Menu »»

 Home  Tips&Trucs  Links  Download  Workshop  Gastenboek  Archief  Disc  Sitemap  PC-abc 

«« Menu
 

zoek een woord op deze pagina                       

 

 

Tips voor Windows XP (Home en Professional)

 
1  Demo draaien
2  Opstartdiskette maken
3  Snel gebruikers wisselen
4  Programma’s verwijderen
5  Toegankelijkheidsopties
6  Prioriteiten toekennen
7  Opstartprogramma’s verwijderen
8  Sneller menu
9  Autorun uitschakelen
10  Automatisch afsluiten
11  Pc op slot
12  XP’s afsluitprobleem
13  Send To-menu op maat
14  Stuurprogramma terughalen
15  Programma’s in oude Windows
16  Niet reagerende taken
17  Slaapstand uitschakelen
18  Betere systeemprestaties
19  Eigen thema's
20  Startmenu aanpassen
21  Cleartype inschakelen
22  Snel starten vanuit Taakbalk
23  Mappen met een gezicht
24  Doelmap voor Verkenner
25  Bestanden benoemen
 
 
 
1  Demo draaien
Hebt u Windows XP nog niet geïnstalleerd, maar bent u wel nieuwsgierig naar dit nieuwe besturingssysteem? Dan hoeft u niet meteen het pakket aan te schaffen; om een eerste indruk te krijgen kunt u ook het demofilmpje van Microsoft bekijken. Dit kan het makkelijkst op het internet. Op deze site www.microsoft.com/netherlands/windowsxp/experience/default.asp vind u verschillende demo's van zowel de Home als de Professional Edition van Windows XP. Hoewel de demo's zijn overgoten met een dikke commerciële saus, toch geven ze een goed beeld van de look en feel van Windows XP. Om online de demo te bekijken, hebt u alleen Internet Explorer 4.0 (of recenter) nodig, met een plug-in voor Macromedia Flash. Het demofilmpje is overigens ook te vinden op de officiële cd-rom te vinden.
  
2  Opstartdiskette maken
Bent u van plan Windows XP op een lege schijf te installeren, dan heeft u natuurlijk een opstartdiskette nodig. Helaas vind u deze niet in de doos van Windows XP. Ook de oude Windows 98-opstartdiskette (mocht u die nog ergens hebben liggen) biedt geen uitkomst. XP laat zich namelijk niet via MS-DOS installeren. Omdat u zonder bootable cd-rom speler nu eenmaal geen besturingssysteem kunt installeren, heeft u dus een specifieke Windows XP-opstartdiskette nodig die in Windows XP kan worden aangemaakt. Gelukkig biedt het internet uitkomst. Op www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=33291 (Professional Edition) of www.microsoft.com/downloads/release.asp?releaseid=33290 (Home Edition) vind u de benodigde gegevens voor het maken van een opstartdiskette. Beide diskettes bevatten alle benodigde drivers om de cd-rom aan te sturen, zodat u alsnog Windows XP op een lege schijf kunt installeren.
 
  
3  Snel gebruikers wisselen
Hebt u eenmaal Windows XP geïnstalleerd, dan kunt u besluiten uw computer met meerdere gebruikers te delen. Met zo'n beheerdersaccount kunt u later naar hartelust andere accounts aanmaken. Het spreekt voor zich dat u deze beheerdersaccount nodig hebt om systeeminstellingen te wijzigen, software en hardware te installeren, enzovoort. Vanuit dit oogpunt is het verstandig om voor uzelf een tweede, 'gewone' gebruikersaccount aan te maken. Deze kunt u dan gebruiken voor dagelijks gebruik. Zo beschermt u uw pc optimaal tegen onheil van buitenaf. Immers, in een werkomgeving met beperkte rechten krijgen virussen minder bewegingsruimte. Tot dusver is er weinig nieuws onder de zon in vergelijking met de Windows 2000-omgeving. 
Wel nieuw en erg handig is de Snelle Gebruikerswissel. Met deze optie kan een collega snel een document vanuit zijn persoonlijke documentmap afdrukken, terwijl u gewoon ingelogd blijft. Voorwaarde is wel dat u de functie 'Snel naar een andere gebruiker overschakelen' inschakelt. 

Dit kan als volgt: zorg dat u als beheerder bent ingelogd en dubbelklik in het configuratiescherm op Gebruikersaccounts. Onder 'Kies een taak' klikt u op 'De manier waarop gebruikers zich aan- en afmelden wijzigen'. Zet een vinkje voor Snelle Gebruikerswissel. Nu hoeft u dus niet meer alle programma's af te sluiten wanneer een andere gebruiker zich wil aanmelden. Houd u er wel rekening mee dat die functie geheugen vreet. Op zich is dit niet vreemd omdat alle openstaande toepassingen van de eerste gebruiker gewoon op de achtergrond blijven draaien. Maar als u de Powertoys als hebt geïnstalleerd, dan kunt u nog sneller van gebruiker wisselen. Een druk op de Windows-toets in combinatie met de Q-toets, zorgt voor een fade in van alle gebruikers op uw pc. Nogmaals een druk op de Q-toets brengt een andere gebruiker naar de voorgrond. Als u de Windows-toets loslaat, wordt er gewisseld. Sneller kan het niet.
  
4  Programma’s verwijderen
Windows XP is een besturingssysteem voor de massa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat XP enkele programma's bevat die u waarschijnlijk niet zult gebruiker, bijvoorbeeld Windows Messenger; Media Player of Internet Explorer. Gelukkig kunt u het een en ander eigenhandig aanpassen (lees: verwijderen). Gaat u naar het Configuratiescherm, en neemt u een kijkje bij Software, en dan Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen, dan lijkt het alsof XP een deel is vergeten. Want programma's als Windows Messenger of Media Player staan namelijk niet in de lijst, maar wel op uw pc. Hoe krijgt u die nu weg? 

Daarvoor moet u naar het bestand Sysoc.inf, in de map Windows/Inf. Gebruikt u de verkenner om dit bestand te zoeken, vergeet dan niet bij de Mapopties (menu Extra) aan te geven dat u ook de verborgen bestanden wilt zien. U vindt deze opties op het tabblad Weergave, bij Geavanceerde Instellingen (onderaan). Ook als u de Zoeken-functie in Windows XP gebruikt, moet u aangeven dat u de verborgen bestanden zichtbaar wilt hebben. Hebt u eenmaal Sysoc.inf gevonden, open dit bestand dan met Kladblok (Notepad) en ga op zoek naar de programma's die u wilt verwijderen (maar eerder niet in de lijst voorkwamen). Voor Windows Messenger is dit de regel 'msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7'. Verwijder nu 'hide' uit deze regel, zodat het volgende overblijft: 'msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7'. Zorg er wel voor dat de dubbele komma blijft staan. Sluit het bestand Sysoc.inf af, ga terug naar het Software-dialoogvenster van het configuratiescherm en druk op 'Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen'. Nu komen de bewuste programma's wel in het lijstje voor, klaar om door u te worden verwijderd.
 
  
5  Toegankelijkheidsopties
Windows XP haalt het beste uit beide werelden (lees: uit Windows 2000 en Windows ME). Zo bevat XP bijvoorbeeld de uitgebreide toegankelijkheidsopties uit ME. Oorspronkelijk zijn deze opties bedoeld voor mensen met een handicap, zodat ook zij makkelijk op een pc kunnen werken. Maar in de praktijk zijn deze opties natuurlijk uitermate handig voor iedereen. Windows XP kent zelfs een heuse Wizard Toegankelijkheidsopties. Ga hiervoor naar Bureau-accessoires, Toegankelijkheid. Hier stelt u de lettergrootte in, het eventueel gebruik van het vergrootglas en schakelt u persoonlijke menu's uit. Maar u kunt de map Toegankelijkheid natuurlijk ook gewoon opstarten vanuit het onderdeel Hulpprogrammabeheer. Of u gebruikt gewoon de toetscombinatie Windows-toets+U. Nu kunt u vanuit het Hulpprogrammabeheer eenvoudig alle hulpprogramma's opstarten, afsluiten en instellen.
  
6  Prioriteiten toekennen
Het dialoogvenster Programma Afsluiten (de bekende Ctrl+Alt+Delete-toetsencombinatie) heeft in XP een heel andere look en functie gekregen. Met deze toetsencombinatie krijgt u in Windows XP een geheel vernieuwd dialoogvenster Windows Taakbeheer te zien, compleet met verschillende tabbladen. Vooral het tweede tabblad Processen is interessant: hier staan alle processen die in Windows XP actief zijn opgesomd. U kunt zelfs zien hoeveel processor- en geheugenkracht ze opeisen. Nog interessanter wordt het als u een bepaald proces met de rechtermuisknop aanklikt en kiest voor Prioriteit Instellen. Zo geeft u voorrang aan toepassingen die voor u belangrijk zijn. Experimenteren is de boodschap, het liefst natuurlijk met één wijziging tegelijk. Niet alle wijzigingen leveren immers dezelfde snelheidswinst op.
 
  
7  Opstartprogramma’s verwijderen
De snelheid waarmee Windows XP opstart, is (zeker in vergelijking met zijn voorgangers) haast supersonisch. Toch zijn er nog mogelijkheden om de opstartprocedure verder te versnellen. Zo kunt u een beroep doen op het oude vertrouwde ms-config om opstartprogramma's te verwijderen. Druk op Start en Uitvoeren, tik 'MsConfig' en kies voor het tabblad Opstarten. We kunnen zonder problemen toepassingen verwijderen om zo de opstartprocedure van het systeem versnellen. Wilt u echt rigoureus te werk gaan, klik dan op Alles Uitschakelen (onderaan). Vergeet niet op Toepassen en Sluiten te klikken. Uw nieuwe instellingen worden pas van kracht nadat u het systeem weer opnieuw hebt opgestart.
  
8  Sneller menu
De vertragingen tijdens het uitrollen van de menu's zijn veel gebruikers een doorn in het oog. Vooral de startbalk mag het wat dat betreft een stuk sneller. Gelukkig kan dit ook. In de sleutel MenuShowDelay van het register staat standaard een nogal hoge waarde (400) ingegeven. Hoe hoger die waarde, hoe trager de menu's uitrollen. 
Aanpassen is simpel: klik op Start en Uitvoeren, tik Regedit, druk op de Enter-toets en open achtereenvolgens de mappen: HKEY_CURRENT_USER, Control Panel en Desktop. In de rechterhelft van het scherm klikt u rechts op MenuShowDelay. Kies voor Wijzigen en u krijgt het dialoogvenster te zien waarin de waarde voor de vertraging is opgegeven. Die waarde kan fors naar beneden worden gebracht, zelfs tot 0. Klik op OK en sluit de Register Editor. Laat u niet verleiden tot verder geknutsel in het register als u er geen kaas van hebt gegeten. Om de versnelling in de praktijk te ervaren, moet u eerst de computer opnieuw opstarten.
 
  
9  Autorun uitschakelen
Een andere leuke optie in Windows XP is de Autorun-functie, tenzij u natuurlijk met de regelmaat van de klok programma cd-rom's inlaadt om er een onderdeel vanaf te plukken. In zo'n geval is het behoorlijk vervelend als u telkens de installatieprocedure moet stoppen. Uitschakelen dus - maar niet alles. In XP kunt u de Autorun (of Autoplay)-functie namelijk op de inhoud van de cd afstemmen. Zo kunt u de autoplay-functie inschakelen bij audio-cd's en uitschakelen bij het inlezen van cd-rom's. Ga daarvoor via het Startmenu naar Deze Computer, klik rechts op cd-speler en kies Eigenschappen. Op het tweede tabblad Automatisch Afspelen kiest u bovenaan voor het type cd dat in de lader ligt, en onderaan voor de actie die daar aan moet worden gekoppeld. Klik tenslotte op Toepassen en op OK.
  
10  Automatisch afsluiten
Het afsluiten van Windows is geen vanzelfsprekende zaak. Vaak verschijnen er nog allerlei waarschuwingsvensters die erop wijzen dat er nog programma's of andere toepassingen actief zijn. Wilt u tijd winnen bij het afsluiten, dan kunt u deze vensters laten verdwijnen. Wel moet u hiervoor zeker zijn van uw zaak en de nodige autosave-functies hebben ingeschakeld. Start de Register Editor op door achtereenvolgens op Start en Uitvoeren te klikken, en type Regedit in. Kies voor de mappen HKEY_CURRENT_USER, Conrol Panel, Desktop en klik met de rechtermuisknop de sleutel AutoEndTasks aan. Kies voor Wijzigen. Verander de waarde 0 in 1 als u wilt dat Windows tijdens het afsluiten openstaande programma's automatisch afsluit. Mocht u later spijt krijgen van deze handeling, dan kunt u de 1 weer zonder bezwaar veranderen in een 0.
 
  
11  Pc op slot
U wilt de pc even laten voor wat hij is, maar hebt geen zin om alle programma's af te sluiten, of uw pc onbeheerd achter te laten? Dan kunt u een snelkoppeling aanbrengen op het Bureaublad waarmee u met één dubbelklik het systeem vergrendelt. Klik rechts op het Bureaublad en kies voor Nieuw, Snelkoppeling. In het eerste dialoogvenster geeft u de volgende regel in: 'rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation' (zonder aanhalingstekens), klik daarna op Volgende. Geef in het volgende venster een passende naam aan de snelkoppeling en klik op Voltooien. Een dubbele klik op de nieuwe snelkoppeling volstaat om van de pc naar het loginscherm over te schakelen. Afhankelijk van de gebruikersinstellingen is de pc al dan niet op slot. U kunt een passend pictogram toevoegen door met de rechtermuisknop op de nieuwe snelkoppeling te klikken en achtereenvolgens voor Eigenschappen en Ander Pictogram te kiezen. Een sneltoets toewijzen kan ook. Plaats gewoon de cursor achter Geen in het venstertje Sneltoets. Toets een letter in en automatisch wordt er de combinatie met Ctrl+Alt gemaakt. Druk op Toepassen en OK. 

Een andere manier om uw computer tegen pottenkijkers te beschermen is het trucje met de schermbeveiliging. Ook daarvoor kunt u een snelkoppeling aan het Bureaublad toevoegen. Zoek met de Zoeken-functie een screensaver op: vul *.scr in het zoekvenster in en selecteer als zoekgebied de schijf waarop de systeembestanden staan. Maak een keuze uit de gevonden bestanden, klik er eentje met de rechtermuisknop aan en kies voor Kopiëren naar; Bureaublad (Snelkoppeling maken). Ook die snelkoppeling kunt u weer voorzien van een passende naam, pictogram en combinatietoets.
  
12  XP’s afsluitprobleem
Net als enkele jaren geleden met Windows 98 het geval was, zo heeft ook Windows XP problemen met het afsluiten van de pc. Althans, op sommige computers die je nog altijd moet afsluiten met een klassieke Power-knop. Normaal gesproken sluit de pc automatisch af, maar is dat bij u niet het geval, dan klikt u in het Configuratiescherm op Prestaties en Onderhoud en daarna onderaan op Energiebeheer. In het dialoogvenster Eigenschappen voor Energiebeheer selecteert u het tabblad APM. Zet een vinkje voor 'Ondersteuning voor Geavanceerd energiebeheer (APM) inschakelen'. Sluit af door telkens op OK te klikken. Voortaan schakelt ook uw pc zich automatisch uit.
 
  
13  Send To-menu op maat
Achter de rechtermuisknop huizen nog altijd de handige Send To-opties. Met deze optie stuurt u snel documenten naar bepaalde mappen, een e-mailcliënt of het diskettestation. In Windows XP zet u in een mum van tijd de verschillende bestemmingen naar uw hand; open de Verkenner en klik de schijf aan waarop Windows XP is geïnstalleerd. Open de map Documents and Settings en daarna de map met uw gebruikersnaam. Als het goed is krijgt u nu de map Send To te zien. Is dit niet het geval, klik dan eerst op Mapopties in het menu Extra, en open het tabblad Weergaven. Zet een bolletje voor 'Verborgen bestanden en mappen weergeven' en klik achtereenvolgens op Toepassen en OK. Open de map Send To en verwijder de bestemmingen die u toch niet gebruikt. Het is uiteraard ook mogelijk hier bestemmingen toe te voegen.
  
14  Stuurprogramma terughalen
Indien u geregeld driver-updates binnenhaalt, hebt u ongetwijfeld wel eens ondervonden dat een nieuwe driver soms meer kwaad dan goed doet. In zo'n geval wenst u niets liever dan zo snel mogelijk de oude versie van het stuurbestand te herstellen (restore). Windows XP biedt de mogelijkheid om via enkele muisklikken de instellingen van voor de driver-update te herstellen. Ga hiervoor naar Configuratiescherm, Prestaties en Onderhoud, Systeembeheer en Computerbeheer. In de linkerhelft klikt u op Apparaatbeheer. Ga in de Iijst op zoek naar het apparaat waarvoor u zojuist de nieuwe driver hebt geïnstalleerd en klik op het bijbehorende kruisje. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en kies voor Eigenschappen. Selecteer het tabblad Stuurprogramma en kies voor Vorig Stuurprogramma. Een wizard Ieidt u door het proces.
 
  
15  Programma’s in oude Windows
Na de installatie van Windows XP zult u her en der nog wel op een programma stoten dat niet al te best met het nieuwe besturingssysteem overweg kan. Microsoft heeft hier gelukkig rekening mee gehouden. Ga met de Verkenner op zoek naar het programma dat niet onder Windows XP werkt, en klik met de rechtermuisknop het bestand in kwestie aan. Kies bij Eigenschappen voor het tabblad Compatibiliteit. Zet een vinkje voor 'Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren' en kies het juiste besturingssysteem. Ook kunt u daar de scherminstellingen aanpassen, specifiek voor de uitvoer van dat programma. Klik achtereenvolgens op Toepassen en op OK en start het bewuste programma op. Werkt het niet in de Windows 2000-modus, dan kunt u het nog altijd proberen met de Windows 98-instellingen.
  
16  Niet reagerende taken
Het is niet altijd meteen duidelijk wanneer bepaalde taken niet meer reageren en dus 'hangen'. Is eenmaal helder welke taak niet meer reageert, dan kun je deze eenvoudig deactiveren via Task Manager. Wat omslachtig inderdaad. Gelukkig is er ook een eenvoudiger manier om niet reagerende applicaties automatisch te laten eindigen. Start Regedit en ga naar HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop\AutoEndTasks. Zet de waarde op 1. Wijzig in het rechterpaneel verder bij WaitToKillAppTimeout eventueel het aantal milliseconden dat moet worden gewacht.
 
  
17  Slaapstand uitschakelen
Wist u dat het uitschakelen van de (niet voor iedereen even interessante) slaapstand-optie binnen Windows XP niet alleen wat ergernis scheelt, maar ook heel wat ruimte op de harde schijf? Wilt u deze optie uitschakelen, ga dan naar het Control Panel en dubbelklik op het Power Options-icoon. Klik op het Hibernate tabblad en haal het vinkje weg voor Enable Hibernation.
  
18  Betere systeemprestaties
Hebt u thuis op de PC én Windows XP én 512 Mb intern geheugen of meer, dan kunt u de prestaties van het systeem aanzienlijk verbeteren door het besturingssysteem standaard volledig in het interne geheugen te zetten. Start hiervoor Regedit en ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\ Control\Session Manager\Memory Management\DisablePagingExecutive. Zet de waarde hier op 1 en start de computer opnieuw op.
 
  
19  Eigen thema's
De ontwikkelaars van Windows XP hebben hun uiterste best gedaan het nieuwe besturingssysteem standaard te voorzien van enkele - in ieder geval in hun ogen - leuke bureaubladthema's. Bovendien zijn de hoeken van de dialoogvensters en andere klassieke Windows-onderdelen voortaan niet meer recht, maar afgerond. Niet zonder reden spreekt men van een aqua-look, die doet denken aan het Mac OS X van Apple. Echter er zijn genoeg gebruikers die een ander thema willen uitproberen en dat gaat als volgt. 

Klik daarvoor in het Configuratiescherm op Vormgeving en Thema's. Kijk even rond in de standaard opgenomen thema's of maak een verbinding met het internet om nieuwe achtergronden op te halen. Sommige gebruikers hebben het liefst een thema dat ze zelf hebben ontworpen, of een thema dat past bij de huisstijl van het bedrijf. Dat is allemaal mogelijk met een thema-editor; die echter niet standaard in Windows XP zit. Daarvoor moet u aankloppen bij - bijvoorbeeld - de firma Stardock. Dit bedrijf heeft met SkinStudio een eigen thema-editor ontwikkeld waarmee u vrij gemakkelijk uw eigen thema kan ontwikkelen. Die schuift nieuwe thema's als een 'skin' over de Windows-interface - vergelijk het met de skins van Windows Mediaplayer. SkinStudio en WindowsBlinds zijn geintegreerd in de Object Desktop, die u kunt downloaden ban de Stardock-site (www.stardock.com). Let op: Object Desktop is niet gratis en het shareware-lokkertje heeft echt niet veel om het lijf. U kunt er enkel de kleuren van de standaardthema's mee veranderen. 
Wellicht zijn er binnenkort ook andere thema-editors (gratis?) op het internet te vinden. Geeft u niet zoveel om een eigen stijl of aan de nieuwe aqua-lookthema's, dan kunt u in het dialoogvenster Vormgeving en Thema's ook kiezen voor het Windows-klassiek-thema. Met dat thema lijkt uw computer naar Windows 98 terug te keren - voor sommigen wellicht een hele verademing.
  
20  Startmenu aanpassen
Nog nooit was het Startmenu in Windows zo prominent aanwezig als in Windows XP: met een klik op de startknop verschijnen werkelijk twee reuzenbalken die meteen de helft van het scherm in beslag nemen. Omdat Windows 'slim' wil omspringen met de items in het Startmenu, laat het enkel de laatst gebruikte programma's en/of documenten zien. Dit is misschien een handige optie voor het gros van de gebruikers, het kan bijzonder vervelend zijn voor diegene die pc met andere gebruikers deelt. Zeker als u liever niet hebt dat de andere gebruikers zien waarmee u bezig bent geweest. 

Als u met de rechtermuisknop in het Startmenu klikt, kunt u het een en ander aanpassen. U komt dan in het dialoogvenster 'Eigenschappen voor het menu Taakbalk en het menu Start'. Selecteer het tabblad Menu Start, waar u de tweede kolom kunt killen met en vinkje voor Klassiek Menu Start. 

U kunt ook minder drastisch te werk gaan en de dubbele startbalk van enkele items verlossen. Klik op Aanpassen om de mogelijkheden te verkennen; kleine pictogrammen gebruiken, het aantal programma's dat Windows XP moet 'onthouden' verlagen, of de standaard internet- en mailtoepassingen in het Startmenu door andere vervangen - door Netscape bijvoorbeeld. In het tabblad Geavanceerd kunt u aangeven wat wel en niet moet worden opgenomen in het Startmenu. U kunt kiezen tussen een weergave als koppeling of als menu. In het laatste geval wordt de configuratieschermknop van een pijltje voorzien dat leidt naar alle onderdelen van het configuratiescherm. Helemaal onderaan tenslotte kunt u het vinkje weghalen bij 'Onlangs geopende bestanden in een lijst weergeven'. Zo krijgen de medegebruikers als ze het Startmenu openen uw documenten niet te zien.
 
  
21  Cleartype inschakelen
U weet ongetwijfeld dat de letters op het beeldscherm van uw pc niets meer of minder zijn dan een aaneenschakeling van punten. Maar soms zien de letters er wel erg 'puntig' uit. Om de letters wat 'vloeiender' te maken in XP moet u de standaardweergave van letters aanpassen. Daarvoor hebt u het zogeheten Cleartype nodig. Klik daarvoor in het Configuratiescherm op Beeldscherm en kies voor het tabblad Vormgeving. Onderaan klikt u op Effecten, waardoor u het dialoogvenster krijgt te zien. Bij 'Randen van letters vloeiend weergeven en wel als volgt' ziet u Standaard ingevuld staan. Verander dat in Cleartype en klik achtereenvolgens op Toepassen en OK. Het resultaat op een gewone crt-monitor is een vloeiender, maar eerder wazig lettertype. Bij moderne lcd-schermen oogt het een en ander veel helderder. Merkt u geen of nauwelijks verschil, dan moet u ook even nagaan of het kleurengebruik naar 32-bits kleuren geoptimaliseerd is. Via het tabblad Instellingen kunt u dit verifiëren.
  
22  Snel starten vanuit Taakbalk
Sinds Windows 98 zijn we verwend met de werkbalk Snel Starten, rechts van de Start-knop. Het was dan ook even schrikken toen we Windows XP opstartten en het balkje verdwenen bleek. Gelukkig is de werkbalk niet echt weg; hij is er nog steeds, u moet hem alleen even instellen. Klik rechts op een lege plaats in de Taakbalk en kies voor Werkbalken. Zet nu een vinkje voor Snel Starten en u krijgt meteen drie Snelstartknoppen cadeau: Internet Explorer, Windows Media Player en het Bureaublad. Uiteraard kunt u zelf ook Snelstartknoppen aan de balk toevoegen: u hoeft daarvoor enkel snelkoppelingen naar een plek rechts van de Startknop te verslepen. Het is ook mogelijk een adresvenster in de Taakbalk op te nemen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld url's opvragen of programma's opstarten. Om dat adresvenster te voorschijn te halen, klikt u opnieuw rechts in de Taakbalk en zet een vinkje voor Adresvenster.
 
  
23  Mappen met een gezicht
De Windows Verkenner heeft van oudsher een saai uiterlijk. Maar met de komst van Windows XP is dit verandert. Met name de gele mappen kunt u tegenwoordig in een leuk jasje steken. En dan hebben we het niet alleen over de afgeronde kantjes. Zo kunt u mappen ook voorzien van bijvoorbeeld afbeeldingen. Klik in de Windows Verkenner met de rechtermuisknop op een willekeurige map. 

Kies voor Eigenschappen en selecteer het derde tabblad Aanpassen. In het midden ziet u een knop Afbeelding kiezen. Klik daarop en ga op zoek naar een gepast beeld voor die bepaalde map. Klik achtereenvolgens op Toepassen en Ok. Let wel: u krijgt de beelden alleen te zien als u in het menu Beeld voor Miniatuurweergaven hebt gekozen. Als u mp3-bestanden in verschillende mappen bewaart - per artiest of cd een eigen map - dan kunt u elke map van een cd-hoesje voorzien. U kunt ze snel laten weergeven door ze in de map van de betreffende artiest op te slaan onder de naam folder.jpg. Gebruikt u Windows Media Player om muziekbestanden te kopiëren, dan worden de mappen automatisch van een passend plaatje voorzien. 
Tot slot kunt u Windows Media Player ook zelf de hoes laten tonen. Klik gewoon rechts in het beeldschermpje van Windows Media Player en zet een vinkje voor Albumhoes. In plaats van vreemd bewegende figuren krijgt u een stilstaande afbeelding van de hoes te zien - op voorwaarde dat u de juiste afbeelding in de betreffende map hebt geplaatst natuurlijk.
  
24  Doelmap voor Verkenner
De Windows Verkenner zit in Windows XP verborgen achter Bureau-accessoires - net als bij Windows ME trouwens. We vonden dat toen al niet bepaald handig en gebruiken daarom steeds de toetsencombinatie Windowstoets+E. Maar u kunt het Windows Verkenner-pictogram ook gewoon naar het Startmenu verslepen, zodat u het vanaf daar kunt starten. Om het gebruiksgemak nog verder te vergroten, kunt u hier het beste meteen voor de gepaste doelmap kiezen. Hiermee voorkomt u dat de Windows Verkenner steeds opent met de C-schijf waardoor u nog een aantal moet klikken voor u in de juiste map bent beland. 

De map die Windows Verkenner standaard opent, noemen we de doelmap. We veranderen die map als volgt: klik rechts op het pictogram van de Verkenner en kies voor Eigenschappen. Bij Doel ziet u daar '%SystemRoot%\explorer.exe' staan (zonder de aanhalingstekens). Verander dat in '%SystemRoot%\explorer.exe /n, /e C:\mijn voorkeur' (zonder de aanhalingstekens) waarbij 'mijn voorkeur' vervangen wordt door de map van uw keuze. De volgende keer dat u de Windows Verkenner opent, zal onmiddellijk de juiste map getoond worden. 
Let wel, deze aanpassing heeft enkel effect op het Verkenner-pictogram dat u zojuist rechts heeft aangeklikt. Heeft u ook andere snelkoppelingen naar de Windows Verkenner geïnstalleerd, dan moet u ook die met de juiste doelmap linken. Het kost dan even moeite, als u eenmaal het klusje hebt geklaard bespaard het u heel veel geklik met de muis.
 
  
25  Bestanden benoemen
In Windows hebben programma's de onhebbelijke gewoonte om zelf een extensie aan een bestandsnaam te koppelen. In de meeste gevallen levert dat geen problemen op - integendeel, dergelijke extensies zijn essentieel als u bepaalde programma's automatisch aan bepaalde bestandsformaten wil koppelen. Een doc-document wordt automatisch in MS Word geopend, een xls-document in MS Excel, enz. Maar tegendraads als we zijn, willen we ook documenten als Dr.Dre of als Mr.Bean kunnen opslaan. 
Geen probleem: zolang u de bestandsnaam maar tussen aanhalingstekens plaatst. Als u in Wordpad een document onder de naam "Dr.Dre" (met aanhalingstekens) bewaart, dan wordt de extensie .txt weggelaten. Zo kunt u makkelijk bestanden minder herkenbaar maken, of juist voorzien van een toepasselijke naam (het is maar hoe je het ziet). Een nadeel is dat een dubbele klik bij dergelijke namen niet langer volstaat om het bestand te openen. U moet eerst het bijbehorende programma opstarten en van daaruit het bestand openen.
 
 
 

Laatste update:  18-08-2005

 
Copyright © 1999 - 2005  ElProemo , alle rechten voorbehouden.