Fietsvakantie Oostenrijk, SloveniŽ en KroatiŽ

     

Mijn auto parkeer op een camping in Duitsland op luttele kilometers van de Oostenrijkse grens. De volgende dag fiets ik door Oostenrijk en denk ik met regelmaat terug aan mijn jeugdherinneringen in Oostenrijk. Af en toe moet ik flink klimmen. De uitzichten en vergezichten zijn overweldigend. Alpenweiden, koeien en edelweiss ontbreken niet op mijn fietstocht door Oostenrijk.

Na een flinke klim met talloze haarspeldbochten bereik ik de grens met SloveniŽ. Een douanebeambte vraagt met een stalen gezicht naar mijn paspoort en opent zonder ťťn woord te spreken de slagboom, welke mij toegang geeft tot SloveniŽ. Een prachtige afdaling volgt met mooie uitzichten op bergen, waarvan de top met sneeuw is bedekt.

In SloveniŽ kan sinds begin 2007 met de Euro worden betaald. De prijzen zijn een stuk lager dan in Oostenrijk en dat is merkbaar als ik in een restaurant voor een schijntje uitgebreid lunch. Het landschap is grasgroen en lichte zonnestralen versterken de sfeer. Genietend van de mooie omgeving fiets ik verder in Zuidelijke richting. 

Na ťťn dag bereik ik de Kroatische grens. Veel huizen zijn verlaten en kogelgaten van de oorlog zijn nog zichtbaar. In een iets grotere plaats zijn diverse banken, welke streng worden beveiligd. Een geldautomaat biedt voor mij uitkomst. Op het terras bestel ik een drankje en ik geniet van de rust. 

De landweggetjes, waarover ik fiets, zijn schitterend. Na uren fietsen zie ik borden langs de kant van de weg, welke waarschuwen voor het gevaar van mijnen. Tijdens de schemering bereik ik Otocac. Het lijkt me niet verstandig om in de omgeving wild te gaan kamperen en ik overnacht die nacht in een vier sterren hotel. 

De volgende dag fiets ik over steile landweggetjes. Veel lawaai en krakende bomen zijn hoorbaar. Houthakkers, denk ik, want ik zie langs de kant van de weg veel gekapte bomen liggen. Bij een hut ga ik op zoek naar water. Ik raak in gesprek met een man en hij maakt mij duidelijk dat hij houthakker is. Ik krijg van hem water, wodka en pannekoekjes. Paarden komen via een bospad naar beneden met flinke dennebomen. Hij maakt de ketting los en de paarden gaan weer terug het bos in. 

Na uren fietsen bereik ik na een flinke afdaling de kust. Een veerboot brengt mij naar het eiland Rab, waar ik uiteindelijk in een vakantiehuis overnacht. Ik geniet van de ondergaande zon. De volgende ochtend vertrek ik met de eerste veerboot naar het eiland Krk. Door het vroeg tijdstip is er nog niet veel leven op het eiland Krk. Na een goed ontbijt, bereik ik na een paar uur fietsen de brug naar het vasteland. 

De daarop volgende dagen fiets ik via SloveniŽ en Oostenrijk terug naar Duitsland. De fietsroute was gezien het aantal dagen en zwaarte te groot. 

  Oostenrijk

Oostenrijk

Oostenrijk

                                KroatiŽ

KroatiŽ, mijnenvelden

KroatiŽ, paarden van houthakkers

                               KroatiŽ

KroatiŽ, uitzicht op eiland Rab

                              KroatiŽ, veerboot naar eiland Rab

KroatiŽ, veerboot naar eiland Krk

SloveniŽ

                              SloveniŽ

SloveniŽ, meer van Bled

Ralph Schneiders