Menu »»

 Home  Tips&Trucs  Links  Download  Workshop  Gastenboek  Archief  Disc  Sitemap  PC-abc 

«« Menu
 

zoek een woord op deze pagina                       

 

 

Tips voor MS Word

 
26  SDI Inschakelen  (Word 2002)
27  Formaat opzoeken  (Word 2002)
28  Koppen van kolommen  (Word 2002)
29  Snel tellen  (Word 2002)
30  Herhaal actie  (Word 2002)
31  Maak documenten privé  (Word 2002)
32  Zoeken in de verkenner  (Word 97/2000/XP)
33  Verticaal selecteren  (Word 97/2000/XP)
34  Halve spellingscontrole  (Word 2000 / XP)
35  Alle bestanden gelijktijdig opslaan  (Word 2000 / XP)
36  Aandacht trekken via animatie  (Word 2000 / XP)
37  Bestanden efficiënt printen  (Word 2002)
38  Vaste spaties om woorden bij elkaar te houden (Word)
39  Woorden tellen (Word 2002)
40  Verborgen tekst (Word 2000)
41  Snel selecteren (Word 2000)
42  Snel navigeren in Word  (Word 2000)
43  Menubalken  (Word)
44  Automatisch tekst invoegen met Autotekst  (Word 97/2000/XP)
45  Opmaakprofiel  (Word 97/2000/XP)
46  Sjablonen  (Word 97/2000/XP)
47  Bladwijzers  (Word 97/2000/XP)
48  Bestanden kleiner maken  (Word 2000/XP)
49  Speciale tekens  (Word 97/2000/XP)
50  Snel spelling controleren  (Word 97/2000/XP)
 
 
 
26  SDI Inschakelen  (Word 2002)
Een van de nieuwtjes in Word 2002 was de Single Document Interface (SDI). Ieder Word-document dat u opent komt 'verstopt' in het Word-venster terecht, in plaats van dat ieder document een aparte plek in de taakbalk krijgt. Snel wisselen tussen documenten kan via het Venster-menu of met de sneltoetsen Ctrl+Tab. Blijkbaar was deze optie geen groot succes, want in Word 2002 en XP staat SDI niet meer standaard ingesteld. Gelukkig kunt u dit snel verhelpen als u wilt: ga in het Extra-menu naar Opties en haal onder het tabblad Weergave het vinkje weg bij de optie Vensters op de Taakbalk.
  
27  Formaat opzoeken  (Word 2002)
Wilt u wel eens weten van een Word-tekst welke opmaakkenmerken die heeft, zoals lettertype, stijl, uitlijning, etc.? Klik dan in het Help-menu op de optie 'Wat is dit?'. Nu verandert uw cursor in een vraagteken. Klik hiermee op tekst waarvan u de opmaak wilt weten. In het taakvenster wat nu tevoorschijn komt, staat alle opmaakinfo over de betreffende tekst.
 
  
28  Koppen van kolommen  (Word 2002)
Zo gauw je in Word een wat grotere tabel maakt die zich uitstrekt over twee of meerdere pagina's, heb je het probleem dat de kopjes boven de kolom (met de beschrijving) vanaf pagina 2 verdwijnen. Daar kunt u iets aan doen. Selecteer de eerste rij(en) van de tabel en kies in het Tabel-menu de optie 'Eerste rij herhalen'. Op iedere nieuwe pagina van de tabel wordt nu automatisch de eerste tabelregel herhaald, boven aan de volgende pagina. Let wel, deze herhaalde kopregels zijn alleen zichtbaar in de Afdrukweergave of tijdens het printen van het document.
  
29  Snel tellen  (Word 2002)
De meeste mensen kennen de optie Woorden tellen (onder Extra) wel. Maar wist u ook dat Word een ingebouwde taakbalk heeft om het aantal woorden, karakters, regels, pagina's en paragrafen te tellen? Erg handig voor journalisten, scriptie schrijvende studenten en anderen die exact willen weten hoe lang hun tekst is. U maakt de taakbalk zichtbaar via het menu Beeld, Werkbalken en kies voor Woorden tellen.
 
  
30  Herhaal actie  (Word 2002)
Stel u wilt de opmaak van een tekstgedeelte kopiëren naar een andere tekst, of u wilt een andere handeling herhalen. Dit kan zeer eenvoudig met de knop F4. Iedere keer dat u deze toets indrukt, wordt de meest recente actie nog eens herhaald. Bijvoorbeeld met Ctrl+V plakt u een bepaald woord in de tekst, dan plakt u het nogmaals met F4. Wanneer u een tekst vet maakt, kunt u deze (opmaak-)actie wederom met F4 herhalen voor een ander geselecteerd tekstgedeelte. Hetzelfde geldt voor het invoegen van bestanden of afbeeldingen.
  
31  Maak documenten privé  (Word 2002)
In Word, Excel en PowerPoint 2002 kunt u allerlei persoonlijke informatie uit documenten verwijderen, om de privacy van de maker te beschermen. Bijvoorbeeld wie een document heeft bewerkt. Ga hiervoor in het menu Extra naar Opties en kies het Beveiliging-tabblad. Zet onder Privacyopties een vinkje bij 'Persoonlijke gegevens uit dit bestand verwijderen bij het opslaan'. De eerstkomende keer dat u het bestand weer opslaat, verwijdert Office de persoonlijke gegevens of vervangt het deze door meer algemene informatie.
 
  
32  Zoeken in de verkenner  (Word 97/2000/XP)
Soms is de naam van een document niet altijd even duidelijk. Een bestandsnaam als Brief1.doc zegt nu eenmaal niet zo heel veel over de inhoud. Speciaal voor dit soort gelegenheden heeft Word 97/2000/XP de optie "Inhoud weergeven:" hiermee kunt u de inhoud snel bekijken zonder het document te hoeven openen.
1. Klik in Word op Bestand, en kies Openen. Nu opent zich het dialoogvenster Openen.
2. Zoek de map met bestanden die u wilt bekijken.
3. Rechtsboven op het scherm staan en aantal Weergave-knoppen, of een speciaal menu "Weergaven". Kies hier voor "Voorbeeld".
Nu opent zich een scherm dat de inhoud van het document laat zien.
  
33  Verticaal selecteren  (Word 97/2000/XP)
Stel, je wilt een deel uit een e-mail kopiëren naar Word maar er staan van die vervelende 'groter dan'- tekens door de hele mail heen. Of je hebt in Word een hele lijst met namen getikt, maar bedenkt ineens dat je de eerste letters vet wilt maken. Of ... kortom, genoeg gelegenheden waarbij het heel handig is tekst verticaal te selecteren. Wat??? 
Inderdaad, verticaal tekst selecteren is relatief onbekend, maar bijzonder handig. 
En eenvoudig: het is slechts een kwestie van de Alt-knop ingedrukt houden, en vervolgens de tekst selecteren met de linker muisknop. Klaar!
Tip: Om alle eerste letters goed te kunnen selecteren, kun je het lettertype het beste veranderen in Courier.
 
  
34  Halve spellingscontrole  (Word 2000 / XP)
Een tekst controleren met de spellingscontrole hoeft niet lang te duren. Tenzij de tekst veel onbekende termen bevat. Dat kan van alles zijn: Engelse termen, webadressen of vakjargon. U kunt voor deze tekstgedeelten de spellingcontrole uitschakelen. 
Selecteer de bewuste tekst en ga naar: Extra, Taal, Taal instellen en kies de eerste optie "Geen controle". 
In XP werkt het iets anders: haal hier het vinkje weg voor: "Geen spelling- of grammaticacontrole uitvoeren".
  
35  Alle bestanden gelijktijdig opslaan  (Word 2000 / XP)
Zoals bekend kun je in Word meerdere documenten tegelijk open hebben staan. Je kunt eenvoudig tussen deze documenten heen en weer springen via het menu Venster. Nog sneller gaat het met de toetscombinatie "Alt+Tab". 
Een handige optie in Word is nu het tegelijk opslaan van deze documenten. Dit gaat als volgt: houd de Shift-knop ingedrukt en kies nu in menu Bestand voor "Alles opslaan". 
Overigens kun je op precies dezelfde manier snel alle Word-documenten afsluiten. In dit geval kiest u met de Shift-knop ingedrukt voor de optie "Alle afsluiten".
 
  
36  Aandacht trekken via animatie  (Word 2000 / XP)
Een lange tekst in Word wordt al snel een woordenbrij. Wilt u iemands aandacht vestigen op een bepaald woord of stuk tekst? Selecteer dan de tekst en ga naar menu Opmaak, kies Lettertype en kies het tabblad Animatie. 
Hier hebt u de keuze uit verschillende middelen om op te vallen: knipperende achtergrond, colonne rode (of zwarte mieren, neonlichtjes, sprankelende tekst of verschuivende tekst. 
Tip: gebruik het effect niet te veel en te vaak, niet iedereen zal het u in dank afnemen. Overigens verdwijnt het effect als u de tekst print.
  
37  Bestanden efficiënt printen  (Word 2002)
Printerinkt is niet goedkoop. Wie op zijn portemonnee wil letten zonder direct minder te willen gaan printen, heeft misschien wat aan deze tip. Zo kunt u Word 2002 (Office XP) twee of meer pagina's (maximaal 16) afdrukken op één A4'tje. 
Bijvoorbeeld als u snel even wilt kijken of er niets verschoven is, of als u de tekst nog voor een laatste keer wilt controleren. Ga hiervoor naar Bestand, Printen en kies in de Zoom-functie (rechtsonder) voor het gewenste aantal.
 
  
38  Vaste spaties om woorden bij elkaar te houden (Word)
Soms komt het even niet uit dat Word voor u besluit waar een regel wordt afgebroken. Bijvoorbeeld wanneer twee woorden bij elkaar horen, zoals het valutateken en een bedrag ( € 5,00) of een voorletter en achternaam (H. van Vooren). 
U kunt dit probleem omzeilen met de vaste spatie. Deze optie vindt u onder Invoegen, Symbool, Speciale tekens. Heel wat sneller is de toetscombinatie Control+Shift+Spatie.
  
39  Woorden tellen (Word 2002)
Allemaal kennen we wel de optie Woorden tellen in Word, in het menu Extra. Hiermee zie je in één oogopslag uit hoeveel pagina's, woorden, tekens (in- en exclusief spaties), alinea's en regels het bewuste document bestaat. 
Met de komst van Word 2002 is het woorden tellen nóg handiger geworden, want in deze versie is er een speciale taakbalk voor Woorden tellen. U vindt deze extra balk in het menu Beeld bij Werkbalken. 
Of u klikt met de rechtermuisknop op een grijs deel van de werkbalk. En voilà: in het venster wat nu verschijnt telt Word real time de woorden.
 
  
40  Verborgen tekst (Word 2000)
Een van de onbekendste mogelijkheden van Word is het verbergen van tekst. Probeer het maar eens: selecteer een tekstdeel en ga naar Opmaak, Lettertype. Kies hier bij de Effecten de optie Verborgen tekst. Wanneer u afsluit met OK, verdwijnt de geselecteerde tekst uit het document. Althans, de tekst is niet echt verdwenen; u ziet hem alleen niet meer. Ideaal wanneer u extra commentaar wilt toevoegen aan een document, maar uiteindelijk twee verschillende documenten wilt printen: één met en één zonder commentaar. 
U maakt makkelijk alle verborgen teksten zichtbaar via Extra, Opties, het tabblad Weergave en zet bij Niet-afdrukbare tekens een vinkje voor de optie Verborgen tekst. 
Wilt u de Verborgen tekst in het document printen? Kies dan het tabblad Afdrukken, en kies bij Inclusief voor de optie Verborgen tekst.
  
41  Snel selecteren (Word 2000)
Wanneer je een groot stuk tekst wilt selecteren dat niet helemaal op het scherm staat, is de muis niet ideaal. Voordat je het weet Scroll je te snel en sta je onderaan de tekst. 
Handiger (en minder frustrerend) is de volgende manier: ga naar het begin van het tekstgedeelte dat u wilt selecteren, en zet hier de cursor neer. Ga nu via de Scrollbar naar het einde van het tekstgedeelte wat u wilt selecteren. 
Let op, druk eerst de Shift-toets in en klik dan pas in de tekst op de juiste plek. Voilà: in een handomdraai hebt u precies de tekst geselecteerd die u wilt.
 
  
42  Snel navigeren in Word  (Word 2000)
Je weg vinden in een groot Word-document met de scrollknop kan soms ingewikkeld zijn. U kunt sneller en makkelijk navigeren met de Bladerobject selecteren-functie. U vindt deze knop rechtsonderaan het Word-scherm, tussen de dubbele pijlen. Met een klik op deze knop krijgt u een aantal handige zoekfuncties voorgeschoteld. 
Zo kunt u kiezen voor bladeren per veld, voetnoot, eindnoot, opmerking, selectie, pagina, bewerking, kop, afbeelding of tabel, of gebruik maken van de opties Ga naar en Zoeken. 
Wilt u bijvoorbeeld vanuit uw huidige positie terugkeren naar de vorige tabel in uw Word-document? Kies dan de betreffende optie en klik op de (nu blauw gekleurde) dubbele pijl omhoog. De dubbele pijl beneden brengt u logischerwijs naar de volgende tabel in het bestand.
  
43  Menubalken  (Word)
Word laat zich goed aanpassen aan eigen wensen en voorkeuren. Voor veel specialistische functies zijn namelijk aparte menubalken aanwezig. De meest gebruikte krijgt u te zien als u met de rechtermuisknop op de knoppenbalk klikt. Maar er zijn er nog meer. 
Klik maar eens onderaan het rolmenu op Aanpassen. In het venster dat u hiermee opent, kunt u nog veel meer functies selecteren. Probeer maar eens!
 
  
44  Automatisch tekst invoegen met Autotekst  (Word 97/2000/XP)
Veel mensen voegen hun naam of andere persoonlijke gegevens bij een tekst, bijvoorbeeld bij brieven of e-mails. In plaats van deze steeds opnieuw in te tikken, kunt u deze gegevens ook opnemen in een apart bestand. Bijvoorbeeld met de optie Autotekst. 
Ga naar Invoegen, Autotekst en u vindt al veel standaardformuleringen. Maar u kunt ook zelf autotekstfragmenten aanmaken. 
Typ uw persoonlijke gegevens in een leeg document, selecteer ze, open het menu Invoegen en klik op de optie Autotekst, Nieuw. Hier uw adresgegevens kopiëren en klaar!
  
45  Opmaakprofiel  (Word 97/2000/XP)
Een opmaakprofiel werkt in principe alleen op alineaniveau (dus tussen twee harde returns) en niet voor het gehele document. Immers, zo kunt u binnen één document meerdere opmaakprofielen gebruiken. 
Gelukkig is er een snelle manier om één opmaakprofiel te doen gelden voor het gehele document. Plaats de cursor in de alinea met het opmaakprofiel dat u wilt toekennen aan andere alinea's en dubbelklik op de knop met de kwast. 
Nu verandert de muispijl in een kwast. Klik nu midden in de alinea's die u het hetzelfde opmaakprofiel wilt geven. 
Om te stoppen drukt u op Esc of nogmaals op de knop met de kwast.
 
  
46  Sjablonen  (Word 97/2000/XP)
Superhandig zijn sjablonen, bijvoorbeeld wanneer u vaak een bepaald soort brief typt. Het principe is als volgt: maak eenmalig een standaardbrief bestaande uit een aantal vaste gegevens en een bepaalde opmaak, maar zonder verdere inhoud. 
Onder Bestand, Nieuw, Meer Word-sjablonen vindt u een groot aantal voorgedefinieerde sjablonen én de keuze Leeg document. Wel even het keuzevakje Sjabloon aanklikken voordat u het document opent. 
Maak nu een modelbrief met uw eigen lettertype, brievenhoofd, aanhef en afsluiting. Is het ontwerp eenmaal af, sla dan het document op als sjabloon (nu krijgt het de extensie dot). Voortaan staat uw modelbrief tussen de andere sjablonen in Word.
  
47  Bladwijzers  (Word 97/2000/XP)
Met hyperlinks (én bladwijzers) kunt u snel binnen een document navigeren. Bevat uw tekst opmaakprofielen als Kop 1, Kop 2, et cetera, dan kunt u deze zonder meer als bladwijzer gebruiken. Gaat het om een tekstfragment zonder speciaal opmaakprofiel, dan moet u eerst een bladwijzer plaatsen om daar de hyperlink naar te laten verwijzen. 
Zet de cursor op de plaats waar u via de hyperlink wilt uitkomen. Kies Invoegen, Bladwijzer en verzin een naam. Selecteer nu elders in het document de tekst waarnaar de bladwijzer moet verwijzen en kies in hetzelfde menu Invoegen. Hyperlink. Klik bij Bladwijzers op het plustekentje en de nieuwe bladwijzer wordt getoond. 
Als u 'm nu selecteert, wordt er een link aangemaakt en springt u voortaan makkelijk rechtstreeks naar de bladwijzer.
 
  
48  Bestanden kleiner maken  (Word 2000/XP)
Word heeft de nare en onlogische eigenschap om alle informatie te bewaren die ooit in een document aanwezig was. Daarom wordt het, naarmate u het langer bewerkt, steeds groter. Ook als u tekst of afbeeldingen verwijdert. 
Om die bestandsgrootte te verkleinen (handig bijvoorbeeld als u het wilt mailen) gaat u naar Bestand en Opslaan als. Sla het document opnieuw op onder een nieuwe naam. Via dit sluipweggetje wordt de overbodige informatie verwijderd zonder dat er relevante informatie verloren gaat.
  
49  Speciale tekens  (Word 97/2000/XP)
Letters met accenten (denk aan ï, é, ö en a) vindt u - zoals bekend - in het menu Invoegen, Symbool. Alleen is dit nogal een uitgebreide functie en daardoor niet echt overzichtelijk. 
Handiger is deze manier: typ eerst het accent (bijvoorbeeld een aanhalingsteken) en dan de letter. Zo maakt u de ï met een " en de i. 
Er zit één addertje onder het gras: uw toetsenbord moet als VS (internationaal) zijn ingesteld. U kunt dit controleren (en eventueel instellen) via de optie Toetsenbord in het Configuratiescherm.
 
  
50  Snel spelling controleren  (Word 97/2000/XP)
Naast de 'gewone' spellingscontrole biedt Word ook de mogelijkheid de spelling van een enkel woord te controleren. 
Dubbelklik hiervoor op een woord en druk op F7. Mocht het woord fout gespeld zijn, dan krijgt u automatisch het bekende dialoogvenster te zien met eventuele alternatieve spellingswijzen.
 
 
 

Laatste update:  18-08-2005

 
Copyright © 1999 - 2005  ElProemo , alle rechten voorbehouden.