HOLWERDA - SATHE

Home Lobke's belevenissen Stamboom Lobke Foto Album Gastenboek

Gelezen:  Hynstefolk, uit ‘Op Tal’, kwartaalblad over ‘It Fryske Greidhynder'             

             

FRIESE FOKKERIJ    " HOLWERDA - SATHE"

In Reduzum tegenover de kerk staat een mooie oude kop-hals-romp boerderij. Deze boerderij draagt de naam Holwerda Sathe en die wordt ook als stalnaam gebruikt. Hier wonen Nico en Froukje Hooghiemster en ze houden van zuiver Fries. 

Op hun boerderij zie je uitsluitend Fries fokvee. Ze fokken Friese paarden, koeien en honden. Ook vinden ze het erg leuk om dat Friese schoon te laten zien op verschillende keuringen.

Biologisch
Aan huis hebben ze de verkoop van biologisch rundvlees van hun eigen koeien.
Nico en Froukje boeren biologisch met zo`n veertig koeien in een traditionele Friese stal. Wat betekent dat ze geen ligboxstal hebben. Biologisch houdt in, dat je geen kunstmest strooit, geen antibiotica en geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. En zo zijn er nog een aantal regels waar je je aan moet houden.
Nico heeft alleen Fries Hollandse koeien, die allen nog hoorns dragen. Dit zie je niet zo vaak meer. Ook Fries Hollandse koeien zijn er niet zoveel meer. De meeste boeren fokken met Holstein Friesian. Nico ging vaak met zijn koeien naar de keuring, speciaal voor FH koeien. Verschillende ‘Holwerda’ koeien werden al eens kampioen. Sinds de M.K.Z. crisis worden deze keuringen helaas niet meer georganiseerd.

Een van zijn mooiste kampioenskoeien was Holwerda Nellie 233. Ook stieren worden bij hun gefokt,sommige stieren waren van zo`n prima kwaliteit dat ze zelfs worden verkocht aan de K.I. Vereniging, zodat ook andere boeren gebruik konden maken van deze stieren. Nico en Froukje hebben drie kinderen: Sjoukje, Folkert en Peter . De beide jongens hadden niks met het boerenbedrijf en hebben allebei een heel ander beroep gekozen. Dochter Sjoukje was wel gek van dieren, zo ging ze met kalveren naar de kalverkeuring en zat ze later in het bestuur van de kalverfokclub.

Nico & Mare.jpg (627594 bytes)

De Friese paarden
Van oudsher zijn op Holwerda Sathe al Friese paarden. 
Vroeger werkten Nico’s ouders met Friese paarden, men ging toen ook al met de paarden naar de keuring. Later werd het werk overgenomen door de trekker Ze zijn een tijdje zonder paarden geweest, dit duurde echter niet lang. Dochter Sjoukje is gek van paarden en ging op rijles. Toen ze ouder werd, kwam er al gauw weer een Fries.

 

Oldaa (v. Wypke 277) was de eerste merrie die op Holwerda Sathe kwam. Ze was twee jaar toen ze arriveerde. Hoewel ze geen ster werd, is er wel met haar gefokt. Maar Nico wilde toch graag een iets beter papier bij zijn paarden, hij ging op zoek naar een paar mooie merrieveulens. Hij kocht twee dochters van de hengst Olof 315. Deze twee merrieveulens groeiden samen op. Toen ze beide drie jaar waren, ging de ene merrie naar een veiling, die achteraf toch wat tegen viel. De andere ging naar de keuring en werd ster, dit is Teuneske K en is nog steeds in hun bezit. Met Oldaa en Teuneske werd vervolgens verder gefokt.

Amerins van Holwerda Sathe
Amerins (v Jurjen 303) is de eerste dochter van Oldaa en als ze drie jaar is en naar de keuring gaat, behaalt ze een eerste premie, maar de meetlat geeft een centimeter te weinig aan. Ze blijft stamboek. Evengoed wordt ze de lieveling van Sjoukje. Als Sjoukje trouwt krijgt ze Amerins dan ook als huwelijkscadeau. Omdat er bij Sjoukje  toen geen plek was voor Amerins, bleef ze in Reduzum. Ondertussen word er ook gefokt met Amerins, Op dit moment lopen er twee dochters van haar in de wei, dit zijn Sibrecht (v. Erik351) en Mare (v. Olrik 383). Afgelopen zomer is Sjoukje verhuisd en Amerins zou dan met haar mee verhuizen. Helaas ging dit niet door. Dit voorjaar kreeg Amerins een inwendige bloeding en overleed vier weken voor het werpen. Sjoukje zal nu een ander paard van haar ouders krijgen.

 

Mare de jeugdkampioene
Mare ging als veulen naar de fokdag en kreeg een eerste premie. Als enter bleef ze thuis, Nico had de paarden een paar dagen te laat op gegeven en kon daarom niet meedoen. Dit jaar was hij echter wel op tijd, hij dacht met zo`n aparte twenter wil ik naar de keuring. Hij liet haar keurings klaarmaken door P. Sibma. In de rubriek twenters kreeg ze een eerste premie en kwam op 1b. Nico was zeer tevreden. Ze mocht meelopen in het kampioenschap enters en twenters. Mare liet zich hier nog een keer van haar beste kant zien, en werd jeugdkampioene. Froukje kon deze dag helaas niet mee, dus werd er snel gebeld om het grote nieuws te melden. Zo`n succes hadden ze met hun Friese paarden nog nooit behaald!  

Sibrecht
Sibrecht (v. Erik351), de andere dochter van Amerins, kreeg als twenter een eerste premie. Toen ze drie jaar was werd ze “geprikt”door het Stamboek om mee te doen aan de ABFP test voor de afstammelingen van Erik 351. Deze test doorliep ze goed. Hierna werd ze gelijk gekeurd en werd ster.Van Sibrecht lopen nog een merrie veulen Teske (v.Jakob 302) en een twenter in de wei. Dit twenter, Mette Marit (v.Olrik 383), gaat deze herfst naar dochter Sjoukje. 

 

Teuneske K
Teuneske is de andere merrie waar mee gefokt wordt, dit jaar heeft ze een hengstveulen geworpen van de hengst Jakob 302, deze is onlangs verkocht. Op de fokdag was ook nog een driejarige merrie te zien. Ze heet Jikke (v.Jakob 302), ze werd aan geboden voor stamboek-ster opname, maar kon de ster net niet halen. Jikke werd stamboek met een derde premie. Volgend jaar gaat Nico het nog een keer proberen, misschien lukt het dan wel. De paarden op Holwerda Sathe worden alleen voor de fokkerij ingezet. De hengstenkeuze wordt bepaald op het gevoel, bloedlijnen en wat je op de hengstenkeuring ziet. 

 

 

 

 

Nico tussen zijn hounen in de tuin van de Holwerda Sathe (foto fam. Hummel Zevenhuizen)

Friese Stabijhoun


Nico en Froukje hebben nog een andere hobby, ze fokken met honden. Ze hebben twee Friese stabijhouns, een moeder en dochter. Ook met hun honden gaan ze naar de keuring. Vorig jaar ging dochter Fardou van Holwerda Sathe, want ook de honden hebben een stalnaam, naar de internationale keuring ‘Winner’ in Amsterdam. Hier werd Fardou jeugdkampioene bij haar ras. 

Het fokken met stabijhouns komt allemaal erg precies, de honden worden onderzocht op erfelijke gebreken en of ze goed gezond zijn. Dan pas kun je er een reu bij zoeken, maar een dekreu mag maar twee dekkingen per jaar hebben, nog een moeilijkheid dus. Bovendien zitten de reuenhouders door heel Nederland. Zo moest Froukje deze keer ook een heel eind rijden naar de reu. De hond zag er goed uit, maar er kwamen deze keer geen puppy’s.  Een keer per jaar mag een hond een nest jonge honden. De puppy’s worden bemiddeld via Nederlandse Vereniging Stabij en Wetterhounen voor dat ze geboren worden. Er is hiervoor veel vraag naar waardoor de NVSW hiervoor een wachtlijst hanteert.

Tot slot
Het fokken met Stabijhounen, Friese paarden en Friese koeien vinden de Hooghiemsters mooi . Ze genieten ervan om naar al deze keuringen te gaan en proberen steeds verder te komen met hun dieren. We wensen Nico en Froukje nog veel fok- en keuringssucces.        

 

Nestkeuring NVSW  22 oktober 2005 te Emmeloord , links Froukje met Fardou

Dit artikel / foto's zijn afkomstig en overgenomen van www.reduzum.com , november 2006