlekken. Ze zijn nu een centimeter of twee.

 

 

Naar boven

©2004 Edwin Kroon