Van hier tot Tokio

Om aan te geven dat iets heel ver weg is, drukt men zich wel eens figuurlijk uit met de zin 'Van hier tot Tokio'. Na diverse fietsvakanties vatte ik het plan op om van hier tot Tokio te fietsen om de afstand eens echt te voelen.

 Is Tokio echt wel ver weg?

Tokio. Mijn zus en haar vriend wonen en werken er. Voor mij was het de afgelopen vier maanden mijn fietsdoel. Om aan te geven dat iets heel ver weg is, drukt men zich wel eens figuurlijk uit met de zin ‘Van hier tot Tokio’. Na diverse fietsvakanties vatte ik het plan op om van Zuid-Limburg tot Tokio te fietsen om de afstand eens echt te voelen. 

Was Tokio echt wel ver weg?

Rekeninghoudend met de weersomstandigheden vertrok ik eind mei vanuit Zuid-Limburg en bereikte ik via Duitsland, Polen, Litouwen en Letland de Russische grens. Eenmaal aangekomen in Rusland bracht ik een bezoek aan Moskou en stak ik het Oeral gebergte over. Ik fietste door Siberië om uiteindelijk, na bijna drie maanden fietsen in Rusland, in Vanino de ferry naar het Russische eiland Sachalin te nemen en vervolgens maakte ik de oversteek naar het Japanse eiland Hokkaido. Toen ik eind september in Tokio aankwam gaf mijn fietscomputer 15.000 kilometer aan.

Een afstand geeft echter weinig aan met betrekking tot zwaarte. Bergpassen, onverhard terrein, berengevaar, criminelen, tegenwind, regen en hitte maakten het fietsen af en toe tot een zware beproeving. De vrijheid, openhartigheid van de mensen die ik ontmoette en de dikwijls mooie natuur gaven mij toch elke ochtend voldoende motivatie om op mijn fiets te stappen en door te zetten tot aan mijn einddoel Tokio.

Fietsgroeten,

Ralph