Hulp voor Brandweer Sintang

Kalimantan ( Indonesisch Borneo )

Hoe het allemaal begon

In februari 2006 was het dan zover: wij, Jef Froijen en Jean Luijten FLO-ers  van de Brandweer Maastricht en oud instructeurs van de Regionale Brandweer Zuid Limburg, vertrokken na 1 ˝ jaar voorbereiding naar Sintang in Borneo.

 

Hoe het allemaal begon

In augustus 2004 benaderde Hub Dolmans (lid van ‘t Struyskommitee in Maastricht) ons tijdens het opbouwen van ‘t Preuvenemint in Maastricht voor een gesprek met missionaris Jacques Maessen uit Sintang in Borneo.

Jacques was met verlof in Limburg, en maakte van de gelegenheid gebruik van om zijn vrienden hier zijn nood mede te delen over het leed en het functioneren van de brandweer bij branden in Sintang.

De ontmoeting en het gesprek met Jacques, op een bankje op het Vrijthof onder de bogen van de Hoofdwacht, bracht ons een verhaal dat wij vol ongeloof aanhoorden.

Jacques maakte ons met krantenknipsels en foto’s duidelijk hoe het een en ander bij de brandweer van Sintang functioneerde, en wat de stand van zaken met betrekking tot brandveiligheid was in Sintang.

Sintang is een stad met ± 40.000 inwoners en diep gelegen in het binnenland van Indonesisch Borneo.

De stad bezit wel een stadsbrandweer, maar die is niet in staat is om snel en effectief te kunnen optreden. Omdat de meeste branden en slachtoffers meestal in de Chinese pasar zijn, hebben de toko-eigenaars, met de volledige instemming van de stadsbrandweer, een eigen Chinese brandweer opgericht. Deze brandweer wordt geheel in stand gehouden door gelden die door de toko-eigenaars maandelijks worden bijeen gebracht.

Een groot gemis in Sintang is de watervoorziening. Er is geen waterleidingnet met brandkranen zoals wij dat kennen, en de waterleiding die er ligt, is maar 2 uur per dag beschikbaar per stadsdeel en heeft een minimale waterlevering. De uitrusting en opleiding van de brandweermensen zou ook minimaal zijn, volgens Jacques.

De Chinese brandweer (Badan Pemadam Kebakaran BUSERA), voelt het gemis aan professionele trainers en instructeurs en de vraag van Jacques was dan ook “Kunnen jullie daar eens naar komen kijken, en proberen met jullie kennis de brandweer er te verbeteren ”.

Na enig denkwerk stemden we toe, en werd door de vrienden van Jacques een werkgroep “brandweer Sintang”opgericht. Deze groep, bestaande uit Hub Dolmans, Toon Jenniskens, Louis Daems, Jef Froyen en Jean Luijten,  zou ervoor gaan zorgen dat de nodige financiële middelen en materialen er zouden komen om het project te doen slagen.

Hulp voor Brandweer Sintang

Leden van de werkgroep, Jean Luijten, Jef Froijen, Hub Dolmans en Toon Jenniskens