HOME                                                                MODELSPOOR VAN FRANS

 

Hoe simpel en goedkoop een staatlantaarn te makenlantaarn 1

Meerdere modellen zijn hier beschreven doe er je voordeel mee.

Benodigd: Popnagels 4mm aluminium. Bouwmarkt

                        Koper buis rond 2mm, wanddikte 0,3mm. bij bouwmarkt Hornbach of bij Conrad.nl zoek opdracht messing-buisprofiel bij productgroep hobby

                        Lampjes 16v  30ma   2,3mm x 6mm Conrad bestelnummer:21 10 79

                        Dun ge´soleerd koperdraad.

                       Verf.

 

Maak eerste een buigijzer om het koperbuisje netjes te buigen.

 

Bepaal hoe groet de lampboog moet zijn en zoek dan twee snaarwieltjes van bv een oude cassetterecorder, videorecorder o.i.d. waar het 2mm koperbuisje inpast.

 

 

buigmal lantaarnZie hier hoe het geheel in elkaar moet worden gezet.

Het kleinste wieltje zit vast.(bij mij is dit in diameter 2cm)

Het grote wiel kan middels de hefboom om het kleintje worden gedraaid. ( de diameter van het wiel aan de hefboom is niet belangrijk het kleine wiel bepaald de boogvorm) 

 

Zet vervolgens het koperbuisje van links naar rechts tussen de wieltjes laat genoeg aan de rechterzijde uitsteken zodat ook 180 graden gebogen kan worden. 

Houd het buisje aan de linkerzijde vast en beweeg de hefboom van boven naar beneden zodat het buisje netjes 180 graden buigt.

 

De lengte van de lantaarn kan nu zelf bepaald worden en middels bv een dremel worden afgeslepen, indien de zojuist gemaakte boog iets te lang is kan deze ook naar wens worden afgeslepen.

 

 

En zie hieronder het resultaat;

 

lantaarn gebogen 

 

popnagel

De lampkap kan bv worden gemaakt van een popnagel:

 

Trek de spijker netjes uit de popnagel zie hieronder links de complete popnagel en rechts dat deel welk we nodig hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

uitboren popnagelBoor nu met een boortje van 2,4mm  ongeveer 3mm diep in de popnagel.(op deze wijze past het lampje later

 hier netjes in)

(Niet doorboren) zie foto links:

 

lantaarn en kap 

Vervolgens kan de uitgeboorde popnagel op het buisje worden bevestigd door bv soldeer (solderen zelf gaat niet echt maar doe heel weinig tin op het koperbuisje zodat de popnagel goed klem zit) of lijm.

Zorg ervoor dat de popnagel ongeveer 2mm op het buisje wordt geschoven.(zo blijft er binnen in wat ruimte over voor de draadjes van het lampje. zie foto rechts:

 

 

 

Soldeer aan de onderzijde van het buisje nu een draad dit is een aansluiting voor het lampje ( het koperbuisje gebruiken we als een verbinding)

Voer nu een draad door het koperbuisje beginnen bij de lampkap is het makkelijkste.

Soldeer deze draad zo kort mogelijk vast bij het lampje de andere draad van het lampje moet omhoog langs de zijkant van het lampje worden gebogen en op ongeveer 4mm worden afgeknipt. Zodat als het geheel in de lantaarn wordt geschoven deze kontact maakt met de popnagel.

Zie hieronder: lampje

 

 

 

 

lantaarn 2

 

De lantaarnpaal met de twee draadjes een aan het buisje en een door het buisje.
Het lampje met een draadje vast gesoldeerd aan het draadje.
Nadat je het de draad aan het lampje hebt gesoldeerd kun je wat verf cq lak over de soldering doen zodat het draadje geen sluiting maakt met het buisje.

 

Trek nu voorzichtig aan de koperdraad en schuif het lampje in de popnagel het omgebogen draadje dient klem te zitten tussen de popnagel en het lampje, zorg ervoor dat het gesoldeerde draadje geen kontact maakt met de popnagel of het buisje (eventueel aflakken)

 

En klaar is onze lantaarn deze kan nu geschilderd worden naar wens.(ik heb het popnageltje niet geschilderd alleen het buisje zie er leuk uit.)

 

Kant-en-klaar lampje ongeverfd.

 

lantaarn 3                                                                                                                     Lantaarnpaal gemonteerd in landschapplein lantaarn

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

LANTAARNPAALEen andere lantaarn voor bv het rangeerterrein

De kapjes zijn gemaakt uit een doorzichtige plastic bloempot onderzetter gekocht bij Intratuin

Het omgebogen draadje van het lampje is nu vast gesoldeerd op

Het koper buisje
De kapjes kunnen natuurlijk ook geschilderd worden.

                   

 

 

 

 

Of je maakt een straatlantaarn zoals deze.

Benodigdheden: Het led je is een smd ledje afkomstig uit een led snoer van de Action  kleur warm wit dit werkt wat makkelijker en is goedkoop, er kan natuurlijk ook een losse smd led  van 2 a 3mm genomen worden. De lengte van het buisje moet je zelf bepalen dit is afhankelijk hoe dik je treintafel is, hierin moet je namelijk een gaatje boren zodat het buisje hierin in past, Vastzetten met een beetje houtlijm.
De diameter van het kapje is ongeveer 10mm.

straatlantaarn

Schuif twee ge´soleerde draadjes door het buisje en soldeer de led hier op vast, de draadjes van de led zoals hierboven dienen op ongeveer 5mm afgeknipt te worden en even met een mesje blank gemaakt te worden.
Soldeer nu de twee draadjes netjes hieraan vast, of natuurlijk aan de losse smd als je die gebruikt.
Na het solderen doe je wat lak over de soldeerverbindingen zodat er geen sluiting kan ontstaan.
Buig nu de draad zodanig dat de led naar boven wijst en de draadjes er loodrecht onderstaan zie foto hieronder.

led lantaarn draad

 Vervolgens trek je de draadjes voorzichtig verder door het buisje totdat de led net boven het buisje zit zie foto hieronder.

modelspoor led lantaarn Maak aan de andere kant aan een van de draden een weerstand van2,7K ohm 0,25watt vast.
Sluit de draden nu aan op een 12v dc bron, indien het ledje niet brand draai dan plus en min even om.
Brand het ledje nog niet dat zit er iets niet goed of heb je de smd te heet gemaakt en is deze stuk.
Merk de draden plus en min bv met een kleurtje zodat je later weet hoe je deze moet aansluiten.

 

 

Neem nu het doorzichtige plastic kapje waar je onderin een gaatje hebt geboord zodat het over het buisje past en schuif dit tot net onder de led.
Je kunt het kapje met een beetje blanke lak vast zetten op het buisje.
Plak nu boven op dit kapje het zwarte afdekplaatje en klaar is je lamp zie hieronder lamp met kleine kap links en lamp met grote kap rechts.

Indien je het geheel door een gaatje in de tafel moet steken en de weerstand is te dik maak deze dan even los en soldeer hem later weer aan de draad.

 

Led straatlantaarn

Lantaarn kapHier rechts nog een lantaarn, maar dan met kap gemonteerd, tegen de popnagel. In dit geval is geen lampje gebruikt maar een SMD led net als in de lamp hier links.