pinterest

volg ons op:

Keramiek van Marieke & Emiel


Marieke & Emiel spreuk

Op deze site vindt u alle informatie over het keramiek van Marieke en Emiel van den Burg. Wij maken samen keramiek, handmatig of op de draaischijf. Ieder stukje keramiek is hierdoor uniek. Voor een greep uit onze collectie verwijs ik u graag naar de pagina "galerie".

Ook staan wij regelmatig op een kunstmarkt ergens in de regio. Voor de data en plaatsen kijkt u even op de pagina "markten" waar u alle info kunt vinden.

Voor het eerst staan er enkele vazen van ons in een expositie bij Anthuriumkwekerij Welles in Baarlo. Voor meer info kijk dan s.v.p. op de pagina "expositie".

Heeft u een vraag of opmerking, vul dan s.v.p. het formulier in op de pagina "contact" en wij reageren dan op korte termijn.

afdraaien creatie

Hoe komt een creatie tot stand

afdraaien creatie

We bedenken een creatie en gaan dan met de klei aan de slag. Als we tevreden zijn over het ontwerp, zetten we het weg om te drogen. De klei dient heel regelmatig te kunnen drogen voor het beste resultaat.

Als het geheel droog is volgt de eerste bakronde in de oven, de zogenaamde biscuit-bak. Dit gebeurt op een temperatuur tussen de 950° en 1000° C. Nadat de oven helemaal is afgekoeld is het altijd spannend hoe het ontwerp door de biscuit brand is gekomen. Ieder klein luchtbelletje in de klei betekent het uit elkaar springen van het stuk.

Als het ontwerp goed is gebakken, kunnen we een keuze maken welke glazuur (=kleur) we willen aanbrengen. De meeste glazuren moeten in drie lagen worden aangebracht met daar tussenin natuurlijk een droogperiode van de aangebrachte glazuurlaag. Sommige creaties waarbij de glazuur niet met een kwast kan worden aangebracht, wordt het glazuur gespoten met een spuit.

keramiek stier Dan wordt de creatie voor de tweede maal gebakken op een temperatuur tussen de 1050° en 1100° C. Na een afkoelperiode van de oven (± 12 uur) is het wederom spannend of de glazuur ook het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

Zo kunt u begrijpen dat een keramieke creatie niet binnen een paar dagen klaar is, maar dat in elk stuk zeker 2 à 3 weken verwerkingstijd zit.


banner image

aantal bezoekers:

Web
Analytics