Mijn Malawi-cichliden aquarium

Logboek

Logboek

Mbuna's eruit, rust erin

08-03-2004
Ik heb recentelijk de meeste mbuna's uit mijn grote aquarium verkocht, ze werden te aggressief en om in mijn bak wat meer peis en vree te creeeren heb ik besloten om alleen de wat rustigere soorten te houden. Dit houdt automatisch in dat de meeste mbuna's dus moesten verkassen. Ik heb momenteel nog het setje Otopharynx, het Fryeri mannetje, de twee Caruleussen en de Aceis er nog in zwemmen. Opvallend was dat na het vertrek van de meest aggressieve vissen de Caruleus gelijk (binnen het kwartier) een stuk beter op kleur kwam. Daarnaast heb ik er sinds 9 maart een prachtig koppel Copadichromis Borleyi in zwemmen, waarvoor mijn dank Dick. Het geheel is nu een stuk rustiger, geen vissen die continue wegschieten of achter elkaar aanzitten, al met al geen spijt.

Bloedzuigers??

16-09-2004  
Vandaag de laatste platte stenen uit mijn aquarium gehaald om zo wat meer zwemruimte voor mijn vissen te creeeren. Tot mijn grote verbazing zitten er een groot aantal platte" wormen" van ongeveer een halve centimeter onder de stenen die in het grind liggen. Aangezien deze wormen sterk op bloedzuigers leken maar een fotootje van gemaakt en een vraag aan de goeroe's van nbat gesteld. Gelukkig bleek het geen levensbedreigende bloedzuigerkolonie te zijn maar een kudde planaria die zich in mijn aquarium had gevestigd.

Verduijn cichlids

27-03-2004
De verscheidenheid aan cichliden die daar ten toon gespreid werd was erg indrukwekkend, jammer genoeg waren de prijzen zo mogelijk nog indrukwekkender. Maar zeker een aanrader, al was het maar om een indruk op te doen van de cichliden die je wilt gaan houden. Wel twee boeken van vriend Konings aangeschaft, wederom prijzig, maar qua leesvoer ben ik voorlopig onder de pannen.

NBAT beurs

28-03-2004
Ondanks het uurtje terug toch nog tijd kunnen vinden om naar de nbat beurs in Veenendaal te gaan. Met als gevolg dat ik met vijf jonge Placidochromis Electra van ongeveer 4 cm en een koppel Aulonacara Maleri weer naar huis vertrok. Na wat wennen aan de temperatuur en de watersamenstellen alles in mijn grootste aquarium gekieperd, maar dat bleek niet zo'n goeie keuze. De Otopharynx bleek zichzelf tot koning van mijn aquarium te hebben uitgeroepen en verdeelde zijn tijd tussen het opjagen van de Aulonacara's en het samen met vriend Freyeri de jonge Electra's trachten te verslinden. Dus de Electra's maar bij mijn jonge mbuna's die ook zo'n 4-5 cm meten ingedaan. Ik had echter mijn kont nog niet gekeerd of er was al een Electra van zijn vinnen en ogen ontdaan. Toen waren er nog 4, aangezien de rest van de Electra's met rust werd gelaten heb ik de Electra's toch maar in deze bak laten zwemmen. Wederom een slechte keuze want de volgende dag trof ik deze resten van een Electra aan. Toen waren er nog drie. Dezelfde morgen de drie Electra's uitgevangen en weer bij mijn grote cichilden gezet, omdat ze daar toch minder werden opgejaagd dan in de overbevolkte kleine bak. Ook dat bleek een slechte keuze want 's-avonds vond ik ze bibberend in een hoekje gedrieenlijk bij elkaar. Uiteindelijk heb ik ze nu in een 25 liter bakje gedaan en hier lijken ze het vrij aardig te doen, van de Caruleus van 1,5 cm en de jonge Ramirezi hebben ze weinig te duchten. Al met al weer een dure les geleerd en de volgende keer zal ik wel twee keer nadenken voordat ik mijn nieuwe vissen ergens introduceer.

Grind eruit, zand erin

23-04-2004

Omdat ik maar niet van de blauw alg afkwam ben ik tot de conclusie gekomen dat de grindbodem ondanks de wekelijkse waterverversing nogal vervuild was. Na het verwijderen van het grind kon ik kiezen om het bestaande grind schoon te spoelen of een andere bodemsoort te gebruiken. Op foto's van het malawi meer viel mij op dat naast de rotsen, de bodem voornamelijk bestaat uit zandbodem, dus heb ik voor een zandbodem gekozen. Ondanks dat de kleuren van de vissen minder mooi schijnen te zijn op een lichte ondergrond heb ik uit esthetisch oogpunt voor een witte zandsoort gekozen. Om puntbelasting van de bodem te voorkomen heb ik op de bodem van dat bubbeltjesplastic gelegd, daarop het ik flagstones (soort natuurlijke tegels) gelegd. Vervolgens heb ik de stenen geplaats en ben begonnen met het wassen van het zand. Dit vind ik persoonlijk een uitermate vervelend karweitje, maar na twee uur bikkelen was het karwei alweer geklaard. Ruim 25 kilo schoon gewassen zand in het aquarium gekiepert. Wonder boven wonder was het aquarium gelijk kraakhelder zodat na het installeren van de twee filters en de verwarming, de minst dominatie vissen het aquarium vast konden verkennen, zodoende kan na het toevoegen van de mannetjes, mits noodzakelijk, een reeds van te voren uitgezochte schuilplaats kan worden bezocht. Tot mijn grote schrik had mijn Copadichromis Borleyi mannetje, die ik tijdelijk in een emmer had gehuisvest, zich dusdanig laten stressen, dat deze zich de edele kunst van het rugzwemmen had eigen gemaakt. Dit terwijl de andere mannetjes Othopharynx, Acie en Fryeri die ook in de emmer waren onder gebracht zonder enige zichtbare vorm van stress wederom in het aquarium konden worden losgelaten heeft het Borleyi mannetje tot de volgende dag nodig gehad om te herstellen.

 

 

Ho Maar

23-05-2004

 
Vandaag een flink aantal ancistrus jongen geoogst, dit had wel tot gevolg dat de jonge otopharynx jongen uit hun kweekbakje moesten. De ancistrussen wil ik de eerste weken in ieder geval in stromend water hebben. Hopelijk blijven er dit keer wat meer ancistrussen leven, tot nu toe heb ik nog maar 1 algeneter op weten te kweken, deze is nu ongeveer 2,5 cm. Het grote voordeel van deze jonkies is dat je ze eigenlijk niet hoeft te voeren wanneer er genoeg algen aanwezig zijn in de bak. Gelukkig ben is niet ontzettend kuis zoals je waarschijnlijk aan de bruine algen kan zien. Wanneer de dooierzakjes verdwenen zijn als ik de bloempotjes 1 voor een in het kweekbakje zetten tot deze volledig schoon zijn. Meer foto's zijn hier te vinden.

Naar boven