Mijn naam is Marika Spijkers, ik ben geboren op 2 november 1970 in Den Bosch.

Een van mijn grootste hobbies is het boetseren van fantasiefiguren. De tekeningen van Brian Froud, die het creatieve brein was achter films zoals The Dark Crystal en Labyrinth, zijn erg inspirerend. Ook de poppen en figuren uit de Efteling hebben mij altijd erg aangesproken

Op 19-jarige leeftijd zag ik het boek fantasiefiguren van Ria Odijk en was ik direct verkocht. Ik haalde een aantal materialen en ging zelf aan de slag. Ik begon met zelfhardende klei, gevolgd door Cernit. Pas na een hele poos kon ik aan fimo komen en toen ging er een wereld voor me open. Fimo is een kunststof klei die gebakken kan worden in een gewone huishoudoven. Het laat zich heel goed vormen en is zeer geschikt voor klein en gedetailleerd werk.

Ik gebruikte lange tijd poppenfimo (de 500 grams pakken), in de kleuren porselein en huidkleur. Op een gegeven moment heeft men de samenstelling van de poppenfimo aangepast en werd het erg zacht met helaas veel moonies (bakfoutjes, halve maantjes) dus ben ik overgestapt op Prosculpt en Sculpey LivingDoll. Een tijdje geleden is de klei verbeterd en wordt nu verkocht onder de naam Staedtler Fimo Professional Doll-art, het is te koop in meerdere huidtinten en sommige zijn semi-transparant. Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe versie.

Zelfhardende klei gebruik ik ook nog regelmatig, het ligt een beetje aan het soort pop/figuur dat ik wil maken. Premier, Premix, Dekovorm en Fineplast vond ik persoonlijk erg fijn om mee te werken. Elke kleisoort heeft zo zijn eigen voordelen. Wat ik het leukste vind om te maken zijn nog steeds fantasiefiguren zoals elfjes, trollen, boswezens e.d. maar ook karakterpoppen en portretpoppen heb ik met plezier gemaakt.

Ik heb in het verleden op beurzen gestaan, demonstraties in winkels gegeven, exposities gehouden en omdat er zoveel vraag naar was ben ik in 1994 ook cursussen gaan geven. Ik heb dit uiteindelijk 7 jaar met veel plezier gedaan. Tegenwoordig doe ik het noodgedwongen wat rustiger aan vanwege fibromyalgie.

Het poppenmaken heb ik mezelf aangeleerd m.b.v. boeken. Met vallen en opstaan en met heel veel geduld ben ik gekomen zover als ik nu ben. Nog steeds probeer ik mijn werk te verbeteren, ik ben best een perfectionist dus niet zo snel tevreden. Mijn poppen zijn allemaal handgemaakt, er wordt geen gebruik gemaakt van mallen.

Als je vragen hebt of opmerkingen stuur me dan gerust een e-mail! Ik ben ook bereikbaar via Facebook, DeviantArt of Twitter. Zie de linkjes in het menu. Vergeet het gastenboek niet te tekenen, ik vind het erg leuk om te horen wat je er van vindt.

Enkele andere interesses van mij: computers, internet, games, webdesign, bloggen, fotografie & video, lezen (Dan Simmons, Stephen King, Dean R.Koontz, Catherine Duval, Tolkien e.d.), astronomie, muziek en dieren waaronder mijn honden (inmiddels helaas overleden) en mijn katten Tootsie en Bibi.