Fietsvakantie Ysland

In augustus 2008 fietste ik twee weken door IJsland. Vooraf dacht ik dat het weer slecht zou zijn, maar gelukkig bleef het overwegend droog met af en toe zonneschijn.

Tijdens de voorbereiding had ik het idee om met de boot via de Faeröer eilanden naar IJsland te reizen. Een schitterende reis leek mij, maar de heen- en terugreis zou dan ruim een week duren. Uiteindelijk boekte ik een retourvlucht van Eindhoven naar Keflavik.  

Het is koel als ik 's nachts in Keflavik aankom. Na een korte nachtrust fiets ik in noordelijke richting naar Pingvellir over onverharde wegen. De Kjölurroute is een mooie route door de woeste natuur van IJsland. De stoffige weg is op sommige gedeelten slecht. Na een dag fietsen bereik ik een oase. Een natuurlijk heetwaterbad zorgt ervoor dat ik pas na drie uur weer verder fiets. Onderweg kampeer op fantastische plekken en geniet ik van de schitterende natuur. Echt donker wordt het in deze periode niet in IJsland.       's Avonds om elf uur schemert het en rond vijf uur in de ochtend wordt het weer licht.

Het kan elke dag behoorlijk waaien en daarom sta  ik vroeg op, omdat het dan meestal niet zo hard waait. Ik fiets door mooie lavavelden en enkele  oude kraters. Kamperen is hier moeilijk, ook al is de meeste lava bedekt met een centimeters dikke groene laag korstmossen. De aarde borrelt en stoomt hier in het Noorden. Het is prachtig om al deze natuurverschijnselen van dichtbij te bekijken. 

Een mooie fietstocht langs de kust met vele baaien volgt. Schitterende blauwe kleuren van fjorden en  het groen dat afsteekt tegen de ruwe bergrotsen. Een aantal malen betrapte ik me er zelfs op dat ik met open mond stond te kijken. Adembenemend. Ik vraag me de laatste dagen af of de wind nog gaat draaien, want op dit moment is het trappen geblazen.

Even moet ik afstappen, want een flinke klim met veel grind op de weg bemoeilijkt het om fietsend te klimmen. Het is stil en in de verte hoor ik een vogel fluiten. Even later sta ik voor de ingang van een donkere tunnel met slechts één rijstrook. Ik haal mijn fietsverlichting uit mijn tas en begin aan een donkere tocht van drie en een halve kilometer. Een boerenlandschap volgt met verspreid vele boerenbedrijven. 

De boeren  zijn druk in de weer met hooien en blijkbaar hebben ze voor iedere handeling een tractor nodig. Eén om te maaien, een ander om te hooien en wederom een andere om alles diverse malen in te pakken met plastic. Het weer kan hier elk moment omslaan.

Na een aantal dagen bereik ik de Oostkust en rijd ik langs de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Eigenlijk is het een enorme gletsjerkap, hij is groter dan alle andere enorme gletsjerkappen van IJsland en alle andere Europese gletsjers samen. Ik rijd vele kilometers van de ene gletsjertong naar de andere. Na een ééntonig stuk vlak land bereik ik het meer van Jökulsarlon. Een ijsbergenmeer met huizenhoge drijvende ijsblokken. 

Het is koud en als ongeveer alle toeristen zijn vertrokken zet ik mijn tent op. Af  en toe hoor ik hard gekraak en schuift er weer een ijsblok voorbij. Als de zon schijnt  lijken de ijsblokken op het zwarte lavastrand net diamanten en lijkt het eb en vloed op het ijsbergenmeer. Het is leuk om het ijsbergenmeer en de omgeving tijdens mijn rustdag op mijn gemak eens te bekijken. Tot mijn verbazing zag ik af en toe een zeehond en zat er op sommige ijsblokken een hele eendenfamilie. Prachtig.

Zuidwester windkracht 8 en 15 graden Celsius. Tenminste dat geeft het meldingsbord in de plaats Vik aan. Vik is een kleine plaats, waar niet al te veel te beleven is en al snel fiets ik verder met zware tegenwind. Iets verderop neem ik de afslag naar Dyrholaey. Een mooie hoge kaap. De weg ernaartoe is alleen al schitterend en het uitzicht vanaf de kaap is prachtig. De papegaaiduikers vliegen langs de steile wanden. Het uitzicht op de oceaan, het zwarte lavastrand en de weelderige beplanting zijn fenomenaal.

Papegaaiduikers hebben een zwarte rug, een witte borst en een gezicht met treurige clownsoogjes en een mooi gekleurde snavel. Ze hebben, door hun korte pootjes, overeenkomsten met de pinguïn. De vogels hebben tussen de graspollen diepe holen gegraven, waarin de jongen zitten. Vele papegaaiduikers vliegen af en aan met vis in hun snavel. Het is voedertijd voor de jongen. Rustig zit ik uit de wind te genieten van het spektakel en voor ik er erg in heb gaat een papegaaiduiker met zijn vis in z'n snavel naar een hol. Snel pak ik mijn fototoestel en fotografeer er lustig op los. Tijdens de schemering fiets ik het natuurreservaat uit en zet ik mijn tent op tussen de rotsformaties.

Het weer wordt slechter en over onverharde wegen fiets ik de laatste dagen langs de kust. Onderweg kampeer op het platteland bij een gezin die een gratis kampeerplek aanbieden. Ik wordt gastvrij ontvangen met koffie en gebak. Ze hebben zelfs een groot gastenboek, waarin kampeerders een kort bericht kunnen achterlaten. Het opzetten van de tent vergt enige inspanning vanwege de sterke wind en oordopjes zorgen er die nacht voor dat ik rustig kan slapen.

De laatste dag op IJsland is een regenachtige dag. Gratis kampeer ik op de kaap van Gardur. Sinds decennia komen hier vogelspotters en het is blijkbaar een verworven recht om op de kaap te kamperen. In de plaats Gardur ga ik naar het zwembad, sop me helemaal in met zeep en ga onder douche. Vervolgens zwem ik een aantal banen in het verwarmde buitenbad en geniet van de sauna en bubbelbaden. Ongeveer ieder dorp in IJsland heeft een eigen zwembad. In IJsland zijn zoveel thermale bronnen dat het opwarmen van het zwembad geen problemen oplevert. Een leuke bijkomstigheid en een gemak voor de fietser.

In de holst van de nacht word ik om drie uur door mijn wekker gewekt. Een natte tent gaat in mijn fietstas. Het regent pijpenstelen als ik naar de luchthaven fiets. Tot mijn verbazing is het behoorlijk druk op de luchthaven. Snel pak ik mijn fiets en de overige bagage in. Het vliegtuig vertrekt zoals gepland om zeven uur, maar keert vanwege een technisch mankement terug naar de 'gate'. Alle passagiers moeten uitstappen en vervolgens bivakkeren we acht uur op de luchthaven, voordat we kunnen instappen in een ander vliegtuig en huiswaarts keren. Een kleine domper op een schitterende en adembenemende fietsvakantie.

Gullfoss

Kjölurroute 

Kjölurroute 

Kjölurroute 

Hveravellir

Hveravellir

Turfkerk in Grof

Turfkerk in Grof

Na Akureyri

Omgeving van Krafla

Omgeving van Krafla

Omgeving van Krafla

Omgeving van Krafla

Onderweg naar Egilstadir

                                 Onderweg naar Egilstadir

                          Onderweg naar Egilstadir

Oxipas

 

 

Brug over gletsjerrivier

Lavastrand met ijsblokken in de buurt van het ijsbergenmeer Jökulsarlon

Lavastrand met ijsblokken in de buurt van het ijsbergenmeer Jökulsarlon

Lavastrand met ijsblokken in de buurt van het ijsbergenmeer Jökulsarlon

IJsbergenmeer Jökulsarlon

IJsbergenmeer Jökulsarlon

Wildkamperen aan het ijsbergenmeer Jökulsarlon

IJsbergenmeer Jökulsarlon

IJsbergenmeer Jökulsarlon

Fjallsjökull

Fjallsjökull

Lavavelden bedekt met korstmossen

Dyrholaey

Dyrholaey

Papegaaiduiker met vangst bij het nest en in de lucht

Papegaaiduikers met vangst

Papegaaiduiker met vangst

 

Blue lagoon

Ralph Schneiders